Minna Roininen: Unohdetut ovet

Kirjalabyrintti 2015 - Risingin tietokannassa

Minna Roinisen syväkirja Unohdetut ovet on muotonsa puolesta kuin aikamatka kultaiselle 90-luvulle, mutta samalla se tuo tyylilajinsa ja e-kirjamuotonsa vuoksi jotakin täysin uutta klassisten ”valitse oma seikkailusi” -kirjojen joukkoon. Syväkirjaversiossa tarina etenee perinteisen kirjan lukutavan lisäksi kolmella eri tavalla: klikkaamalla uuteen lukuun vievää linkkiä, valintasivujen valintojen kautta tai kysymyksiin vastaamalla. Lukijalle tarjotaan vaihtoehtoja, joiden avulla tarina muovautuu. Erityistä Unohdetuissa ovissa on tämän lisäksi nimenomaan sen muoto: e-kirjasta oikeaa sivua ei tarvitse etsiä selaamalla, vaan sille siirrytään linkkiä klikkaamalla.

Tarina on kirjoitettu sujuvasti, mutta varsinaiseen hehkuunsa se puhkeaa juuri interaktiivisuuden kautta. Kun lukija pääsee tutustumaan hahmoihin ja joutuu tekemään heidän elämäänsä vaikuttavia valintoja, tarina saa enemmän painoarvoa. Lukija on omalta osaltaan vastuussa siitä, mitä kirjassa tapahtuu.

Unohdetut ovet kertoo Almasta, videopeliriippuvaisesta naisesta, joka ei oikein pääse elämässä eteenpäin, ja tämän puolisosta, hiukkasfyysikko Simonista. Simonia vaivaavat unettomuus ja unissakävely. Lähtökohdat kuulostavat hyvin arkisilta ja jopa tylsiltä, mutta hiljalleen niihin sekoittuu uhkaavia sävyjä ja tasapainoilua kahden todellisuuden välillä. Alma saa kuulla henkivakuutuskauppiaalta, että Simoa uhkaa kuolema kahden kuukauden kuluttua. Pelastaakseen miehensä Alman on kohdattava vaikeita valintoja sekä unissaan että valveilla – ja suuren osan näistä valinnoista lukija joutuu tekemään hänen puolestaan.

Kirjaa lukiessa sen suomalainen miljöö tuntuu hetkittäin hieman vaivaannuttavalta. Ajoittainen mahtipontisuus hämmentää vieraudellaan, mutta toisaalta se tuo myös jotakin uutta kotimaisen spefin kentälle. Hetkittäin Unohdetut ovet muistuttaa tyyliltään Pasi Ilmari Jääskeläisen reaalifantasiaa, painostavimmillaan taas Stephen Kingin nyrjähtäneitä kauhunovelleja. Arkisimmissa kohtauksissa on myös helposti samaistuttavaa pitkästyneisyyden ja pysähtyneisyyden tuntua. Vaikka Roinisen kirja hetkittäin tuntuu lipsahtavan liioittelun puolelle dramaattisimmassa kohtauksissaan, enimmäkseen tunnelmapaletti pysyy hyvin kasassa. Silloinkin, kun kirja ontuu tai kohtaus tuntuu irralliselta, edessä odottavat valinnat innostavat jatkamaan lukemista.

Roinisen kirja on rohkea muotokokeilu ja uudenlainen tapa kertoa tarinaa. Vaikka kirjasta onkin olemassa myös perinteisempi, lineaarisesti etenevä e-kirjaversio, se tuntuu huomattavasti syväkirjaa valjummalta ja menettää suuren osan rikkaudestaan. Syväkirjaversiolle on helpompi antaa anteeksi ne pienet viat, jotka hiertävät tavallisessa versiossa.

Unohdetut ovet on kertomus unista ja valinnoista. Parhaimmillaan sen rakenne palvelee tarinaa pirstaleisuudellaan. Lukija viedään keskelle valintojen maailmaa, jossa todellisuuden ja unen rajat sekoittuvat ja polut kietoutuvat toisiinsa yllättävilläkin tavoilla. Kirja on pienistä puutteistaan huolimatta lupaava ja innostavan uudenlainen. Toivottavasti tällaisia muotokokeiluja uskalletaan kirjoittaa ja julkaista jatkossakin.

Keskustele aiheesta foorumilla (4 vastausta).