Anu Kaaja: Muodonmuuttoilmoitus

Teos 2015 - Risingin tietokannassa

Muodonmuuttoilmoitus Anu Kaajan ensimmäinen proosateos. Teos koostuu kahdestakymmenestäseitsemästä novellista, joiden pituus vaihtelee muutamasta sivusta hieman yli kymmenen sivun mittaisiin. Novellit voi pituutensa puolesta lukea helposti kevyinä suupaloina ja sellaisina ne toimivatkin hyvin.

Muodonmuuttoilmoituksen novelleja yhdistää – aivan kuten kokoelman nimi vihjaakin – jonkin asian muuttuminen toiseksi. Tutusta tulee vierasta ja tavallinen suistuu yllättäen raiteiltaan: naisen vaginasta tulee kukka, patongit hyökkäävät leipurin kimppuun tai tavallinen opiskelijatyttö Johanna muuttuu keskustelun seurauksena mieheksi nimeltä Johan. Muutoksia ei suuremmin selitellä, ne vain ovat.

Myös tekstin muoto leikittelee muutoksilta; se ei pysy paikoillaan vaan hypähtelee. Selkeitä rajoja ei ole, dialogia ei eroteta muusta tekstistä lainausmerkein ja lyhyet kappaleet rikkovat rytmiä jatkuvasti. Kaaja käyttää muotoa työkaluna, jonka avulla hän vahvistaa vierauden tunnelmaa ja kiskaisee lukijan mukaan vääristyneisiin ja pirstaleisiin kertomuksiin.

Jotkin novelleista tuovat mieleen proosarunot, toiset taas muistuttavat dialogipainotteisuutensa vuoksi näytelmäkäsikirjoitusta. Tyyli pysyy kuitenkin kautta linjan yhtenäisenä; se on leikkisää ja jatkuvassa liikkeessä. Novellit ovat lyhyitä, joten hengähdystaukoja ja suvantokohtia niiden rakenteeseen ei juuri mahdu. Hetkittäin tuntuu siltä, että teksti vyöryy eteenpäin niin nopeasti, ettei sitä ehdi kunnolla sisäistää.

Vaikka Kaaja käsitteleekin Muodonmuuttoilmoituksen novelleissa raskaita teemoja, kuten vaikkapa sukupuoli-identiteettiä tai seksuaalisuutta, ne ovat lähes kaikki ilkikurisia ja sävyltään keveitä. Vaikka tapahtumat olisivatkin ahdistavia tai groteskeja, niistä kirjoitetaan niin hullunkurisesti, että kaiken karmeuteen havahtuu vasta sitten, kun novelli on jo ehtinyt loppua. Tekstin ydin löytyykin vasta hetken sulattelun ja puntaroimisen jälkeen – jos siis on ylipäätään löytyäkseen.

Muodonmuuttoilmoitus ei ole tyypillistä spefiä. Kaajan novellit edustavat ehkä selkeimmin avantgardea ja tuovat mieleen esimerkiksi Daniil Harmsin lyhyet, absurdeilla sattumilla irrottelevat novellit. Kaaja ei pyri selittelemään – hän vain leikittelee mahdollisuuksilla ja antaa lukijan rakentaa omat johtopäätöksensä. Novelleista voi halutessaan etsiä syvempiäkin merkityksiä, mutta ne toimivat hyvin myös pieninä ylistysoodeina mielikuvituksen ja kielen rikkaudelle.

Keskustele aiheesta foorumilla (0 vastausta).