Gillian Anderson ja Jeff Rovin: Liekkien näkijät

Like 2015 - Risingin tietokannassa

Näyttelijä Gillian Anderson on varmasti jäänyt ikuisesti spefiyleisön mieleen Salaisten kansioiden Dana Scullyn roolista. Sen jälkeen hän on näytellyt lukuisia isompia ja pienempiä rooleja elokuvissa ja TV-sarjoissa. Nyt hän on kunnostautunut myös kirjailijana amerikkalaisen scifikentän monitoimimiehen, Jeff Rovinin, kanssa. Rovin on kokenut kirjoittaja ja hänen tuotannostaan löytyy kirjoja niin videopeleistä kuin Tom Clancyn Op Centre -sarjaakin.

Liekkien näkijät alkaa teknotrillereille tyypillisellä kohtauksella, jossa Atlantin kätköistä löytyy outoa merkkiä kantava kivenpalanen. Kivi kuitenkin vaihtaa nopeasti omistajaa ja tarina siirtyy New Yorkiin, jossa intialaisdiplomaatti yrittää sovitella kohti ydinuhkaa eskaloituvaa Kashmirin kriisiä. Epäonnistuneen ja juonen kannalta tarpeettoman murhayrityksen jälkeen diplomaatin tytär saa erikoisen sairauskohtauksen, ja hätiin kutsutaan lastenlääkäri ja monilla kriisialueilla kannuksensa ansainnut Caitlin O’Hara. Caitlin ei usko perheen henkilääkärin diagnoosiin sairaskohtauksen syistä, vaan tajuaa, että taustalla on jotakin stressiperäistä oireyhtymää oudompaa.

Tutkiessaan tytön tapausta Caitlin saa selville, että vastaavia kohtauksia on tapahtunut muitakin ja niin tutkimustyö vie hänet yhä maanjäristyksestä toipuvalle Haitille Port-au-Princeen ja lopulta Teheraniin, jossa paikallinen mystikko vihdoin raottaa salaisuuksien verhoa.

Liekkien näkijät jatkaa Michael Crichtonin, Robin Cookin ja monen muun menestyskirjailijan viitoittamalla tiellä. Siinä lahjakas ja koko maailman tuskaa harteillaan kantava lääkäri etsii vihjeitä ympäri maailmaa ja lopulta ratkaisee näiden avulla tilanteen. Valitettavasti tämä bestseller-kaava vain ei ole riittänyt Andersonille sekä Rovinille, vaan mukaan on ängetty aimo annos new age -huuruilua voodoosta lopun muinaisiin sivilisaatioihin ja ruumiista irtautumisiin. Näistäkin olisi sopivalla annostuksella ja parilla uudella idealla voinut keittää kasaan maittavan sopan, mutta nyt ne tuntuvat lähinnä päälleliimatuilta eivätkä oikein istu itse tarinaan. Samasta irrallisuudesta kärsii myös juonen taustalla kummitteleva Kashmirin kriisi sekä sivujuonessa hääräävää salaseura. Kummatkin kun tuntuvat olevan mukana vain siksi, että kirjan edustama genre tällaisia elementtejä suosii.

Kirjan henkilöhahmot ovat paperinohuita ja moneen kertaan käytettyjä. Itse päähenkilö, Dana Scullyn pyhimysmäinen kanssasisar Caitlin, on selvästi kirjoitettu niin, että Anderson itse voisi esittää tätä kirjan elokuvaversiossa. Toivottavasti kirjaa ei koskaan filmata.

Liekkien näkijät on nopea- ja helppolukuinen välipala viihteellisemmän spefikirjallisuuden ystäville, mutta etenkin typerryttävän huonon loppunsa takia sitä ei kehtaa suositella kenellekään. On muutenkin hieman vaikea keksiä, miksi koko kirjaa on edes vaivauduttu kääntämään. Paljon parempiakin olisi ollut tarjolla, mutta niitähän ei voi mainostaa kuuluisan näyttelijän nimellä.

Log in to comment
Keskustele aiheesta foorumilla (2 vastausta).
Paikalla 19 vierailijaa
Uusin jäsen: sulavsalim
Jäseniä yhteensä: 9559