Margaret Atwood: Uusi Maa

Otava 2015 - Risingin tietokannassa

Postapokalyptinen fictio on genre, joka tuntuu viime vuosina nousseen suuren yleisön suosioon. Genressä riittää monenlaista sisältöä Nälkäpelin scifivisioista Walking Deadin zombeihin ja Siilon kaltaisiin pienkustannehitteihin. Harvinaisempaa tälle genrelle on, että sitä kirjoittaa Atwoodin kaltainen kaunokirjallisesti tunnustettu kirjailija. 

Uusi maa on kolmas ja päättävä osa sarjassa, joka käynnistyi Oryx ja Crake -kirjalla jo vuonna 2003. Kymmenen vuotta kirjasarjan aloitus- ja lopetusosien välillä on varsin pitkä aika, ja varmaankin sen takia kirjan lopusta löytyy hyödylliset tiivistelmät edellisten osien tapahtumista.

Kirjan päähenkilö Toby on osa ryhmää, joka on selvinnyt hengissä, kun valtaosa maapallon väestöstä on kuollut biologisen aseen luomaan kulkutautiin. Yhteiskunnan rakenteet ovat romahtaneet ja ihmiskunta koostuu sekalaisista selviytyjäryhmistä. Nämä ryhmät etsivät paikkaansa ja merkitystään uuden maailmanjärjestyksen hakiessa muotoaan. Näitä pohdintoja käydään läpi muun muassa laittamalla henkilöt kertomaan toisilleen tarinoita, joiden aiheena on esimerkiksi edellisten osien tapahtumia. Selviytyjäryhmien uhkien kirjo on aikamoinen aina älykkäistä geenimanipuloiduista sioista tosi-tv-sarjan turmeltuneisiin verikuulaveteraaneihin.

Uuden maan suurin ongelma on sen ajoittainen pysähtyminen paikoilleen. Välillä tuntuu, että kirjailijalla on ollut liian suuri tarve esitellä hahmojensa taustoja ja yrittää alleviivata heidän tekojensa syitä. Se toi mieleen amerikkalaiset tv-dokumentit, jossa jokaisen faktan jälkeen pysähdytään ja toistetaan asiaa muutama kerta, jotta jokainen keittiöönkin eksynyt varmasti pysyy kärryillä.

Perusteellinen kerronta luo kuitenkin samalla myös syvällisen kertojanäänen, joka antaa elävän tunnelman tarinalle. Lisäksi kirjan sävy ei ole samalla tavalla lohduton kuin monissa tämän genren kirjoista yleensä. Aikaisemmista osista huolimatta Uuden maan lukee myös itsenäisenä teoksena, vaikka aivan kaikkea ei silloin ehkä tarinasta saa irti. Kaiken kaikkiaan Uuden maan kaltaiset kaunokirjalliset lisät genreen ovat enemmän kuin tervetulleita.

Keskustele aiheesta foorumilla (11 vastausta).