Leena Krohn:‭ ‬Erehdys

Teos‭ ‬2015 - Risingin tietokannassa

Leena Krohn on kotimaisen kirjallisuuden hengästyttävimpiä kirjailijoita.‭ ‬Krohnin äärettömän tarkka,‭ ‬filosofinen ja kyseenalaistava tapa kertoa meistä,‭ ‬tulevaisuudesta tai siitä,‭ ‬mitä maailma on tai ei ole,‭ ‬on lähes aina nautittavaa luettavaa.

Erehdys ei kuitenkaan valitettavasti yllä Krohnin parhaimpien teosten joukkoon.‭ ‬Tarinassa vahvasti keski-ikäinen ja valjua elämää viettävä kirjailija matkustaa esiintymään pikkupaikkakunnan kirjaston kirjallisuusiltaan,‭ ‬joka osoittautuu yliluonnollisen piinaavaksi ja kiirastulimaiseksi koettelemukseksi.‭ ‬Kirjailijan piinapenkki toimii kuitenkin lähinnä kehyskertomuksena lyhyille novelleille,‭ ‬joita‭ “‬kirjailija lukee‭” ‬tilaisuudessaan hyvin decameronmaiseen tapaan.

Teoksen ongelmaksi muodostuu juurikin kyseinen kehyskertomus ja sen suhteutuminen novelleihin.‭ ‬Kehyskertomuksessa kirjailijan lyhyttarinoita haukutaan ja ne jäävät jopa kesken yleisön keskeyttäessä luennan.‭ ‬Lukijana jään hämmennyksen valtaan:‭ ‬mitä minun oikeastaan tulisi ajatella novelleista,‭ ‬joita jo teoksen sisäisyleisö moittii‭? ‬Tahtooko Leena Krohn asettaa oman kirjoituksena näin metatasolla uudelleenarvioitavaksi,‭ ‬vai onko kirjailijan intentioiden tulkintaan sortuminen suorastaan naurettavan vanhanaikaista‭? ‬Entä mitä kirjailijan ja pisteliään yleisön vihamieliset kommentit toisistaan kertovat Leena Krohnin ja hänen yleisönsä suhteesta,‭ ‬vai kertovatko mitään‭? ‬Uunotetaanko tässä lukijaa nyt oikein kunnolla‭?

Mikäli novelleita tarkastelee itsenäisinä teoksina,‭ ‬ne ovat asetelmiltaan mielenkiintoisia fantasialeikkejä ja todellisuuden pohdintoja,‭ ‬mutta ehkä hieman keskinkertaisia verrattuna Krohnin muuhun tuotantoon.‭ ‬Jos taas teosta tarkastelee leikkinä,‭ ‬lukijan härnäyksenä sisäisen kritiikin ja sisäisyleisön avulla,‭ ‬kudelma muuttuu heti kiehtovammaksi,‭ ‬vaan ei hämmennystä poistavaksi.

Erehdys ei kuitenkaan missään nimessä ole huono kirja.‭ ‬Se onnistuu herättämään Krohnille tyypillisiä pohdintoja tulevaisuudesta,‭ etiikasta ja todellisuudesta,‭ ‬mutta nämä ajatukset tuppaavat hautautumaan lukijan hämmennyksen alle kehyskertomuksen ja novellien ristiriidan vuoksi.‭ ‬Jos tätä ristiriitaa ei jää liiaksi mutustelemaan,‭ ‬Erehdys‭ ‬on kuin trilleri,‭ ‬jota ei voi jättää kesken,‭ ‬sillä loppuratkaisu on saatava tietää ennen nukkumaanmenoa.

Log in to comment
Keskustele aiheesta foorumilla (7 viestiä).
Paikalla 55 vierailijaa
Uusin jäsen: Chiroyligim Gulim
Jäseniä yhteensä: 9864