Kerstin Gier: Lupaus

Gummerus 2015 - Risingin tietokannassa

Kerstin Gierin Lupaus aloittaa uuden Unien kirja -trilogian, jonka seuraava osa, Vala, ilmestyy suomeksi jo lokakuussa. Gierin edellinen suomennettu trilogia Rakkaus ei katso aikaa on kerännyt ristiriitaista palautetta lukijoilta. On helppoa nähdä miksi. Gierin teokset houkuttelevat lukijoita, sillä hänen tyylinsä on erittäin sujuvaa ja koukuttavaa viihdettä pienellä spekulatiivisen fiktion ripauksella, mutta ne käsittelevät vaikeitakin asioita hyvin kepeällä otteella syventymättä kunnolla suuntaan tai toiseen. Lupauksen kantavana teemana ovat unet, jatkuvasti uudistuva ja kiehtova inspiraation lähde, josta Gier on kuitenkin ammentanut ainekset hyvin maukkaaseen keitokseen.

Lupauksen päähenkilönä seurataan pian kuusitoista täyttävää Oliviaa ja hänen perhettään. Liv ja hänen pari vuotta nuorempi siskonsa Mia ovat joutuneet muuttamaan toistuvasti äitinsä työn takia. Vanhemmat ovat eronneet vuosia sitten ja tyttöjen kasvatuksessa on apuna ollut jo kahdentoista vuoden ajan Lottie-niminen persoonallinen au pair. Jatkuva muuttaminen on estänyt Liviä solmimasta kestäviä ystävyyssuhteita saati rakastumasta, jonka vuoksi hänellä on erittäin tiivis suhde siskoonsa.

Kerronta alkaa tyttöjen palatessa isänsä luota Sveitsistä Lontooseen muuttaneen äidin luo. Perillä heitä kohtaa yllätys: äiti on muuttamassa yhteen tuoreen miesystävänsä kanssa. Hillityllä Edvin Spencerillä on kaksi lasta, 17-vuotiaat kaksoset Grayson ja Florence, eikä Liv osaa alussa suhtautua laajentuvaan sisarusparveensa. Uusioperheen arki ei ole helppoa, mutta se muuttuu paljon kiinnostavammaksi, kun Liv saa vahingossa tietää tulevan velipuolensa salaisuuden. Sherlock Holmesin suurena faninina Liv rakastaa mysteerejä. Niinpä ei kestä kauan, kun hän ottaa selvää, mitä poika puuhailee enkelimäisen kauniiden ystäviensä Henryn, Arthurin ja Jasperin kanssa.

Gierin luoma koulumaailma sekä perheen muuttuva dynamiikka ovat uskottavia ja niihin on helppoa samaistua, vaikka itsessään ne eivät paljon uutta tarjoilekaan. Arkitason päälle kerrostettu mielikuvituksekas kuorrutus vaaralliseksi muuttuvien unimaailman seikkailujen parissa tekee teoksesta houkuttelevan myös vanhemmllenkin lukijalle. Gier ei paljasta vielä kaikkia korttejaan, vaan onkin odotettavissa, että trilogian jatko-osissa tullaan paljastamaan huomattavasti lisää hänen luomastaan värikkäästä painajaisten ja päiväunien maailmasta.

Keskustele aiheesta foorumilla (4 vastausta).