Patrick Rothfuss: Viisaan miehen pelko

Kirjava 2015 - Risingin tietokannassa

Patrick Rotfussin Viisaan miehen pelko jatkaa vuonna 2010 alkanutta Kuninkaansurmaajan kronikkaa. Lukuisia palkintoja voittanut ja monien kriitikoiden ylistämä fantasiakirja lienee G. R. R. Martinin töiden ohella odotetuimpia spefikirjoja. Tuulen nimen jatko-osa on jo lunastanut odotuksiaan saamalla Locus-palkintoehdokkuuden ja voittamalla David Gemmell Legend -palkinnon.

Viisaan miehen pelon keskiössä on Kvothe, mahtava sankari, joka kertoo tarinaansa lukijoille. Lähtöasetelmasta tulee mieleen hieman Gene Wolfen Uuden auringon kirja, ainakin siltä osin, että lukija ei voi täysin luottaa kertojaan ja kyseessä on nuoren miehen kasvutarina.

Eeppistä fantasiaa tuntuu olevan pääasiassa tarjolla kahta tyyppiä. Ensimmäiseen kuuluvat esimerkiksi Tolkienin ja Martinin kirjasarjat, jotka ovat pullollaan eri sivujuonia ja ratkovat maailman kohtaloa suuren hahmogallerian avustamana. Toinen tyyppi on päähenkilöön uppoutuvaa fantasiaa, kuten esimerkiksi Robin Hobbin kirjat. Kuninkaansurmaajan kronikka on näistä enemmän jälkimmäistä.

Kvothen alkutaipale on vaikeuksia täynnä. Hänen perheensä surmataan yliluonnollisen olennon toimesta ja hän päätyy katulapseksi Tarbeanin satamakaupunkiin. Sieltä hän joutuu ponnistamaan kohti magian yliopistoa.

Toiseen osaan mennessä hän on päässyt kouluunsa, mutta taustansa takia Kvothe eroaa muista oppilaista. Hän joutuu rahoittamaan opintonsa lainalla, jonka vastineeksi hän asettaa oman terveytensä. Ja kun juuri terveys joutuu hyökkäyksen kohteeksi, joutuu Kvothe miettimään, kehen voisi luottaa. Tapahtumaketju vie lopulta Kvothen yliopiston ulkopuolelle.

Rothfuss tuntuu kehittyneen kirjoittajana ensimmäisestä kirjasta. Erityisesti taustahahmot vaikuttavat enemmän henkilöiltä kuin kulissien osalta. Maailma on ensimmäisen osan tapaan varsin elävä ja täynnä yksityiskohtia. Viisaan miehen pelko on odotetun tasoinen ja vahva ehdokas vuoden fantasiakirjaksi. Kuninkaansurmaajan kronikka kaappaa nopeasti valtaansa ja onnistuu pitämään otteessaan loppuun asti.

Keskustele aiheesta foorumilla (79 vastausta).