Andy Weir: Yksin Marsissa

Into 2015 - Risingin tietokannassa

Andy Weirin Yksin Marsissa on yksi syksyn mielenkiintoisimmista kirjoista. Kirjoittajan aluksi nettisivustolla julkaisemasta omakustanteesta on kuoriutunut arvostelumenestys, joka on kerännyt valtaisan määrän lukijoita.

Kirjan lähtökohdat ovat maukkaat: ihminen on suorittanut avaruuslennon Marsiin. Perillä historiallisella matkalla astronautit jäävät hiekkamyrskyn armoille ja astronautti Mark Watney joutuu onnettomuuteen. Tämän toverit jättävät hänet taakseen ja Watney, joka onkin yhä elossa, jää yksin Marsiin. Syntyy eloonjäämistaistelu, jossa uhkia ei puutu: saako Mark pukunsa korjattua, miten hän saa viestin pelastajilleen, riittävätkö happi ja ruoka? 

Mikä Yksin Marsissa ärsyttää eniten on sen tapa kiusoitella ratkaisuilla. Kun yksi ongelma on saatu selvitettyä, vastaan tulee toinen. Tämä toistuu tahdilla, joka saattaa saada lukijan turhautumaan. Samaa ilmiötä on toki muissakin haaksirikkoutumisgenren edustajilla kuten Robinson Crusoessa, mutta vastoinkäymisten toivoisi olevan merkityksellisempiä ja vaikuttavan päähenkilöön enemmän. 

Toinen asia, mikä kirjassa häiritsee hieman, on päähenkilön persoona. Toki ensimmäisille planeettojen välisille lennoille valittavat astronautit olisivat varmasti aikamoisia superihmisiä pääkoppansa puolelta, mutta päähenkilön päättäväisyys tuntuu liian äärimmäiseltä. Mikään ongelma ei tunnu liiaksi lannistavan häntä, vaikka pelastuksen toivo tuntuisi kuinka kaukaiselta mahdollisuudelta. Tai jos lannistuttaakin, niin se saadaan katoamaan synkähkön huumorin avustuksella.

Nämä ovat kuitenkin aika pieniä valituksena aiheita. Kokonaisuutena Yksin Marsissa on mielenkiintoinen kirja, joka ottaa selviytymistaistelugenren ja naittaa sen astronauttiteemaan. Tulos ei ole ongelmaton, mutta silti riemastuttavan oloinen.

Keskustele aiheesta foorumilla (15 vastausta).