Jeff VanderMeer: Hallinta

Like 2015 - Risingin tietokannassa

Hallinta jatkaa Hävityksen aloittamaa Eteläraja-sarjaa. Sarjan ensimmäinen osa lähetti joukon tiedemiehiä mystiselle Alue X:lle. Alue X on selittämätön paikka, jossa luonnonlait toimivat eri tavoin, ja siellä käyvät kokevat aistiharjoja ja muuttuvat. Hallitus on huolissaan Alue X:stä, koska se laajenee. 

Jotenkin edellinen retkikunta on päässyt takaisin alue X:ltä. Se on kummallista, koska edellisen kirjan tapahtumat eivät lainkaan viitanneet moiseen. Retkikunnan jäsenet ovat kuitenkin muuttuneet. Edellisen kirjan päähenkilö, Biologi, kiinnittää Controllin eli rajaa tutkivan laitoksen hallinnassa olevan agentin huomion. Agentti yrittää purkaa Alue X:n arvoitusta kuulustelemalla tätä. Samaan aikaan Alue X:n selittämättömyys on alkamassa vaikuttaa Laitoksessa.

VanderMeerin kirjasarja on hankala teos esitellä. Ensimmäisen osan tapaan asioita yksinkertaisesti tapahtuu. Kirja elää pienistä mielenkiintoisista yksityiskohdista, joita tarjoillaan lukijalle hyvällä tahdilla. Tapahtumat tuntuvat merkityksettömiltä, mutta samalla ne saattavat olla osa suurempaa kokonaisuutta. Nämä yksittäiset tapahtumat saavat lukijan ahmimaan kirjaa vastauksien toivossa, mutta ne tuntuvat aina karkaavan seuraavalle sivulle.

Laitos ei ympäristönä ole yhtä mielenkiintoinen kuin fantasiamainen Alue X, mutta siellä on enemmän kiintopisteitä, joihin tarttua ja selvittää mitä oikeasti on tapahtumassa. Silti kirja on aivan yhtä mysteerinen kuin edeltäjänsä.  

Kritisoin aikaisemman osan kohdalla sitä, että päähenkilö tuntui olevan liian etäinen lukijalle. Hallinta toistaa tämän asetelman, mutta tällä kertaa lukija sentään tietää, mitä odottaa.

Eteläraja-sarja on omaperäinen kokonaisuus. Se ei varmastikaan iske jokaiseen lukijaansa, mutta osan se kaappaa tiukasti otteeseensa. Jälkimmäisille ei liene muuta mahdollisuutta kuin odottaa sarja viimeistä osaa, joka lienee Liken kevään ohjelmassa.

Keskustele aiheesta foorumilla (2 vastausta).