Emmi Itäranta: Kudottujen kujien kaupunki

Teos 2015 - Risingin tietokannassa

Emmi Itärannan vähäeleinen, mutta tyylikäs dystopiakertomus ja esikoisteos Teemestarin kirja viritti odotukset seuraavaa tarinaa varten huippuunsa. Uutukaisella eli Kudottujen kujien kaupungilla onkin temaattisesti paljon yhteistä Teemestarin totalitaristisen, ekokatastrofin jälkeisen yhteiskunnan ja sen painostavan tunnelman kanssa.

Päähenkilönä Kudottujen kujien kaupungissa seurataan nuoren kutojanaisen, Elianan, säänneltyä elämää muusta maailmasta eristetyn saaren Seittien Talossa. Saarta hallitsee naamioilla kasvonsa kätkenyt Neuvosto, joka sanelee säännöt hiljaiselle kansalle. Vuotuisiin rituaaleihin saarella kuuluvat muun muassa Musteellamerkintä sekä satunnaisen Unennäkijän armahtaminen pois Tahrattujen Talon karuista oloista – unien näkeminen nimittäin on saarella kiellettyä. Kaiken takana häämöttävät myös muinaisten ja mystisten Kehrääjien kahdeksankoipiset ruumiit.

Eräänä päivänä ilmagondolireittien halkoman ja tulvien piinaaman saaren rutiineja järkyttää väkivallan uhriksi joutunut Valeria, nuori nainen, jonka kieli on leikattu pois ja jonka käteen on tatuoitu Elianan nimi. Omaa toiseuden tunnettaan hiljaisesti vaalinut Eliana saa Valerian tapauksen selvittelystä syyn rikkoa rajojaan ja tutkia tarkemmin, mitä saarella oikeastaan on hänen tulevaisuudelleen tarjottavana.

Teoksen paras anti, mutta samalla myös sen kompastuskivi, on sen runollinen kieli. Itäranta hallitsee mestarillisesti soljuvat kielikuvat, jotka maalaavat vahvaa, harmaan kylmää ja märkää maailmaa. Saari on salaperäinen ja omaleimainen oma universuminsa, joka on samanaikaisesti meille tuttu, mutta kuitenkin toinen, samalla tavoin kuin Teemestarin dystopia-Suomi. Kuitenkin, jos jokainen lause on täynnä allegorisia merkityksiä, niiden teho vähenee ja lukija alkaa uupua verbaalisen vyörytyksen alla. Vähemmän on enemmän, ja vaikka Itäranta voimakkaan vertauskuvallisella kielellään luo täyteläisen maailman, hieman säästeliäämpikin kuvakielen käyttö olisi riittänyt.

Toinen teoksessa vaivannut seikka on päähenkilöiden kömpelöhkösti kuvattu romanssi. Se tuntuu hivenen päälleliimatulta motiivilta ja vieraalta elementiltä kylmän meren saartamassa maailmassa, joka on leimallisen rakkaudeton ja epäeroottinen. Toisaalta ehkä juuri siksi naisten romanssi puolustaa paikkaansa; rakkaus hehkuu punaisena pienenä kipinänä kaiken alistuneisuuden ja epätoivon allakin.

Kaikkiaan Kudottujen kujien kaupunki on kaunis teos, jonka tarkasti sommitellut hahmot, maailma ja mystiikka vetävät imuunsa. Itäranta onkin hyvää vauhtia kapuamassa suomikumman uudeksi valtiattareksi, joten jäämme suurella mielenkiinnolla odottamaan seuraavaa opusta.

Log in to comment
Keskustele aiheesta foorumilla (22 vastausta).
Paikalla 49 vierailijaa
Uusin jäsen: Topi Kopakkala
Jäseniä yhteensä: 9455