Jeff VanderMeer: Hyväksyntä

Like 2016 - Risingin tietokannassa

Jeff VanderMeerin Hyväksyntä on kolmas ja viimeinen osa Eteläraja-trilogiassa. Tunnelmoivaan selittämättömyyteen perustuvan sarjan viimeisessä osassa kahden edellisen osan päähenkilöt Biologi ja Control pyrkivät yhä ratkaisemaan mieltään piinaavaa arvoitusta: mikä Alue X on pohjimmiltaan ja mistä se on saanut alkunsa. Alue X on laajentunut Eteläraja-laitoksen ylitse ja sen etenemistä ei tunnu pidättelevän mikään. 

Avoimiin kysymyksiin saadaan lisänäkemystä kirjan uusien kertojahahmojen kautta. Näistä tärkein on Alue X:llä toimineen majakanvartijan Saul Evansin takautumat aikaan Alue X:n alussa.

Kirjan kaksi edellistä osaa pakottivat lukijan jahtaamaan ratkaisuja sivuilta toisille, koskaan niitä saavuttamatta. Tarina jäi kuitenkin kummittelemaan ja pakotti aina tarttumaan seuraavaan kirjaan. Sellaiselle lukijalle, jolle on tarpeen jatkuvasti ymmärtää mitä on tapahtumassa Hyväksyntä (ja koko sarja) on raivostuttava kokemus. Mitään tapahtumia ei vieläkään selitetä ja asioita vain tapahtuu.

Rehellisesti sanottuna sarja on varsin omaleimainen. Tarina onnistuu kaappaamaan haltuunsa ja kirjan asetelma on kiinnostava. Sarjan viimeisen osan tapa käyttää eri kertojia on toteutettu myös hienosti: jokaisella näistä on oma äänensä. Esimerkiksi majakanvartijan luvut muistuttavat hieman päiväkirjamaista kerrontaa.

Sarjaa mainostetaan monessa paikassa kauhuna, mitä on hieman vaikea ymmärtää. Tarina itsessään ei sisällä kauhun keskeisimpiä elementtejä. Kirjan rakenne on muutenkin hieman vaikea hyväksyä. Se, että mitään asioita ei selitetä, ei ole varsinaisesti mysteeri, vaan yksinkertaisesti epämääräistä kerrontaa. Myöskään tämäntyyppinen "selittämättömyyden jännite" ei toimi kauhean hyvin kirjan keskeisenä juonena, vaan kaipaisi rinnalleen jonkinlaisen aktiivisen elementin, joka työntäisi juonta eteenpäin.

Eteläraja-sarja on todella omaperäinen; samalla se on mieleenpainuva ja jossain mielessä ärsyttävä. Viimeinen kirja tarjoaa vaikeaselkoisen ratkaisun, mutta paljon siitä jää lukijan oman mielikuvituksen ja tulkinnan varaan. Sarjaa voi suositella ennakkoluulottomalle lukijalle, joka kaipaa jotain erilaista.

Keskustele aiheesta foorumilla (2 vastausta).