Sun-Mi Hwang: Kana joka tahtoi lentää

Sitruuna Kustannus 2016 - Risingin tietokannassa

Kana joka tahtoi lentää on pieni faabeli, joka kertoo Tähkän, kaavoihin sopeutumattoman ja voimakastahtoisen kanan, tarinan.

Pelkäksi munimakoneeksi ahtaaseen koppiinsa tuomitulla Tähkällä on salainen haave: se haluaisi tulla äidiksi ja päästä vapauteen. Tähkä ei kuitenkaan voi hautoa itselleen pientä tipua, sillä farmin omistajat keräävät sen munat joka päivä talteen, eikä sillä ole asiaa pihamaalle poikasia tuottavan hienon kanan ja pihan pomona toimivan kukon joukkoon. Tilanteesta sisuuntuneena Tähkä päättää ensin lakata munimasta ja sen jälkeen syömästä, ja kun maanviljelijä lopulta nakkaa henkihieveriin nääntyneen Tähkän maakuoppaan muiden kuolleiden eläinten joukkoon, sitkeän pikku kanan taistelu unelmien saavuttamiseksi alkaa.

Koreassa yli 2 miljoonaa kappaletta myynyt, pituudeltaan pienoisromaaniksi luokiteltava Kana joka tahtoi lentää räpiköi klassisten filosofisten eläintarinoiden, kuten Ruohometsän kansan, Lokki Joonatanin ja Eläinten vallankumouksen vanavedessä. Kirjailija Sun-Mi Hwang onkin ympännyt 140 sivuun melkoisen tukun teemoja aina yhteiskuntakritiikistä äitiyteen, sijaisvanhemmuuteen, rakkauteen, erilaisuuteen, pahuuteen, vammaisuuteen ja muiden vuoksi uhrautumiseen asti.

Tuloksena on paljon yritystä, muutamia teräviä oivalluksia ja kauniin lopetuksen sisältävä, mutta allegorisuudessaan aivan liian ilmeinen ja alleviivaava kertomus. Nykyfaabeleiden genreen sijoittuvana Kana joka tahtoi lentää painii melkoisen kovassa sarjassa, eikä se pääse lähellekään esimerkiksi Eläinten vallankumouksen ahdistavan tarkkanäköistä, mutta hienostunutta yhteiskuntakritiikkiä. Aikuiselle lukijalle kirja on myös liian ennalta-arvattava. Nuoremmalle yleisölle Tähkän seikkailu lienee kuitenkin omiaan, vaikkapa jo iltasatuiästä aloittaen; Tähkän päättäväisyydessä on kuitenkin jotain, josta ottaa mallia.

Log in to comment
Keskustele aiheesta foorumilla (1 vastausta).
Paikalla 1 jäsen ja 44 vierailijaa
Freyja
Uusin jäsen: Meeri Saukkonen
Jäseniä yhteensä: 9449