Glen Cook: Varjot pitenevät

Vaskikirjat 2016 - Risingin tietokannassa

Edellisenä vuonna alkanut Glen Cookin Musta komppania jatkuu kirjalla Varjot pitenevät. Kirjan alkuteos Shadows Linger julkaistiin vielä samana vuonna kuin sarjan aloittanut osa. Mustan komppanian tapahtumista on ehtinyt kulua muutamia vuosia. Komppania on silti yhä pohjoista hallitsevan julman velhottaren Ladyn palveluksessa ja sisällissota on edelleen käynnissä.

Varjot pitenevät sisältää kaksi juonilankaa, joiden selvänä kohtalona on kohdata. Toinen seuraa ensimmäisestä osasta tuttua Puoskaria, jonka Lady haluaa setvimään Kataja-kaupungin vieressä olevan kasvavan mustan linnan kohtaloa. Toinen juonilanka seuraa Shediä, Katajassa asuvaa majatalonpitäjää, joka on korvia myöten veloissa ja epätoivon partaalla. Yksi Shedin asiakkaista nimittäin on ensimmäisestä osasta tuttu Korppi, jolla on jokin keino ansaita suuria määriä rahaa slummimaisessa Katajassa. 

Ensimmäisen ja toisen osan välillä kirjoitustyyli on muuttunut sulavammaksi. Se näkyy sekä itse kerronnassa että kirjan rakenteessa. Kerrontaa käydään aktiivisemmin hahmojen kautta ja siitä ei tule samalla tavalla tunnetta, että Puoskari kirjoittaa kokemuksiaan Mustan Komppanian lokeihin. Rakenteessa Cook seuraa järjestelmällisesti kahta näkökulmahahmoa ja onnistuu luomaan toimivan rytmin näiden välille.

Samaan aikaan kirja on myös askel kauemmas ensimmäisen osan armeijaelämäfiktiosta. Siltä osin kirja muistuttaa enemmän nykypäivän eeppistä fantasiakirjallisuutta. Vaikka tyylistä toiseen siirtyminen viekin sarjan erityisyyttä pois, muutos on tässä tapauksessa kuitenkin onnistunut. 

Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon se, että maailmasta näkyy nyt fantastisempi puoli. Kirja muuten on suhteellisen matalaa fantasiaa, mutta ilmalennon aikana havaitaan lentäviä valaita. Se antaa viitteen, ettei maailmankuva ole niin yksioikoinen kuin mitä aiemmin on oletettu.

Varjot pitenevät on pätevä fantasiakirja, jonka suurin ongelma on sen lyhyt pituus. Kirja hujahtaa yhdessä illassa ja jättää jälkeensä nälän. Toivottavasti Vaskikirjat jatkaa sarjan julkaisemista.

Keskustele aiheesta foorumilla (14 vastausta).