J. S. Meresmaa: Keskilinnan ritarit

Osuuskumma 2016 - Risingin tietokannassa

J. S. Meresmaan Keskilinnan ritarit on alkujaan noin satasivuisina sähkökirjoina julkaistu trilogia. Se päädyttiin kuitenkin julkaisemaan myös yhteisniteenä, jollaiseksi se osiensa pituuden puolesta soveltuukin hyvin: sivuja kertyy yhteensä vähän alle neljäsataa. Niteeseen on lisätty ennen julkaisemattomat kartta ja jälkinäytös.

Keskilinnan ritarit sijoittuu kuviteltuun keskiaikaiseen maailmaan, jossa päähenkilöt, ovela ritari Jehrem ja tämän aseenkantajaksi pyrkivä nuori Konno, sotkeutuvat kunniasääntöjen ja juonittelun verkkoon. Kaikkein vaikeimmaksi rastiksi osoittautuvat sellaiset tunteet, jotka eivät kuulu miesten – eivätkä varsinkaan ritarin ja tämän aseenkantajan – välille tässä keskiaikaisessa yhteiskunnassa. Kohdatut ongelmat ja ylhäisön juonet kietoutuvat niin monimutkaiseksi vyyhdiksi, että lukija ehtii ihmetellä, ovatko ne lainkaan selvitettävissä.

Juonittelun määrä pääsee yllättämään, etenkin kun teoksen markkinointilauseista ovat nousseet päällimmäisiksi ne miesten välistä erotiikkaa korostavat. Erotiikkaa toki on, ja Jehremin ja Konnon välinen suhde kulkee johdonmukaisesti teoksen punaisena lankana, mutta muut jännittävät käänteet tasapainottavat sopivasti eroottista jännitettä. Meresmaa osoittaa hallitsevansa lajityyppinsä ja hahmonsa loistavasti, vaikka erotiikka on kirjallisuudenlajina sieltä vaikeimmasta päästä.

Teos on luokiteltu myös fantasiaksi, mutta (vaihtoehto)historiallisesta romaanista sen erottavat vain keksitty maailma sekä sen keksityt eläimet. Näistä eläimistä tärkeimpiä ovat ratsut, kurvot, jotka ovat erikoisuudessaan varsin mielenkiintoisia. Valitettavasti tämä erikoisuus myös vähän alleviivaa muun spefin puutetta.

Fantasiamaailman käyttäminen antaa kirjailijalle vapauksia luoda haluamansa kaltainen yhteiskunta, mutta kyseessä on selkeästi vain taustalle jäävä miljöö: ei synny vaikutelmaa, että maailma jatkuisi päähenkilöiden tarinan tuolla puolen. Yhteisniteeseen liitetyssä kartassa maailma näyttäytyy suorastaan hellyttävän yksinkertaisena. Meresmaan kerronnassa hahmot ja juoni ovatkin selkeästi pääosassa.

Jälkinäytös, joka on julkaistu ensimmäistä kertaa tässä paperiversiossa, osoittautuu ehdottoman tarpeelliseksi tarinan kunnollisen lopetuksen kannalta. Jos on lukenut vain sähkökirjaversiot, kannattaa ehdottomasti etsiä paperinen versio käsiinsä ja lukea tarina loppuun.

Keskustele aiheesta foorumilla (4 vastausta).