Erkka Leppänen ja Petri Hiltunen: Kirotun maan ritari

Vaskikirjat 2016 - Risingin tietokannassa

Miekka ja magia -fantasiagenre pilkahtelee yhä ajoittain Suomenkin julkaisuissa. Erityisen kunnostautunut tässä on Vaskikirjat, joka on Glen Cookin Mustan komppanian julkaisemisen lisäksi julkaissut kuluvana vuonna myös kotimaisen Kirotun maan ritari -novellikokoelman.

Kirotun maan ritari sijoittuu Petri Hiltusen luomaan fantasiamaailmaan Jaconiaan, jota vuosien saatossa ovat laajentaneet muutamat kirjailijat. Jaconia muistuttaa maailmana sävyltään hyvin paljon useimpia miekka ja magia -genren maailmoja. Tämäkin maailma on ankara paikka, jossa päähenkilöt toimivat itsenäisesti keskittyen omiin sääntöihinsä - ja valtaapitävien lakeja venyttäen.

Loputtomana seikkailujen määränpäänä toimii pääasiassa rajaton Borvaria, Jaconiaa kokonaan ympäröivä rauniokaupunki. Tätä rauniokaupunkia kansoittavat hirviöt eikä yksikään Jaconian asukas tiedä kuinka pitkälle raunioita riittää tai mitä raunioiden toisella puolella on. 

Tarinan ytimessä ovat praedorit, miekkansa varaan laskevat seikkailijat. He tekevät tunnettuja retkiään raunioihin tavoitteenaan rikastua. Kun retkikuntia raunioihin ei ole tarjolla, kelpaavat näille muutkin työtehtävät.

Kokoelman päähenkilönä seurataan Falac Valkosulkaa, joka kasvoi ritariksi, mutta kohtalon oikusta ajautui praedoriksi. Kokoelma tutustuttaa lukijan aluksi Falacin seikkailujen alkutaipaleelle, kun tämä on lähdössä ensimmäistä kertaa raunioihin. Hänen seurueellaan on tarkoituksena metsästää lohikäärmettä, jonka olemassaolosta huhutaan kaupungeissa. Asiat eivät kuitenkaan etene niin kuin olettaisi.

Kronologisessa järjestyksessä etenevä kokoelma maalaa hahmosta tarkan kuvan. Hahmona Falac on mielenkiintoinen vastakohta maailmalle: hän on velvollisuudentuntoinen ja pyrkii tekemään asioita oikein.

Kokoelmassa on hyvin paljon samaa kuin vanhoissa Robert E. Howardin Conan-tarinoissa. Ihmiskohtaloita ratkaistaan niin hirviöiden välityksellä kuin vain leirinuotiolla istuen. Saman päähenkilön lisäksi kokoelman novelleilla ei liiaksi yhteistä ole. Se on kuitenkin tässä tapauksessa enemmän vahvuus kuin heikkous, sillä jokaisen novellin ydin tulee selkeästi esiin.

Osa novelleista on aiemmin julkaistu jossain toisessa lähteessä. Muutama näistä olisi hyötynyt vielä yhdestä editointikierroksesta. Novellit ovat kuitenkin hyvin rakennettuja: niillä on kantavat teemat ja monet niistä onnistuvat yllättämään lukijansa. Kaikista tärkein seikka kuitenkin on, että ne onnistuvat välittämään harmaansävyisen tunnelmansa ja pitämään lukijansa otteessaan.

Keskustele aiheesta foorumilla (0 vastausta).