Andrzej Sapkowski: Järven neito

WSOY 2016 - Risingin tietokannassa

Viime vuosina monelle suomalaiselle fantasiaharrastajalle on syntynyt kesärutiini. Kun kesä alkaa, tarjolle tulee uusi Noituri luettavaksi. Tämä rutiini on valitettavasti päättymässä, sillä Järven neito on sarjan päätösosa. Kuin läksiäislahjaksi tämä sarjan viimeinen osa on aikaisempia tukevampi.

Sarjan suomentaminen on ollut laadukasta ja säännöllisyyden lisäksi varsin nopeaa. Esimerkiksi kirja on kääntynyt aiemmin suomeksi kuin englanniksi, vaikka sarja nauttiikin valtaisaa suosiota englanninkielisessä maailmassa. Suomessakin sarja on kerännyt varsin hyvää palautetta niin kriitikoilta kuin yleisöltä. Sarjan aloittaneet osat saivat Tähtifantasia-palkinnot, jotka myönnetään vuoden parhaalle käännetylle fantasiakirjalle.

Noiturin päähenkilönä on Geralt Rivialainen, noituri, joiden yleisenä tehtävänä on yliluonnollisuuden pitäminen kurissa ihmisten elämästä. Olemukseltaan Geralt on kuitenkin itsekin monesti pelätty, sillä hän on mutanttina osin yliluonnollinen voimiltaan.

Sarjan aiemmissa osissa seuratut kolme henkilöä ovat ajautuneet kaikki omille tahoilleen. Ciri, Geraltin adoptoima tytär on nappulana monessa valtapelissä. Hänen on ennustettu tuovan ratkaisun pohjoisten valtakuntien sotaan, mutta miten hän voi toteuttaa ennustuksen samalla, kun hän on vankina keijujen rinnakkaismaailmassa? Velhotar Yennefer, Geraltin suurin rakkaus, on sekaantunut velhojen salaliittoihin ja jäänyt itse vangiksi. Geralt itse on kerännyt seikkailijajoukon ja hänestä on tullut vastentahtoinen maailmanpelastaja.

Sarja on muuttunut huomattavasti lähtökohdistaan. Ensimmäiset osat keskittyivät hahmojen rakentamiseen. Geraltin luonnetta kuvattiin hänen kohtaamiensa ongelmien ja hirviöiden kautta. Tapahtumat olivat yksinkertaisia ja maanläheisiä. Tästä siirryttiin varsin suuriin poliittisiin juonikuvioihin. Muutos on kuitenkin sulava.

Järven neitoa lukiessa edellisten osien muistaminen on välttämätöntä, muuten on täysin eksyksissä tapahtumien kanssa. Rikkonainen kerronta vain korostaa tätä, sillä näkökulmaa heilutellaan pelotta päähahmojen ulkopuolelle.

Järven neito on mahtava kokonaisuus, jossa kaikki elementit, juoni, hahmot ja kerronta, ovat varsin mieleenpainuvia. Tapani Kärkkäisen suomennos ansaitsee myös erityismaininnan; käännöstyö on varmasti ollut kaikkea muuta kuin helppo, mutta siinä on onnistuttu hyvin.

Keskustele aiheesta foorumilla (116 vastausta).