Lauren Beukes: Zoo City

Aula & Co 2016 - Risingin tietokannassa

Zoo Cityn kansisuosittelijoilta ei meriittejä puutu. Kirjaa hehkuttavat kyberpunkin luoja William Gibson, nykyfantasian ykkösnimi George R. R. Martin ja omaperäisestä Fables-sarjakuvasta tunnettu Bill Willingham, joten odotuksia on nostettu varsin paljon. Kirja voitti myös Arthur C. Clarke -palkinnon vuoden parhaasta spefikirjasta.

Ensisilmäyksellä Zoo City vaikuttaa varsinaiselta genresekoitukselta. Urbaanin fantasian välityksellä kerrottu dekkaritarina ei ole epätavallinen kombinaatio, mutta hienon lisävärin tarinalle tuottaa sen miljöö. Tapahtumat nimittäin sijoittuvat Etelä-Afrikkaan ja tarinassa on enemmän kuin ripaus kyberpunkin henkeä.

Päähenkilönä toimii Zinzi, tietokonehuijari, jonka nigerialaiskirjeet onnistuvat huijaamaan kohteitaan ja jolla on mystinen tapa löytää kadonneita asioita. Joutuessaan vaikeuksiin poliisin kanssa hän joutuu epätoivoiseen tilanteeseen. Tilanteesta päästäkseen hänen on otettava vastaan työtehtävä, jollaisia hän haluaisi välttää: kadonneen henkilön etsintä. 

Kadonneen löytäminen saattaisi olla Zinzille pääsylippu pois Zoo Cityn slummeista, mutta tehtävä on kaikkea muuta kuin helppo. Zoo City on syvä ongelmien kuilu, jossa pärjääminen itsessäänkin on jo vaikeaa saati sitten toisen pelastaminen sieltä.

Tämä kirja on hyvä esimerkki siitä, miten suuri vahvuus on tavallisesta poikkeavan tapahtumaympäristön valitseminen. Maailma tuntuu hyvin tuoreelta. Siinä mielessä kirja tuo hieman mieleen Paolo Bacigalupin romaanin Windup Girlin - kirjaa ei voisi kuvitella lainkaan samanlaiseksi toista ympäristöä käytettäessä.

Miljöö antaa voiman myös hahmoille. Zinzi itsessään on kovin kiinnostava hahmo, jonka toimia seuraa mielellään. Häntä ympäröivät liittolaiset ja viholliset ovat itsenäisiä henkilöitä ja vahvoja luonteita.

Kirjan fantasia on hillittyä: se vaikuttaa valtaosan ajasta pinnan alla. Siitä huolimatta se tuntuu olevan jatkuvasti myös läsnä. Näistä huomattavin on Zoo Cityn kantava teema: henkieläimet. Nämä ilmestyvät henkilöille, jotka katuvat pahoja tekojaan ja antavat voimia.

Zoo City on onnistunut romaani ja vuoden vahvimpia spefikirjoja. Se onnistuu lunastamaan odotukset. Se ei ole yksinkertainen romaani, joka seuraa suorinta reittiä päätepisteeseensä, vaan uskaltaa lähteä sivuraiteille.

Keskustele aiheesta foorumilla (8 vastausta).