J. S. Meresmaa: Naakkamestari

Robustos 2016 - Risingin tietokannassa

J. S. Meresmaan Naakkamestari on niitä kirjoja, jotka on hyvä hotkaista syksyisenä iltana parin teekupillisen kera. Kirja on lyhyt ja napakka, kertomus hyvin rajattu ja mukaansatempaava. Lisäksi Naakkamestari sopii erinomaisesti sekä lapsille että aikuisille – se on kirja, joka ei aliarvioi lukijoitaan, mutta ei myöskään pröystäile hienoilla termeillä. Ylipäätään Naakkamestari on erinomainen opaskirja suomalaisen steampunkin maailmaan tutustuvalle. Se on helposti lähestyttävä, vilpitön ja kiehtova.

Tarinan päähenkilö on valumestari Lundanin verstaassa asuva Enni, joka kantaa kotiinsa sairaan naakan. Ennin vanhemmat ovat kadonneet eikä suhde Lundaneihin ole helpoimmasta päästä. Avauksessa toistuvat klassisen orpotarinan kulissit, mutta se toimii Naakkamestarissa yllättävän hyvin. Kun kyse on vaihtoehtohistoriasta, tutut lähtökohdat antavat enemmän tehoa niille asioille, jotka ovat toisin.

Naakkamestarissa keskeisessä roolissa ovat naakat, joihin Enni rakentaa yhä syvempää suhdetta kirjan edetessä. Samalla hän selvittää vanhempiensa katoamiseen liittyvää arvoitusta ja solahtaa toiseen maailmaan kaupungin julkisivun takana.

Naakkamestarista on vaikea kirjoittaa paljastamatta liikaa yksityiskohtia sen juonesta. Koska kirja on hyvin klassinen pienoisromaani, se rakentuu vahvasti ideansa ja tarinansa ympärille. Hahmot eivät ehkä ehdi kasvaa aivan täyteen mittaansa kirjan aikana, mutta se ei ole tällä kertaa kovin keskeistäkään. Perinteiset arkkityypit riittävät, olennaisempaa on tunnelma ja siitä nauttiminen.

J. M. Meresmaan Naakkamestarin käsikirjoitus voitti Robustoksen pienoisromaanikirjoituskilpailun. Se onkin varsin tyylipuhdas esimerkki siitä, millaiseen kerrontaan pienoisromaanin muoto ja pituus sopivat. Naakkamestari on maukas välipala, jonka voi luettuaan antaa hyvillä mielin eteenpäin kenelle tahansa steampunkista tai vaihtoehtohistoriasta nauttivalle. Tällaiset kirjat ovat ilo.

Keskustele aiheesta foorumilla (4 vastausta).