Henri Joela & Ville Koskivirta: Tarinoita muinaisesta Pohjolasta

Ignis Fatuus 2014 - www.tarinoitapohjolasta.com

Ristin verinen varjo lepää muinaisen Suomenmaan yllä. Svealaiset kurottavat Kiesuksen kättä kohti itäisiä salojen heimoja kierojen hämäläisten avustuksella. Karjalaiset metsätöllien asukkaat panevat kuitenkin sisukkaasti kampoihin ja nimettömän partasuisen soturin johdolla puolustavat mantujaan ruotsalaisten kristittyjen ja itäisen Novgorodin ristitulessa.

Tämä on Henri Joelan ja Ville Koskivirran omakustannesarjakuvan lähtökohta. Paljon pidemmälle ei Tarinoita muinaisesta Pohjolasta -kokoelmassa päästäkään, sillä episodimaisesti ja löyhästi etenevä albumi vaikuttaa olevan vasta pohjustusta suuremmalle juonikuviolle ja tuleville tarinoille.

Teos yhdistelee mukavasti muinaissuomalaista mytologiaa ja historiallisia tapahtumia, mutta kärsii kuitenkin omakustanteille tyypillisistä kompastuskivistä. Mustavalkoinen piirrosjälki vaihtelee tyylillisesti ja laadullisesti häiritsevän paljon piirtäjien vuorotellessa. Päähenkilöä lukuunottamatta lähes kaikki muut hahmot ovat unohdettavia, ja tarinakin lähtee hieman haparoiden etenemään.

Henkilöiden, juonen ja piirrosten kirkastus ei siis olisi Muinaiselle Pohjolalle pahitteeksi. Sarjakuvassa on paljon maukkaita aineksia hyvään keitokseen, mutta se kaipaa vahvempaa juonellista imua ja hahmoihinsa vielä vähän lisää lihaa. Suomen ikihämäräisistä ajoista ei ole liiaksi sarjakuvia tai kaunokirjallista materiaalia, joten toivon mukaan Tarinoita muinaisesta Pohjolasta saa entistäkin vahvempaa jatkoa.

Log in to comment
Keskustele aiheesta foorumilla (0 viestiä).
Paikalla 4 jäsentä ja 55 vierailijaa
LordStenhammar, Eija, Kaskela Tiia, sinidean
Uusin jäsen: Kaskela Tiia
Jäseniä yhteensä: 9865