Toni Karonen ja Juuso Laasonen: Foederati - Ensimmäinen kirja: Myrskyntuoja

Sarjakuvan kotisivut

Frankit havittelevat roomalaisten kaupunkien ryöstösaalista. Heidän johtajansa Clodio on viemässä heidät jälleen sotaretkelle. Mukaansa hän haluaa vanhan ystävänsä Bor Voittamattoman ja kaikki mahdolliset vasallinsa.

Valitettavasti frankit eivät ole kuitenkaan kovinkaan yhtenäisiä. Yksi vasalleista, Leuthar, kieltäytyy lähettämästä sotilaitaan kuninkaansa mukaan. Vielä pahempaa on, että hänellä on häikäilemätöntä kunnianhimoa ja on valmis tekemään mitä tahansa asemansa edistämiseen. Sotaretki käänteineen tekee Bor Voittamattoman lapsista orpoja ja tarina alkaakin seurata Roccon, tämän pojan, elämää.

Juuso Laasosen taide on todella näyttävää. Hänen hahmonsa näyttävät samaan aikaan sekä realistisilta että ilmeikkäiltä. Hahmot on suunniteltu fiksusti: niitä ei sekoita toisiinsa, eikä yksikään hahmo riko yhtenäistä linjaa. Käytetty värimaailma on hyvin kirkasta olematta kuitenkaan räikeää.

Rakenteeltaan Myrskyntuoja muistuttaakin enemmänkin ehkä perinteistä amerikkalaista sarjakuvaa kuin eurooppalaista. Kuvarakenteessa siirrytään suurimman osan ajasta teosta toiseen ja tunnelmaa maalailevat yksittäiset kuvat puuttuvat. Sivurakenne kirjassa on myös hyvin sulava. Itse asiassa niin sulava, ettei siihen edes kiinnittänyt huomiota lukiessa.

Tämän tyyppistä suomalaista sarjakuvaa julkaistaan aivan liian vähän. Jo siksi Foederati on huomion arvoinen. Sarjakuva ei kuitenkaan nojaa pelkästään kilpailijoiden puutteeseen, vaan on vahva itsenäinen tuotos. On mielenkiintoista nähdä saako sarjakuva jatkoa millaisella aikavälillä.

Keskustele aiheesta foorumilla (0 vastausta).