Siri Pettersen: Mahti

Jalava 2016 - Risingin tietokannassa

Mahti päättää Odininlapsesta alkaneen kolmiosaisen fantasiatrilogian, joka tutustutti lukijansa Yminmaahan, korpinkehiin ja tätä kaikkea pyörittävään ja ylläpitävään, salaperäiseen Mahtiin. Pettersenin tarinalle leimallisia piirteitä ovat tuoneet pohjoisen mytologian hyödyntäminen ja omaleimaisen tarinan yhdistäminen perinteisen eeppisen fantasian kerrontaan.

Siinä missä sarjan toinen osa Mätä nyrjähteli omien ongelmiensa kanssa, Mahti pääsee taas lähelle Odininlapsen omaleimaisuutta. Yminmaan lisäksi seikkaillaan nyt sokeiden valtakunnassa, jossa vallitsee ikitalvi ja kaupungit rakennetaan jäätikön alle. Sokeat eivät heikkoutta salli, ja Hirkan tehtävä - johtaa isänsä kansa sotaan ja mielellään myös pelastaa hänelle niin rakas Yminmaa - näyttää lähes mahdottomalta. Pettersen osoittaa todellista taituruutta punomalla kaikki juonilankansa yhteen ja saattamalla trilogian loogisesti toimivaan päätökseen.

Yksi trilogian vahvuuksista on perinteisen hyvän ja pahan asetelman kyseenalaistaminen kerta toisensa jälkeen. Hahmoilla on uskottavat motiivit, ja myös päähenkilö, alussa kovin naiivi ja maailmalle vieras Hirka-tyttönen, joutuu tässä viimeisessä osassa pohtimaan oman persoonansa harmaansävyjä ja kyseenalaistamaan moraalisia valintojaan. Viimeinen osa käsittelee myös leimallisesti valtaa ja vallan oikeutusta.

Pohjoismaisen fantasian kentällä Korpinkehät-trilogia on ilman muuta merkittävä teos, jolla on omat särönsä ja parannuskohtansa, mutta joka toivottavasti näkyy ihmisten lukulistoilla vielä jatkossa. Eeva-Liisa Nyqvist on tehnyt ansiokasta työtä saattamalla sarjan sujuvalle suomen kielelle, ja Jalavan kansikuva-artisteja voi kiittää teossarjan yhtenäisestä, hykerryttävästä ilmeestä. Toivoa myös sopii, että Pettersen jatkaa kirjoittamista, jos ei sitten Yminmaan parissa, niin uusien romaanien kanssa.

Keskustele aiheesta foorumilla (19 vastausta).