Brian K. Vaughan & Fiona Staples: Saga: Kuudes kirja

Like 2017 - Risingin tietokannassa

Monet suomalaiset kustantajat tuntuvat vähentäneen sarjakuvajulkaisujaan. Yksi esimerkillisesti kääntämistä jatkava on kuitenkin Like, joka on julkaissut Saga-sarjaa kiitettävän ripeää tahtia. Tämä kyseinen kokoelma on järjestysnumeroltaan kuudes ja sisältää lehden numerot 31-36. Suomen tahti onkin lähestulkoon amerikkalaisen kanssa tasoissa, sillä tuorein englanninkielinen kokoelma on vain numeron verran suomenkielisiä julkaisuja edellä. 

Saga on maailmalla ollut arvostelumenestys. Sen aikaisemmat osat ovat kahmineet useana vuonna kasapäin Eisner-palkintoja (mm. parhaan jatkuvan sarjan palkinnon kolmena vuonna peräkkäin) ja Harvey-palkintoja (mm. parhaan jatkuvan sarjan neljänä vuonna peräkkäin).

Sagan juoni seuraa erikoista perhettä, Alanaa ja Markoa, jotka kuuluvat kahteen eri alienlajiin. Ihmeen kaupalla he ovat onnistuneet saamaan yhdessä lapsen. Kriisistä toiseen siirtyvän perheen yhteyteen ajautuu jatkuvasti uusia henkilöitä omine ongelmineen.

Tämänkertainen juoni nitoo sarjaa takaisin tiiviimpään muotoon. Kaapattu Hazel, Alanan ja Markon lapsi, on kasvanut päiväkoti-ikään ja joutuu jatkuvasti piilottelemaan siipiään kaappaajiltaan. Hänet on sijoitettu jonkinlaiseen vankilalaitokseen, jossa hän ajautuu luottamaan opettajaansa. Samaan aikaan hänen vanhempansa etsivät häntä yhä epätoivoisesti samalla korjaten keskinäisiä välejään.

Saga osaa pelata lukijansa tunteilla. Jokainen hahmoista on hiottu ja hahmogalleria on varsin kirjava; esimerkkinä mainittakoon hellyttävä pehmoleluhyljettä muistuttava Gus ja jalkansa menettänyt teiniaave Izabel. Tämä kokoelma laajentaa hahmogalleriaa muun muassa suuren salaisuuden omaavalla Petrichorilla.

Kokonaisuutena Sagasta on vaikea löytää heikkouksia. Vaughanin käsikirjoitus sujuvaa ja Staplesin taide on todella edustavaa. Ainoa valitus lienee, että seuraavan kokoelman julkaisuun on vielä puoli vuotta aikaa.

Keskustele aiheesta foorumilla (7 vastausta).