Arthur Machen Mystisiä kertomuksia kansikuva

Arthur Machenin novellikokoelma Mystisiä kertomuksia käynnistyy suomentajan kirjoittamalla kirjailijan esittelyllä. Se venyy aina 33. sivulle asti. Tämä esittely on täynnä rönsyileviä lauseita, jotka ikävöivät pisteitä, kuin Lovecraftin kuvaukset ikään. Esittely onnistuu ilmaisemaan kääntäjän olevan hyvin intohimoinen aiheestaan, mutta muu tieto välittyy vain välttävästi. Tämän vuoksi onkin aiheellista kysyä, olisiko kokoelma parempi tiiviimmällä esittelyllä. Se olisi mahdollistanut esimerkiksi kahden lisätarinan ottamisen mukaan.

Itse kokoelmassa on kahdeksan novellia: Jousimiehet, Tohtori Duthoit'n näky, Maan uumenista, Onnelliset lapset, Vaihdos, Rituaali, Doverin tie ja N. Novellit ovat valikoitu kirjailijan uran myöhemmästä vaiheesta. Se on ymmärrettävää, sillä ne ovat ennestään julkaisemattomia. Samalla se väistämättä tarkoittaa, että kokoelma ei sisällä mm. Stephen Kingin mukaan kaikkein parasta kauhutarinaa Suuri jumala Panina.

Novelleja tuetaan hyvillä huomautuksilla, jotka avaavat termejä, jotka eivät muuten avautuisi modernille lukijalle. N ja Doverin tie ovat kokoelman pidemmät tarinat, muiden ollessa varsin lyhyitä. Tähän syynä on, että tarinoiden julkaisualustana toimi sanomalehdet.

Ensimmäinen novelli Jousimiehet on lyhyt tunnelmointitarina ensimmäisen maailmansodan kauhuista, jolloin toivottoman taistelun kulun kääntävät paikalle ilmestyvät Agincourtin jousimiehet. Lyhyt novelli on hyvä esimerkki Machenille ominaisesta kirjoitustyylistä. Tärkeää hänelle ei tunnu olevan niinkään tarinan kertominen vaan enemmänkin voimakkaan kohtauksen esillepano. Tässä tapauksessa kyseessä oli niin voimakas kohtaus, että sen sanotaan olevan lähde Monsin legendalle.

Suurimman huomion kirjan novelleista saanee N, joka saattaa olla Machenin viimeinen kirjoitus. Siinä kolme ystävystä juttelevat muuttuvasta maailmasta, jonka muutosten lomasta löytyy jotain mystistä. Hidastempoisen alun jälkeen tarina avautuu maalailemaan mystiikkaa Lontoon kaduille.

Klassikkojen arvioiminen on aina hieman oma lukunsa. Kirjallisuus on liikkunut paljon eteenpäin. Silti vanhoja tarinoita arvostava viihtynee Machenin parissa. Hänen tarinoissaan on tiettyä ajattomuutta, joka on yhdistettävissä tiettyihin aikaa kestäviin klassikkokirjailijoihin. Machen on kiistatta vaikuttanut voimakkaasti suurimpiin moderneihin kauhukirjailijoihin, jo siksi se on tutustumisen arvoinen genren ystäville.

- Juha Salmi (Dragan)

Basam Books 2021 - Risingin tietokannassa

Keskustele aiheesta foorumilla (0 vastausta).