Anna James Tilly ja kirjamatkaajat kansi

Anna Jamesin Tilly ja kirjamatkaajat aloittaa vauhdikkaasti uuden Pages & kumppanit -lastenkirjasarjan. Yksitoistavuotias Tilly asuu isovanhempiensa kanssa viihtyisän ja sokkeloisen Pages & kumppanit -kirjakaupan yläkerrassa. Eräänä päivänä Tilly kohtaa kirjahyllyjen välissä hämmentävän tutunoloisia hahmoja ja huomaa pian seikkailevansa heidän kanssaan lempikirjojensa sivuilla.

Kirjaseikkailu ei suinkaan ole mielikuvituksen tuotetta, ja Tillylle selviääkin, että tarinoihin astuminen ei ole pelkkää leikkiä. Mitä kaikkea oikeastaan täytyy ottaa huomioon, kun astuu kirjan sivuille? Ja liittyykö Tillyn äidin katoaminen jotenkin kirjaseikkailuun? Onneksi salaisuuksiin on tutustumassa myös naapurikahvilan Oskar, sillä ystävän seurassa jännittävätkään asiat eivät pelota yhtään niin paljon.

Marja Helasen suomennos rullaa sujuvasti ja Tillyn ja ystävien seikkailuun on miellyttävää hypätä. Anna James on rakentanut kiehtovan maailman, josta paljastuu sarjan ensimmäisessä osassa vain murto-osa. Tilly ja kirjamatkaajat on kuitenkin itsessään selkeä kokonaisuus ja juonen olennaisimmat langanpäät saadaan pääteltyä siististi kirjan puitteissa.

Päähenkilöiden lisäksi kirjassa seikkailevat useiden lastenkirjallisuuden klassikoiden henkilöhahmot. Nykylukijalle ainakin Ihmemaan Liisa lienee tuttu, mutta Vihervaaran Anna ja Pikku Prinsessan Saara saattavat olla vieraampia. Kirjassa annetaan kuitenkin mukavasti taustatietoja, joten hahmoja tuntematonkin pysynee hyvin kärryillä ja innostuu ehkä myös tutustumaan myös esiteltyihin hahmoihin lähemmin.

Erityisen hyvin kirja sopinee sellaisille lukijoille, jotka jo nauttivat asettumisesta omaan lukunurkkaan vetävän kirjan kanssa. Lähes neljäsataasivuisessa romaanissa juoni etenee alun lämmittelyn jälkeen vauhdikasta tahtia, ja lisähaastetta tuovat usein toistuva leikittely tekstin asettelulla. Joka tapauksessa Tilly ja kirjamatkaajat on hauska ja vauhdikas lasten seikkailuromaani, josta välittyy rakkaus kirjallisuuteen ja tarinoiden kertomiseen.

Englanniksi sarjassa on ilmestynyt jo neljä osaa, joten Tillyn ja hänen ystäviensä seurassa päästään toivottavasti useisiin uusiin seikkailuihin myös suomeksi.

- Linnea Peurakoski

HarperCollins Nordic 2021 - Risingin tietokannassa

Keskustele aiheesta foorumilla (0 vastausta).