Martha Wells ehti kirjoittaa melkein kaksi vuosikymmentä ennen suurta menestystä. Hän on kirjoittanut mm. oheistuotekirjallisuutta Star Wars ja Stargate-sarjoihin. Valtaosa hänen tuotoksistaan on nuortenkirjallisuutta. Murhabotti-sarja nosti Wellsin kansainväliseksi tähdeksi sarjan kerätessä niin suuren määrän palkintoja, että Wells kieltäytyi muutamien palkintojen ehdokkuuksista. Kirjasarjasta on tekeillä myös tv-ohjelma. 

Oikullinen protokolla on Murhabotti-sarjan kolmas osa. Tämän kirjoitushetkellä sarjassa on seitsemän osaa ja muutamia novelleja, joten sarjan parissa pääsee viettämään vielä paljon aikaa.  

Sarjan keskipisteenä on päähenkilön erikoinen persoona, päähenkilö on nimittäin androidi, joka on saavuttanut itsenäisyyden. Tämä androidi on turvallisuus-tehtäviin erikoistunut tuhokone, jonka tekoäly tekee välittömiä ratkaisuja ja ohjailee samalla pieniä droneja. Kaikesta tehokkuudestaan huolimatta hän ei lainkaan tunne oloaan hyväksi ihmisten seurassa. 

Edellisissä osissa Murhabotti esti työnantajaansa kohdistuvan hyökkäyksen. Vaikka Murhabotti onkin saavuttanut itsenäisyyden ja lähtenyt omille teilleen, ei hän ole jättänyt entistä elämäänsä kokonaan taakseen. Murhabotti pyrkii yhä selvittämään mistä alkuperäisissä hyökkäyksissä oli oikein kyse. Sen tutkimukset vievät hylätylle avaruusasemalle, josta löytyy niin vihjeitä kuin uusia vaaroja.  

Vaikka sarja on ensiluokkaista scifiä, kirjalla on omat ongelmansa. Kirjana se kärsii hieman sarjan väliosan kantaongelmista: sarja ei kauheasti kasva ja ratkaisujakin päädytään odottamaan seuraavaan kirjaan. Juoni on myös kovin pitkälle ympäristöön reagoimista. 

Sarjan faneja nämä heikkoudet eivät varmasti kuitenkaan häiritse, sillä se kirjan valloittavin ominaisuus: Murhabotin persoona on yhä tallella. Hän/se on yhä uniikki hahmo, joka mieluiten katselisi vain tv-sarjoja, mutta päätyy aina huomion keskipisteeksi. Oikullinen protokolla on ensiluokkaista scifiä, jollaista julkaistaan suomeksi valitettavan harvoin.

- Juha Salmi (Dragan)

Hertta Kustannus 2024 - Risingin tietokannassa

Keskustele aiheesta foorumilla (0 vastausta).