Kuuntelen heinäsirkkoja: Merkintöjä demokratiasta
Alkuteos ilmestynyt 2009. Suomentanut Risto Tiittula. Sisältää sf-kertomuksen Käskynjako (2008, suom. myös Voima-lehdessä 1/2011). Nidottu.
Onko elämää demokratian jälkeen? Millaista sellainen elämä tulisi olemaan?
Voisiko se olla demokratia – pyhä vastaus meidän hetkellisiin toiveisiimme ja rukouksiimme, suojelija yksilölliselle vapaudellemme ja ravintoa unelmillemme hyvinvoinnista – joka tulevaisuudessa paljastuukin ihmisrodun loppupeliksi?
Arundhati Roy pohtii uutuudessaan Intian, maailman suurimman demokratian, nykytilannetta. Hän osoittaa hindunationalismin ja 1990-luvulla aloitettujen talousuudistusten vaarat. Kuuntelemalla Intian tulevaisuuden uhkakuvia Arundhati Roy kysyy perustavia kysymyksiä poliittisesta järjestelmästä, joka on säästynyt kritiikiltä ja uudistuksilta siksi, että sitä on pidetty parhaimpana olemassaolevana vaihtoehtona.
Arundhati Roy on maailmankuulu kirjailija ja aktivisti. Kuuntelen heinäsirkkoja on hänen yhteiskunnallisesta tuotannostaan ensimmäinen, joka on julkaistu suomeksi.
Arundhati Roy
Arundhati Roy (s. 1961) on intialainen arkkitehti, kirjailija ja kansalaisaktivisti. Hän asuu New Delhissä. Roy on kirjoittanut useita elokuva- ja tv-sarjakäsikirjoituksia. Royn esikoisromaani Joutavuuksien jumala sai vuoden 1997 Booker-palkinnon. Roy oli ensimmäinen intialainen nainen ja ensimmäinen kotimaassaan asuva intialainen, jolle on myönnetty Booker-palkinto.
Royn yhteiskunnallisia, poliittisisia ja ympäristöaiheita käsittelevät esseet ja kolumnit ovat aiheuttaneet Intiassa laajaa väittelyä. Hänelle myönnettiin Sydneyn rauhanpalkinto vuonna 2004 työstään yhteiskunnallisissa kampanjoissa ja väkivallattomuuden puolustamisesta.