A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z
Aakkosellinen kirjailijahaku: b
Kirjailijoita: 190Mihály Babits de Szentistván (1883–1941) oli unkarilainen runoilija, kirjailija, kääntäjä ja kirjallisuushistorioitsija. Babits opiskeli Budapestin yliopistossa kielitiedettä ja toimi opettajana sekä aikakauslehden toimittajana. Hän oli eräs tärkeimmistä unkarilaisista kirjallisuuden kääntäjistä.
Richard Bach (s. 1936) on yhdysvaltalainen kirjailija. Hän on sukua säveltäjä Johann Sebastian Bachille suoraan alenevassa polvessa. Bach työskenteli Yhdysvaltojen ilmavoimissa ja taitolentäjänä, minkä jälkeen hän ryhtyi kirjailijaksi. Bach tuli vuonna 1970 kuuluisaksi romaanillaan Lokki Joonatan, jota on myyty arviolta 44 miljoonaa kappaletta. Kirjasta tehtiin myös elokuva vuonna 1973.
Richard Bachman syntyi New Yorkissa, palveli neljä vuotta merivartiostossa ja kymmenen vuotta kauppalaivastossa ja asettui sen jälkeen asumaan New Hampshiren maaseudulle, missä hän öisin kirjoitti ja päivisin hoiteli keskikokoista lypsykarjaansa. Hänellä oli vaimo ja yksi lapsi, poika, joka kuoli kuusivuotiaana valitettavassa onnettomuudessa. Uskontunnustuksekseen Bachman ilmoitti kalkkunanpalvonnan. Vuonna 1982 hänen aivojensa perillä havaittiin kasvain, joka onnistuttiin poistamaan. Hän koki kuitenkin äkkikuoleman helmikuussa 1985.
Tällainen elämäntarina sepitettiin Richard Bachmanille, salanimelle jonka turvin Stephen King julkaisi viisi romaania 1977–84. Niistä viimeinen, Kirous, oli jopa omistettu kirjailijan vaimolle Claudia Inez Bachmanille ja sen takakannessa oli hänen tekaistu valokuvansa. Bachmanin äkkikuolema oli seurausta siitä, että Bangorin sanomalehti paljasti hänen olevan Stephen King.
Lee Bacon (s. 1979) on yhdysvaltalainen lastenkirjailija. Bacon kasvoi Texasissa ja asuu nykyisin New Jerseyssä. Viimeinen ihminen (2019) on käännetty 22 kielelle.
Gavin Baddeley on brittiläinen toimittaja.
Linkkejä
Gavin Baddeley. Wikipedia.
Jantso Jokelin: Goth chic.
Kiiltomato.net 9.10.2005.
Markku Soikkeli: Goth chic. Portti 2007.
Juha Tapani Bagge on syntynyt 1962 Keravalla. Hämeenlinnassa asuvan kirjailijan jatkokertomuksia ja novelleja on julkaistu eri lehdissä. Hän on kirjoittanut päätyönään vuodesta 1983 ja julkaissut toistakymmentä romaania, kirjoittanut näytelmiä, sarjakuvakäsikirjoituksia, kuunnelmia, yli 30 Finnwest-kioskikirjaa ja tv-sarjojen käsikirjoituksia. Hän on myös suomentanut lukuisia rikosromaaneja. Tapani Baggen perheeseen kuuluu Minna-vaimo ja kolme lasta.
Yhdysvallat, 1929–2012.
Linda P. Baker on yhdysvaltalainen kirjailija. Hän asuu puolisonsa Larryn kanssa Mobilessa Alabamassa.
L. Richard Baker III (s. 1950) on yhdysvaltalainen pelisuunnittelija ja kirjailija.
Kirsten Bakis on syntynyt Sveitsissä 1967 ja kasvanut New Yorkissa. Hän valmistui New Yorkin yliopistosta vuonna 1990. Hänen esikoisteoksensa Hirviökoirien elämä ilmestyi 1997.
Heine Torgersen Bakkeid (s. 1974) on varttunut Pohjois-Norjassa, jonka kylmistä seuduista hän ammentaa myös kirjoitustyössään.
Travis Baldree voitti vuonna 2023 parhaan uuden kirjailijan Astounding Awardin.
Yhdysvallat, s. 1933.
James Graham Ballard (1930–2009) syntyi Shanghaissa englantilaisista vanhemmista. Hän eli Kiinassa 15-vuotiaaksi asti. Toisen maailmansodan aikaan hän joutui japanilaisten vankileirille. Tästä kokemuksestaan hän kertoi myöhemmin romaanissaan Auringon valtakunta (1984), josta Steven Spielberg ohjasi elokuvan vuonna 1987. Keskeytyneiden lääketieteen opintojen jälkeen Ballard värväytyi Kuninkaallisiin ilmavoimiin ja palveli Kanadassa, missä tutustui tieteiskirjallisuuteen. Tämän jälkeen hän ansaitsi elantonsa toimittajana. Ballard julkaisi ensimmäisen novellinsa 1956 ja ryhtyi kirjailijaksi vuonna 1961, kun hänen ensimmäinen romaaninsa julkaistiin.
Solvej Balle on tanskalainen kirjailija, joka keräsi mainetta 1990-luvulla romaanillaan Ifølge loven.
Linkkejä
Erich Ballinger. Wikipedia.
Mary Balogh (s. Mary Jenkins 1944 Swansea, Wales) on walesilais-kanadalainen kirjailija.
Honoré de Balzac (1799–1850) oli ranskalaisen realismin luoja. Hänen romaanejaan ovat muun muassa Eugénie Grandet (1833), Ukko Goriot (1835) ja César Birotteau (1837).
Skotlantilainen Iain Menzies Banks (1954–2013) saavutti suosiota sekä valtavirran romaaneilla että tieteiskirjailijana. Vuonna 2008 Times-lehti valitsi Banksin 50 parhaimman toisen maailmansodan jälkeisen brittikirjailijan listan sijalle 38. Banksin kirjoja on myyty yli kolme miljoonaa kappaletta.
Lynne Reid Banks syntyi Lontoossa 1929. Hän kävi koulua sekä Englannissa että Kanadassa, jonne perhe muutti toisen maailmansodan aikana. Hän opiskeli teatteria ja työskenteli näyttelijänä. Myöhemmin hänet valittiin Englannin televisioon maan ensimmäiseksi naispuoliseksi uutistoimittajaksi.
Muriel Barbery (s. 1969) on ranskalainen kirjailija ja filosofianopettaja. Hänen esikoisromaaninsa, hyvän ruoan nautintoja ylistävä Kulinaristin kuolema (2000), palkittiin Ranskassa ilmestymisvuotensa parhaana kulinaristisena kirjana. Hän kohosi maailmanmaineeseen romaanillaan Siilin eleganssi (2006), jota on sittemmin myyty maailmanlaajuisesti yli viisi miljoonaa kappaletta.
Maria Cecilia Barbetta syntyi 1972 Argentiinassa ja muutti Berliiniin 1990-luvun puolivälissä opiskellakseen filosofian ja yhteiskuntatieteiden tohtoriksi. Hän työskentelee European University Viadrinassa, Frankfurtissa. Esikoisromaanistaan Muodistamo Los Milagros hän on saanut Adelbert von Chamisso Promotional -palkinnon (2009) sekä parhaalle saksankieliselle esikoiskirjalle myönnetyn Aspekte-palkinnon (2008).
Florence Barclay (1862–1921) oli englantilainen kirjailija, joka tuli tunnetuksi romanttisista teoksistaan. Pastorin vaimona elänyt Barclay alkoi kirjoittaa romaaneja vasta neljänkymmenen vuoden iässä mutta ehti julkaista yksitoista kirjaa. Kuolemattomasta rakkaudesta kertova romaani Rukousnauha ylsi vuoden 1910 myydyimmäksi romaaniksi Yhdysvalloissa.
Leigh Bardugo (s. 1975) on yhdysvaltalainen fantasiakirjailija, jonka teoksia on myyty maailmanlaajuisesti yli 20 miljoonaa kappaletta. Jerusalemissa syntynyt kirjailija asuu Los Angelesissa Kaliforniassa. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat Grishaversumiin sijoittuva kirjat.
Johan Bargum (s. 1943) on tunnetuimpia suomenruotsalaisia kirjailjoita. Hän on kirjoittanut romaaneja, novelleja, näytelmiä sekä revyy- ja kabareetekstejä. Vuosina 2000–2002 Bargum toimi Lilla Teaternin johtajana. Hän asuu Espoossa ja on vapaa kirjailija. Johan Bargum on saanut tuotannostaan lukuisia palkintoja.
Clive Barker syntyi Liverpoolissa Englannissa 1952 ja kasvoi työväenluokkaisessa perheessä. Hän nousi kuuluisuuteen novellisarjalla Veren kirjat 1–6 (1984–85). Ensimmäinen kokoelma sai sekä British Fantasy Awardin että World Fantasy -palkinnon. Vaikuttajikseen Barker on listannut muun muassa Herman Melvillen, Edgar Allan Poen, Ray Bradburyn ja William S. Burroughsin.
Dominic Barker on syntynyt vuonna 1966 Southportissa Englannissa. Hän opiskeli englannin kieltä Birminghamin yliopistossa ja toimi muutaman vuoden opettajana, kunnes päätti ryhtyä kirjailijaksi. Hänen kolme nuortenromaaniaan otettiin hyvin vastaan, mutta omimman aihepiirinsä Barker löysi vasta kirjoitettuaan teoksen Pertteli: Poika joka ei halunnut pelastaa maailmaa (2005).
Yhdysvallat, 1927–1981.
Oikea nimi Arijoutsi Heporauta (s. 1928–2018), toimittaja.
Jennifer Lynn Barnes on amerikkalainen kirjailija ja tv-käsikirjoittaja. Barnes kirjoitti ensimmäisen romaaninsa 19-vuotiaana. The Inheritance Games: Salainen perijätär on ensimmäinen suomennettu kirja hänen tuotannostaan. Kirjailijan uran lisäksi Barnes opettaa Oklahoman yliopistossa psykologiaa ja luovaa kirjoittamista. Hän on väitellyt tohtoriksi Yalen yliopistossa.
Julian Barnes syntyi vuonna 1946 Leicesterissä Englannissa. Hän opiskeli kieliä Oxfordissa ja valmistui 1968 erinomaisin arvosanoin. Ennen ryhtymistään kirjailijaksi hän työskenteli kolme vuotta Oxford English Dictionaryn toimituskunnassa, kirjallisuusarvostelijana ja kirjallisuustoimittajana. Barnes asuu Lontoossa.
Barnes on Englannin arvostetuimpia nykykirjailijoita. Vuonna 2008 Times-lehti valitsi hänet 50 parhaan toisen maailmansodan jälkeisen brittikirjailijan listan sijalle 44.
Linkkejä
Sir James Matthew Barrien, kirjailijanimi J. M. Barrie (Skotlanti, 1860–1937), tunnetuin teos on Peter Pan, kertomus pojasta, joka ei halua kasvaa aikuiseksi.
Barrie opiskeli Glasgow'ssa ja Edinburghin yliopistossa. Hän muutti Lontooseen ja kirjoitti ensin sanomalehtiin, myöhemmin hän kirjoitti romaaneja ja näytelmiä.
Daniel Barry (1923–1997) oli yhdysvaltalainen sarjakuvapiirtäjä. Barry piirsi Flash Gordon -sarjakuvaa vuosina 1951–1990. Hänen veljensä Sy Barry oli Mustanaamion piirtäjä.
Linkkejä
Max Barry (Australia, s. 1973) asuu Melbournessa, missä hän kirjoittaa päätoimisesti.
Donald Barthelme (1933–1989) oli yhdysvaltalainen kirjailija, joka tunnettiin leikkisästä ja modernistisesta tyylistään.
Barthelme syntyi Philadelphiassa. Kaksi vuotta syntymän jälkeen hänen perheensä muutti Texasiin, jossa hänen isästään tuli arkkitehti Houstonin yliopistossa, jossa Barthelme myöhemmin opiskeli tiedotusoppia. Barthelme osallistui Korean sotaan ja palattuaan Yhdysvaltoihin vaihtoi oppialansa filosofiaan. Vaikka hän jatkui opiskelujaan vuoteen 1957, hän ei koskaan saanut niitä valmiiksi. Barthelme työskenteli toimittajana Houston Postissa sekä Houstonin taidemuseon johtajana vuosina 1961–1962. Barthelme opetti välillä Bostonin ja Buffalon yliopistoissa sekä New Yorkin kaupungin yliopistossa, jossa hän toimi vierailevana professorina vuosina 1974–75. Barthelme oli naimisissa kolme kertaa ja sai tyttären kolmannen vaimonsa kanssa. Hän kuoli kurkkusyöpään. Donald Barthelmen nuoremmat veljet Frederick ja Steven ovat myös kirjailijoita ja yliopisto-opettajia.
Yhdysvallat, s. 1948.
Lyman Frank Baum (1856–1919) oli yhdysvaltalainen toimittaja ja kirjailija. Hän oli myös neljän pojan isä, joka lastensa viihdykkeeksi alkoi punoa tarinaa Dorothy-tytöstä, joka koiransa Toton kanssa joutuu pyörremyrskyn matkassa Ozin maahan. Baum muokkasi tarinan kirjaksi ja julkaisi sen omakustanteena vuonna 1900. Teoksesta tuli kaupallinen menestystarina ja sitä on myyty miljoonia kappaleita.
Stephen Baxter (s. 1957) on brittiläinen tieteiskirjailija. Baxter on opiskellut yliopistossa matematiikkaa ja tekniikkaa. Hän on myös toiminut opettajana sekä tutkijana informaatiotekniikan alalla.
Romaaneissaan Baxter edustaa kovaa luonnontiedettä, joka yhdistyy mielikuvituksen lentoon. Baxter oli yksi heistä, jotka 1990-luvulla saivat maineen ”kirjailijana joka palautti tieteen tieteiskirjallisuuteen”. Baxterin omista sarjoista on suomennettu Mammutit-sarja (1999–2001), joka syntyi nuorille aikuisille suunnattuna sarjana.
Barrington John Bayley (1937–2008) oli brittiläinen tieteiskirjailija. Bayley oli kirjailijoiden kirjailija, jonka ihailijoihin kuuluivat muun muassa Michael Moorcock, Brian Aldiss, Ian Watson ja Bruce Sterling.
Nuorena Bayley työskenteli kaivostyöläisenä ja konekirjoittajana, kunnes liittyi 18-vuotiaana Britannian ilmavoimiin. Toimittajan urallaan hän kirjoitti lyhyitä tekstejä ja katsauksia lehtiin. Bayley aloitti uransa lehtinovelleilla 1950-luvun puolivälissä, mutta kesti yli kymmenen vuotta ennen kuin hän sai mitään mainetta sf-piireissä. 1960-luvulla Bayley oli Michael Moorcockin toimittaman New Worlds-lehden vakiokirjoittajia. Tuotteliaimmillaan Bayley oli 1970-luvulla julkaisten romaaneja etenkin Yhdysvaltain markkinoille.
Argentiinalainen Agustina Bazterrica (s. 1974) on palkittu kirjailija ja kuraattori. Hänen romaaninsa Rotukarja on voittanut Clarínin romaanikilpailun.
Peter Soyer Beagle (s. 1941) syntyi New Yorkissa ja kasvoi Bronxin kaupunginosassa. Hän opiskeli Pittsburghin yliopistossa luovaa kirjoittamista ja espanjan kieltä. Esikoisromaaninsa hän julkaisi 19-vuotiaana. Nykyisin Beagle asuu Oaklandissa Kaliforniassa. Beagle on myös lahjakas kitaristi ja folk-laulaja. Hän sai tieteis- ja fantasiakirjailijoiden suurmestaripalkinnon (Damon Knight Memorial Grand Master Award) vuonna 2018.
Beaglen tunnetuin teos on hänen toinen romaaninsa Viimeinen yksisarvinen (1968). Romaani on käännetty parillekymmenelle kielelle ja se on myynyt yli kuusi miljoonaa kappaletta. Beaglelta on suomennettu myös Portti-lehdessä julkaistut pitkät novellit ”Lila – ihmissusi” (1969) ja ”Kaksi sydäntä” (2005). Näistä jälkimmäinen on jälkinäytös Viimeiselle yksisarviselle ja se voitti Hugo- ja Nebula-palkinnot.
George Beahm on ollut kirja-alalla vuodesta 1975. Hän on kustantanut kirjoja ja toiminut kustantamoissa markkinointijohtajana, kustannustoimittajana ja kirjojen pakkaajana. Hän on kirjoittanut kymmeniä kirjoja kirjailijoista ja kirjallisuudesta. George Beahm asuu vaimonsa Maryn kanssa Virginian Williamsburgissa.
Gregory Bear (1951–2022) syntyi San Diegossa Yhdysvalloissa. Hänen isänsä työ laivastossa kuljetti koko perhettä ympäri USA:n ja maailman aina Japaniin ja Filippiineille asti. Bear opiskeli tekniikkaa ja toimi neuvonantajana muun muassa Yhdysvaltain armeijassa ja tiedustelupalvelu CIA:ssa.
Yhdysvaltalaisten Douglas C. Kenneyn (1947–1980) ja Henry N. Beardin (s. noin 1945) yhteistyö alkoi 1960-luvun lopulla Harvard Lampoon -lehden toimituksessa, kun he puhalsivat uutta puhtia yliopiston
väljähtyneeseen huumorijulkaisuun. Tuolloin syntyivät parodiat muun
muassa Life- ja Time-lehdistä sekä maailmanlaajuisen maineen saavuttanut Taru sormusten herrasta -ivamukaelma Loru sorbusten herrasta.
Loru sorbusten herrasta ilmestyi Suomessa Pekka
Markkulan suomentamana ensi kerran Soundi-kirjoissa vuonna 1983, mutta
ei ilmestyessään saavuttanut juuri huomiota. Ajan mittaan se kuitenkin
saavutti suuren kulttisuosion. Yhtenä syynä olivat roolipelien
harrastajat, jotka pitivät kirjasta. Suurin osa kirjastoissa olevista
kappaleista jouduttiin ajan myötä poistamaan kokoelmista kuluneisuuden
vuoksi tai ne varastettiin, ja kirja harvinaistui.
Kun Sormusten herran pohjalta vuosina julkaistiin 2001–2003 elokuvatrilogia, kustannusyhtiö Nemo julkaisi kirjan uudelleen 2002.
Ian Beck on englantilainen, kansainvälisesti tunnettu kirjailija.
Bernard Beckett (s. 1967) on uusiseelantilainen nuortenkirjailija.
Britannia, 1760–1844.
Kirjallisuutta
Ulkomaisia kauhukirjailijoita. Toimittaneet Jukka Halme ja Juri Nummelin. BTJ Kirjastopalvelu, 2005.
Thea Beckman (Alankomaat, 1923–2004) oli tunnettu lastenkirjailija. Beckman aloitti kirjoittamisen vuonna 1947, mutta hän omistautui sille kokonaan vasta kun hänen lapsensa olivat täysikasvuisia.
Beckman oli kiinnostunut historiasta ja kirjoitti monista historiallisista ajanjaksoista. Ristiretki farkuissa julkaistiin vuonna 1973. Siitä tuli nopea menestys ja Beckmanista muodostui yksi Alankomaiden suosituimpia nuortenkirjailijoita. Vuonna 1984 Beckmanille myönnettiin Alankomaiden opettajien jakama Huib de Ruyter -palkinto hänen historiallisista kirjoistaan.
Oikea nimi Beth Ain, Yhdysvallat, s. 1975.
Peter Beere (s. 1951) on brittiläinen nuortenkirjailija.
Aleksander Beljajev (Neuvostoliitto, 1884–1942) syntyi Smolenskissa ja opiskeli lakia ja musiikkia. Hän rahoitti opintojaan muun muassa kirjoittamalla. Juristin työn ohella hän kirjoitti satuja ja tarinoita ja toimi avustajana lastenlehdessä vuodesta 1914.
Ted (Theodore) Bell on syntynyt vuonna 1947 Floridassa Yhdysvalloissa. Hän on suorittanut korkeakoulututkinnon ja saanut sittemmin kuvataiteiden kunniatohtorin arvon.
Vuosina 1982–2000 Bell työskenteli mainosalalla. Hän menestyi urallaan loistavasti ja toimi johtotehtävissä eri mainostoimistoissa. Vuonna 2000 Bell jätti työnsä ryhtyäkseen kokopäivätoimiseksi kirjailijaksi. Hänen esikoisteoksensa, nuortenkirja Aikojen arkku ilmestyi vuonna 2000.
Edward Bellamy (Yhdysvallat, 1850–1898) oli massachusettsilainen baptistipapin poika, joka hankki lakimiehen koulutuksen ja työskenteli toimittajana ennen kirjailijaksi ryhtymistään.
Bellamyn pääteokset Vuonna 2000 (1888) ja Yhdenvertaisuus (1897) ovat yhteiskunnallisia ja taloudellisia ohjelmia pikemmin kuin kaunokirjallisia töitä. Vuonna 2000 herätti suurta innostusta ilmestyessään ja siitä tuli Yhdysvalloissa koko 1800-luvun toiseksi myydyin romaani, joka myös käännettiin yli 20 eri kielelle. Bellamyn teosten innoittamina perustettiin aatteellisia yhdistyksiä ja jopa utopistisiirtokuntia eri puolille Yhdysvaltoja. Vuonna 2000 oli niin suosittu, että Yhdysvalloissa ilmestyi 1890-luvulla kymmeniä utopiakirjoja, jotka olivat enemmän tai vähemmän tämän Bellamyn teoksen jäljitelmiä.
David Benedictus (Englanti, s. 1938) on kirjoittanut jatko-osan A. A. Milnen Nalle Puh -kirjoille. Benedictus on aiemmin muun muassa sovittanut ja ohjannut alkuperäisistä Nalle Puh -kirjoista tehtyjä äänitteitä. Uuden Puhin kuvittaja on Mark Burgess. Sekä A. A. Milnen että alkuperäisen kuvittajan E. H. Shephardin perikunnat antoivat vuonna 2009 ilmestyneelle Paluu Puolen hehtaarin metsään -kirjalle hyväksyntänsä.
Niklas Bengtsson on suomalainen tietokirjailija ja nuorisokirjallisuuden tutkija, joka on toiminut koti- ja ulkomaisissa kirja-alan luottamustehtävissä.
Linkkejä
Niklas Bengtsson. Wikipedia.
Stefano Benni (Italia, s. 1947) on kirjailija, runoilija, näytelmäkirjailija, elokuvakäsikirjoittaja ja toimittaja. Hänen tekstejään on sovittanut näyttämölle muun muassa Dario Fo. Bennin teoksia on käännetty parillekymmenelle kielelle. Benni asuu Bolognassa.
Bennin satiirin kohteeksi joutuvat erilaiset nyky-yhteiskunnalle ominaiset ilmiöt. Komiikkansa ja mielikuvituksensa avulla hän luo eriskummallisia maailmoja.
Bennin romaani Baol (1990) palkittiin Tähtivaeltaja-palkinnolla vuoden 1998 parhaana suomeksi ilmestyneenä science fiction -kirjana, mikä ihmetytti Benniä, joka ei mielestään koskaan ole kirjoittanut tieteiskirjallisuutta. Benniä ei juuri voi lokeroida jonkin lajityypin edustajaksi.
Kirjallisuutta
Ulkomaisia fantasiakirjailijoita. Toimittanut Vesa Sisättö. BTJ Kirjastopalvelu, 2003.
Edward Frederic Benson (1867–1940) oli englantilainen kirjailija. Hänen kauhunovellejaan on julkaistu suomeksi eri valikoimissa.
Kaarlo Bergbom (1843–1906) oli viipurilaissyntyinen teatterinjohtaja, suomenkielisen teatterin perustaja ja näytelmäkirjailija. Hän perusti Suomalaisen teatterin, jonka nimi muuttui myöhemmin Suomen kansallisteatteriksi, sekä Suomalaisen oopperan joka on nykyisen Kansallisoopperan edeltäjä. Bergbom kirjoitti myös suomen- ja ruotsinkielisiä näytelmiä ja novelleja.
Savinien de Cyrano de Bergeracin (1619–1655) muistetaan useimmiten ylivertaisena miekkamiehenä, kärkkäänä kaksintaistelijana ja isonenäisenä runoniekkana. Sellaisena hänet tunnetaan muun muassa Jean-Louis Rappeneaun 1980-luvulla tekemästä elokuvasta, jossa Cyranota näytteli Gérard Depardieu.
Ritva Bergman (s. 1939) on kirjoittanut asiatekstiä, kertomakirjallisuutta, näytelmiä, runoja ja satuja. Bergman asuu Helsingissä.
Fantasiakuvittaja ja -kirjailija Peter Bergting on syntynyt 1970 Åmålissa Ruotsissa.
Kuva: Pelle Sten (Creative Commons).
Lee Bermejo on yhdysvaltalainen itseoppinut sarjakuvapiirtäjä.
Linkkejä
Janne Suominen: Jokeri. Lumo 10.2.2012.
Jordi Bernet (s. 1944) on espanjalainen sarjakuvapiirtäjä. Hänet tunnetaan muun muassa gangsterisarjakuvasta Torpedo.
Linkkejä
Jarkko Sikiö: Jordi Bernetin rikolliset ryntäät. Kvaak.fi 5.6.2010.
Bryan Berry (1930–1955) oli brittiläinen tieteiskirjailija. Häneltä on suomennettu romaani Uuden maailman ihmiset v. 2018 (1952).
Patricia G. Bertényi (s. 1973) on unkarilaissyntyinen turkulainen, jolla on sukujuuria niin Ranskassa, Saksassa kuin Kreetalla. Hän on opiskellut latinaa, klassista arkeologiaa ja taidehistoriaa ja suorittanut libristin ammattitutkinnon. Nykyisin hän työskentelee sairaanhoitajana teho-osastolla ja opiskelee valokuvausta New York Institute of Photographyssä.
Louis (Aloysius) Bertrand (1807–1841) oli romantiikan ajan runoilija, näytelmäkirjailija ja lehtimies. Hänet tunnetaan erityisesti proosarunon kehittäjänä. Postuumisti ilmestynyt Yön Kaspar (1842) oli Bertrandin pääteos. Bertrandia pidetään symbolistisen liikkeen edelläkävijäna.
Georges Bess (s. 1947) on ranskalainen sarjakuvapiirtäjä, joka tunnetaan parhaiten yhteisteoksistaan käsikirjoittaja Alejandro Jodorowskyn kanssa.
Bessin ainoa suomeksi julkaistu albumi on Hannibal viisi -sarjaan kuuluva Kymmenen naista ennen kuolemaa (1990). Sarja on scifiparodia kyborgista, joka työskentelee agenttina suurelle vakoilujärjestölle.
Luc Besson (s. 1959, Ranska) on pariisilaissyntyinen elokuvaohjaaja, -käsikirjoittaja ja -tuottaja. Hänen ohjaamansa lastenelokuvan Arthur ja Minimoit (2007) yhteydessä ilmestyi myös kirja.
Kuva: Wikimedia Commons.
Alfred Bester (Yhdysvallat, 1913–1987) kirjoitti 1950-luvulla kaksi kuuluisaa tieteisromaania. Vuosikymmenen lopulla Bester jätti tieteiskirjallisuuden ja omistautui toimittajan työlleen. Hänen romaaninsa toimivat muun muassa 1980-luvun kyberpunk-liikkeen varhaisina edelläkävijöinä ja vaikuttajina.
Lauren Beukes (s. 1976) on eteläafrikkalainen kirjailija ja toimittaja. Hän on opiskellut luovaa kirjoittamista Kapkaupungin yliopistossa. Hänen romaaninsa Zoo City (2010) sai Arthur C. Clarke -palkinnon ja Tähtivaeltaja-palkinnon. Romaanin Säkenöivät tytöt (2013) käännösoikeudet myytiin yli 20 maahan. Lauren Beukes vieraili Suomessa vuonna 2017 Finnconin kunniavieraana.
Frédéric Bézian (s. 1960) on ranskalainen sarjakuvapiirtäjä.
Linkkejä
Frédéric Bézian. Wikipedia.
Kuva: Wikimedia Commons.
Ambrose Bierce (Yhdysvallat, 1842–1913/1914) tunnetaan parhaiten psykologisena kauhukirjailijana. Hänellä on merkittävä asema yhdysvaltalaisen kirjallisuuden historiassa.
Biercen on sanottu kätkeneen herkempiä ja ihanteellisempia ominaisuuksiaan pilkallisuuden ja ilkeiden sanankäänteiden taakse. Biercen kirjoitusten kylmyys oli peräisin Yhdysvaltain sisällissodan kokemuksista. Hän palveli sotavoimissa koko sodan ajan ja osallistui lukuisiin sisällissodan keskeisiin taisteluihin. Kun Bierce haavoittui sodassa, hän palasi kotiin ja sai huomata, että hänen morsiamensa halusi purkaa kihlauksen.
Biercen kauhutarinoista on koottu useita kokoelmia. Bierceä verrattiin Edgar Allan Poeen, mutta kirjailija itse ilmoitti halveksuvansa Poeta. Biercen tunnetuin tarina on ”Tapaus Owl Creekin sillalla” (1890). Kertomus sijoittuu useiden muiden Biercen novellien tavoin Yhdysvaltain sisällissotaan.
Lyhyitä tarinoita (1899) sisältää kolmesataa lehtien kirjoitettua lyhyttä tarinaa, joissa Bierce todisteli maailman raadollisuutta ja käänsi esimerkiksi Aisopoksen satujen hyveellisyyttä vastakohdakseen. Biercen tunnetuimpia teoksia on Saatanan sanakirja (1911).
Enki Bilal (s. 1951) on Belgradissa entisessä Jugoslaviassa syntynyt sarjakuvataiteilija. 1980-luvulla Bilalista tuli eurooppalaisen sarjakuvan supertähti. Albumeissaan Bilal yhdistää omaleimaisen kuvitustyylin tarinoihin, joissa nykyhetken yhteiskunnallisia ilmiöitä tarkastellaan usein tulevaisuuden ja fantasian näkökulmasta.
Nicholas Binge on Singaporessa syntynyt kirjailija, joka on sittemmin asunut Sveitsissä, Isossa-Britanniassa ja Hongkongissa. Binge kirjoittaa spekulatiivista fiktiota, ja hänen esikoisteoksensa Professor Everywhere oli Proverse-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaana Hongkongissa.
Oikea nimi Bruce Bingham Cassidy, Yhdysvallat, 1920–2005.
Adolfo Bioy Casares (Argentiina, 1914–1999) avasi uuden kehityskauden latinalaisen Amerikan kirjallisuudessa. Hänen pääteoksensa on romaani Morelin keksintö (1940). Teosta ovat ylistäneet monet latinalaisen Amerikan kirjailijat: Jorge Luis Borges, Octavio Paz, Julio Cortázar, Alejo Carpentier ja Gabriel García Márquez. Bioy Casares sai elämäntyöstään espanjankielisen kirjallisuusmaailman arvostetuimman palkinnon Premio Cervantesin vuonna 1990.
Tanskalainen informaatiotekniikan asiantuntija Mikkel Birkegaard (s. 1970) etsi jännitysromaanilleen kustantajaa vuosien ajan. Viimein sellainen löytyi ja Birkegaardin esikoisromaani Libri di Lucan arvoitus ilmestyi vuonna 2007. Teoksen 10 000 kappaleen ensipainos myytiin loppuun kymmenessä päivässä.
Yhdysvallat, 1951–2018.
David Bishop (s. 1966) on uusiseelantilainen kirjailija, jolla on sarjakuvatoimittajan tausta.
Andrei Bitov (s. 1937) on venäläinen kirjailija, joka tunnetaan kokeellisista teoksistaan.
Kuva: Wikimedia Commons.
Annette Bjergfeldt (s. 1961) on tanskalainen taiteellinen monilahjakkuus. Hän on paitsi kirjailija myös palkittu ja Grammy-ehdokkaaksi valittu laulaja-lauluntekijä, kuusi levyä julkaissut artisti, kuvataiteilija ja tunnettu laulunkirjoittamisen opettaja.
Maria Björklund (s. 1970) on suomalainen sarjakuvapiirtäjä ja animaationtekijä ja -ohjaaja. Björklund on valmistunut graafiseksi suunnittelijaksi Rovaniemen taide- ja käsiteollisuusoppilaitoksesta vuonna 1994 ja taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2005.
Holly Black (s. 1971) on yhdysvaltalainen kirjailija. Nuorena hän harrasti roolipelejä, punkrokin kuuntelua ja kirjoittamista. Valmistumisensa jälkeen hän työskenteli pelialan lehdessä New Yorkissa. Vuonna 1999 hän meni naimisiin Theo Blackin kanssa. Lehtityössään hän tapasi taiteilija Tony Diterlizzin, jonka kanssa alkoi kirjoittaa vuonna 2003. Hänen teoksiaan on myyty yli 12 miljoonaa kappaletta.
Algernon Blackwood (1869–1951) oli klassisen kauhun mestari, jonka tarinoissa arkisiin asioihin sekoittuu yllättäviä ja yliluonnollisia voimia.
Nimimerkki, jonka takana yhdysvaltalaiset Harold Leland Goodwin (1914–1990) ja Peter J. Harkins (1906–2006).
Andrew Blake on brittiläinen kulttuurintutkija.
Linkkejä
Harry Potterin ilmestys. Wikipedia.
Maria Loikkanen: Harry Potterin ilmestys. Kirjo 2004. (PDF)
Markku Soikkeli: Harry Potterin ilmestys. Agricola 26.3.2004.
Kirjailijanimellä Olivie Blake kirjoittava Alexene Farol Follmouth on Los Angelesissa asuva juristi ja kirjailija.
Ruotsi, 1811–1868.
Hassan Blasim (s. 1973) on Tampereella asuva, irakilaissyntyinen kirjailija, elokuvakäsikirjoittaja ja -ohjaaja, joka muutti Suomeen vuonna 2004.
William Peter Blatty (1928–2017) oli yhdysvaltalainen kauhukirjailija. Hänen romaaniaan Manaaja (1971) on myyty 11 miljoonaa kappaletta. Kirjasta tehtiin elokuva vuonna 1973.
Kirjallisuutta
Ulkomaisia kauhukirjailijoita. Toimittaneet Jukka Halme ja Juri Nummelin. BTJ, 2005.
James Blish (1921–1975) oli yhdysvaltalainen tieteiskirjailija. Hän opiskeli Rutgersin ja Columbian yliopistoissa ja valmistui mikrobiologiksi, mutta ryhtyi kirjailijan uralle vuonna 1946. Blish muutti Englantiin vuonna 1968.
Paronitar Karen von Blixen-Finecke (o.s. Dinesen, 1885–1962) oli tanskalainen kirjailija. Hän meni nuorena naimisiin ja muutti Keniaan kahvimaatilalle lähelle Nairobia. Palattuaan Tanskaan Blixen alkoi kirjoittaa.
Robert Bloch (Yhdysvallat, 1917–1994) on kauhu- ja jännityskirjallisuuden merkittävimpiä nimiä. Hän on vaikuttanut tuotannollaan muun muassa Stephen Kingiin. Bloch kirjoitti kuolemaansa saakka ja hänen tuotantonsa oli loppuun asti laadultaan tasaista.
Bloch oli kirjeenvaihdossa H. P. Lovecraftin kanssa vuodesta 1933 alkaen, ja Blochin varhaisissa novelleissa on Lovecraftin vaikutusta. Lovecraftin luomaa Cthulhun tarustoa Bloch käytti monissa tarinoissaan.
Lähteitä
Ulkomaisia kauhukirjailijoita. Toimittaneet Jukka Halme ja Juri Nummelin. BTJ Kirjastopalvelu, 2005.
Thomas Harris Block, Yhdysvallat, s. 1945.
Kristian Blomberg (s. 1975) opettaa kirjallisuutta Jyväskylän yliopistossa. Hän on kotoisin Porvoosta, mutta asuu nykyään Jyväskylässä. Blomberg on runouslehti Tuli & savun toimittaja. Hän on myös suomentanut ranskalaista runoutta. Blombergin esikoisrunokokoelma ilmestyi 2009.
Kuva: Aleksis Salusjärvi 2011.
Jan Blomstedt (s. 1952 Helsinki) on suomalainen kauno- ja tietokirjailija, esseisti, suomentaja, kriitikko ja dosentti.
Yorick Blumenfield (s. 1933) on yhdysvaltalainen kirjailija, joka asuu Britanniassa.
Enid Blyton (Britannia, 1897–1968) valmistui vuonna 1918 alakoulun opettajaksi, mutta siirtyi pian kirjailijaksi. Hän oli kaksi kertaa naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. Blyton oli maailman kaikkien aikojen käännetyin lastenkirjailija. Hänen kirjojaan on käännetty yli 40 kielelle ja niitä on myyty 400 miljoonaa kappaletta. Hänen tuotantonsa käsittää yli 800 teosta, joista Suomessa ovat tunnetuimpia Viisikko-, Seikkailu-, SOS-, Salaisuus- ja Arvoitus-sarjat.
Anders Bodelsen (s. 1937) on tanskalainen jännityskirjailija.
Oikea nimi Charles L. Grant, Yhdysvallat, 1942–2006.
Ranska, s. 1969.
Ruotsi, 1888–1957.
Jay Bonansinga on amerikkalainen kirjailija ja ohjaaja.
Australia, 1867–1905.
Jorge Luis Borges (1899–1986) oli Argentiinan kuuluisin nykykirjailija ja yksi 1900-luvun arvostetuimmista fantasia- ja unimaailman kuvaajista. Borgesin keskeisin laji oli novelli, mutta hän kirjoitti myös runoutta ja esseitä. Kirjallisuudenlajien rajojen hämärtyminen ovat tärkeä osa Borgesin kirjoituksia. Hänen teoksissaan on usein viittauksia sekä todellisiin että keksittyihin lähdeteoksiin ja kirjoittajiin, ja ne pohtivat usein erilaisia älyllisiä tai tieteellisiä kysymyksiä kaunokirjallisessa muodossa.
Italia, s. 1953.
Dampyr-sarjan Harlan Draka on dampyyri, puoliksi ihminen ja puoliksi vampyyri. Saatuaan tietää totuuden isästään Draka lähtee metsästämään tätä ympäri maailmaa, törmäten jatkuvasti sekä paikallisiin kauhuihin että vampyyrikuningas-isänsä entisiin, verenjanoisiin tovereihin. Sarjaa ei suositella lapsille.
Pierre-François-Marie-Louis Boulle (1912–1994) oli ranskalainen kirjailija. Hänet tunnetaan parhaiten romaaneistaan Kwai-joen silta (1952) ja Apinoiden planeetta (1963), joista on tehty elokuvaversiot.
François Bourgeon (s. 1945) on ranskalainen sarjakuvataiteilija. Hänet tunnetaan Suomessa parhaiten Hämärän matkamiehet -sarjasta.
François Bourgeon. Wikipedia.
Elina Sipponen: Hämärän matkamiehet. Satyyri 3/2007.
Benjamin William Bova (1932–2020) julkaisi yli 120 tieto- ja tieteiskirjaa, ja hän voitti Yhdysvalloissa tieteis- ja fantasiakirjoille myönnettävän Hugo-palkinnon kuudesti. Ben Bova oli perehtynyt muun muassa nanoteknologiaan. Hän toimi myös Science Fiction and Fantasy Writers of American puheenjohtajana. Bova sai Robert A. Heinlein -palkinnon vuonna 2008 työstään tieteiskirjallisuuden parissa.
Karin Boye (Ruotsi, 1900–1941) oli runoilija ja romaanikirjailija. Hän sai innoituksen antiutopialleen Kallokaiini (1940) matkusteltuaan Neuvostoliitossa ja Saksassa. Romaanin päähenkilö, tutkija Leo Kall, kehittää kemiallisen aineen, jolla jokainen saadaan paljastamaan todelliset ajatuksensa.
John Boyne (s. 1971) on irlantilainen kirjailija, jonka kirjoja on käännetty 43 kielelle. Hän on opiskellut englantilaista kirjallisuutta Trinity Collegessa Dublinissa ja luovaa kirjoittamista Norwichissa.
Kuva: Bazar.
Ray Douglas Bradbury (1920–2012) oli tieteis- ja fantasiakirjallisuuden tunnetuimpia nimiä.
Bradburyn tavaramerkki oli fantastisten tapahtumien kytkeminen osaksi arkipäivää. Bradburystä on sanottu, että hän kirjoitti aina pohjimmiltaan Amerikan Keskilännen pikkukaupungeista, vaikka hänen teoksensa sijoittuisivat Marsiin. Bradburyn tarinat kertovat yksinkertaisemman elämän kaipuusta ja matkasta lapsuuden ihmettelystä aikuisuuden pettymyksiin. Hänen kielensä on usein lennokkaan runollista. Bradbury kertoi olevansa kielikuvien metsästäjä.
Bradbury suuntautui fantasianomaisiin kertomuksiin ja kauhuun. Tyyliltään Bradbury sijoittuu amerikkalaisen kirjallisuuden ”oudon tarinan” perinteeseen, jonka loivat Edgar Allan Poe ja Nathaniel Hawthorne. Bradbury kirjoitti lähinnä tieteisfantasiaa, fantastista kirjallisuutta joka käyttää hyväkseen tieteiskirjallisuuden aineksia. Bradburyn mukaan hänen ainoa tieteiskirjansa on Fahrenheit 451, koska se perustuu senhetkiseen todellisuuteen.
Ray Bradbury syntyi vuonna 1920 Waukeganissa Illinoisissa köyhään perheeseen. Hänen äitinsä oli lapsena Ruotsista lähtenyt siirtolainen ja isä puhelinlinjojen asentaja. Äiti vei pojan jo nelivuotiaana elokuviin, ja hän näki ikimuistoisia kauhuelokuvia. ”Minulla oli viisivuotiaasta asti palava halu kirjoittaa”. Bradbury vietti paljon aikaa Waukeganin Carnegie-kirjastossa. Bradbury kuvasi kaupunkia myöhemmin novelleissaan nimellä Green Town. Bradburyn Elliottin perheestä kertovissa novelleissa esiintyivät hänen lapsuutensa Einar-setä sekä Neva-täti.
Kaliane Bradley on kambodžalais-brittiläinen kirjailija ja kustannustoimittaja. Hänen novellejaan on julkaistu lukuisissa lehdissä, ja Aikaministeriö on hänen ensimmäinen romaaninsa. Bradley asuu Lontoossa.
Marion Zimmer Bradley (1930–1999) oli yhdysvaltalainen kirjailija. Bradley syntyi maatilalla Albanyssa New Yorkin osavaltiossa. Hän suoritti alemman korkeakoulututkinnon vuonna 1965 teksasilaisessa yliopistossa. Tämän jälkeen hän muutti Kaliforniaan jatkaakseen opintojaan Berkeleyn yliopistossa vuosina 1965–67. Marion Zimmer oli naimisissa Robert Alden Bradleyn kanssa 1949–64 ja Walter Breenin kanssa 1964–79. Kahdesta avioliitostaan Bradleylla oli kaksi poikaa sekä tytär.
Steinar Bragi (s. 1975) on islantilainen kirjailija, joka on ollut vuonna 2010 ehdolla Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi romaanilla Konur. Sumu on hänen kansainvälinen läpimurtonsa, joka on myyty jo viiteentoista maahan.
Maria Candia, kirjailijanimeltään Megatron Braineater, on helsinkiläinen kääntäjä ja kulttuurialan toimija. Hän on vaikuttanut myös DJ:nä ja Maria and the Robots -yhtyeessä. Braineater on kirjoittanut psykedeeliseksi avaruusoopperaksi luonnehditun Kapteeni Shiva -tieteissarjan. Sarjan jokaisen osan mukana on levyllinen musiikkia. Julkaisijana on myös taiteilijanimellä nimellä Vilunki 3000 tunnettu helsinkiläinen muusikko, graafikko ja radiotoimittaja Mikko Viljakainen.
Max Brailler (s. 1983) on yhdysvaltalainen kirjailija.
Gerd Brantenberg on syntynyt vuonna 1941 Oslossa Norjassa. Hän on opettaja ja naisasianainen. Häneltä on suomennettu teos Egalian tyttäret (1977). Romaani ottaa kantaa naisasian puolesta satiirin keinoin. Kirjan maailmassa on esimerkiksi virkaemäntiä, tiede-emäntiä ja liikennemerkeissä pikkuakkoja.
Kuva: Jarle Vines.
Elizabeth J. Braswell (s. 1950) on yhdysvaltalainen englantilaissyntyinen nuortenkirjailija. Hän on opiskellut egyptologiaa Brown Universityssa ja työskennellyt tuottajana peliyhtiössä ennen ryhtymistään kirjailijaksi. Liz Braswell asuu New Yorkin Brooklynissa aviomiehensä kanssa. Heillä on kaksi lasta.
Richard Brautigan (1935–1984) oli yhdysvaltalainen runoilija ja kirjailija.
Libba Bray (oikea nimi Martha E. Bray, s. 1964) on yhdysvaltalainen nuortenkirjailija. Häneltä on suomennettu teos Kauhun ja kauneuden valtakunta (2003). Brayn teoksia on myyty 1,5 miljoonaa kappaletta.
Bray kasvoi Teksasissa. Hänen isänsä oli saarnaaja ja äiti opettaja. Bray joutui 18-vuotiaana vakavaan auto-onnettomuuteen ja joutui käymään läpi 13 leikkausta kuudessa vuodessa korjatakseen kasvonsa. Hänellä on keinotekoinen vasen silmä onnettomuuden seurauksesta. Bray valmistui Teksasin yliopistosta Austinissa vuonna 1988 pääaineenaan teatteri. 26-vuotiaana hän muutti New Yorkiin, jossa asuu edelleen. Brayn perheeseen kuuluu mies ja poika.
Ernst Brehn on amerikkalainen kirjailija, jonka sukujuuret ovat Baltiassa.
Herbie Brennan (oikea nimi J. H. Brennan, Irlanti, 1940) on kirjoittanut useita kymmeniä kirjoja ja hänen teoksiaan on ilmestynyt yli viidessäkymmenessä maassa.
Sarah Rees Brennan on syntynyt Irlannissa vuonna 1983. Hän on asunut myös Lontoossa ja lyhyen aikaa New Yorkissa. Brennan alkoi kirjoittaa esikoisromaaniaan samalla kun suoritti tutkintoa luovassa kirjoittamisessa ja työskenteli kirjastossa Surreyssa Englannissa. Nykyisin hän asuu Dublinissa.
Thomas Brezina (s. 1963) on itävaltalainen nuortenkirjailija. Brezinan kirjoja on käännetty 32 kielelle ja niitä on myyty yli 20 miljoonaa kappaletta.
Kuva: Wikimedia Commons.
Britannia, 1878–1944.
Raymond Briggs (s. 1934) on englantilainen kuvittaja, kirjailija ja sarjakuvataiteilija. Hänen lastenkirjastaan Lumiukko (1978) on tehty tunnettu animaatioelokuva.
David Brin (Yhdysvallat, s. 1950) on väitellyt tohtoriksi astrofysiikasta. Hän on tutkinut muun muassa avaruusalusten rakenteita, komeettoja ja Maapallon ulkopuolisen elämän todennäköisyyttä sekä opettanut yliopistoissa fysiikkaa. Brinin julkaisuihin kuuluu useita tietokirjoja, artikkeleita ja tieteiskirjoja. Nykyään hän asuu San Franciscossa vaimonsa kanssa. Heillä on kolme lasta.
Tähtisumu täyttyy (1983) toi Brinille sekä Hugo- että Nebula-palkinnon. Romaani sijoittuu kaikkeuteen, jossa on runsaasti älyllistä elämää. Kehittyneet älylliset olennot noudattavat niin sanottua kohottamismenetelmää, joka tarkoittaa sitä, että kehittyneet lajit kohottavat lähipiiriinsä kuuluvia alempia lajeja perintötekijöiden muuntelun avulla korkeammalle älylliselle tasolle. Maan ihmiset ovat kohottaneet delfiinit ja simpanssit. Kirjassa ensimmäinen delfiinivaltaisella henkilöstöllä varustettu avaruusalus Streaker tekee oudon löydön ja joutuu pakenemaan ihmiskunnan vihollisia syrjäiselle planeetalle.
Kirjallisuutta
Ulkomaisia tieteiskirjailijoita 2. Toimittaneet Toni Jerrman ja Vesa Sisättö. BTJ Kirjastopalvelu, 2004.
Aira Sinervo (kirjailijanimeltään myös Aira Brink, 1914–1968) oli suomalainen kirjailija, runoilija, sanoittaja ja suomentaja.
Aila Sinervo syntyi Helsingissä työväenluokkaiseen perheeseen. Sinervon vanhempia sisaria olivat poliitikko ja kirjailija Sylvi-Kyllikki Kilpi ja kirjailija Elvi Sinervo. Aira Sinervon puoliso oli runoilija Veikko Kolula.
Saksa, 1867–1927.
Emily Brontë (1818–1848) oli englantilainen kirjailija. Hänen sisarensa Charlotte ja Anne Brontë olivat myös kirjailijoita ja runoilijoita. Brontën ainoa romaani oli vuonna 1847 julkaistu Humiseva harju.
Max Brooks (Yhdysvallat, s. 1972) on elokuvaohjaaja Mel Brooksin poika. Hän on toiminut Saturday Night Live -ohjelman käsikirjoittajana. Brooksin kirjoja on myyty yli neljä miljoonaa kappaletta.
Terry Brooks syntyi Sterlingin pikkukaupungissa Illinoisin osavaltiossa Yhdysvalloissa 1944. Maa oli juuri toipumassa toisesta maailmansodasta. Lelujen puute ruokki pienessä pojassa kekseliäisyyttä ja taitoa viihdyttää itseään mielikuvituksen avulla. Lapsena hän luki Edgar Rice Burroughsin seikkailukertomuksia, Zane Greyn lännentarinoita ja James Fenimore Cooperin intiaaniromaaneja. Nuorukaisena hän siirtyi tieteiskirjallisuuden pariin suosikkeinaan Isaac Asimov ja Robert A. Heinlein.
Brooks hyväksyttiin ilman tarvittavaa oppiarvoa Hamiltonin yliopistoon. Pääaineena hänellä oli englanninkielinen kirjallisuus. Suoritettuaan Bachelor of Arts -tutkinnon hän sai lainopin opiskelijan paikan Washington & Lee -yliopistosta. Brooks alkoi kirjoittaa fantasiaa jo lukioaikana ja sanojensa mukaan jatkoi harrastustaan pysyäkseen selväjärkisenä opiskellessaan lakia. Mielikuvituksen käyttö oli vastapaino pykäläviidakossa tarpomiselle. Hän toimi usean vuoden ajan kotikaupungissaan asianajajana. Hän sai puolisonsa kanssa kaksi lasta. Vuonna 1986 Brooks heittäytyi kokopäiväiseksi kirjailijaksi. Seuraavana vuonna hän avioitui uudestaan. Nykyään hän asuu puolisoineen Seattlessa.
Monet Brooksin teoksista ovat sijoittuneet Shannaran maailmaan. Shannara-kirjoista on julkaistu suomeksi jälkimmäinen sarja Shannaran perintö (1990–93). Kirjat ovat perinteisten kaavojen mukaista fantasiaa, jossa on vahva J. R. R. Tolkienin vaikutus. Brooks myöntää auliisti kaupallisuutensa ja on sanonut haluavansa kirjoittaa suurille joukoille tässä ja nyt, ei jälkipolville. Brooksin romaaneja on myyty 52 miljoonaa kappaletta. Vuonna 2017 hän sai World Fantasy -palkinnon elämäntyöstään.
John Brosnan (1947–2005) syntyi Perthissä Länsi-Australiassa, mutta asui usean vuoden ajan Lontoossa.
Linkkejä
Marko Mahnala: Taivaan valtiaat. Aikakone 3/1991.
Petri Immonen: Taivaan valtiaat. Helsingin sanomat 21.1.1992.
Dan Brown (s. 1964) on yhdysvaltalainen kirjailija, jota tunnetaan parhaiten menestysteoksestaan Da Vinci -koodi (2003). Teosta on myyty yli 80 miljoonaa kappaletta. Brownin teoksia on käännetty 57 kielelle ja niitä on myyty yli 200 miljoonaa kappaletta.
Eli Brownin romaani Cinnamon and Gunpowder oli California Book Award -finalisti. Eli Brown asuu perheensä kanssa Kaliforniassa, missä oravat kätkevät terhoja hänen puutarhaansa ja kissat jotain paljon pahempaa. Eli Brown kirjoittaa omaperäisiä ja koukuttavia kirjoja, joiden uskomattomat juonenkäänteet ja suloisen oudot hahmot saavat lukijat jännittämään puolestaan.
Fredric Brown (Yhdysvallat, 1906–1972) syntyi Cincinnatissa Ohiossa. Hän menetti molemmat vanhempansa nuorena. Sen jälkeen seurasi sekalaisia töitä muun muassa tivolissa. Brown hankki 1920- ja 1930-luvulla elantonsa toimistotyöntekijänä ja sitten oikolukijana lehdessä. Hän työskenteli myös kirjapainossa, jossa painettiin halpoja pulp-lukemistoja ja hän joutui työnsä vuoksi lukemaan satoja sekalaisia rikoskertomuksia. Niitä lukiessaan hän vakuuttui siitä, että osaisi itse kirjoittaa parempia tarinoita. Brownin ensimmäinen oma rikoskertomus ilmestyi 1938. Brown loi maineen omaperäisillä jännitysromaaneillaan.
Yhdysvallat, s. 1969. Alun perin lentäjäksi ja lakimieheksi valmistunut Graham Brown on kirjoittanut jo kymmenen NUMA-seikkailua.
Ed Brubaker on yhdysvaltalainen sarjakuvakäsikirjoittaja.
Linkkejä
Ed Brubaker. Wikipedia.
Jokke Saharinen: Kapteeni Amerikan kuolema. Savon sanomat 11.9.2011.
Kuva: Wikimedia Commons.
John Brunner (1934–1995) syntyi Oxfordshiressa Englannissa. Ensimmäisen romaaninsa hän julkaisi salanimellä jo 17-vuotiaana. Hänen tuotantoonsa kuuluu lähes sata teosta: enimmäkseen tieteiskirjoja mutta myös jännityskirjallisuutta, valtavirtaromaaneja ja runokokoelmia. Brunnerin kirjoja on käännetty noin 20 kielelle, muun muassa saksaksi yli 50 teosta.
Staffan Bruun on syntynyt vuonna 1955 Helsingissä. Hän opiskeli journalistiikkaa Svenska social- och kommunalhögskolanissa 1975–77. Hän on työskennellyt toimittajana vuodesta 1977 ja myöhemmin toimituspäällikkönä ja kirjeenvaihtajana. Staffan Bruun asuu Helsingissä ja kesäisin Föglössä Ahvenanmaalla. Hän naimisissa ja kolmen lapsen isä. Hän harrastaa muun muassa jalkapalloa.
Bruun tunnetaan erityisesti Burt Kobbat -jännitysromaaneistaan. Burt Kobbat on boheemi toimittaja, jonka erityiskohteena ovat yhteiskunnan silmäätekevät ja poliitikot, joiden väärinkäytöksiä ja rikoksia hän paljastaa. Kirjojen tapahtumat sijoittuvat ilmestymisajankohdastaan muutaman vuoden päähän lähitulevaisuuteen ja rakentuvat jonkin ajankohtaisen aiheen, uhkakuvan ympärille.
Kirjallisuutta
Kotimaisia tieteis- ja fantasiakirjailijoita. Toimittaneet Vesa Sisättö ja Toni Jerrman. BTJ Kirjastopalvelu, 2006.
Philippe Buchet (s. 1962) on ranskalainen sarjakuvataiteilija.
Linkkejä
S. Santikko: Tulta ja tuhkaa. Kvaak.fi 25.10.2009.
Janne Suominen: Tulta ja tuhkaa. Lumo 3.12.2009.
S. Santikko: Hammasrattaat. Kvaak.fi 4.6.2011.
Toni Jerrman: Hammasrattaat. Tähtivaeltaja 2/2011.
Yhdysvallat, s. 1966.
Linkkejä
Vesa Sisättö: Henkienhoitaja. Helsingin sanomat 9.7.2009.
Sirpa Ylönen: Romantiikkaa henkien keskellä. Warkauden lehti 26.8.2009.
Lois McMaster Bujold (s. 1949) on yhdysvaltalainen scifi- ja fantasiakirjailija. Hän on ollut intohimoinen lukija koko ikänsä ja aloitti tieteiskirjallisuuden lukemisen yhdeksän vanhana. Hänen ensimmäinen romaaninsa, Kunnian sirpaleita, ilmestyi 1986. Teos on suositun Vorkosigan-sarjan aloitusosa. Sarjan jokaisen kirjan voi kuitenkin lukea itsenäisenä teoksena. Bujoldin kirjoitustyyli on hyvin hahmokeskeistä: pääpaino on ihmisten ja yhteisöjen välisillä suhteilla.
Flavia Bujor on syntynyt Romaniassa 1988. Parivuotiaana Bujor muutti vanhempiensa kanssa Pariisiin. Äiti ja isä viihdyttivät pientä Flaviaa kertomalla hänelle vanhoja romanialaisia satuja sekä tarinoita Shakespearen näytelmistä niiden juonia mukaellen. Flavia Bujorin kiinnostus kertomuksiin syntyikin jo varhaislapsuudessa. Hän sepitti alituiseen tarinoita ja muistaa kirjoittaneensa ensimmäisiä runojaan jo 6-vuotiaana.
Bujor aloitti esikoisteoksensa Ennuskivien mahti kirjoittamisen ollessaan vasta 12-vuotias, ja se ilmestyi vuonna 2002. Kirjan oikeudet myytiin 28 maahan. Flavia Bujor vieraili Suomessa 2004.
Mihail Bulgakov (1891–1940) oli sapekas satiirikko, mustan komiikan mestari.
Bulgakov opiskeli lääketiedettä Kiovan yliopistossa vuosina 1909–1916, jonka jälkeen toimi lääkärinä. Lääkärin ammatista hän luopui siirtyessään 1921 Moskovaan, jossa hän työskenteli toimittajana, näyttelijänä, ohjaajana ja dramaturgina. Hän hankki mainetta esikoisromaanillaan Valkokaarti (1924) sekä näytelmillään, mutta joutui pian sensuurin kouriin.
Britannia, s. 1936.
Edward Bulwer-Lytton (Britannia, 1803–1873) – koko nimeltään Edward George Earle Lytton Bulwer-Lytton, Lord Lytton – oli viktoriaanisen ajan brittiläinen kirjailija ja poliitikko.
Bulwer julkaisi ensimmäisen runokirjansa jo viisitoistavuotiaana. Hän opiskeli Cambridgessa ja sai vuonna 1825 kanslerin mitalin englantilaisessa kirjallisuudessa. Bulwer omistautui kirjailijanuralle ja saikin pian huomiota teoksillaan. Hän kirjoitti romaaneja, novelleja, esseitä, runoja ja näytelmiä.
Lytton tunnetaan aloituslauseesta ”Oli synkkä ja myrskyinen yö (1830). Koko virke kuuluu: ”Oli synkkä ja myrskyinen yö; sade ryöppysi pyörteinä – paitsi satunnaisina taukoina, jolloin sen keskeytti raju tuulenpuuska, joka pyyhki katuja pitkin (sillä näyttämömme sijaitsee Lontoossa) rämistellen talojen kattoja ja saaden pimeyttä vastaan taistelevien lamppujen valon lepattamaan rajusti.”
Kirill ”Kir” Bulytšev (oikea nimi Igor Vsevolodovits Mozheiko, Neuvostoliitto, 1934–2003) oli venäläinen tieteiskirjailija ja historiantutkija. Kirjailijanimeä hän käytti välttääkseen ristiriitoja tutkijanurallaan. Bulytšev myös käänsi runsaasti amerikkalaista tieteiskirjallisuutta venäjäksi sekä kirjoitti käsikirjoituksia elokuviin.
Yhdysvallat, 1918–1965.
John Burgess Wilson (1917–1993) oli englantilainen kirjailija, kriitikko, säveltäjä, esseisti ja toimittaja. Burgess syntyi Manchesterissa Luoteis-Englannissa, ja asui elämänsä aikana useissa paikoissa Yhdysvaltojen, Kaakkois-Aasian ja Välimeren alueella.
Burgess syntyi katoliseen keskiluokkaiseen perheeseen. Hänen äitinsä ja siskonsa kuolivat espanjantautiin hänen ollessaan pieni. Hänen isänsä oli kirjanpitäjä ja osa-aikainen pianisti. Anthony kasvoi tätinsä ja myöhemmin äitipuolensa hoivissa. Hän opiskeli Xaverian collegessa ja Machesterin yliopistossa, missä hän luki pääaineenaan englantia ja kirjallisuutta valmistuen vuonna 1940. Vuonna 1942 hän meni naimisiin Llwela Isherwood Jonesin kanssa, joka kuoli alkoholiongelmiin vuonna 1968. Vuonna 1968 Burgess meni uudelleen naimisiin italialaisen kreivittären Liliana Macellarin kanssa.
Toisen maailmansodan aikana Burgess palveli kuninkaallisessa armeijassa kuusi vuotta kunnes hänet kotiutettiin todetun aivosyövän takia. Hän päätti viettää viimeiset elinhetkensä kirjoittaen. Myöhemmin huomattiin, että diagnoosi oli ollut väärä, mutta Burgess päätti silti jatkaa kirjoittamistaan.
Vuonna 1962 ilmestyi Burgess kuuluisin kirja Kellopeliappelsiini, kuvaus nuorisosakkien terrorisoimasta lähitulevaisuudesta. Teos on saanut vaikutteita toisen maailmansodan ajalta, jolloin hänen vaimonsa pahoinpideltiin vakavasti. Teos tunnetaan myös Stanley Kubrickin vuonna 1971 ohjaamana samannimisenä elokuvana.
Kellopeliappelsiini oli sensuurin kourissa vielä 1970-luvun alussa Yhdysvalloissa, kun Yhdysvaltain korkein oikeus totesi kirjan äärimmäisen säädyttömäksi ja kirjaa myyvää kirjakauppiasta vainottiin. Myös elokuva sai osakseen kohua, ja Kubrick ja Warner Brothers vetivät lopulta koko filmin pois Brittien markkinoilta.
Anthony Burgess oli kova tupakoimaan ja hän kuolikin keuhkosyöpään vuonna 1993 ollessaan 76 vuoden ikäinen.
Vuonna 2008 Times-lehti valitsi Burgessin 50 parhaan toisen maailmansodan jälkeisen brittikirjailijan listan sijalle 17.
Lähteitä
Science fiction. Toimittaneet Juhani Hinkkanen ja Kai Ekholm. Kirjastopalvelu, 1990.
Petri Salin: ”A Clockwork Orange x 2”. Portti 1/1991.
Britannia, s. 1954.
Kirjailija Cristy Burne on matkustellut ympäri maailmaa ja asunut vuosia Japanissa.
Charles Burns (s. 1955 Washingtonissa) on yhdysvaltalainen sarjakuvataiteilija ja kuvittaja. Hän asuu puolisonsa, taidemaalari Susan Mooren kanssa Philadelphiassa. Heillä on kaksi tytärtä.
Charles Burns opiskeli vuosina 1977–1979 maalausta ja kuvanveistoa Kalifornian yliopistossa Davisissa. Hänen ensimmäiset työnsä olivat kuvituksia fanzineihin.
Laura J. Burns on syntynyt New Yorkissa Yhdysvalloissa ja asuu nykyisin Kaliforniassa. Hän työskenteli kustannusalalla, kunnes erikoistui kirjoittamaan televisiosarjoihin ja elokuviin perustuvia kirjoja. Burns on tehnyt yhteistyötä kirjailija Melinda Metzin kanssa ja osallistunut Roswell High -sarjan tekemiseen.
Edgar Rice Burroughs (1875–1950) oli yhdysvaltalainen kirjailija, joka tunnetaan erityisesti Tarzan- ja Mars-kirjasarjoistaan.
Burroughs syntyi Chicagossa. Hänen isänsä oli Yhdysvaltojen sisällissodan veteraani ja liikemies. Lukiossa Burroughs opiskeli ennen muuta antiikin kieliä ja kirjallisuutta. Burroughs ei tätä paljon arvostanut, mutta klassisen kirjallisuuden tuntemuksella oli vaikutuksensa hänen myöhempään tuotantoonsa. Burroughs valmistui Michiganin sotilasakatemiasta vuonna 1895. Burroughs värväytyi Yhdysvaltain ratsuväkeen ja palveli Arizonassa. Pian hänet kuitenkin vapautettiin palveluksesta sydänvaivojen vuoksi. Burroughs työskenteli karjapaimenena, sekatavarakauppiaana ja isänsä yrityksessä. Vuonna 1899 hän avioitui. Vuonna 1904 Burroughs jätti vakituisen työnsä ja hankki usean vuoden ajan elantonsa erilaisissa kehnosti palkatuissa töissä Chicagossa.
William Seward Burroughs (1914–1997) oli yhdysvaltalainen kirjailija. Hän oli Jack Kerouacin ja Allen Ginsbergin ohella beat-sukupolven keskeisiä hahmoja.
Burroughs valmistui Harvardin yliopistosta 1936 pääaineenaan englanninkielinen kirjallisuus. Burroughs matkusteli Euroopassa, muutti Chicagoon ja työskenteli muun muassa tuholaismyrkyttäjänä, tehdastyöläisenä ja mainostoimittajana. Burroughs tuli riippuvaiseksi huumeista vuonna 1944. Tämä kokemus oli keskeinen sekä hänen myöhempää kirjallista työskentelyään että julkista henkilökuvaansa ajatellen. Burroughsin henkilökuvaan vaikuttivat myös yage-huumeen etsintämatkat Etelä-Amerikassa ja Marokon Tangerissa vietetyt huumeiset vuodet.
Jessie Burton (s. 1982) on lontoolainen kirjailija ja näyttelijä.
Timothy ”Tim” Burton (s. 1958) on yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja, -tuottaja ja -käsikirjoittaja, joka tunnetaan mielikuvituksekkaista ja omintakeisista elokuvistaan. Burton asuu Lontoossa puolisonsa, näyttelijä Helena Bonham Carterin kanssa.
Yhdysvallat, 1927–2002.
Octavia Estelle Butler (1947–2006) oli yhdysvaltalainen tieteiskirjailija. Butler syntyi Pasadenassa Kaliforniassa. Butler oli koulussa hyvin ujo ja kärsi aluksi myös lukihäiriöstä. Kymmenvuotiaana hän alkoi kirjoittaa. Hänen kiinnostuksensa tieteiskirjallisuuteen heräsi vähän myöhemmin.
Saksa.
Dino Buzzati-Traverso (1906–1972) oli italialainen kirjailija, toimittaja ja kuvittaja. Hän työskenteli milanolaisessa sanomalehdessä vuodesta 1928. Buzzatin tunnetuin teos on romaani Tataariaro (1940).
Buzzatin esikuviin kuuluivat Edgar Allan Poe ja Franz Kafka. Teoksissa on todellisuutta ja kuvitelmia yhdisteleviä kansantarinoiden aineksia. Painajaismaisia tapahtumia kuvaavat kertomukset päättyvät usein vailla selitystä. Lähtökohtana on usein jokin arkinen tapahtuma, joka saa koko ihmiskuntaa koskettavan ulottuvuuden.
A. S. Byatt (oik. Antonia Susan Duffy, o. s. Drabble, 1936–2023) oli englantilainen kirjailija. Hänen romaaninsa Riivaus (1990), sai Booker-palkinnon. Byattille myönnettiin vuonna 1990 Brittiläisen imperiumin komentajan ja vuonna 1999 ritarikomentajan arvonimi.
Richard Lee Byers (s. 1950) on kirjoittanut yli 40 fantasia- ja kauhukirjaa, joista monet sijoittuvat Forgotten Realms -maailmaan. Hänen lyhyitä tarinoitaan on julkaistu lukuisissa lehdissä ja kokoelmissa.
Georgia Byng (Britannia, s. 1966) on kotoisin Hampshiren River Itchenistä. Lopetettuaan koulunkäynnin hän harjoitti teatteriopintoja ja työskenteli näyttelijänä sekä lasten viihdyttäjänä. Näyttelijäntyön hän jätti, koska odotti ensimmäistä lastaan ja halusi kirjoittaa. Byng asuu Lontoossa. Hänen perheeseensä kuuluu taiteilijamies ja kolme lasta.
Byngin esikoisteos Molly Moon – hervoton hypnoosiseikkailu (2002) on ilmestynyt yli kahdessakymmenessä maassa.
Yhdysvaltalainen Rhyannon Byrd ryhtyi kirjoittamaan paranormaalia romantiikkaa innostuttaan niiden lukemisesta. Byrd asuu Englannissa ja hänen perheeseensä kuuluu mies ja kaksi lasta. Hän harrastaa lukemista ja matkustamista sekä äänekästä hauskanpitoa perheen kanssa, etenkin amerikkalaisen jalkapallon katselemista televisiosta.
John Byrne (s. 1950) on sarjakuvapiirtäjä, joka on työskennellyt pääasiassa Marvelin ja DC Comicsin sarjakuvien parissa. John Byrne syntyi Englannissa, josta muutti vanhempiensa mukana Kanadaan kahdeksanvuotiaana. 1970-luvun alussa hän opiskeli Calgaryssä, josta siirtyi vapaan taiteilijan uralle. Aikaa myöten hän päätyi Marvelin palvelukseen.