A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z
Aakkosellinen kirjailijahaku: d
Kirjailijoita: 98Roald Dahl (Britannia, 1916–1990) on maailman tunnetuimpia ja rakastetuimpia lastenkirjailijoita. Hänen kirjoissaan lapsisankarit uskaltavat nousta vastustamaan aikuisten sääntöjä ja valvontaa. Teoksissaan Dahl luottaa lapsen fantasiatajuun ja kykyyn käsitellä karmaiseviakin asioita. Vuonna 2008 Times-lehti valitsi Dahlin 50 parhaan toisen maailmansodan jälkeisen brittikirjailijan listan sijalle 16.
Roald Dahl syntyi norjalaisten vanhempien lapsena Walesissa ja opiskeli Reptonissa. Toisen maailmansodan puhjettua hän liittyi Englannin kuninkaallisiin ilmavoimiin ja toimi hävittäjälentäjänä Afrikassa. Toivuttuaan koneen maahansyöksyssä saamistaan vakavista vammoista Dahl alkoi kirjoittaa. Hän muutti Amerikkaan ja alkoi kirjoittaa novelleja aikuisille. Myöhemmin Dahl kuvaili tätä aikaa ”hyvin vaativiksi oppivuosiksi, jotka koulivat minua kirjoittamaan oikeita tarinoita lapsille”.
Dahlin ensimmäinen lastenromaani, Jaakko ja jättipersikka, julkaistiin 1961. Hänen jokaisesta lastenkirjastaan tuli menestys. Roald Dahlin teoksia on käännetty 40 kielelle ja niitä on myyty yli 250 miljoonaa kappaletta. Hänelle on myönnetty monia kirjallisuuspalkintoja. Vuonna 1983 hän sai World Fantasy -palkinnon elämäntyöstään.
Dahl oli 1953–1983 eli yhteensä 30 vuotta naimisissa yhdysvaltalaisen näyttelijän Patricia Nealin kanssa, ja he saivat viisi lasta.
Dahlin lastenkirjat sisältävät mustaa huumoria, päättömiä käänteitä ja hurjia hahmoja. Dahlin tavoitteena oli kirjoittaa lapsen näkökulmasta, ja aikuiset sääntöineen ja keksintöineen näyttäytyvätkin hänen teoksissaan usein varsin kummallisessa valossa. Niinpä aikuiset kriitikot paheksuivatkin alkuun hänen lastenkirjojaan. Se ei Dahlia haitannut, sillä hänen mielestään lasten suosio oli tärkeämpää. Hän kirjoitti nimenomaan edistääkseen lasten lukuharrastusta.
Suomennetut teokset
Britannia, s. 1949.
Linkkejä
Keijo Kettunen: Suuri kummituskirja. Helsingin sanomat 2.12.1993.
Matti Järvinen: Kuollut koskettaa keveästi. Helsingin 12 1.9.2011.
Anna Dale (s. 1971) on englantilainen lastenkirjailija. Hän on opiskellut historiaa Kentin yliopistossa. Hänen esikoisromaaninsa Noitatuulen kuiskaus ilmestyi 2004.
Annie Dalton (s. 1948) asuu Suffolkissa Englannissa. Hänellä on kaksi tytärtä ja yksi poika. Nuorempana hän on opiskellut Warwickin yliopistossa ja työskennellyt muun muassa tarjoilijana, siivoojana ja tehdastyöläisenä.
Sam Danes on 80-luvun loppupuolella syntynyt yksi uuden sukupolven kirjailijoista, joka opiskelee yliopistossa hallintotieteitä. Ennen opiskelujaan Danes on palvellut useiden vuosien ajan sotilaallisissa kriisinhallintatehtävissä, pääsääntöisesti Afrikassa, ja nämä kokemukset heijastuvat vahvasti myös hänen kirjallisuuteensa. Sam Danesin esikoisromaani Pintasotilaat julkaistiin kesällä 2016.
Britannia, s. 1943.
Annmari Dannebey (s. 1977) asuu Normandiassa perheineen.
Helmut Rellergerd (s. 1943) on saksalainen kirjailija, joka on tullut tunnetuksi kirjailijanimellä Jason Dark. Rellergerd kokeili toimittajan uraa, mutta päätyi lopulta vanhempiensa toiveittein mukaisesti laborantiksi. Työnsä ohella hän kuitenkin kirjoitti. Vuonna 1973 hän jätti lopullisesti laboratoriotyönsä ja antautui kirjailijanuralle.
Rellergerd tunnetaan Yöjuttu-lukemistolehdistä ja -taskukirjoista. Yöjuttu oli kauhupitoinen kuukausittain ilmestynyt sarja, jossa Scotland Yardin erikoismies, ”Aaveidenmetsästäjä” John Sinclair ja hänen toverinsa ratkovat aaveisiin, demoneihin ja kaikkeen muuhun arvoitukselliseen liittyviä rikostapauksia Britanniassa ja muualla maailmassa. Lehti ilmestyi Suomessa vuodesta 1982 aina vuoteen 1993 asti ja sillä oli laaja fanipohja. Yöjuttu-lehdet ilmestyivät Suomessa aikana, jolloin kauhufantasiaa ei muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta juuri ollut saatavilla. Lehti innoitti myös nuoria piirtäjiä, jotka lähettivät kauhukuviaan lehteen julkaistavaksi.
Lähteitä
Raimo Nikkonen: ”Kauhujen mies – Jason Dark alias Helmut Rellergerd”. Portti 1/1988.
Kuva: Wikimedia Commons.
Oikea nimi Walter Ernsting.
John Darnton (Yhdysvallat, s. 1941) on Pulitzer-palkittu toimittaja, jonka työ kirjeenvaihtajana on vienyt hänet eri puolille maailmaa.
Marie Darrieussecq (s. 1969) on ranskalainen baskisyntyinen kirjailija. Darrieussecq on opiskellut Pariisin yliopistossa ja Ecole Normale Supérieuressa. Hän on ollut kahdesti naimisissa.
Esikoisromaani Sikatotta (1996) nosti tekijän heti kirjallisuuden huippunimien joukkoon. Romaani oli Goncourt-palkinnon ehdokas ja pitkään Ranskan myydyimpiä kirjoja.
Geoffrey ”Geof” Darrow (s. 1955) on yhdysvaltalainen sarjakuvapiirtäjä ja taiteellinen suunnittelija. Darrow on syntynyt Iowassa. Opiskeltuaan Chicagossa American Academy of Fine Arts -taidekoulussa hän jatkoi opintojaan Hanna-Barberan animaatiostudiolla.
Mintie Das syntyi Assamin kaupungissa Intiassa ja kasvoi Illinoisissa Yhdysvalloissa. Dasin lapsuudessa ja nuoruudessa perhe matkusteli ympäri maailmaa isän YK-työkomennusten perässä. Das työskenteli New Yorkissa kaksitoista vuotta kansainvälisten tapahtumien järjestäjänä. Nykyään Das asuu Helsingissä. Dasin ensimmäinen nuorten aikuisten sarja, Storm Sisters, käännettiin kahdeksalle kielelle. Das rakastaa lempiohjelmiensa maratonkatselua ja turistina oloa.
James Dashner (s. 1972) on Kalliovuorilla asuva yhdysvaltalainen kirjailija. Hän on kirjoittanut erityisesti scifi- ja fantasiakirjoja lapsille ja nuorille.
Ellen Datlow (s. 1949) on kirjallisuustoimittaja ja kriitikko. Hän on saanut lukuisia palkintoja toimitustyöstään, muun muassa Hugo-palkinnon kahdeksan kertaa sekä World Fantasy -palkinnon elämäntyöstä. Suomalaisille lukijoille ovat tuttuja hänen toimittamansa novellivalikoima Ensimmäinen kerta (1990) sekä vampirismi-aiheiset antologiat Ei vain verestä (1989) ja Aavistus verta (1991).
Yhdysvallat.
Peter David (s. 1956) on yhdysvaltalainen kirjailija ja käsikirjoittaja.
Linkkejä
Otto Sinisalo: Musta
torni: Revolverimiehen alku. Lumo 12.3.2008.
S. Santikko: Musta
torni: Revolverimiehen alku. Kvaak.fi 15.3.2008.
Jarkko Sikiö: Musta
torni: Pitkä kotimatka. Kvaak.fi 18.11.2008.
Otto Sinisalo: Musta
torni: Pitkä kotimatka. Lumo 27.11.2008.
Markku Reunanen: Musta
torni: Pitkä kotimatka. V2.fi 2.2.2010.
I. I. Davidson -kirjailijanimen takana ovat Gillian Philip ja Aleksi Delikouras.
Israel, s. 1922.
Alan Davis (s. 1956) on brittiläinen sarjakuvapiirtäjä.
Linkkejä
Alan Davis. Wikipedia.
Tatu Junni: Ihmeneloset: Loppu. Plaza.fi 14.8.2007.
Jarkko Sikiö: Ihmeneloset: Loppu. Kvaak.fi 6.9.2007.
Frederik Clyde Davis, Yhdysvallat, 1902–1977.
Britannia, s. 1960.
Tim Davys on salanimi, jonka takana on yksi tai kaksi ruotsalaista kirjailijaa. Amberville ilmestyi 2007 ja siitä tuli nopeasti kansainvälinen menestys.
Linkkejä
Tim Davys. Wikipedia.
Mikko Saari: Amberville: Paluu alamaailmaan. Kirjavinkit 21.2.2009.
David Day (s. 1947) on kanadalainen kirjailija.
Ranskalais-vietnamilainen Aliette de Bodard syntyi New Yorkissa 1976 mutta vietti lapsuutensa Pariisissa. Hän on koulutukseltaan tietotekniikkainsinööri ja asuu Pariisissa miehensä kanssa. Aliette de Bodardista tuli tieteiskirjallisuuden nouseva tähti 2010-luvun alussa. De Bodard vieraili Suomessa Finnconin kunniavieraana vuonna 2013.
Lyon Sprague de Camp (Yhdysvallat, 1907–2000) syntyi New Yorkissa. Nuorena de Camp teki monenlaisia töitä, kuten sihteerintyötä patenttitoimistossa. De Camp aloitti kirjailijanuransa saatuaan julkaistuksi yhden novellinsa vuonna 1937.
Silvana De Mari (s. 1953) on italialainen kirjailija. Hän on koulutukseltaan kirurgi, mutta on työskennellyt sittemmin psykoterapeuttina.
Nunzio deFilippis on yhdysvaltalainen käsikirjoittaja. Hänen puolisonsa on Christina Weir.
Len Deighton (Britannia, s. 1929) kirjoitti 1960-luvulla useita suosittuja vakoojakirjoja.
Ted Dekker (s. 1962) on Indonesiassa syntynyt yhdysvaltalainen kirjailija. Dekker kirjoittaa kristillissävytteisiä fantasia- ja kauhutarinoita. Hänen kirjojaan on myyty yhteensä yli kolme miljoonaa.
Tania del Rio on sarjakuvakirjoittaja ja -taiteilija, joka on viettänyt viimeiset kymmenen vuotta kirjoittaen ja kuvittaen pääsääntöisesti lapsille ja nuorille. Del Rio asuu Los Angelesissa, Yhdysvalloissa.
Guillermo del Toro (s. 1964) on meksikolainen elokuvaohjaaja, joka on erikoistunut kauhufantasiaan. Del Toron ohjaama elokuva Faunin labyrintti (2006) voitti kolme Oscar-palkintoa.
Jamie Delano (s. 1954) on brittiläinen sarjakuvakäsikirjoittaja.
Linkkejä
Vesa Vitikainen: Hellblazer – savua ja tulta. Kvaak.fi 26.8.2005.
Samuel Ray Delany (s. 1942) on yhdysvaltalainen tieteiskirjailija ja kirjallisuuskriitikko. Delany kuului 1960-luvulla uuden aallon tieteiskirjallisuuden johtohahmoihin.
Delany syntyi ja kasvoi New Yorkin Harlemissa ja kävi Bronxin tiedelukiota. Hänen äitinsä oli kirjastovirkailija New Yorkin kaupunginkirjastossa ja isällä oli menestyvä hautaustoimisto Harlemissa. Delany ja runoilija Marilyn Hacker, johon hän oli tutustunut lukiossa, avioituivat 1961. Liitto kesti 19 vuotta ja heillä on yksi tytär.
Aleksi Delikouras (s. 1990) on helsinkiläinen elokuvaohjaaja ja kirjailija. Kuvaamisesta ja elokuvista hän innostui jo 12-vuotiaana saatuaan syntymäpäivälahjaksi videokameran. Ensimmäiset elokuvat olivat toimintapätkiä ja ninjasarjoja, joita varten hän tutustui lukuisiin taistelulajeihin, kuten karateen, aikidoon ja kungfuhun. Lyhytelokuvat innostivat hänet myös kirjoittamaan Japaniin sijoittuvan FatalNinja-seikkailutrilogian yhdessä Kristina Delikouraksen kanssa.
Kristina Delikouras (s. 1955) on helsinkiläinen kustannustoimittaja ja käsikirjoittaja. Hän harrastaa avantouintia, mietiskelyä ja taijita.
Don DeLillo syntyi vuonna 1936 Bronxissa italialaissiirtolaisten perheeseen ja työskenteli collegen jälkeen mainostoimistossa. Koko 1970-luvun hän oli pienten kirjallisten piirien suosikki; vasta kahdeksas, National Book Awardilla palkittu romaani Valkoinen kohina teki hänet laajasti tunnetuksi.
J. M. DeMatteis (s. 1953) on yhdysvaltalainen sarjakuvakäsikirjoittaja.
Troy Denning (s. 1958) on yhdysvaltalainen fantasia- ja scifi-kirjailija ja pelisuunnittelija.
August Derleth (1909–1971) oli yhdysvaltalainen kauhu- ja jännityskirjailija. Hän oli H. P. Lovecraftin ystävä ja perusti yhdessä Donald Wandrein kanssa Arkham House -kustantamon julkaisemaan Lovecraftin kirjoja. Derleth viimeisteli Lovecraftin kuoleman vuoksi kesken jääneen romaanin Kauhun kynnys (1945).
Kirjallisuutta
Ulkomaisia kauhukirjailijoita. Toimittaneet Jukka Halme ja Juri Nummelin. BTJ Kirjastopalvelu, 2005.
Stephen Desberg (s. 1954) on belgialainen sarjakuvakäsikirjoittaja.
Linkkejä
Stephen Desberg. Wikipedia.
Ranska, 1897–1969.
Junot Díaz syntyi 1968 Dominikaanisessa tasavallassa. Perhe muutti Yhdysvaltoihin Diazin ollessa kuusivuotias. Siirtolaisuus jätti jälkensä Díazin kirjalliseen tuotantoon, jossa ulkopuolisuuden ja minuuden katoamisen aiheet toistuvat.
Britannia, s. 1965.
Philip Kindred Dick (1928–1982) syntyi Chicagossa, mutta hänen perheensä muutti pian Berkeleyhin Kaliforniaan. Nuoren Dickin heikko terveys vei hänet kirjojen ja kirjoittamisen seuraan. Dick valmistui high schoolista 1947. Hän kirjoittautui yliopistoon, mutta jätti pian opinnot kesken terveyssyistä. Taidemusiikista kiinnostunut Dick työskenteli vuoteen 1952 radio- ja levykaupan myyjänä. Dickin johtaja kaupassa toimi myöhemmin esikuvana hänen romaaniensa maanläheisille, työväenluokkaisille sankareille. Kirjojen hahmot myös keskustelevat usein esimerkiksi John Dowlandin, Richard Wagnerin ja Gustav Mahlerin sävellyksistä.
Charles Dickens (1812–70) on Shakespearen ohella kuuluisin englantilainen kirjailija. Häntä arvostetaan yhteiskunnallisena kuvaajana, mestarillisena tarinankertojana ja muistettavien henkilöhahmojen luojana. Hän saavutti elinaikanaan suuren kansainvälisen suosion.
Peter Dickinson (1927-2015) oli brittiläinen kirjailija. Hän sai Carnegie-mitalin ja Whitbread-lastenkirjallisuuspalkinnon kirjastaan Tulku – silta Tiibetiin (1979).
Peter Dickinson asui Hampshiressa yhdessä toisen vaimonsa, kirjailija Robin McKinleyn kanssa.
Terrance Dicks (1935–2019) oli englantilainen lasten- ja nuortenkirjailija, käsikirjoittaja ja televisiotuottaja. Hän käsikirjoitti BBC:n sarjaa Doctor Who vuosina 1969–1983. Dicks kirjoitti myös tähän sarjaan pohjautuvia romaaneja.
Gordon Rupert Dickson (1923–2001) syntyi Kanadassa, mutta vaikutti suurimman osan elämästään Minnesotassa Yhdysvalloissa. Hän opiskeli Minnesotan yliopistossa ja palveli Yhdysvaltain armeijassa vuosina 1943–46. Dickson tunnetaan parhaiten tieteiskirjailijana, mutta hän julkaisi myös fantasiaa. Hän voitti elämänsä aikana kolme Hugoa ja yhden Nebula-palkinnon. Hänen kirjojaan on myyty yli 10 miljoonaa kappaletta.
Kirjallisuutta
Maijaliisa Dieckmann (s. 1934) on Porvoossa asuva kirjailija. Maijaliisa Dieckmann on valmistunut humanististen tieteiden kandidaatiksi Turun yliopistosta ja työskennellyt peruskoulunopettajana. Dieckmann on erityisesti nuorille kirjoitetun historiallisen kertomakirjallisuuden taitaja, joka on kirjoittanut näytelmiä televisiolle ja teatterille.
”Haluan kirjoissani kertoa lapsille ja nuorille heidän oman maansa ja kansansa entisestä elämästä. Haluan osoittaa, että ihminen voi elää onnellista ja täysipainoista elämää myös ilman niitä hyödykkeitä ja turhakkeita, joista nykyajan nuoret näyttävät olevan riippuvaisia. Haluan myös tuoda esiin positiivisia elämänarvoja, ystävyyttä ja rakkautta, toisista välittämistä.”
Adeline Dieudonné (s. 1982) asuu Brysselissä perheensä kanssa.
Ruotsi, 1858–1934.
Steve Dillon (s. 1962) on brittiläinen sarjakuvapiirtäjä.
Kuva: Wikimedia Commons.
Thomas Dinesen (1892–1979) oli tanskalainen kirjailija, sotilas ja insinööri. Hän oli kirjailija Karen Blixenin nuorempi veli.
Walter Disney (1901–1966) oli yhdysvaltalainen elokuvatuottaja, animaattori, ohjaaja, käsikirjoittaja ja ääninäyttelijä, sekä The Walt Disney Company -viihdeteollisuusyhtiön perustaja.
Tony DiTerlizzi (s. 1969) on yhdysvaltalainen fantasiataiteilija.
Chitra Banerjee Divakaruni (s. 1956) on kirjailija, jonka teoksia on käännetty yli kymmenelle kielelle. Hän syntyi Intiassa ja asui Kolkatassa 19-vuotiaaksi asti. Nykyisin hän asuu asuu Yhdysvalloissa ja opettaa yliopistossa luovaa kirjoittamista.
Victor Dixen on palkittu ranskalainen fantasiakirjailija. Hän on asunut maailman eri kolkista aina Singaporesta nykyiseen kotikaupunkiinsa Washington DC:hin ja etsii inspiraatiota tarinoihinsa menneisyyden haamuista ja tulevaisuudenlupauksista.
Skotlanti, s. 1947.
Anatoli Dneprov (oikea nimi Anatoli Mitskevits, 1919–1975) oli neuvostoliittolainen fyysikko ja tieteiskirjailija. Dneprovilta on suomennettu novellikokoelma Purppuramuumio (1968) sekä kaksi novellia teoksessa Maxwellin yhtälöt (1964).
Antony Doerr (s.1973) on palkittu amerikkalainen kirjailija. Kaikki se valo jota emme näe oli hänen läpimurtoteoksensa.
Cameron Dokey (s. 1956) on yhdysvaltalainen kirjailija. Dokey syntyi Kaliforniassa ja kasvoi lukien klassista kirjallisuutta ja mytologiaa isänsä kirjahyllystä. Dokey opiskeli arkeologiaa Sonoman valtionyliopistossa ja työskenteli näyttelijänä Oregonissa ja Washingtonin osavaltiossa. Nykyisin Dokey asuu Seattlessa Washingtonissa aviomiehensä ja kolmen kissansa kanssa. Hän keräilee vanhoja tieteis- ja kauhuelokuvia.
Hans Dominik (1872–1946) oli saksalainen kirjailija ja insinööri. Dominik kirjoitti kansantajuisia teoksia tieteestä ja tekniikasta sekä tieteisromaaneja ja kaksi nuorisokirjaa. Hänen teoksiaan on myyty yli kaksi miljoonaa kappaletta.
Lähde: Wikipedia.
Stephen Reeder Donaldson syntyi vuonna 1947 Yhdysvalloissa. Hän eli neljästä kuusitoistavuotiaaksi Intiassa, jossa hänen lähetyssaarnaaja-isänsä toimi lääkärinä lepraa sairastavien parissa. Donaldson valmistui Ohion yliopistosta vuonna 1971 pääaineinaan englannin kieli ja kirjallisuus.
Donaldsonin ensimmäinen kirja oli vuonna 1977 ilmestynyt Berek Puolikäden paluu (Lord Foul's Bane). Sarjan avaavaa teosta on myyty yli 10 miljoonaa kappaletta. Alkuperäinen trilogia voitti British Fantasy Societyn ensimmäisen palkinnon ja Donaldson sai vuonna 1978 parhaalle uudelle sf-kirjailijalle myönnettävän John W. Campbell Awardin.
Donaldson on kirjoittanut fantasian lisäksi scifiä ja salanimellä rikosromaaneja. Hänen novellikokoelmansa palkittiin vuonna 2000 World Fantasy Awardilla. Donaldson asuu nykyään Uudessa Meksikossa. Vapaa-ajallaan hän katsoo usein suosikkisarjaansa Buffy vampyyrintappajaa.
Donaldson on saanut tarinoihinsa vaikutteita J. R. R. Tolkienilta, William Shakespearelta, Mervyn Peakelta ja Richard Wagnerin oopperoista. Donaldson on myös kertonut haastattelussa tutkineensa tarkoin Joseph Conradia, Henry Jamesia ja William Faulkneria kehittääkseen kerrontatyyliään.
Covenant-kirjojen päähenkilön Donaldson oli kehittänyt kuultuaan isänsä puhuvan leprasta. Tarinan mukaan hän oli lähettänyt esikoisteoksensa käsikirjoituksen 47 kustantamoon, joissa se oli kaikissa hylätty. Donaldson arveli, että tämäntyyppinen fantasia menisi ehkä paremmin kaupaksi Euroopassa, joten hän tilasi luettelon eurooppalaisista kustantamoista, joihin käsikirjoituksen voisi lähettää. Luetteloa odottaessaan hän ei kuitenkaan kestänyt katsella romaaninsa käsikirjoitusta pöydänkulmalla, ja saadakseen sen pois silmistään hän lähetti sen toistamiseen amerikkalaisen luettelon ensimmäiseen kustantamoon, Ballantine Booksiin. Sillä välin Ballantineen oli tullut töihin Lester Del Rey, ja hän oivalsi, että kyseessä on tuleva menestysteos. Teossarjasta tulikin Tolkienin Sormusten herran jälkeen siihen mennessä menestynein eeppinen fantasia.
Ensimmäisen Covenant-kirjan suomennos Berek Puolikäden paluu ei ole suositeltava teos kirjailijaan tutustumista varten. Matti Rosvall kirjoitti Portti-lehden arvostelussa: ”Berek Puolikäden paluulla olisi tarinansa puolesta paljon edellytyksiä päästä meilläkin aivan pientä piiriä edemmäksi, vaikkapa tulla oikein suosituksikin. Suomentaja Isomursun työn jälki taitaa taata että niin ei tapahdu. Harvoin joutuu vastakkain näin ristiriitaisen käännöksen kanssa.”
Thomas Covenant -kirjojen päähenkilö on oikeasta maailmasta kotoisin oleva mies, joka siirtyy perinteiseen fantasiamaailmaan. Hän ei suostu uskomaan sitä todelliseksi, vaan luulee näkevänsä vain unta. Ensimmäisen kirjan maailma ja juoni ovat perinteisen tolkienlaisia, mutta päähenkilö ja hänen toimintansa eivät. Covenant ei ole varsinaisesti sankari, vaan antisankari. Sarjan yleisiä teemoja ovat epäusko, syyllisyys ja epätoivo, mutta myös näistä vapautuminen.
Donaldsonin teosten vahvuuksina pidetään erityisesti rikasta kielenkäyttöä ja tunteisiin vetoavaa kiihkeyttä. Kirjailija ei kaihda vaikeitakaan aiheita. Päähenkilöt joutuvat kokemaan kovia ja löytävät usein vasta viimeisessä hädässä sisältään kätkettyä voimaa. He ovat aina vajavaisia: Donaldson ei kirjoita perinteisistä sankareista.
Ranska, s. 1947.
Arthur Conan Doyle (1859–1930) oli brittiläinen kirjailija, joka tunnetaan parhaiten yksityisetsivä Sherlock Holmesista kertovista tarinoista. Hän kirjoitti myös tieteiskirjallisuutta, historiallisia romaaneja, runoutta ja tietokirjallisuutta.
Catherine Doyle (s. 1990) kasvoi Atlantin rannalla läntisessä Irlannissa. Hänen rakkautensa lukemiseen alkoi irlantilaisten myyttien ja legendojen parissa, mikä synnytti hänessä halun kirjoittaa myös itse. Doyle on suorittanut tutkinnon psykologiassa ja kustannustoimessa. Hän harrastaa elokuvia, juoksua ja matkailua. Myrskynvartijan saareen Catherine sai innoituksen omilta esivanhemmiltaan, jotka asuivat Arranmoren saarella. Myrskynvartija-trilogia on käännetty yli 20 kielelle.
1945–2023.
Tohtori Ernest Draken on sanottu eläneen St. Leonardin metsässä Sussexissa Englannissa 1800-luvun lopulla ja julkaisseen pienen painoksen lohikäärmetieteen oppikirjasta Dragonologiasta vuonna 1895. Katso myös Dugald A. Steer.
Linkkejä
Dragonologia. Wikipedia.
Salanimi Salamanda Drake on syntynyt 1990-luvun alussa Bresalsaarilla, missä hänen isänsä on toiminut lohikäärmeenkasvattajana.
Linkkejä
Reetta Saine: Lohikäärmelaakso. Pirkkalan kunnankirjaston kirjaesittelyt.
Britannia.
Mike Dringenberg on saksalais-yhdysvaltalainen sarjakuvapiirtäjä.
Yhdysvallat.
D. B. Drumm on salanimi, jonka alla John Shirley (s. 1953) kirjoitti Traveler-nimistä post-apokalyptista kioskipokkarisarjaa. (Traveler ilmestyi Winthers Forlagin Taistelija-sarjan osana näissä numeroissa 3, 8, 11 ja 14). Kustantaja julkaisi Taistelija-nimikkeen alla useita muitakin toiminta- ja agenttisarjoja.
Suomessa ilmestyi neljä Traveler-pokkaria, mutta osa julkaistiin vahingossa väärässä järjestyksessä. Oikea lukujärjestys on alla.
1. Henkesi edestä
2. Matka kauhuun
3. Joukkotuhon jälkeen
4. Murhaavat varjot
Daphne Du Maurier (Britannia, 1907–1989) oli kirjailija, jonka tunnetuin romaani on Rebekka (1938). Teosta on myyty arviolta 30 miljoonaa kappaletta. Hänet tunnetaan myös kauhunovellista ”Linnut”, josta Alfred Hitchcock teki elokuvan.
Maurier syntyi Lontoossa. Hän oli naimisissa kenraaliluutnantti Frederick Browningin kanssa ja sai kolme lasta. Hän vietti suuren osan elämästään Cornwallissa, jossa hän kuoli 81-vuotiaana. Maurier julkaisi useita romaaneja, novellikokoelmia ja elämäkertoja.
Diane Duane on syntynyt Yhdysvalloissa 1952. Koulun jälkeen hän opiskeli sairaanhoitajaksi ja käytti sen jälkeen kaksi vuotta psykiatrisen sairaanhoidon opiskeluun, minkä jälkeen hän muutti vuonna 1979 Kaliforniaan ja työskenteli tieteiskirjailija David Gerroldin apulaisena. Hänen ensimmäinen romaaninsa julkaistiin vuonna 1979. Vuonna 1981 Duane muutti Pennsylvaniaan. Vuonna 1987 hän meni naimisiin pohjoisirlantilaisen kirjailijan Peter Morwoodin kanssa. Yhdessä he muuttivat Britannian kautta Irlantiin, missä he asuvat nykyisinkin.
Richard Dubelman (Yhdysvallat, 1930–1999) oli elokuvatuottaja, joka kirjoitti nuortenkirjan Holly Hobbie – Kadonnutta etsimässä (1980).
Linkkejä
Leena Peltonen: Holly Hobbie – Kadonnutta etsimässä. Aikakone 2/1991.
Maria Loikkanen: Muistatko tämän? Alas taikavirtaa 22.5.2007.
Jean Dufaux (s. 1949) on belgialainen sarjakuvakäsikirjoittaja.
Linkkejä
Jarkko Sikiö: Raatelijat. Kvaak.fi 27.4.2010.
Otto Sinisalo: Raatelijat. Lumo 7.6.2010.
Helsinkiläinen Lotta Dufva (s. 1987) on lapsesta asti halunnut lähinnä vain lukea ja kirjoittaa. Tätä nykyä hän saa onnekseen lukea ja kirjoittaa päivätyönään kirjankustantamossa. Dufvaa kiehtovat internet, tekstienvälisyys ja mahdolliset sekä mahdottomat maailmat. Limbodusa (2020) on hänen esikoisromaaninsa.
Yhdysvallat.
Alexandre Dumas vanhempi, koko nimeltään Dumas Davy de la Pailleterie (1802–1870), oli ranskalainen romantiikan ajan romaanikirjailija. Hänen kuuluisimmat teoksensa ovat Kolme muskettisoturia ja Monte-Criston kreivi.
Nuori Alexandre Dumas rakasti kirjoja ja luki kaiken, mitä sai käsiinsä. Hän muutti 20-vuotiaana Pariisiin, jossa hän työskenteli kirjurina. Dumas alkoi kirjoittaa, ja vuonna 1829 hänen ensimmäinen näytelmänsä sai suuren suosion. Myöhemmin Dumas kiinnostui Walter Scottin tyylisistä historiallisista romaaneista. Hänen tarinansa alkoivat ilmestyä suosittuina lehtien jatkokertomuksina.
Kolme muskettisoturia (1844) on seikkailuromaani kuningas Ludvig XIII:n, kardinaali Richelieun ja Anna Itävaltalaisen ajalta. Nuoren, onneaan Pariisiin etsimään tulleen d'Artagnanin sekä muskettisoturikolmikon Athoksen, Porthoksen ja Aramiksen tunnuslause on ”Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta”. Valtiolliset juonittelut ajavat toveruksia seikkailuihin. D'Artagnan saa vaikean vastustajan Myladysta, älykkäästä ja vastustamattoman kauniista, mutta pahantahtoisesta naisesta.
Monte-Criston kreivi (1845–46) on toinen luomus, josta Dumas muistetaan. Merimies Edmond Dantès tuomitaan syyttömänä maanpetturuudesta vankisaarelle. Vuosien vankeus päättyy pakoon ja suuren aarteen löytymiseen. Dantès muuntautuu varakkaaksi Monte Criston kreiviksi ja kostaa Pariisin seurapiirille, joka juonitteli hänet vankilaan.
Muskettisoturit seikkailevat jälleen -teoksessa (1845)
ystävykset jatkavat seikkailujaan kaksikymmentä vuotta myöhemmin. Muskettisoturien viimeiset urotyöt (1848–50) sisältää kaksi runsaan tuhannen sivun nidettä, jotka jatkavat d'Artagnanin, Athoksen, Porthoksen ja Aramiksen seikkailuja.
Glen Duncan syntyi vuonna 1965 Boltonissa Britanniassa anglo-intialaiseen perheeseen. Hän opiskeli filosofiaa ja kirjallisuutta Lancasterin yliopistossa. Hän asuu New Yorkissa ja Lontoossa.
Hal Duncan (s. 1971) on skotlantilainen, Glasgow'ssa asuva kirjailija. Duncanin esikoisromaanin Kaikkeuden kirja ensimmäinen osa Vellum ilmestyi 2005. Teos oli ehdokkaana World Fantasy- ja British Fantasy -palkintojen saajaksi. Toinen osa Muste ilmestyi 2007. Duncan vieraili Suomessa Åconissa 2007 ja Helsingin kirjamessuilla 2009.
Helen Dunmore (1952–2017) syntyi Yorkshiressä Englannissa. Hän opiskeli Yorkin yliopistossa englannin kieltä ja opetti sitä valmistuttuaan useissa yliopistoissa, parin vuoden ajan jopa Suomessa Turussa. Kirjailijanuransa ohessa Dunmore työskenteli toimittajana ja kirjallisuusarvostelijana. Hän asui perheineen Bristolissa. Hän kirjoitti jännityskirjoja, runoja sekä lasten- ja nuortenkirjoja. Hänen teoksiaan on julkaistu yli 15 maassa.
Yhdysvallat, 1945–2016.
Lordi Dunsany (Sir Edward John Moreton Drax Plunkett, Dunsanyn 18. paroni, 1878–1957) oli angloirlantilainen kirjailija. Lordi Dunsany on fantasiakirjallisuuden tärkeimpiä nimiä.
Dunsany sai koulutuksensa Englannissa Etonin sisäoppilaitoksessa ja Sandhurstin sotilasakatemiassa. Dunsany peri arvonimensä 21-vuotiaana ja taisteli vuosisadan vaihteessa buurisodassa Etelä-Afrikassa. Hän meni 26-vuotiaana naimisiin Beatrice Villiersien kanssa. Heillä oli yksi poika. Näihin aikoihin Dunsany alkoi kirjoittaa omia kertomuksia. Hän kirjoitti itse tekemillään sulkakynillä eikä tehnyt kerran kirjoitettuun tekstiin enää mitään muutoksia. Vaimo toimi Dunsanyn puhtaaksikirjoittajana ja myöhemmin kirjallisen jäämistön hoitajana.
Guillaume Duprat on ranskalainen kirjailija ja kuvittaja. Hän on tehnyt kirjoja maailmankaikkeudesta ja kuvittanut tiedelehtiä. Pannukakusta päärynäksi (2008) voitti Bolognan lastenkirjamessujen parhaan tietokirjan palkinnon.
Colin Duriez on fantasiakirjallisuuteen erikoistunut toimittaja ja tietokirjailija.
Benoît Duteurtre (s. 1960) on ranskalainen kirjailija, esseisti ja musiikkiarvostelija. Hän on myös tuottanut ja juontanut radion musiikkiohjelmaa. Duteurtre asuu vuoroin Pariisissa, New Yorkissa ja Normandiassa.
Linkkejä