A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z
Aakkosellinen kirjailijahaku: l
Kirjailijoita: 195Madeleine L'Engle (1918–2007) oli yhdysvaltalainen kirjailija. Hänen romaaninsa Hyppy ajassa (1962) palkittiin Newbery-mitalilla. Kirja on käännetty 40 kielelle, ja sitä on myyty yli 16 miljoonaa kappaletta.
Jukka Laajarinne syntyi Lahdessa vuonna 1970, hän opiskeli Helsingissä, ja filosofian maisteriksi valmistuttuaan toimi useita vuosia matemaattisten aineiden ja filosofian opettajana. Laajarinne oli Finlandia Junior -ehdokkaana vuonna 2003 kirjallaan Madonluvut. Vapaaksi kirjailijaksi hän jättäytyi vuonna 2004. Vuonna 2005 Laajarinne voitti yhdessä Martti Ruokosen kanssa Pohjoismaisen kuvakirjakilpailun. Vuonna 2007 hänelle myönnettiin Suomen tietokirjailijat ry:n Tietopöllö-kunniakirja. Laajarinne asuu Espoossa ja harrastaa kiipeilyä.
Kyösti ”Oso” Laakso, s. 1950.
Gary (Valentine) Lachman (s. 1955) on yhdysvaltalainen kirjailija ja muusikko. Hän oli Blondie-yhtyeen perustajajäseniä. Hänen tilalleen yhtyeeseen tuli 1977 Nigel Harrison. Myöhemmin hän soitti kitaraa Iggy Popin yhtyeessä. Lachman on kirjoittanut kirjoja salaoppien historiasta. Näistä on suomennettu Tajunnan alkemistit (2002).
Saksa, 1872–?
David Gunnar Fransiscus Lagercrantz (s. 1962) on ruotsalainen kirjailija ja toimittaja. Hän oli iltapäivälehti Expressenin palveluksesssa vuoteen 1993 asti, jonka jälkeen hän siirtyi täyspäiväiseksi kirjailijaksi.
Lagercrantzilta tilattiin kirjoittamaan jatko-osia Stieg Larssonin Millennium-romaanisarjaan.
Selma Lagerlöf (1858–1940) oli ruotsalainen kirjailija, joka tunnetaan erityisesti lastenkirjastaan Peukaloisen retket. Hän sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1909.
Ilpo Lagerstedt on tiedeaiheisiin erikoistunut toimittaja, historiantutkija ja sarjakuva-asiantuntija.
Ville Lähde (s. 1972) on filosofi, toimittaja ja tietokirjailija. Nuorisoromaanin Noitatorvi (1988) hän kirjoitti lukiolaisena. Lähde on väitellyt filosofian tohtoriksi Tampereen yliopistossa ja julkaissut esseitä ja tietokirjallisuutta. Nykyisin hän asuu Lempäälässä.
Laura Lähteenmäki (s. 1973) on koulutukseltaan filosofian maisteri ja äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja. Kirjailijan työn lisäksi hän työskentelee kustannuspäällikkönä. Esikoiskirja ilmestyi 1998, minkä jälkeen hän on kirjoittanut 18 kirjaa. Lähteenmäki asuu perheineen Jyväskylässä.
Kosti Harald Lahti (1899–1925) julkaisi teoksen Tiukalle otti, mutta selvä tuli (1923). Kirja kertoo kommunistien vallankumousyrityksestä, jonka Suomen valkoiset upseerit tuhoavat.
Jarkko Laine (1947–2006) oli turkulainen kirjailija, runoilija ja kääntäjä. Laine teki ensiesiintymisensä kirjallisuuslehti Parnasson runokilpailussa 1967, esikoiskokoelma Muovinen Buddha ilmestyi samana vuonna. Laine ehti julkaista yhteensä kaksikymmentä runokokoelmaa ja seitsemän romaania, niiden lisäksi novelleja, mietekirjallisuutta ja sitaattikokoelmia. Hän kirjoitti myös näytelmiä, kuunnelmia ja laulunsanoituksia sekä suomensi muun muassa Mark Twainia, Bram Stokeria, Richard Brautigania ja amerikkalaista runoutta.
Jarmo ”Jere” Laine on puolustusvoimista eläkkeellä oleva kapteeni. Hän on pitkällä urallaan toiminut muun muassa henkilökunnan kurssien johtajana, aliupseerikurssien linjanjohtajana, kansainvälisten yhteistyöhankkeiden johtajana ja monenlaisissa kouluttaja- ja esikuntatehtävissä.
”Kirjoittajana pyrin aina tuottamaan monitasoista tekstiä. Henkilökohtainen näkökulma on tärkeä, ja siksi kirjoitan mielelläni asioista, jotka olen joko itse kokenut tai ainakin ollut paikalla todistamassa tapahtumia. Koska globaalit kysymykset kiinnostavat erityisesti, pyrin myös aina sitomaan tarinoideni tapahtumat laajempiin yhteyksiin niin, että lukija voisi ns. yhdistää pisteet samoin kuin olen itse tehnyt.”
Petri Laine on syntynyt 1969 Kotkassa, nykyisin hän asuu Helsingissä. Laineen novelleja on julkaistu muun muassa Portti-lehdessä 1990-luvun loppupuolelta saakka. Turbator-kustantamo julkaisi Laineen tieteisnovellikokoelman Taivaan kaikki värit vuonna 2008 ja kauhunovellikokoelman Surunkorento vuonna 2009. Kauhu- ja jännitysromaani Haudattu sydän ilmestyi 2010. Hän on mukana myös Turbatorin Tuhansien zombien maa -novelliantologiassa.
Johanna Laitila (1986) on kotoisin Rovaniemeltä ja asuu Espoossa. Hänen taustansa on kirjallisuuden- ja elokuvatutkimuksen maailmassa.
Leppävirtalainen Hanna Laitinen innostui kirjoittamisesta 13-vuotiaana. Hän julkaisi teoksen Vartijat 15-vuotiaana vuonna 2009.
Linkkejä
Vuokko Viljakka: Puolivampyyrit kansiin. Savon sanomat 19.11.2009.
Jaakko Laitinen on syntynyt 1938 Varkaudessa. Hän asuu Turussa ja on eläkkeellä kuntoutusylilääkärin virasta. Laitinen on osallistunut Lääkärit ydinsotaa vastaan -järjestön toimintaan ja kirjoittanut aiheesta kirjan Kuoleman kellarit (1983).
Espoolainen Veera Laitinen (s. 1997) julkaisi esikoisromaaninsa Surunsyöjät 14-vuotiaana.
Oikea nimi André Joseph Launay (Ranska, s. 1930).
Marko Lamberg on keskiajan kulttuuriin perehtynyt historiantutkija, joka on julkaissut lukuisia myöhäiskeskiaikaa ja uuden ajan alkua käsitteleviä teoksia.
Hannele Lampela (s. 1982) on espoolainen toimittaja ja kirjailija. Alkujaan ylivieskalainen Lampela on valmistunut medianomiksi Haaga-Helian ammattikorkeakoulusta, ja hän työskentelee vapaana kirjailijana. Lampela asuu miehensä ja lastensa kanssa Espoossa omenapuiden keskellä. Hänet tunnetaan ennen muuta Prinsessa Pikkiriikki -kirjoistaan. Lampela on ollut teoksillaan kolmesti Arvid Lydecken -ehdokkaana ja hän sai Kaarina Helakisa -palkinnon vuonna 2019. Hänen teoksistaan on tehty myös teatterisovituksia. Lampelan kirjoja on käännetty tanskaksi, venäjäksi, norjaksi ja viroksi.
Rovaniemeltä Helsinkiin kotiutunut Kati Lampela tekee päivätyönsä tietokirjallisuuden kustannustoimittajana.
Ernst Lampén (vuodesta 1936 Ernst Lampén-Iso-Keisari, 1865–1938) oli suomalainen opettaja, matkakirjailija ja toimittaja.
Lampén pääsi ylioppilaaksi Kuopion lyseosta 1883 ja opiskeli suomen ja ruotsin kieltä Helsingin yliopistossa valmistuen filosofian kandidaatiksi 1889. Lampén toimi valmistumisensa jälkeen suomen ja ruotsin kielen lehtorina Helsingin suomalaisessa lyseossa 1891–1934. Opettajantyönsä ohella Lampén oli toimittajana Matkailulehti-lehdessä 1912–21 ja Savon seuran äänenkannattajassa Savotar-lehdessä 1923–1926.
Irlantilaisen Derek Landyn (s. 1974) esikoiskirja Keplo Leutokalma (2007) oli alusta alkaen menestys. 32-vuotias Landy asui vanhempiensa kanssa maatilalla lähellä Dublinia, opetti karatea ja kirjoitti elokuvakäsikirjoituksia. Eräänä päivänä hänen päähänsä pompahti nimi Keplo Leutokalma, ja hän tiesi heti kenelle nimi kuului: kohteliaalle mutta teräväsanaiselle luunrankoetsivälle. Suuri kustantamo innostui käsikirjoituksesta, ja trilogian käännösoikeudet myytiin lukuisiin maihin.
Derek Landy on rakastanut kirjoittamista ja tarinoiden keksimistä pienestä pitäen, opiskellut piirroselokuvien tekemistä ja kirjoittanut kauhuelokuvien käsikirjoituksia. Tarinoiden kertominen ja keskusteleminen on aina ollut arvostettua Landyn suvussa, Derekin isosisä oli harrastelijakirjailija ja äiti englannin kielen professori Dublinin yliopistossa.
Derek Landyn lempielokuvia ovat muun muassa Coenin veljesten elokuvat. Landy itse on kärsinyt änkytyksestä neljävuotiaasta saakka, ja sanoo senkin takia erityisesti arvostavansa ja nauttivansa elokuvista joissa on naseva ja hyvä vuoropuhelu.
Itävalta, s. 1921.
Salanimi. Yhdysvallat, s. 1927.
Joe Richard Lansdale on syntynyt Teksasissa Yhdysvalloissa 1951. Lansdale on työskennellyt muun muassa tehdastyöläisenä, ojan kaivajana, kirvesmiehen ja putkimiehen apulaisena ja maanviljelijänä. Lansdale on opiskellut muun muassa Tyler Junior Collegessa, Teksasin yliopistossa Austinissa ja Stephen F. Austin State Universityssa. Vuodesta 1981 hän on ollut päätoiminen kirjailija. Lansdalella on puolisonsa Karenin kanssa kaksi lasta. Poika Keith on toimittaja ja tytär Kasey muusikko. Joe Lansdale asuu Nacogdochesissa Teksasissa.
Lansdale on kirjoittanut lännentarinoita, kauhu- ja fantasiakirjoja, tieteiskirjallisuutta, rikos- ja jännityskirjoja, sarjakuvia, nuortenkirjoja ja televisiokäsikirjoituksia Batman-animaatiosarjoihin. Hän on saanut teoksistaan lukuisia palkintoja. Kirjailijana Lansdalen esikuvia ovat olleet muun muassa Richard Matheson, Dean R. Koontz, Evan Hunter (Ed McBain) ja Flannery O'Connor.
Suosituimpia Lansdalen teoksia on rikosromaanisarja, jonka päähenkilöinä ovat kaverukset valkoihoinen Hap Collins ja mustaihoinen Leonard Pine.
Kirjallisuutta
Ulkomaisia kauhukirjailijoita. Toimittaneet Jukka Halme ja Juri Nummelin. BTJ Kirjastopalvelu, 2005.
Jens Lapidus (s. 1974) on ruotsalaisen dekkarikirjallisuuden tähti, joka nousi maailmanmaineeseen Stockholm Noir -trilogiallaan. Hänen kirjojaan on myyty Ruotsissa yli miljoona kappaletta ja Suomessakin yli 120 000 kappaletta. Kirjoja on käännetty lähes 30 kielelle.
Ranska, s. 1931.
Eija Lappalainen (o.s. Laitinen, s. 1975 Juvalla) on kirjoittanut yhdessä lapsuudenystävänsä Anne Leinonen kanssa nuortenkirjoja. Ensimmäiset kirjat julkaistiin Eija Laitisen nimellä, vuodesta 2007 nimellä Eija Lappalainen. Eija Lappalainen on valmistunut medianomiksi ja työskentelee Helsingissä graafisena suunnittelijana.
Sarjakuvantekijät Jarkko Vehniäinen (s. 1973, Viitasaari) ja Marja Lappalainen (s. 1980, Jalasjärvi) asuvat Helsingissä. He ovat tehneet yhdessä Kamala luonto -sarjakuvaa vuodesta 2016 alkaen. Tämän lisäksi he tekevät mainoskuvituksia ja -sarjakuvia. Ideat hiotaan valmiiksi tiimityönä ja Vehniäinen hoitaa piirrospuolen.
Kivi Larmola (s. 1966 Helsinki) on suomalainen sarjakuvataiteilija, kuvittaja, muusikko ja toimittaja. Larmola sai Suomen sarjakuvaseuran myöntämän Puupäähattu-palkinnon vuonna 1991. Larmola on myös kääntänyt sarjakuvia, kuten Aku Ankkoja sekä Charlie Christensenin Aarne Ankkaa.
Neuvostoliitto, 1900–1977.
Salvador Larroca (s. 1964) on espanjalainen sarjakuvapiirtäjä.
Linkkejä
Jukka Laine: Viisi painajaista. Kvaak.fi 22.5.2010.
Tanska, 1874–1957.
Rauno Larsio (1930–2014) oli valtiotieteen lisensiaatti, päätoimittaja ja toimitusjohtaja. Hän sai Valtion journalistipalkinnon 1996.
Eläkevuosinaan Rauno Larsio muutti Helsingistä takaisin lapsuutensa maisemiin Tampereelle. Eläkkeellä hän toteutti unelmansa kirjoittaa dekkari. Harkittu teko kuvaa Suomeen kohdistuvaa ydinaseuhkaa.
Yhdysvallat, 1937–2014.
Karl Stig-Erland Larsson (1954 - 2004) oli ruotsalainen yhteiskunnallisesti aktiivinen toimittaja ja kirjailija. Hän muutti nimensä Stieg Larssoniksi, koska hänet sekoitettiin alinomaa kirjailija Stig Larssoniin.
Else Lassila on suomalainen lasten- ja nuortenkirjailija. Hänen kirjoihinsa kuuluvat muun muassa Hyväntuulenlaakso (1995) ja Korpin laulu (1999). Lassila on kirjoittanut myös Kolmiokirjan viihdelukemistoihin.
Lauri Lattu on kirjailija, kääntäjä ja Lovecraft-asiantuntija.
FT Otto Latva on ympäristö- ja kulttuurihistorioitsija sekä monilajisen historian dosentti Turun yliopistosta.
Linkkejä
Vesa Sirén: Verikekkerit. Helsingin sanomat 23.12.1992.
Juhani Laulajainen (s. 1954) huomasi osaavansa kirjoittaa vähän alle 30-vuotiaana, kun tunsi pakottavaa tarvetta perustella paikallislehdessä, miksei kotikaupungin lähisaaria saa panna asvaltiksi. Sen jälkeen hän on kirjoittanut kunnioitettavan määrän novelleja ja voittanut muun muassa Pirkanmaan kirjoituskilpailun esikoiskokoelmansa Erämaan kautta tullut yksinäinen susi (2007) niminovellilla.
Leena Laulajainen (entinen Laitala, o.s. Mälkönen, 1939–2017) oli monipuolinen kirjailija ja runoilija. Hän sai tuotannostaan useita palkintoja, muun muassa Finlandia Junior -palkinnon sadusta Kultamarja ja metsän salaisuudet (1998) sekä Pro Finlandia -mitalin (2001) koko tuotannostaan lasten- ja nuortenkirjailijana.
Mixu Lauronen on oululaissyntyinen kirjoittajakriitikko, joka ihailee Anton Tšehovin ja Lordi Dunsanyn tiivistä ilmaisua. Siksi hän kirjoittaakin usein raapaleita. Kiinnostuksen kohteena Laurosella ovat spefin ohella pingviinit, roolipelit ja vegaaninen ruoanlaitto.
Ingrid Law (s. 1970) on yhdysvaltalainen kirjailija. Nuortenkirjassa Lahja (2006) Beaumontin perheen lapset saavat yliluonnollisia kykyjä.
Lahja aloittaa trilogian, mutta jatko-osia Scumble (2010) ja Switch (2015) ei suomennettu.
Henry Lionel Lawrence (1908–1990) oli brittiläinen mainostentekijä, joka julkaisi kaksi romaania. Hänen romaaninsa Valkeuden lapset (1960) oli pohjana jännityselokuvalle Kirotut (1963).
Theo Lawrence (s. 1984) on amerikkalainen kirjailija, joka on suorittanut tutkintoja lukuisissa opinahjoissa. Hän asuu Manhattanilla, romaaninsa tapahtumapaikalla.
Joseph Thomas Sheridan Le Fanu (1814–1873) oli irlantilainen kirjailija. Le Fanun novelli ”Carmilla” (1872) on tunnetuimpia vampyyritarinoita.
Linkkejä
Erkki Kanerva: Carmilla ja muita kertomuksia. Turun sanomat 12.3.2012.
Juri Nummelin: Carmilla ja muita kertomuksia. Helsingin sanomat 26.4.2012.
Jussi Moilanen: Carmilla ja muita kertomuksia. Kaltio 6/2012.
Ursula Kroeber Le Guin [gwin] (1929–2018) oli yhdysvaltalainen kirjailija. Hänen tunnetuimmat teoksensa ovat nuorten fantasiatrilogia Maameren tarinat (1968–72) ja tieteisromaani Pimeyden vasen käsi (1969). Le Guinin kirjoja on käännetty 40 kielelle. Hän on saanut urallaan viisi Hugo-palkintoa, kuusi Nebula-palkintoa ja ennätykselliset 19 Locus-palkintoa. Le Guin sai World Fantasy -elämäntyöpalkinnon 1995 ja Kongressin kirjaston palkinnon työstä yhdysvaltalaisen kulttuurin hyväksi 2000. Amerikan tieteis- ja fantasiakirjailijoiden yhdistys myönsi hänelle suurmestarin arvonimen vuonna 2003.
Ursula Kroeber syntyi Kalifornian Berkeleyssä. Hänen isänsä Alfred Kroeber oli antropologi ja äitinsä Theodore Kroeber kirjailija. Tämä tausta, etenkin antropologia, on vaikuttanut Le Guinin kirjalliseen tuotantoon. Ursulan lapsuudessa isä kertoi lapsille iltaisin Amerikan alkuperäisten asukkaiden ja muiden eri yhteisöjen tarinoita. Perheen talo oli täynnä kirjoja: antropologisia tutkimuksia, teoksia jotka esittelivät uusia maailmoja ja kertomuksia. Ursulan mielilukemistoa olivat kreikkalaiset jumaltarut ja pohjoismaiset saagat. Perheen kesäkodissa Kishamishissa pohjois-Kaliforniassa vietettiin hauskaa elämää: retkiä, uintia, unia tähtitaivaan alla.
Hervé Le Tellier (s. 1957) on matemaatikko, kielitieteilijä ja toimittaja, joka toimii myös mahdollisen kirjallisuuden seuran Oulipon puheenjohtajana.
Britannia, 1923–2007.
Maurice Leblanc (1864–1925) oli suosittu ranskalainen kirjailija. Hänen maineensa perustuu erityisesti herrasmiesvaras Arsène Lupinista kertoviin rikostarinoihin.
Leblancin ensimmäinen Arsène Lupin -tarina ilmestyi vuonna 1905. Je sais tout -lehti oli pyytänyt kirjailijaa kehittämään ranskalaisen vastineen Sherlock Holmesille, josta oli tullut englantilaisen Strand Magazinen vetonaula.
Alan Lee (s. 1947) on englantilainen taidemaalari, kuvittaja ja elokuvalavastaja. Hän on kuvittanut useita fantasia- ja tarukirjoja. Lee voitti vuonna 1998 World Fantasy Conventionin vuoden parhaan taiteilijan palkinnon.
Erityisen tunnettu Lee on J. R. R. Tolkienin fantasiamaailmaan liittyvistä töistään. Huomattavin Leen Suomessa ilmestyneistä töistä on kuvitus Tolkienin kuoleman jälkeen julkaistuun teokseen Húrinin lasten tarina (2007).
Gentry Lee (s. 1942) on insinööri, joka on toiminut pääinsinöörinä ja tieteellisenä johtajana erilaisissa Yhdysvaltain avaruushankkeissa.
Jae Lee (s. 1972) on yhdysvaltalainen sarjakuvapiirtäjä.
Linkkejä
Otto Sinisalo: Musta
torni: Revolverimiehen alku. Lumo 12.3.2008.
S. Santikko: Musta
torni: Revolverimiehen alku. Kvaak.fi 15.3.2008.
Jarkko Sikiö: Musta
torni: Pitkä kotimatka. Kvaak.fi 18.11.2008.
Otto Sinisalo: Musta
torni: Pitkä kotimatka. Lumo 27.11.2008.
Markku Reunanen: Musta
torni: Pitkä kotimatka. V2.fi 2.2.2010.
Jim Lee (s. 1964) on yhdysvaltalainen, korealaissyntyinen sarjakuvien piirtäjä, käsikirjoittaja ja julkaisija. Hänet on palkittu muun muassa Harveyn uuden kyvyn erikoispalkinnolla vuonna 1990. Lee on piirtänyt muun muassa sarjakuvia Ryhmä-X, Punisher, Batman ja Teräsmies.
Mackenzie Lee (s. Mackenzie Van Engelenhoven) on yhdysvaltalainen kirjailija. Hän on suorittanut tutkinnon historiasta sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuden kirjoittamisesta Simmons Collegesta.
Tanith Lee Kaiine (1947–2015) oli brittiläinen science fiction-, fantasia- ja kauhukirjailija. Leen vanhemmat olivat tanssijoita. Opiskellessaan eri oppilaitoksissa Lee työskenteli muun muassa toimistossa, kirjastossa, kaupassa ja tarjoilijana. Hän kävi vuoden verran taidekoulua, mutta totesi että sanallinen ilmaisu sopii hänelle paremmin kuin kuvallinen. Kirjoittamisen Lee oli aloittanut jo yhdeksänvuotiaana.
Britannia, 1895–1965.
Juha Lehikoinen (s. 1970), tietojenkäsittelytieteen tohtori, dosentti, kahden lapsen isä, asuu Ylöjärvellä Tampereen kupeessa. Hän on ammatiltaan tutkija ja käyttöliittymien suunnitteluyksikön johtaja. Lehikoisen tutkimusaiheina ovat olleet muun muassa lisätty todellisuus, puettavat tietokoneet ja metatieto. Lisäksi Lehikoinen on kiinnostunut ihmisen ja tietokoneen välisestä vuorovaikutuksesta. Vapaa-aika kuluu kalastuksen, luonnossa liikkumisen, kotiteatterin sekä lukemisen ja kirjoittamisen parissa.
S. 1987.
Konrad Lehtimäki (1883–1937) oli sosialidemokraattisen puolueen kansanedustaja, kirjailija, Suomen itsenäisyyden edistäjä ja toimittaja. Hän eli suurimman osan elämästään Turussa. Lehtimäki valittiin eduskuntaan kaksi kertaa vuosiksi 1911–1917.
Jari Lehtinen toimi Anime-lehden päätoimittajana vuosina 2005–2007. Vuonna 2007 hän oli perustamassa kilpailevaa Japan pop -lehteä, jonka päätoimittajana hän nykyisin on. Lehtinen on kirjoittanut vuonna 2007 Janne Kempin ja Outi Vanamon kanssa Mangan mestarit -hakuteoksen, joka on ensimmäinen suomalainen ensisijaisesti japanilaista sarjakuvaa käsittelevä tietokirja.
Torsti Lehtinen (s. 1942) on julkaissut lukuisia teoksia, niin romaaneja, näytelmiä, runoja, esseitä kuin tutkielmia.
Kuva: Wikimedia Commons.
Ulpu-Maria Lehtinen (s. 1984) on käsikirjoittaja ja sarjakuvataiteilija, sekä freelance-copywriter ja toimittaja. Vapaa-ajalla hänet voi löytää paitsi kirjan äärestä, myös uiskentelemasta, hiihtämästä tai leffojen parista.
S. 1964.
Jussi Lehtomäki (s. 1981) asuu Helsingissä ja työskentelee dokumentaarisen elokuvan parissa ohjaajana ja tuottajana. Kerrostalosusi on hänen esikoisromaaninsa.
Kimmo Lehtonen (s. 1967) on helsinkiläinen yrittäjä. Hän on kirjoittanut pitkään tieteiskirjallisuudesta Tähtivaeltaja-lehteen.
Lehtosen ensimmäinen romaani Timbuktun hetket ilmestyi 1997. Eomaani sai kunniamaininnan Helsingin eanomien esikoisromaanien kilpailussa 1997. Toinen romaani Yli uusien rantojen ilmestyi 2000.
Fritz Leiber (Yhdysvallat, 1910–1992) syntyi näyttelijäperheeseen, ja suunnitteli alun perin uraa teatterissa. Hän näytteli nuoruudessaan useita Shakespeare-rooleja isänsä teatteriseurueessa. Shakespeare olikin hänen varhaisimpia kirjallisia vaikutteitaan. Toinen vaikuttaja oli H. P. Lovecraft, jonka kanssa Leiber oli kirjeenvaihdossa tämän viimeisinä elinvuosina. Leiberin ensimmäiset julkaistut novellit olivat fantasia- ja kauhukertomuksia vuosina 1939–43.
Leiberin teoksista kuuluisin on Lankhmar-sarja, joka koostuu kahden erilaisen ystävän yhteisistä seikkailuista. Fafhrd on kookas pohjoisen barbaarisoturi, Harmaa Hiirestäjä on pieni ja ketterä varas sekä entinen velhon oppipoika. Yhdessä he muodostavat toisiaan täydentävän taisteluparin, joiden teot Lankhmarin kaupungin hämärillä kujilla nostavat heidät tarunomaisiksi hahmoiksi. Fafhrdin ja Hiirestäjän seikkailut muodostavat yhtenäisen sarjan, mutta tarinat toimivat myös itsenäisinä novelleina. Leiber toi fantasiakirjallisuuteen kaupungin tarinoiden tapahtumapaikaksi.
Antti Leikas (s. 1967) on savolaissyntyinen Oulussa asuva kirjailija. Hän on koulutukseltaan matemaatikko, ja hän on opiskellut myös kirjallisuutta, filosofiaa, sosiologiaa ja yritysjohtamista. Leikas on työskennellyt teknologiayrityksissä esimiestehtävissä sekä muun muassa lehtikuvaajana ja kulttuurilehti Kaltion päätoimittajana.
Anto Leikola (s. 1937) on tieteenhistorian emeritusprofessori, joka on muun muassa palkittu kahdesti valtion tiedonjulkistamispalkinnolla. Hän on julkaissut useita oppikirjoja ja tieteellisiä teoksia sekä toistakymmentä yleistajuista kirjaa.
Markus Leikola (s. 1960) on helsinkiläinen kirjailija ja kolumnisti, joka on julkaissut niin tietokirjoja, runokokoelmia, novelleja kuin näytelmiäkin. Suurimittaisissa romaaneissaan hän tarkastelee kansainvälistä poliittista historiaa maagisen realismin keinoin.
Eino Leino (1878–1926) oli suomalainen kirjailija, toimittaja ja kirjallisuusarvostelija. Leinon laaja tuotanto sisälsi runoutta, romaaneja, näytelmiä, esseitä, pakinoita ja suomennoksia. Leino luetaan Suomen merkittävimpiin kirjailijoihin.
Marko Leino (s. 1967) on espoolainen kirjailija ja käsikirjoittaja. Hän on kirjoittanut romaaneja, näytelmiä, runoja, lastenkirjoja ja elokuvakäsikirjoituksia. Vuonna 1999 Leino sai Kalevi Jäntin palkinnon. Leinon tuotantoa on käännetty ranskaksi, saksaksi, englanniksi ja unkariksi.
Piia Leino (s. 1977) on helsinkiläinen toimittaja ja kirjailija.
Anne Leinonen on syntynyt vuonna 1973 Juvalla, eteläsavolaisessa maalaiskylässä. Mielikuvitusta ja tarinankerronnan halua ruokkivat lapsuudessa valosaasteeton tähtitaivas, metsä ja suoluonto. Lukemisen lisäksi roolipelaaminen ja omien maailmojen kehittely yksin ja yhdessä kiinnostivat. Anne Leinonen on valmistunut filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta pääaineenaan maantiede. Hän on työskennellyt kustannustoimittajana ja kirjailijana. Leinonen harrastaa muun muassa sienestämistä ja metsässä kävelyä.
Aapo Leisiö syntyi Lapinjärvellä vuonna 1980 ja asuu nykyisin Vantaalla. Hän kiinnostui nuorena roolipeleistä, scifistä ja fantasiasta, ja lopulta intohimo fiktioon johti kirjoittamiseen.
Satu Leisko on helsinkiläinen kirjailija. Ihmisenhaltija on Leiskon ensimmäinen yleiskielinen romaani.
Lea Lyytikäinen oli suomalainen kirjailija, joka kirjoitti lähinnä lukemistolehtiin. Hän käytti kirjailijanimeä Lea Leksi ja myös nimimerkkiä Anita Nora. Lyytikäinen kirjoitti jännitysnovelleja suomalaisiin lukemistolehtiin jo 1930-luvulla ja hänen kirjallinen uransa jatkui aina 1950-luvulle saakka. Hän kirjoitti myös paljon romanttisia tarinoita. Lyytikäisen nuortenkirja Tuuliharja tulee (1954) kertoo puhuvien hevosten yhteiskunnasta, jonka kohtalo kietoutuu ihmisten yhteiskunnan kohtalon kanssa.
Roger Leloup (s. 1933) on belgialainen sarjakuvan piirtäjä ja kirjoittaja. Hän on yksi tärkeimpiä selkeän viivan tyylisuunnan (ligne claire) edustajista.
Vuonna 1950 Leloup aloitti Jacques Martinin avustajana. Leloup väritti Alix-sarjakuvaa ja piirsi taustoja. Vuonna 1953 hän siirtyi Hergén studioon avustajaksi ja piirsi Tintti-sarjakuviin taustoja ja teknisiä laitteitta. Vuonna 1969 Leloup ryhtyi tekemään omaa sarjakuvaansa, Yoko Tsunoa.
Puolalainen Stanislaw Lem (1921–2006) oli satiirisen ja pohdiskelevan tieteiskirjallisuuden edustaja. Lemin teoksia on käännetty 36 kielelle ja myyty 27 miljoonaa kappaletta. Hän on käännetyin puolalainen kirjailija.
Lem tunsi hyvin luonnontieteet, informaatiotekniikan ja matematiikan. Ne yhdistyivät hänen teoksissaan laajaan historiantuntemukseen ja yhteiskunnalliseen näkemykseen. Lemille keskeiset kysymykset kulkivat läpi hänen koko tuotantonsa: ihmisen minuuden ja ajattelun luonne sekä eettiset ongelmat tieteen ja tekniikan kehittyessä. Monet hänen tieteisromaaneistaan ovat hyvin vakavia ja kriittisiä, mutta toisissa hän päästi huumorin valloilleen.
Stanislaw Lem syntyi lääkärin perheeseen Lwówissa. Toisen maailmansodan aikana hän haki opiskelemaan Lwówin teknilliseen korkeakouluun, mutta sodan oloissa päätyi opiskelemaan lääketiedettä. Lemin perhe muutti Krakovaan vuonna 1946. Siellä Lem sai opintonsa päätökseen ja teki tutkimustyötä. Vuonna 1953 hän meni naimisiin Barbara Lesniakin kanssa. Vuonna 1968 liitosta syntyi poika, Tomasz.
Marja-Leena Lempinen on syntynyt Keski-Suomessa 1950. Hän on asunut Tuusniemen Kosulassa vuodesta 1967 lähtien. Hänen opintoihinsa kuuluu kansa- ja kansalaiskoulu. Lempinen on toiminut vapaana kirjailijana vuodesta 1974, jolloin ilmestyi hänen esikoiskirjansa. Lempinen on kirjoittanut pääasiassa lapsille ja nuorille.
Liliana Lento (s. 1978) asuu Tampereella ja on ammatiltaan sosiaalityöntekijä. Kirjoittaminen on Lennolle tapa ilmaista itseään, järjestellä ajatuksiaan, hahmottaa maailmaa ja rentoutua. Useimmiten se on myös mukavinta hommaa, mitä hän tietää.
Christian Léourier (s. 1948 Pariisissa) on ranskalainen tieteiskirjailija. Hänen ensimmäinen aikuisten tieteisromaaninsa ilmestyi 1971. Teos sai kiittävät arvostelut ja se jopa käännettiin englanniksi. Esikoisen jälkeen Léourier kirjoitti etupäässä lasten- ja nuortenkirjallisuutta. Hänen tunnetuimpia teoksiaan on Peilipuu (1977), joka kuvaa vieraan planeetan vallanneiden Maan ihmisten ja reservaatteihin työnnettyjen alkuperäisten asukkaiden kulttuurista yhteentörmäystä.
Elli Leppä (s. 1980) on mytologialle ja tähtitieteelle perso farmakologi, joka aikoo vanhana muuttaa kananjalkamökkiin asumaan. Hän harrastaa laulua, roolipelaamista, haltioitumisen hetkiä ja luonnontieteellistä ihmettelyä. Paras tapa havainnoida häntä on sivusilmällä ja vaivihkaa.
Merja Leppälahti (s. 1956) on turkulainen perinteen- ja kulttuurintutkija, tietokirjailija ja kriitikko. Hän on koulutukseltaan filosofian lisensiaatti (folkloristiikka, Turun yliopisto). Hänen pro gradu- ja lisensiaatintyönsä käsittelivät roolipeliharrastusta Suomessa. Kriitikkona hänen erikoisalojaan ovat toisaalta tiede- ja tietokirjallisuus, toisaalta lasten ja nuorten kirjallisuus, erityisesti fantasia.
Erkka Leppänen on vuonna 1968 syntynyt yhteiskuntatieteiden maisteri ja Vaskikirjat-kustantamon perustaja. Hänet tunnetaan Portti-lehden kirjallisuuskriitikkona ja aktiiviharrastajana suomalaisessa sf-fandomissa. Hän on ollut muun muassa Tampereen science fiction -seuran hallituksen jäsen ja aktiivijäsen muun muassa Suomen Tolkien-seurassa.
Kari Tapio Leppänen (s. 1945) on suomalainen sarjakuvapiirtäjä. Leppänen on piirtänyt sarjakuvia Mustanaamioon 1970-luvun lopulta alkaen. Leppänen on piirtänyt myös klassisia kauhutarinoita (Demonia-kokoelma), scifi-aiheista nuorten seikkailusarjakuvaa Achilles Wiggen, tieteisfantasiaa Xellana sekä Edgar Rice Burroughsin Mars-sarjaa.
Ranska, 1688–1747.
Doris Lessing (o.s. Taylor, 1919–2013) oli brittiläinen kirjailija, joka vietti nuoruuteensa Afrikassa. Valtavirran kirjailijana hän teki muotokokeiluja tieteiskirjallisuuden parissa. Lessingille myönnettiin Nobelin kirjallisuuspalkinto vuonna 2007. Vuonna 2008 Times-lehti valitsi Lessingin viidenneksi parhaaksi toisen maailmansodan jälkeiseksi brittikirjailijaksi.
Yhdysvaltalainen Jonathan Lethem syntyi New Yorkissa 1964 ja kasvoi Brooklynissa ja Kansas Cityssä. Nykyään hän asuu Berkeleyssä Kaliforniassa.
Hänen isänsä oli maalari ja äiti sosiaalityöntekijä ja kansalaistoimija. Lethem varttui keskellä 1970-luvun ”vastakulttuuria” ja oppi vanhemmiltaan pitämään kiinni omista arvoistaan. Isä näytti lapsilleen esimerkkiä. Hän toimi opettajana yliopistolla ja sai lähdön työstään osallistuttuaan opiskelijoiden Vietnamin sodan vastaiseen mielenosoitukseen. Lethemin lapsuuden ajan Brooklynissa ei valkoisia juuri nähty. Hänen vanhempansa ajattelivat, että kaupunginosaan muutto oli eräänlainen yhteiskunnallinen koe mustien ja valkoistan rinnakkaiselosta. Nuori Jonathan oli koulunsa ainoita valkoisia lapsia ja sai myös tuntea sen. Toisaalta hän oli mukana uuden katukulttuurin syntyvaiheissa. Vahvat lapsuusmuistot Brooklynista ovat vaikuttaneet suuresti Lethemin kirjoitusaiheisiin.
Ira Levin (1929–2007) oli yhdysvaltalainen kauhukirjailija. Hänen romaaninsa Rosemaryn painajainen (1968), tarina naisesta joka oli valittu kantamaan paholaisen lasta, oli menestys sekä kirjana että elokuvana.
Gail Carson Levine (s. 1947) on yhdysvaltalainen nuortenkirjailija.
Kuva: David Shankbone. Lähde: Wikimedia Commons.
Yhdysvallat.
Beth Lewis on lontoolainen kirjailija.
Clive Staples Lewis (1898–1963) oli brittiläinen kirjailija ja tutkija. Lewis syntyi Belfastissa Pohjois-Irlannissa. Nuorena Lewis rakasti islantilaisia saagoja ja muita pohjoisten kansojen taruja. Hän rakasti myös luontoa, jonka kauneus muistutti häntä pohjoisen taruista ja päinvastoin. Myöhemmin hän kiinnostui myös kreikkalaisesta ja irlantilaisesta tarustosta. Lewis toimi keskiajan ja renessanssin kirjallisuuden tutkijana Oxfordin yliopistossa sekä Cambridgen yliopiston kirjallisuuden professorina vuosina 1954–63. Lewis oli J. R. R. Tolkienin hyvä ystävä ja virkatoveri. Tolkien ja Lewis kuuluivat Inklings-nimiseen epämuodolliseen kirjallisuuspiiriin, joka kokoontui vuosina 1933–49 viikoittain oxfordilaisessa The Eagle and Child -pubissa.
Matthew Gregory Lewis (1775–1818) oli englantilainen kirjailija. Hänen vuonna 1796 ilmestynyt goottilainen romanssinsa Munkki sai kuuluisuutta sensaatiomaisella sisällöllään. Muun muassa lordi Byron ja markiisi de Sade arvostivat teosta.
Sinclair Lewis (1885–1951) oli yhdysvaltalainen kirjailija, jolle myönnettiin Nobelin kirjallisuuspalkinto 1930. Meillä sitä ei voi tapahtua (1935) kertoo fasismin noususta Yhdysvalloissa.
Urho Kekkonen kirjoitti Maakansa-lehdessä vuonna 1936: ”Tässä kirjassa Sinclair Lewis tahtoo varoittaa koko maailmaa siitä onnettomuudesta, johon väkivaltaoppien julistajien valtaanpääsy johtaa. Hän kuvaa, kuinka kansanvaltaisuutta suullaan tunnustava, mutta armotonta vihaa julistava valtiollinen keinottelija, joka antaa taloudellisessä hädässä oleville mitä mahdottomimpia lupauksia, pääsee valtaan ja kuinka hän samassa hetkessä lopettaa kaiken kansanvaltaisuuden ja aloittaa kauhistuttavan hirmuhallituksen. Lewisin kirja on lukemisen arvoinen, se paljastaa sen henkisen pohjan, jolle väkivaltaopit kaikkialla maailmassa rakentuvat.”
Oikea nimi Kaarlo Koistinen.
Mika Lietzén (s. 1974) on turkulainen sarjakuvataiteilija ja kuvittaja, jonka tunnusmerkkejä ovat selkeä piirrosjälki ja koskettavat tarinat. Lietzén on palkittu Kemin sarjakuvakilpailussa kolmesti ja hän voitti Sarjis 2004 -kilpailun pääpalkinnon. Hän on ollut myös kolmesti Sarjakuva-Finlandia-ehdokkaana (2008, 2014, 2017).
Kim Liggett syntyi Yhdysvaltain Keskilännessä vuonna 1970. Hän muutti 16-vuotiaana New Yorkiin työskennelläkseen musiikkialalla. Hän toimi taustalaulajana studioissa ja rockyhtyeiden kiertueilla. Liggettin ensimmäinen romaani julkaistiin vuonna 2015. Hänen romaaninsa Armonvuosi (2019) oli menestys. Suomessa teos oli Tähtivaeltaja-palkinnon ehdokkaana.
Alan Lightman (s. 1948) on kirjailija, esseisti, fyysikko ja opettaja. Hän on Massachusettsin teknillisen korkeakoulun (MIT) professori. Lightman on naimisissa kuvataiteilija Jean Greenblattin kanssa. Heillä on kaksi tytärtä.
Lightman kiinnostui jo nuorena tieteistä ja taiteista. Hän suoritti yliopistotutkintonsa fysiikasta. 1970-luvun puolivälissä hän alkoi julkaista runoutta kirjallisuuslehdessä. Vuodesta 1981 lähtien hän julkaisi tiedeaiheisia kirjoitelmia. Vuonna 1987 hänet nimitettiin tieteen ja kirjallisuuden professoriksi ja fysiikan luennoitsijaksi Massachusettsiin.
Vuonna 1993 Lightman julkaisi ensimmäisen kaunokirjallisen teoksensa Einsteinin unet, josta tuli menestys.
Hilkka Liitsola asuu perheineen Tampereella, jossa hän työskentelee lastenpsykiatriaan erikoistuvana lääkärinä. Liitsolan ajatuksia myönteisestä kasvatuksesta voi lukea hänen blogistaan Hyvin kasvatettu, ja kirjailijasivulla hilkkaliitsola.com hän jakaa lapsille kirjoitusvinkkejä.
Matti Lilja (1903–1956) oli suomalainen kirjailija.
Jens Liljestrand (s. 1974) on ruotsalainen kriitikko, toimittaja ja kirjailija. Hän on julkaissut romaaneja, tietokirjoja ja novelleja. Hänen elämäkertansa kirjailija Vilhelm Mobergista oli August-ehdokkaana vuonna 2018.
Yhdysvallat.
Lucilla Lin (oik. Anna Timmerbacka-Lin, s. 1981) on taidehistorian MPhil, töissä lontoolaisessa museossa ja kotonaan niin menneisyydessä kuin tulevaisuudessakin. Hän yhdistää mielellään kauhuelementtejä fantasiaan ja dystooppiseen scifiin, sekoittaa taidehistoriallista nippelitietoa fiktioon ja on luonut oman mytologian. Linin esikuvia ovat Zachris Topelius, J. R. R. Tolkien, H. P. Lovecraft ja Charles Maturin.
Oikea nimi Gustav Sandgren, Ruotsi, 1904–1983.
Gunnel Linde (1924-2014) oli ruotsalainen lastenkirjailija. Hän aloitti uransa vuonna 1958, ja useita hänen kirjojaan suomennettiin. Lindelle myönnettiin Astrid Lindgren -palkinto vuonna 1978. Hän oli entinen Ruotsalaisen lastenkirja-akatemian jäsen. Linde myös tuotti lastenohjelmaa ja oli vuonna 1971 mukana perustamassa BRIS-järjestöä (Barnens rätt i samhället).
Aleksander Lindeberg (s. 1917) on suomalainen taidemaalari ja kuvittaja. Hänen isänsä oli suomenruotsalainen lääkäri ja äiti venäläinen. Lindberg toimi Suomessa mainosgraafikkona, kuvittajana, muotokuvantekijänä sekä lavastus- ja pukusuunnittelijana.
Astrid Lindgren (os. Ericsson, 1907–2002) syntyi vuonna 1907 pienellä Näsin tilalla Vimmerbyn kaupungin ulkopuolella Ruotsin Smålandissa. Hänen isänsä oli maanviljelijä ja perheessä oli neljä lasta.
Astrid voitti 13-vuotiaana Vimmerbyn lehden kirjoituskilpailun. Hän alkoi työskennellä samassa lehdessä toimittajana 17-vuotiaana. Pari vuotta myöhemmin hän muutti Tukholmaan opiskellakseen siellä sihteeriksi.
Vuonna 1944 ilmestyi Astrid Lindgrenin esikoiskirja. Samana vuonna Lindgren loukkasi jalkansa ja joutui vuodepotilaaksi. Hän alkoi kirjoittaa aikansa kuluksi muistiin Peppi Pitkätossun tarinoita. Pepin hahmo oli syntynyt Lindgrenin keksiessä tarinoita Karin-tyttärelleen. Pepin koko nimi on Peppilotta Sikuriina Rullakartiina Kissanminttu Efraimintytär Pitkätossu. Hän on maailman vahvin tyttö, joka nostaa oman hevosensa ilmaan ja leikkii merirosvoilla. Peppi Pitkätossu julkaistiin vuonna 1945 ja siitä tuli maailmanlaajuinen menestys. Sitä seurasivat Peppi aikoo merille (1946), Peppi Pitkätossu Etelämerellä (1948) ja lukuisia kuvakirjoja.
Lindgren julkaisi yhteensä 88 kirjaa. Hänen hahmoistaan muun muassa Eemeli, Marikki, Lotta, Melukylän lapset, Katto-Kassinen, Leijonamielen veljekset ja ryövärintytär Ronja ovat saavuttaneet suuren suosion sekä lasten että aikuisten keskuudessa. Lindgrenin teoksista on tehty myös elokuvia, kuten Veljeni Leijonamieli (1977) ja Ronja Ryövärintytär (1984).
Astrid Lindgren kuoli Tukholmassa 2002. Hän oli kuollessaan 94-vuotias. Lindgrenin kirjoja on käännetty yli 76 kielelle ja niitä on myyty yli 80 miljoonaa ympäri maailmaa. Lindgren sai H. C. Andersen -palkinnon 1958. Lisäksi Lindgren valittiin lukuisia kertoja Ruotsin suosituimmaksi henkilöksi ja hänen palkitsemisestaan kirjallisuuden Nobelilla keskusteltiin usein julkisesti, vaikka palkintoa ei hänelle lopulta ole myönnettykään. Hänet on nimetty 12 maailman eniten luetun kirjailijan joukkoon.
Ruotsi, 1909–?.
David Lindsay (1876–1945) oli brittiläinen kirjailija.
Kathryn Lindskoog (1934–2003) oli Kaliforniasta Yhdysvalloista kotoisin ollut C. S. Lewis -asiantuntija, kirjailijan elämäkerran kirjoittaja.
Laura Lindstedt (s. 1976) on proosan mahdollisuuksista kiinnostunut kirjailija. Esikoisromaani Sakset ylsi syksyllä 2007 sekä Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnon että Finlandia-palkinnon ehdokkaaksi. Novellit "Tuu meijjä messii vähä shake shake" (Pimppini on valloillaan, WSOY, 2012) ja "SLAM BOOK eli kertomus siitä kuinka sinun isäsi nussi hänen äitiänsä" (Taskunovellit, Karisto, 2013) testasivat tarinankerronnan keinoja lyhyen muodon puitteissa. Lindstedt on myös kirjoittanut esseitä ja monitaide-esityksiä kuten Rosa Imaculadan sydän (2013), joka yhdisti tanssia, tekstiä ja sydänääniä. Lindstedt toimii Mahdollisen Kirjallisuuden Seurassa ja Kieleke-kollektiivissa. Hän viimeistelee väitöskirjaa kommunikaation ongelmasta ranskalaiskirjailija Nathalie Sarrauten tuotannossa.
Aleksandr Linevski (Neuvostoliitto, 1902–1985) oli karjalainen kirjailija. Hän löysi vuonna 1926 Vienanmeren kalliopiirrokset.
Linevskin kirjoittama seikkailutarina Kivikirjan sivuja ilmestyi ensimmäisen kerran 1930 ja säilyi vuosikymmenien ajan Karjalan tasavallan luetuimpiin kuuluvana lasten- ja nuortenkirjana. Teos ilmestyi muun muassa englanninkielisenä Yhdysvalloissa.
Eric Linklater (1899–1974) oli brittiläinen kirjailija. Vaikka hän syntyikin Walesissa, hän asui suuren osan lapsuudestaan Skotlannin Orkneysaarilla ja kouluttautui Aberdeenin yliopistossa. Sukunimi Linklater on vanhaa orkneylaista perua. Hänen äitinsä isä oli ruotsalaissyntyinen merikapteeni.
Martti Linna (s. 1966) on koulutukseltaan metsätalousinsinööri. Hän asuu Haminassa ja toimii nykyisin vapaana toimittajana.
Linna on opiskellut kirjoittamista muun muassa Pekkas-akatemiassa Kotkassa sekä Oriveden opistossa. Hän on toiminut pakinoitsijana ja avustajana useissa eri lehdissä ja hänen novellejaan on julkaistu eri valikoimissa. Martti Linnan esikoisromaani Syysmarkkinat (2005) kertoo mieheydestä ja rahan ylivallasta.
Jyrki 69 (oik. Jyrki Linnankivi, s. 1968) on suomalainen rockmuusikko. Hänet tunnetaan parhaiten The 69 Eyes -yhtyeen laulusolistina ja keulahahmona. Hän vastaa myös kokonaan yhtyeen kappaleiden sanoituksesta.
Jyrki 69 on piirtänyt sarjakuvia Tähtivaeltajaan, Sarjariin, Nalle Virolaisen lehteen Lykantropia ja Läjä Äijälän X-lehteen. Jyrki 69:n sarjakuvia ja piirroksia sisältävä kirja Zombie Love: Vampires, Ghosts and The 69 Eyes julkaistiin Helsingin Sarjakuvafestivaaleilla 2006.
Hugo Olavi Linnus (1914–2000) oli kääntäjä, kirjailija ja elokuvakäsikirjoittaja. Hänen fantasian muotoon kirjoitettu kirjansa Seikkailu atomimaailmassa (1948) sisältää yleistajuistettua tiedettä.
Roope Lipasti (s. 1970) on Liedossa asuva kirjailija ja toimittaja. Hän opiskeli kotimaista kirjallisuutta ja filosofiaa Turun yliopistossa, josta valmistui vuonna 1994. Lipasti on julkaissut lastenromaaneja ja aikuisten romaaneja.
Kirjallisuutta
Vesa Sisättö & Sarianna Silvonen: Kotimaisia nykykertojia 10. Avain, 2015.
Mikki Lish on Yhdysvalloissa asuva australialainen kirjoittaja.
Liu Cixin (s. 1963) on kiinalainen kirjailija, joka on voittanut useita palkintoja, muun muassa yhdeksän kertaa Kiinan tärkeimmän Galaxy Award -scifipalkinnon sekä Hugo-palkinnon. Liun kirjoja on myyty Kiinassa yli seitsemän miljoonaa kappaletta.
Tero Liukkonen (s. 1960) on julkaissut romaaneja ja runokokoelmia. Hän on väitellyt filosofian tohtoriksi Helsingin yliopistossa, toiminut kirjallisuudentutkijana ja kriitikkona sekä opettanut luovaa kirjoittamista. Liukkonen asuu Porvoossa ja harrastaa joogaa.
Kuva: Janne Aaltonen.
Tuomas Lius (s. 1976 Joensuussa) on kirjailija, kuvittaja ja vapaa toimittaja. Hän asuu Pohjois-Karjalan maaseudulla. Luomistyön ohessa hän opettaa dekkarikirjoittamista kansalaisopistossa, kasvattaa tyttäristään soturiprinsessoja, katsoo elokuvia, keräilee sarjakuvia ja nauttii hyvästä hampurilaisesta.
Penelope Lively (s. 1933) on brittiläinen kirjailija. Hänet palkittiin vuonna 1973 Carnegie-mitalilla teoksesta Vanhan talon kummitus ja vuonna 1987 Booker-palkinnolla teoksesta Kuutiikeri.
Lively syntyi Kairossa ja vietti varhaiset lapsuusvuotensa Egyptissä, mutta lähti 12-vuotiaana Englantiin opiskelemaan. Hän luki nykyhistoriaa Oxfordissa. Hänen ensimmäinen kirjansa on vuodelta 1970, ja hän on julkaissut sekä aikuisille että lapsille. Lively on Royal Society of Literaturen jäsen.
Britannia, s. 1949.
David Lloyd (s. 1950) on brittiläinen sarjakuvapiirtäjä, joka tunnetaan Suomessa erityisesti käsikirjoittaja Alan Mooren kanssa yhteistyönä syntyneestä V niin kuin verikosto -sarjakuvasta.
Régis Loisel (s. 1951) on ranskalainen sarjakuvapiirtäjä ja käsikirjoittaja. Hän on piirtänyt fantasia-aiheisia sarjakuvia 1970-luvulta lähtien. Hänen seitsenosaisesta Peter Pan -sarjastaan on julkaistu suomeksi kolme osaa.
Linkkejä
Harri Römpötti: Hämärän juhlat. Helsingin sanomat 11.1.2000.
Ismo Loivamaa on helsinkiläinen toimittaja, kirjallisuusarvostelija ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden asiantuntija. Hänen monipuolinen ja syvällinen kirjallisuudentuntemuksensa välittyy hienosti hänen toimittamistaan teoksista.
Jouni Lompolo (1936–2010) oli suomalainen pakinoitsija ja kirjailija. Lompolo tunnetaan parhaiten Helsingin sanomiin vuosina 1956–2001 nimimerkillä Origo kirjoittamistaan pakinoista. Lompolo teki myös elokuvakäsikirjoituksia, romaaneja, novelleja ja matkakirjoja.
Jack London (John Griffith London, 1876–1916) oli suosittu yhdysvaltalainen kirjailija, joka käytti usein aiheenaan Alaskan erämaata.
Köyhissä oloissa varttunut London oli kirjailijana itseoppinut. Nuoruudessaan hän toimi muun muassa sanomalehtipoikana ja satamajätkänä. Kulkurinuoruuden jälkeen London lähti Alaskan Klondikeen kultaryntäyksen aikoihin.
Yhdysvallat, 1903–1994.
Yhdysvaltalainen Jeff Long (s. 1951) on ehtinyt kokeilla elämänsä aikana montaa eri ammattia. Hän on toiminut muun muassa kiipeilijänä, kivenhakkaajana, journalistina, historioitsijana, käsikirjoittajana ja kirjailijana. Nykyisin hän asuu Coloradossa. Long on kokenut maailmanmatkaaja ja kiipeilijä, jolle myös Himalajan vuoristo on tuttua seutua. Hän on johtanut yhtä tutkimusretkikuntaa, ollut oppaana Tiibetissä ja toiminut vaalitarkkailijana Bosnian ensimmäisissä vaaleissa vuonna 1996. Jeff Long vieraili Suomessa Helsingin kirjamessuilla vuonna 2005.
Kirjallisuutta
Ulkomaisia tieteiskirjailijoita 2. Toimittaneet Toni Jerrman ja Vesa Sisättö. BTJ, 2004.
O.E. Lönnberg (oik. Olli Lönnberg, s. 1988) on turkulainen filosofian maisteri. Hän on opiskellut Turun yliopistossa pääaineenaan yleinen kirjallisuustiede. Sivuaineenaan hän opiskeli luovaa kirjoittamista.
Lönnberg kuuluu Osuuskumma-kustantamon jäsenistöön. Hänen esikoisteoksensa, lyhytproosakokoelma Langanpäitä, ilmestyy toukokuussa 2017.
Lordi on vuonna 1996 perustettu suomalainen hard rock -yhtye, joka tunnetaan hirviönaamioistaan ja -puvuistaan sekä pyrotekniikkaa hyödyntävistä konserteistaan. Yhtye keskittyy keulakuva-laulajaan sekä lauluntekijään, Rovaniemeltä kotoisin olevaan Mr. Lordiin. Lordin suurin innoittaja on ollut Kiss-yhtye.
Dean Lorey (s. 1967) on yhdysvaltalainen kirjailija ja käsikirjoittaja.
Ray Loriga (Jorge Loriga Torrenova, s. 1967) on espanjalainen kirjailija. Häntä on verrattu niin Albert Camus'hun ja Joseph Conradiin kuin J. D. Salingeriin, Charles Bukowskiin, William S. Burroughsiin ja J. G. Ballardiin. Yhteistä vertauksille on, että hän yhdistää eri tyylisuuntia omalaatuisiksi kokonaisuuksiksi. Hänen romaanejaan on käännetty useille kielille. Loriga asuu New Yorkissa ja Madridissa.
Sarah Lotz (s. 1971) kasvoi Wolverhamptonissa Englannissa. Hän kävi jonkin aikaa taidekoulua, mutta muutti 1980-luvun lopulla Pariisiin. Ranskasta Lotz matkasi Israeliin ja sieltä puolisonsa mukana Etelä-Afrikkaan. Erottuaan ja muutettuaan Kapkaupunkiin hän alkoi työskennellä käsikirjoittajana yhdessä ystävänsä, tulevan kirjailijan Lauren Beukesin kanssa. Vuonna 2015 Lotz muutti takaisin Britanniaan.
Pekka Lounela (1932–2002) oli suomalainen kirjallisuusarvostelija, pakinoitsija, kirjailija ja runoilija. Lounela opiskeli Helsingin yliopistossa humanistisia aineita ja työskenteli Yleisradion teatteriosastolla 1957–73.
Lähde: Wikipedia.
Yhdysvaltalainen Howard Phillips Lovecraft (1890–1937) on tunnetuimpia 1900-luvun kauhukirjailijoita.
Lovecraft syntyi vuonna 1890 Rhode Islandilla Providencessa. Lovecraft oli varhaiskypsä lapsi, joka oppi lukemaan kolmevuotiaana. Lovecraftin ensimmäinen kirjallisen intohimon aihe oli hänen viisivuotiaana lukemansa Tuhannen ja yhden yön tarinat. Hän otti käyttöön kirjailijanimen Abdul Alhazred, joka myöhemmin esiintyy hänen kirjoituksissaan Necronomicon-nimisen kirjan tekijänä. Kuusivuotiaana Lovecraft kiinnostui kreikkalaisesta tarustosta ja kahlasi lävitse Homeroksen Iiliaksen ja Odysseian. Hän ihastui myös Grimmin veljesten satuihin ja Jules Vernen tieteiskirjoihin. Koulussa hän tutustui myös varhaisten kauhu- ja fantasiakirjoittajien kuten Edgar Allan Poen teksteihin.
Yhdysvallat, 1894–1967.
Britannia, 1888–1956.
Katie Lowe on englantilainen kirjailija ja kirjallisuuden maisteri, joka työskentelee markkinointialalla ja kirjoittaa väitöskirjaa naisten raivosta kirjallisuuden modernismissa ja #MeToo-aikakaudella. Hänen esikoisromaaniaan Jumalten verta suonissamme on luonnehdittu yhdistelmäksi Donna Tarttia ja Emma Clinea.
Yhdysvallat.
George Lucas (s. 1944) on yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja, tuottaja ja käsikirjoittaja. Hänet tunnetaan Tähtien sota -elokuvien ohjaajana. Lucasin esikoisohjaus oli kuitenkin näiden tyylistä poikkeava, pieneksi klassikoksi muodostunut dystopiakuvaus THX 1138 vuonna 1970.
Kuva: Joi Ito. Lähde: Wikimedia Commons.
James Luceno (s. 1947) on yhdysvaltalainen tieteiskirjailija, joka tunnetaan erityisesti Tähtien sota -romaaneistaan.
Robert Ludlum (1927–2001) syntyi New Yorkissa ja toimi nuoruusvuosinaan näyttelijänä ja teatterituottajana. Kirjoittamisen hän aloitti nelissäkymmenissä. Ludlumin teoksia on käännetty yli kolmellekymmenelle kielelle ja niistä on tehty lukuisia elokuvia ja televisiosarjoja.
Norma Luhtakorpi on nimimerkki, jonka taakse kätkeytyy koko ikänsä suurelta osin pöytälaatikkoon kirjoittanut kirjailija.
Sari Luhtanen (s. 1961) on opiskellut Helsingin yliopistossa englantilaista filologiaa, yleistä kirjallisuudentutkimusta ja teatteria. Käsikirjoittajana ja suomentajana työskentelevä Luhtanen asuu Fiskarsissa. Hän on toiminut muun muassa Simpsonit-tv-sarjan kääntäjänä ja kirjoittanut romaaneja.
Sergei Lukjanenko (s. 1968) on venäläinen tieteis- ja fantasiakirjailija. 2000-luvulla hänestä tuli Venäjän suosituin tieteiskirjailija. Hänen teoksissaan on usein toiminnallinen juoni, joka yhdistyy moraaliseen pohdintaan inhimillisyyden säilyttämisestä.
Päivi Lukkarila (s. 1967) on tamperelainen kirjailija ja kouluttaja.
”Opin lukemaan neljävuotiaana. Yhdeksänvuotiaana raahasin kirjastosta luettavaa sellaisia määriä kerrallaan, että kasseista paukkuivat hantaakit, ja selkä jäi pysyvästi vähän kieroksi. Sinikantisiin vihkoihin kirjoitin omia ponikirjasarjoja, hevostyttö olin myös oikeassa elämässä ja vielä lukioikäisenä haaveilin eläinlääkärin ammatista.
Eve Lumerto (s. 1993) on joensuulainen, Somerolla syntynyt kirjailija ja teologian maisteri. Kirjoittamisen lisäksi hänen intohimojaan ovat sarjakuvapiirtäminen ja baletti.
Veli Lumialan (1906–1995) teos Atominsärkijä (1947) oli yksi harvoista sodanjälkeisen kauden kotimaisista aikuisten tieteisromaaneista.
Helsingissä asuva Johanna Lumme (s. 1990) on kuvataiteilija ja kuvittaja.
Juhana Lumme on suomalainen käsikirjoittaja ja elokuvantekijä. Hänen tarinansa ovat mustan huumorin sävyttämiä, ja niissä on usein yliluonnollisia elementtejä. Koulutukseltaan Juhana on taiteen maisteri Taideteollisen korkeakoulun elokuva- ja TV-käsikirjoittamisen linjalta. Lumme on antaumuksellinen joogan ja taijin harrastaja.
Maja Lunde (s. 1975) on norjalainen kirjailija ja käsikirjoittaja. Hän on julkaissut lastenkirjoja ja aikuisten romaaneja. Mehiläisten historia (2015) voitti norjalaisten kirjakauppiaiden palkinnon vuonna 2015 ja Fabelprisenin 2016.
Ruotsi, s. 1937.
Sam Jerrie Lundwall (s. 1941) on ruotsalainen toimittaja ja kustantaja. Lundwall aloitti tieteiskirjoittajan uransa ruotsalaisissa fanzineissa 1950-luvulla. 1960-luvun puolivälissä Lundwall työskenteli valokuvajana ja sittemmin Ruotsin radion palveluksessa. Vuonna 1969 häneltä ilmestyi tieteiskirjallisuuden historia, joka julkaistiin hieman laajennettuna Yhdysvalloissa kaksi vuotta myöhemmin.
Taru Luojola (s. 1980) on nykyisin Tampereella asuva kääntäjä ja kustannustoimittaja. Hän on toiminut Osuuskumma-kustantamon hallituksen puheenjohtajana. Esikuvikseen hän nimeää Bertolt Brechtin, Gösta Sundqvistin, Amanda Palmerin ja Chelsea Nikkelin.
Emma Luoma (s. 1987) on sairaalalääkäri sekä akrobatian ja tanssin sekaharrastaja. Hän asuu Tampereella ja lukee mieluiten jännitys- ja dystopiakirjallisuutta.
Laura Luotola (s. 1976) on koulutukseltaan filosofian maisteri sekä rakennusrestauroija. Syntyjään hän on Kuopiosta, mutta asuu Helsingissä ja kirjoittamisen ohella työskentelee maalarina. Hänen kirjallisia suosikkejaan ovat William Gibson, Neal Stephenson, Thomas Mannin Tohtori Faustus, Monica Fagerholm, Ursula K. Le Guin, Tarkovskin Stalker ja Solaris.
Annika Luther (s. 1958) on koulutukseltaan biologi. Hän on työskennellyt vuodesta 1999 biologian, maantiedon ja sosiaaliekologian opettajana Tölö Gymnasiumissa. Hän on naimisissa ja kahdeksan lapsen äiti. Luther asuu talvet Helsingissä ja kesät Bromarvissa. Hän on kääntänyt tietokirjallisuutta sekä kirjoittanut artikkeleita ja arvosteluja. Hänen ensimmäinen nuortenromaaninsa ilmestyi 1995. Hänen kirjansa Kirje maan ääriin (2005) voitti vuoden 2008 Topelius-palkinnon.
Meri Luttinen (s. 1987) on tamperelainen esikoiskirjailija. Hän on opiskellut suomen kieltä ja kirjallisuutta ja työskennellyt suomen opettamisen ja oppimateriaalien parissa. Kirjoittamista hän on opiskellut Viita-akatemian kirjoittajakoulussa. Luttinen on kiinnostunut ihmisten arjesta eri aikakausina ja haluaa teksteillään viedä lukijat toisiin maailmoihin. Myrskynsilmä (2020) sai Topelius-palkinnon.
Arto Luukkanen (s. 1964) on Helsingin yliopistosta väitellyt teologian tohtori, jonka tutkimustyö on kohdistunut laaja-alaisesti Venäjän ja Neuvostoliiton historiaan sekä sen nykypäivän politiikkaan.
Marja Luukkonen syntyi Hämeenlinnassa 1941. Helsinkiin hän muutti aloittaessaan oppikoulun. Yliopistossa Luukkonen opiskeli suomea, saksaa ja politiikan tutkimusta, mutta pian ilmestyi kuvioihin uusi valloitettava: suomalainen mainosmaailma. Välillä kului viisi vuotta Keski-Suomessa maalla vaatimattomasti eläen. Tuohon aikaan syntyi nimimerkillä ”Punaisen tuvan emäntä” pakinoita Helsingin sanomiin. Työt mainonnan parissa vetivät kuitenkin takaisin kaupunkiin.
Nykyisin Luukkonen asuu Porvoon Emäsalossa, kalastaa, pilkkoo polttopuita ja kirjoittaa.
Kirjallisuutta
Arvid Lydecken (1884–1960) oli suomalainen lastenkirjailija. Hän toimitti lastenlehti Pääskystä yhdessä Anni Swanin ja Helmi Setälän kanssa 1906–1935.
Lydecken oli myös tieteiskirjallisuuden edelläkävijöitä Suomessa. Tähtimaailmassa seikkailuja -kokoelmassa 1912 ilmestyneessä pienoisromaanissa ”Tähtien tarhoissa” insinööri Mauri Tanhua matkustaa marsilaisten aluksella näiden kotimaailmaan. Kertomuksessa voi nähdä vaikutteita Camille Flammarionin Uraniasta (suom. 1891), jossa esiteltiin ajatuksia vieraiden maailmojen elämästä ja niiden hyväntahtoisista asukkaista. Kuudes maanosa (1924) on isänmaallishenkinen utopiaromaani. Pohjoisnavalta löytyy Uusi Maa, joka paljastuu Väinämöisen kansan seuraajien asuttamaksi.
Jennifer Lynch (s. 1968) on yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja.
Scott Lynch on syntynyt Saint Paulissa Minnesotan osavaltiossa Yhdysvalloissa 1978. Lynch asuu nykyisin New Richmondissa Wisconsinissa. Hän on työskennellyt tiskaajana, tarjoilijana, www-suunnittelijana ja toimistotyöntekijänä. Hän on toiminut aktiivisesti vapaapalokunnassa.
Filosofian tohtori Pirjo Lyytikäinen (s. 1953) on kotimaisen kirjallisuuden professori Helsingin yliopistossa.