Piirtämisen opettelu

  • Kultasuu hahmo Kirjoittaja
  • Kultasuu
    Ritari
    Tasolla 30
    58.25

01.10.2015 21:45 #1 :: Kultasuu
Piirtämisen opettelu
Olen oikeastaan piirrellyt aina jonkin verran koko elämäni aikana, mutta vasta viime aikoina olen ottanut tosissani piirtämisen opettelun ja tarkoituksena on siis oppia ja vielä kehittyä hyväksi piirtäjäksi, ainakin niin, että itse olen tyytyvääinen.

Mutta, nyt samalla viime aikoina mieleen on noussut useita kysymyksiä koskien piirtämistä ja piirrustustaitoa ylipäänsä: kuinka voisin oppia ja kehittää taitojani parhaiten eteenpäin? Entä muut piirtäjät, kuinka paljon ja miten he ovat joutuneet harjoittelemaan ja kuinka paljon heillä on päiviä kun "homma ei suju"? Kuinka paljon mielialat vaikuttavat piirtämiseen? Mikä on kenekin mielestä paras piirrustusmieliala? Viekö piirtämisen oppiminen vuosia kaikilla vai ovatko toiset vain lahjakkaamppia kuin toiset? Mitä hyvä piirrustustaito ylipäänsä on ja miten sitä voi mitata jos sitä ylipäänsä voi mitata?

Tällaisia kysymyksiä nousi mieleen ja olisi hauska pohtia niitä yhdessä jospa vaikka oppisi taas jotain uutta, elikkäs mitä jos keskusteltaisiin piirrustustaidon kehittämisestä ja kaikesta siihen liittyvästä? Kiitos! =)

  • kyty hahmo
  • kyty
    Senesalkki
    Tasolla 43
    67.88

02.10.2015 10:27 #2 :: kyty
Piirtämisen opettelu
Yritin vastailla sen minkä osaan...

Kuinka voisin oppia ja kehittää taitojani parhaiten eteenpäin?

Piirtämällä. Vain tekemällä oppii, ja mallipiirustus sekä nopea gesture ovat hyviä kenttäharjoituksia. On tärkeää muistaa että esimerkiksi ihmistä piirtäessä pitää myös hahmottaa koko asento ja "line of action", missä nopea parissa sekuntissa tehty suttu auttaa suuresti. Niitä voi tehdä vaikka telkkaria katsoessa. Huolellisempaa mallipiirustusta on sekä nopeaa että hitaampaa, josta on hyötyä yksityiskohdissa, mutta on tärkeää osata opetella tekemään nopeita suttuisia luonnoksia.

Entä muut piirtäjät, kuinka paljon ja miten he ovat joutuneet harjoittelemaan

Paljon. Muistaakseni minkä tahansa taidon hallitsemiseen menee keskimäärin 7 vuotta, mutta en ole varma pitääkö se paikkansa. Paljon joka tapauksessa.

ja kuinka paljon heillä on päiviä kun "homma ei suju"?

Varmaan riippuu ihmisestä, mutta veikkaisin että "usein"? Ammattilainen joutuu joka tapauksessa puurtamaan vaikkei homma sujuisi, ja joskus se pakottamisen jälkeen lähteekin rullaamaan. Jotkut väittävät ettei koko piirtäjän blokkia ole olemassakaan, vaikka toiset kokevat sen totena.

Viekö piirtämisen oppiminen vuosia kaikilla vai ovatko toiset vain lahjakkaamppia kuin toiset?

En tiedä osaako kukaan sanoa. Joillakin ihmisillä voi olla parempi hahmotuskyky, mutta loppupeleissä lahjakkuudestakaan ei ole hyötyä jos ei harjoittele.

Mitä hyvä piirrustustaito ylipäänsä on ja miten sitä voi mitata jos sitä ylipäänsä voi mitata?

Se on varmaan niin subjektiivinen asia ettei siitä pysty sanomaan mitään varmaa. Joku voi olla teknisesti täydellinen mutta kuvat tylsiä ja jäykkiä, toinen tekee nopeita taidokkaita luonnoksia, mutta kaikki eivät niitä kuitenkaan arvosta koska ne eivät ole tarpeeksi huoliteltuja. Joku taas ei arvosta lainkaan ääriviivoja. Joku osaisi ehkä muotoilla asian minua paremmin, mutta teknisen taidon lisäksi tarvitsee myös taitoa herättää kuva henkiin.
Tykännyt: Kultasuu

  • HVM hahmo
  • HVM
    Upseeri
    Tasolla 28
    36.89

02.10.2015 11:41 #3 :: HVM
Piirtämisen opettelu
Piirtämisestä nyt en oikeasti tiedä mitään, mutta yksinkertaisin temppu jolla esim. symmetriavirheet saa kiinni on katsoa töherrystään peilikuvana. -Peilistä ;) taikka valoa vasten paperin läpi. Tai jos kyseessä on digitaalinen kuvanraasto niin vaikka myös negatiivikuvana, näin saattaa myös paljastua muita mokia joihin silmä on tottunut.
Tykännyt: Kultasuu, kyty

02.10.2015 16:33 #4 :: Rasimus
Piirtämisen opettelu
Kynään en ole koskenut piirtämismielessä varmaan yli kymmeneen vuoteen, joten en ehkä ole paras antamaan ammattimaiselta kuulostavia neuvoja. Enkä ole ammattimaisesti koskaan piirtänyt, vaikka jokunen sarjakuva onkin tehty jopa pienkustanteisiin genrelehtiin. Mutta sanotaan nyt pari asiaa...

Minkälaista piirtämistä tarkkaan ottaen haluat opetella? Realistisia muotokuvia, sarjakuvamaisia karvistyyppisistä palloihmisiä vai supersankarisarjisten kohtuullisen realistisia hahmoja?

Itse lähdin kehittämään taitojani joskus yläasteella lähinnä sillä mielellä, että ensin riitti tuollaiset sarjakuvamaiset pallopäät, kunhan opin piirtämään ne aina samalla tavalla (siis mittasuhteet ja muut kohdillaan, ei sentään aina samoissa asennoissa). Sitten realistisemmat hahmot olivatkin jo paljon helpompia, kun riitti osata ensin sutaista perushahmotelma ja sitä alkaa pikkuhiljaa täydentää.

Ikinä en kuitenkaan oppinut tekemään täysin rutiininomaisesti mitään. Kiinnostus loppui kesken.

Kultasuu kirjoitti: kuinka voisin oppia ja kehittää taitojani parhaiten eteenpäin?


Tylsällä toistolla. Kun tajuat, että jokin tietty asia on sinulle hankala (esim. kädet ja jalat ovat minulle olleet aina paskamaisia kohteita) niin sitten piirrä niitä noin miljoona kappaletta eri asennoissa. Mieluiten vaikkapa valokuvamallista. Joskus auttaa kun piirtää mallin päällä esim. läpinäkyvälle kalvolle, ja sitten tarkastelee tulosta ilman kuvaa ja yrittää sen jälkeen toistaa vastaavat viivanvedot ilman läpipiirtämistä.

Virheelliset mittasuhteet ja perspektiiviongelmat ovat mielestäni se asia, joka tuhoaa muuten hyvät piirustukset. Joten riittää että piirrät vain karkeita hahmotelmia niin kauan kunnes luonnostaan nuo asiat menevät kohdilleen. Sitten vasta voi alkaa pohtia yksityiskohtia (kynnet, nivelalueen muhkurat, varjostukset jne.)

Apuviivat, apuruudukot jne. ovat aika tehokkaita menetelmiä, eikä niitä kannata väheksyä "oikea taiteilija piirtää vapaalla kädellä sokkona"-tyylillä.

Sitten vähän pro-tasosempi neuvo, joka välttämättä ole kuitenkaan se tapa, jolla ammattimiehet työskentelevät. Oletus, että tehdään mustavalkoista ääriviivatyötä, eikä mitään harmaasävymaalailua:

Kun yrität tehdä oikeata viimeisteltyä työtä, niin tee isoja kuvia isolle paperille. Käsien tärinä vähenee kun tietää että voi millimetrin verran lipsahtaa eikä se vaikuta lopputuloksessa, joka on kooltaan kymmeniä senttejä.

Käytä ohutta ja himmeätä lyijykynää apuviivoille (jotain joka on helppo kumittaa sotkematta), vähän tummempaa lyijykynää varsinaiseen piirtämiseen (ettei tussausvaiheessa erehty sotkemaan piirtojälkeä apuviivoihin). Lopulta hyvin vakaalla kädellä paksuhkolla (kun tietenkin teet isoa kuvaa, joka pienennetään jälkikäteen) mattatussilla sitten vain ja ainoastaan niiden oikein menneiden piirtoviivojen päälle.

Lopputulos kuivumaan muutamaksi tunniksi ja sitten varovaisesti kumitetaan lyijykynäjäljet pois (varovaisesti: et halua repiä paperia, etkä repiä / levittää tussiviivan reunoja). Lopputulos kopioidaan kopiokoneella tai skannataan sellaisilla asetuksilla, että kumitusjäljet ja muut paskat eivät näy.

Värittäminen tietenkin tehdään kopioon, ei alkuperäiseen.

Tällasia pro-töitä kannattaa yrittää tehdä silloin tällöin, ihan vain nähdäkseen minkälaista jälkeä saa oikeasti aikaiseksi. Viimeistellyssä tussipiirroksessa näkyy heti, jos jokin tekniikassa mättää. Suttuiset lyijykynähahmotelmat, vaikka olisikin tosissaan tehtyjä, onnistuvat piilottamaan ongelmat sillä, että sama viiva on vedetty uudestaan kun ei ole kerralla osunutkaan kohdilleen.

Kultasuu kirjoitti: kuinka paljon heillä on päiviä kun "homma ei suju"? Kuinka paljon mielialat vaikuttavat piirtämiseen? Mikä on kenekin mielestä paras piirrustusmieliala?


En muista. Piirtäminen taisi olla siitä kiva harrastus, että työn laatuun ei sinänsä mieliala vaikuttanut. Enemmänkin oli ongelmia sen suhteen, jaksaako ryhtyä tekemään yhtikäs mitään, ja kuinka suhtautuu mokailuun (jos kiukuttaa, niin into lopettaa on suurempi kuin korjata virheet). Tosin se vaatii aina sen verran keskittymistä, että jos tietää pohtivansa ihan muita asioita työskennellessään, niin silloin ei kannata odottaa hyvää jälkeä.

Kultasuu kirjoitti: Viekö piirtämisen oppiminen vuosia kaikilla vai ovatko toiset vain lahjakkaamppia kuin toiset?


Vuosia? Ehkä jossain joku on kehittänyt jonkin huipputieteellisen metodin, jossa ihminen voidaan valmentaa täysin kädettömästä raapustelijasta taiteilijaksi parin kuukauden tehokurssituksella ilman mitään ulkoisia häiriötekijöitä. Mutta veikkaisin ennemmin, että parhaimmat ovat piirtäneet edes jotain jo lapsesta asti ja sitten vain kehittäneet taitonsa esim. ammatiksi. Tämä ei ole välttämättä sitä lahjakkuutta, vaan vain harrastuneisuutta.
Tykännyt: Kultasuu, Aarni

02.10.2015 20:27 #5 :: Morgan Blood
Piirtämisen opettelu
Minun kai pitäisi osata vastata jotain tähän aiheeseen, mutta en osaa silti... Tienestini saan tosiaan piirtämällä - pääasiassa digitaalista grafiikkaa, milloin minnekin. Käytän monia erilaisia tyylejä aina tarpeen mukaan. Vapaa-ajalla taas harrastan vielä lisää piirtämistä ;)

Piirtämistä oppii ainoastaan piirtämällä, mutta tekniikkaa voi oppia hyvällä ohjauksella. Kaikki luonnossa ja ihmisen rakentamassa todellisuudessa (mukaan lukien eläimet ja ihmiset) seuraavat säännöstöjä. (Niiden opettelu saa maailman näyttämään aika maagiselta paikalta). :D

Kaikista asioista ihmisen piirtämien on kaikkein hankalinta sillä ihmisestä näkee virheet parhaiten - tämä ihan siksi, että katselemme ihmisiä kaiken aikaan ja olemme itse ihmisiä. Tiedämme alitajuisesti aina, mikä on ihmiselle luonnollista. Mikäli haluaa piirtää ihmistä ja sen liikettä - kannattaa kiinnittää huomio luiden ja lihasten mahdollisiin (ja järkeviin) liikesuuntiin, sekä tietenkin mittasuhteisiin. Myös sellaisen kuvan luomiseen, mistä ihmissilmä nauttii - on omat säännöstönsä jota ei pelkkä kultainen leikkaus kata. Suosittelen Internetin video-oppitunteja ja koulutusta helpottamaan oppimista. Hyvistä oppitunneista joutuu jotain maksamaan, mutta jos piirtämisestä haluaa oppia NAUTTIMAAN -suosittelen tällaisia selkeitä, hyviä opintokokonaisuuksia.

Kannattaa myös pysähtyä ja katsella kuvia. Antaa aikaa sille, että käsittää, mitä kuvissa on ääriviivojen välissä. Miten puettu kangas asettuu, mitä varjoja lihaksista jää tai miten varjot elävät kasvoilla erilaisissa ilmeissä - miten valo käyttäytyy erilaisilla materiaaleilla. Valo nimittäin on kaikkein tärkein. Valo muotoilee kaiken.

Kerralla ei kannata hankkia kaikkia työkaluja. Minä piirrän suurimman osan töistäni 0,3:n, 0,5:n ja 0,7:n lyijytäytekynällä, mihin käytän 3:n eri vahvuuden lyijyä. Tussaukseen on tussi, tai jos pensseli ei pelota eikä raha taskuja pakota - sivellinmuste on jännittävä apuväline. Paperissa kannattaa piirtäessä suosia hienorakeista paperia. Digitöihin luonnostelen usein nopean vedoksen tavallisella lyijyllä kopiopaperille :P Maalauspalettiinkin riittää 9 tuubia ja kourallinen pensseleitä.

Kauanko piirtämisen opettelu kestää? En tiedä. Minä olen piirtänyt aina ja maalannutkin 6 vuotta - jälkimmäistä huomattavasti epäsäännöllisemmin. Se, että saa purettua päästä sen, mitä haluaa - ei ole mikään vuoden duuni. "Lahjakkuus", mitä piirtämiseen tarvitaan on käden ja silmän yhteistyö sekä hahmottaminen ja muodon erottaminen. Tätä asiaa voi (ja piirtäjän pitää) harjoittaa.
Tykännyt: Kultasuu, Aarni

02.10.2015 22:38 #6 :: FreakyMike
Piirtämisen opettelu
Toistojen määrä on yksi tärkeimpiä asioita piirtämistaitojen kehityksessä, kuten jo aikaisemminkin mainittiin. Eli kunhan vain jatkaa piirtelyä aktiivisesti vaikka se ei välillä edes sujuisikaan kovin hyvin, niin vuosien vieriessä kehittyy pakostakin aina vain taitavammaksi siinä hommassa.
Muutamilta poikkeusyksilöiltä löytyy myös luontaisia lahjoja kuvataiteisiin ja se tietysti nopeuttaa oppimista heidän kohdallaan, mutta aktiivinen harjoittelu antaa mielestäni aivan kenelle tahansa yhtä hyvät edellytykset menestymiseen. Sama pätee myös muissakin kädentaidoissa kuin piirtämisessä.

Tässä inspiroiva video Jonathan Hardesty nimiseltä tyypiltä, joka aloitti piirtämisharrastuksen aivan alkeista 2002 vuotena ja ryhtyi samalla myös postaamaan kuvia conceptart.org foorumille muiden harrastajien kritisoitavaksi. Yhdeksän vuoden kuluttua kuvia oli kertynyt jo melkoinen määrä ja hän päätti tehdä videon kaikista sillä välin julkaistuista töistään. vimeo.com/29510470

Kehityksen huomaa selvästi ja se on vain jatkunut myös videon julkaisemisen jälkeen. Nykyisin hän on jo täysin ammattimainen klassisia tyylejä suosiva taidemaalari.
Videon yhteydestä löytyy linkki foorumithreadiin mistä kaikki sai alkunsa ja saman threadin loppupuolella on jo tosi huikean näköisiä kuvia ja videoita myös yksittäisten teosten tekemisestä etc.
Muokannut 02.10.2015 22:43 FreakyMike
Tykännyt: Kultasuu, Aarni

21.10.2015 15:59 #7 :: Argentum
Piirtämisen opettelu
Olen vielä nuori, mutta olen kynää pitänyt kädessä niinkauan, kun se vaan on kädessä pysynyt paperille asti.

Kuinka voisin oppia ja kehittää taitojani parhaiten eteenpäin?
Itse pienenä juuri kun aloitin, niin katsoin tutoriaaleja YouTubesta, Deviantartissta ja netistä muutenkin. Yhdistellen näitä asioita yhteen ja kokeillen uusia tyylejä omasta päästä. Mutta paras konsti on vain piirtää, piirtää, piirtää ja piirtää! Eri kuvakulmia, asentoja ja asioita/paikkoja/henkilöitä/eläimiä, jotta osaat kaikkea yhtä hyvin, etkä vain jämähdä yhteen asiaan.

Entä muut piirtäjät, kuinka paljon ja miten he ovat joutuneet harjoittelemaan ja kuinka paljon heillä on päiviä kun "homma ei suju"?
En muista piirtäjistä kovinpaljoa tiedä, mutta itselläni on ns. Art blockkeja ollut niin monta päivää putkeen ja monesti. Jos ei hyvita piirtää tai mikään ei vain onnistu, niin pidä tauko, mutta älä luovuta! Piirtämisestä ei kannata tehdä pakkopullaa.

Kuinka paljon mielialat vaikuttavat piirtämiseen?
Minulla aika paljon, mutta jos en anna mielialan ottaa valtaa, niin eipä oikeastaan. Yleensä käytän voimakkaita mielialoja hyväksi, mutta vaarana on sitten mitä voimakkaampi mieleiala, niin minulla ainakin suurempi turhautuminen jos ei asiat sittenkään luista.

Mikä on kenekin mielestä paras piirrustusmieliala?
Noh. Neutraali on ihan jees, mutta ilo ja viha/ärtyneisyys.

Viekö piirtämisen oppiminen vuosia kaikilla vai ovatko toiset vain lahjakkaamppia kuin toiset?
Minulla on kulunut niimpaljon aikaa, että huhhuh :blush: vuosia on kulunut ja kuluu edelleenkin ->

Mitä hyvä piirrustustaito ylipäänsä on ja miten sitä voi mitata jos sitä ylipäänsä voi mitata?
Ei älä vertaile omaa työtäsi toisen työhön. Kaikki ilmaisevat mietteensä, ajatuksensa ja mieleialansa omalla lailla.
Jos kahdelle ihmiselle annetaisiin yksi kuva, mikä heidä pitäsi tulkita ja siirtää se tulkinta paperile ei kuvista tulisi samanlaisia.
Tykännyt: Kultasuu

Valvojat: FreakyMike