Kirjojen tyylilajit uudistuvat

 • Darkki hahmo Kirjoittaja
 • Darkki
  Arkkivelho
  Tasolla 82
  45.98

12.12.2014 17:02 #1 :: Darkki
Kirjojen tyylilajit uudistuvat
Kirjojen tyylilajit ovat uudistumassa. Vanhat käytössä olleet kirjojen tyylilajit olivat aivan Risingin alkuajoilta (-90 luvun lopulta), kun luokittelimme kirjat karkeasti scifiin ja fantasiaan. Vuosien aikana tyylilajeja on kyllä pyritty vähitellen lisäämään, mutta vanha tekniikka tyylilajien luokitteluissa oli jo liian vanhanaikainen, jotta olisimme saaneet kirjoja luokiteltua riittävän tarkasti.

Uudistuksen yhteydessä muutamme kirjojen luokittelutekniikan kokonaan uudenaikaiseksi. Tyylilajien lisäksi kirjoille jatkossa voidaan lisätä avainsanoja (tageja) sekä tietoa jos kirja on voittanut kirjallisuuspalkintoja. Avainsanoja hyödyntäen voidaan esimerkiksi vampyyrejä sisältäville kirjoille lisätä avainsana, jolloin käyttäjämme voivat löytää kirjatietokannastamme kaikki ne kirjat joissa esiintyy vampyyrejä.

Kaikki nämä luokittelut ovat hyvin dynaamisesti rakennettuja, joten ylläpidon on jatkossa helppo lisätä ja muokata uusia tyylilajeja ja niiden kategorioita aivan tarpeiden mukaan. Alatte vähitellen nähdä uusia tyylilajeja, kun ylläpito vähitellen päivittää kirjojen tietoja uuden luokittelumallin mukaisesti.

Uudistuvia tyylilajeja pääsette tarkastelemaan kirjatietokannan tyylilajien sivuilta . Nämä ovat vielä vaiheessa, joten nuo luokittelut tulevat varmasti vielä muuttumaan ajan saatossa. Myös sivujen teknistä muutostyötä on vielä paljon tekemättä, joten näette näitä tulevia uudistuksia sivustolla vähitellen.
Muokannut 12.12.2014 17:04 Darkki

 • Darkki hahmo Kirjoittaja
 • Darkki
  Arkkivelho
  Tasolla 82
  45.98

14.12.2014 16:25 #2 :: Darkki
Kirjojen tyylilajit uudistuvat
Sivuston tekninen uudistus uusien tyylilajien osalta on edistynyt niin hyvin, että käytännössä kaikilla sivustomme sivuilla jo hyödynnetään näitä uusia tyylilajiluokituksia. Myös osalla kirjoista on jo päivitetty tiedot uusien tyylilajien ja avainsanojen osalta kuntoon.

Kunhan saamme hieman lisää vielä päivitettyä kirjojen tietoja, niin rakennan käyttäjille hyvät työkalut etsiä kirjoja näiden uusien tyylilajien ja avainsanojen perusteella. Tulevaisuudessa siis sivustomme käyttäjät pystyvät hyvin tarkasti löytämään juuri häntä kiinnostavia kirjoja tuhansien kirjojen joukosta.
Muokannut 14.12.2014 16:26 Darkki
Tykännyt: Strato

 • StaCa hahmo
 • StaCa
  Ritari
  Tasolla 32
  51.12

14.12.2014 17:19 #3 :: StaCa
Kirjojen tyylilajit uudistuvat
Miksi on erikseen kokoelma ja novellikokoelma? Ovathan novellikokoelmatkin kokoelmia. Varsinkin, kun kokoelmien alla näyttää olevan enimmäkseen novellikokoelmia ;)


("Kokoelma" on muuten ihan käsittämätön sana kun se toistaa tarpeeksi monta kertaa...)
Muokannut 14.12.2014 17:20 StaCa

 • StaCa hahmo
 • StaCa
  Ritari
  Tasolla 32
  51.12

14.12.2014 17:25 #4 :: StaCa
Kirjojen tyylilajit uudistuvat
Toinen kommentti. Olisi loogista, jos Luokan sivulta veisi linkki Alaluokkaan. Esim. Romanssi-luokassa ei ole linkkiä Paranormaaliin romanssiin.
www.risingshadow.fi/library/genres/romance

Kun taas jos on Paranormaalin romanssin sivulla, niin siitä on linkki ylöspäin:
www.risingshadow.fi/library/genres/paranormal_romance

 • Darkki hahmo Kirjoittaja
 • Darkki
  Arkkivelho
  Tasolla 82
  45.98

14.12.2014 17:44 #5 :: Darkki
Kirjojen tyylilajit uudistuvat
^ Nuo ovat kyllä tulossa ja työlistalla :) Tyylilajien näytöihin tulee vielä paljon parannuksia ja erilaisia kirjalistauksia, mutta kaikkea en ole ehtinyt vielä koodata kuntoon. Tehtävää on vielä *paljon* ja parannuksia näkyy sivuilla seuraavien kuukausien aikana.

Muoks: lisätty alaluokkien listaus tyyleihin.
Muokannut 14.12.2014 19:57 Darkki
Tykännyt: StaCa

 • Darkki hahmo Kirjoittaja
 • Darkki
  Arkkivelho
  Tasolla 82
  45.98

14.12.2014 18:08 #6 :: Darkki
Kirjojen tyylilajit uudistuvat

StaCa kirjoitti: Miksi on erikseen kokoelma ja novellikokoelma? Ovathan novellikokoelmatkin kokoelmia. Varsinkin, kun kokoelmien alla näyttää olevan enimmäkseen novellikokoelmia ;)


Näiden erottelussa tosiaan voi olla hieman ristiriitaisuuksia. Kokoelma (eng. collection) käsitteenä on kuitenkin kokoelma kirjoja, kuten esimerkiksi Taru Sormusten Herra -kirja, joka sisältää kaikki kolme kirjaa yhdessä niteessä. Novellikokoelma (eng. short story) taas on kirja, joka sisältää kootusti lyhyempiä kertomuksia yhden niteen alla. Suomessa moni tyylilajin termi hakee vielä paikkaansa, kun englanniksi moni tyylilaji on jo huomattavasti vakiintuneempaa vrt. dark fantasy, paranormal romance ym.

Kummatkaan kokoelma-termit eivät ole sinänsä kirjojen tyylilajeja, joten tämän uudistuksen yhteydessä pitää meidän ylläpidon miettiä tulisiko toinen tai jopa molemmat termit siirtää avainsanojen alle. Novelli termistä lisää Wikipediassa .
Muokannut 14.12.2014 18:17 Darkki

 • Thialfi hahmo
 • Thialfi
  Arkkivelho
  Tasolla 57
  99.47

14.12.2014 20:00 #7 :: Thialfi
Kirjojen tyylilajit uudistuvat
Kokoelma-luokka on tehty kirjojen yhteislaitoksia, sarjakuvien kokoomia ja runokokoelmia varten. Novellikokoelmia on voitu luokitella tähän luokkaan, kun ei ole muistettu että kokoelma-nimisiä luokkia on kaksi.
Tykännyt: Darkki

 • StaCa hahmo
 • StaCa
  Ritari
  Tasolla 32
  51.12

15.12.2014 12:04 #8 :: StaCa
Kirjojen tyylilajit uudistuvat
Juuri tätä minä mietinkin. Että käyttäjä ei välttämättä tajua, että luokkia on kaksi, joten etsii väärästä paikasta.

Sinänsä ymmärrän Darkin viittauksen englanninkielisiin termeihin, mutta niistä pitäisi saada toimivia myös suomeksi. Kun kyse on kuitenkin yhdestä ja samasta sanasta. Onhan englanniksikin "short story collection".

(Ehdin jo miettiä "maagista realismiakin", kun se on käsittääkseni yhdistetty lähinnä Latinalaiseen Amerikkaan, mutta näyttäähän tuo jo terminä levinneen suureen maailmaankin. Toisaalta suomalaiset kirjailijat ovat tainneet käyttää termiä "reaalifantasia" jo sen kymmenen vuotta ja moni tuntuu pitävän siitä enemmän.)

(Sulku kaksi. En sinänsä sen kummemmin nillitä, ylläpito tekee kuten haluaa, kunhan ajattelen ääneen.)

 • Darkki hahmo Kirjoittaja
 • Darkki
  Arkkivelho
  Tasolla 82
  45.98

28.12.2014 18:12 #9 :: Darkki
Kirjojen tyylilajit uudistuvat
Uusi tyylilajien uudistus on nyt teknisesti valmis. Kaikki sivumme käyttävät nyt uusia tyylilajeja ja kaikki vanhat tyylilajit ovat poistettu kokonaan käytöstä. Olemme myös päivittäneet jo hyvin kattavasti kirjojen tietoihin uusia tyyliluokituksia ja avainsanoja.

Tämä tyylilajien uudistus alkoi lähes tasan vuosi sitten ja on ollut Risingin tähän saakka olevista uudistuksista mittavin. Oma opinnäytetyöni, johon käytin aikaa noin 450 tuntia, tuntuu nyt melko pieneltä tämän uudistuksen rinnalla ;)

 • Darkki hahmo Kirjoittaja
 • Darkki
  Arkkivelho
  Tasolla 82
  45.98

30.06.2015 14:32 #10 :: Darkki
Kirjojen tyylilajit uudistuvat
Kirjojen tyylilajeihin tuli uudistuksena näkyviin tilasto, josta näkee kuinka vuosittain on kyseiselle tyylilajille/avainsanalle julkaistu teoksia. Tästä pystyy nähdä trendiä kuinka jonkin tietyn tyylilajin kirjoja on julkaistu vuosien varrella. Tilasto näkyy kyseisen tyylilajin sivun alalaidassa.

Ohessa esimerkiksi kotimaisten fandom-kirjojen tilastoa, josta näkee hyvin kuinka viimeisen 5 vuoden aikana kotimaista fandom-kirjallisuutta on julkaistu huomattavasti aiempaa enemmän:
www.risingshadow.fi/library/genres/finnish_literature

Myös mielenkiintoinen tilasto on nähdä kuinka korkea fantasia -tyylilajin julkaisuja on ollut vuosien varrella:
www.risingshadow.fi/library/genres/high_fantasy
Muokannut 01.07.2015 09:03 Darkki
Tykännyt: Freyja

 • Darkki hahmo Kirjoittaja
 • Darkki
  Arkkivelho
  Tasolla 82
  45.98

01.07.2015 09:08 #11 :: Darkki
Kirjojen tyylilajit uudistuvat
^ muokkasin tuota uutta tilastoa vielä kommenttienne perusteella paremmaksi. Nyt listauksessa esimerkiksi vuosiluvut toimivat linkkeinä, joista saa auki suoraan kyseisen vuoden teokset kyseisestä tyylilajista tai avainsanasta.

Tämä mahdollistaa nyt kirjatietokannasta suoraan listauksen esimerkiksi vuoden 2014 julkaistuista kotimaisista fandom-kirjoista:
www.risingshadow.fi/library/search_list/finnish_literature/2014