Uusi ominaisuus: Kirjatietokannan keskustelut

 • Hiistu hahmo Kirjoittaja
 • Hiistu
  Varjovelho
  Tasolla 60
  91.07

17.12.2018 22:01 #1 :: Hiistu
Uusi ominaisuus: Kirjatietokannan keskustelut

Sivustomme kirjatietokantaan on nyt julkaistu aivan uutena ominaisuutena mahdollisuus perustaa kirjoille, kirjasarjoille ja kirjailijoille keskusteluja suoraan tietokantaan. Keskustelut ovat kaikkien luettavissa ja niihin pääsee osallistumaan kirjautumalla sisään sivustolle.

Kyseessä on sivustollamme aivan uudenlainen ominaisuus, jonka tarkoituksena on tehdä kirjallisuudesta keskusteleminen entistä helpommaksi. Kirjatietokannan kautta keskustelut tavoittavat suuren joukon spekulatiivisesta fiktiosta kiinnostuneita lukijoita ja madaltavat kynnystä itsekin osallistua keskusteluihin. Keskusteluja voi jokainen myös perustaa oman kiinnostuksensa mukaan hyvinkin seikkaperäisistä aiheista, esimerkiksi pohtimaan kirjan jotakin tiettyä juonenkäännettä tai suosikkihenkilöhahmonsa kehitystä. Keskustelut tarjoavat myös kirjailijoille ja kustantamoille vaivattoman tavan niin halutessaan osallistua kirjoistaan käytäviin keskusteluihin ja kuulla lukijoiden kommentteja tai vaikka itsekin herätellä keskustelua.

Listauksen kaikista tähän mennessä perustetuista keskusteluista näkee tältä sivulta: www.risingshadow.fi/library/discussions . Sivu löytyy valikosta Kirjasto / Keskustelut. Vinkki: Sivun voi halutessaan esimerkiksi lisätä selaimeensa kirjanmerkiksi, jolloin pääsee nopeasti tarkistamaan, onko listalle ilmestynyt itseään kiinnostavia uusia keskusteluja.

Ja miten niitä kiinnostavia uusia keskusteluja sitten ilmestyy? No tietenkin perustamalla sellaisia. Kirjautuneet käyttäjät pääsevät paitsi osallistumaan jo olemassaoleviin keskusteluihin myös itse perustamaan uusia keskusteluja itseään kiinnostavasta kirjasta, kirjasarjasta tai kirjailijasta. Siten tietokantaan syntyy keskusteluja juuri sellaisista aiheista, joista Sinä haluat keskustella.

Lyhyt ohjeistus uuden keskustelun perustamisesta ja keskusteluihin kommentoinnista sekä keskustelujen yleiset säännöt:

Uuden keskustelun perustaminen:
  1. Kirjaudu tavallisen tapaan sisään sivustolle.
  2. Etsi tietokannasta itseäsi kiinnostavan kirjailijan, kirjasarjan tai kirjan sivu, esimerkiksi käyttämällä hakukenttää "Etsi kirjaa". 
  3. Selaa sivua alaspäin, kunnes näet harmaan otsikkopalkin "Uusimmat keskustelut". Tarkista siitä (sekä myöhemmin, kun keskusteluja on yli 3 kappaletta, linkistä "Näytä kaikki keskustelut"), joko haluamastasi aiheesta on perustettu keskustelu. Mikäli on, kirjoita kommenttisi siihen keskusteluun.
  4. Jollei oikeanlaista keskustelua ole vielä olemassa, perusta se klikkaamalla tekstiä "Aloita uusi keskustelu tästä kirjasta". Saat siten näkyviisi tekstikentät, joihin voit kirjoittaa keskustelun otsikon sekä keskusteluketjun aloitusviestin.
  5. Keksi keskustelulle aihettasi hyvin kuvaava otsikko. Esimerkiksi otsikko "Keskustelua Satulinna-kirjasta" on liian laaja, esimerkiksi "Pahisten motiivit" tai "Mihin aikakauteen kirja sijoittuu?" parempia. Voit perustaa kirjalle niin monta keskustelua kuin haluat, jotta pääset keskustelemaan kaikista itseäsi kiinnostaneista asioista. Keskustelujen otsikot näkyvät kaikille sivuston selaajille, joten älä kirjoita otsikkoon juonipaljastuksia! Esimerkiksi "Miksi ritari Rohkea kuoli lopputaistelussa?" ei siten ole sovelias otsikko, mutta otsikoksi voisi laittaa esimerkiksi "Pohdintaa kirjan loppuratkaisusta".
  6. Kirjoita keskustelun avausviesti. Kerro ainakin muutaman lauseen pituisesti omat ajatuksesi aiheesta ja millaisiin kysymyksiin erityisesti toivoisit vastauksia ja kommentteja muilta keskustelijoilta. Halutessasi voit käyttää tekstimuotoiluja BBkoodien avulla, saat näkyviin listauksen käytössä olevista koodeista klikkaamalla "(näytä tekstin muotoilut)".
  7. Julkaise keskustelu painamalla tekstikentän alapuolella näkyvää "Lähetä"-nappulaa. (Ennen viestin lähettämistä se kannattaa kopioida itselleen talteen siltä varalta, että istuntosi on esimerkiksi vanhentunut ja olet kirjautunut ulos sivustolta.)

Näin vastaat eli lisäät oman kommenttisi muiden perustamiin keskusteluihin:
  1. Kirjaudu tavallisen tapaan sisään sivustolle.
  2. Huomatessasi itseäsi kiinnostavan keskusteluotsikon, klikkaa sitä. Otsikko toimii linkkinä keskustelun omalle sivulle, josta pääset lukemaan keskustelun aloitusviestin sekä myöhemmin keskusteluun kirjoitetut viestit/kommentit.
  3. Paina viestin alapuolella näkyvää sinistä tekstiä "Vastaa". Siitä aukeaa viestikenttä, johon voit kirjoittaa oman viestisi. Huomaathan, että keskustelujen rakenne on puumainen eli kirjoittamasi viesti tulee näkymään juuri sen vanhan viestin alapuolella, jonka alta olet painanut "Vastaa"-valintaa. Jos siis haluat kommentoida jossain tietyssä viestissä sanottua asiaa, vastaa sen viestin kohdalle.
  4. Omiin kommentteihin voi myös vastata, mutta suosittelemme kuitenkin mielummin muokkaamaan omaa kommenttia jos mahdollista :)
  5. Omia viestejään pystyy tarvittaessa muokkaamaan viestin alapuolella näkyvästä "Muokkaa"-valinnasta.

Yleiset säännöt:

Kukin keskustelija omalta osaltaan huolehtii, että keskustelujen sisältö pysyy asiallisena, toisia keskustelijoita kunnioittavana ja nuoremmillekin lukijoille soveliaana. Mikäli huomaat asiatonta keskustelua, ota suoraan yhteys ylläpitäjiin yhteydenottolomakkeella: www.risingshadow.fi/ota-yhteytta . Ylläpitäjät voivat tarvittaessa muokata tai kokonaan poistaa näiden sääntöjen vastaisia tai muutoin sopimattomaksi katsomiaan viestejä, ylläpitäjä on tällöin yhteydessä käyttäjään myös yksityisviestillä.
 

Ylläpitäjät opastavat mielellään, mikäli sinulla on kysyttävää keskustelujen perustamiseen, kommentoimiseen tai lukemiseen liittyen. Voit esittää kysymyksiä esimerkiksi vastaamalla tähän uutisketjuun tai kirjoittamalla RisingChattiin

Tietokannan keskusteluominaisuuden kehittäminen jatkuu aktiivisena myös vuonna 2019. Toivommekin teiltä kaikilta runsaasti palautetta ja toiveita, kuinka tätä Risingin uusinta ominaisuutta voisi vielä parantaa, jotta kirjallisuudesta keskusteleminen olisi entistäkin helpompaa ja houkuttavampaa!

 • Darkki hahmo
 • Darkki
  Arkkivelho
  Tasolla 80
  49.79

18.12.2018 19:28 #2 :: Darkki
Uusi ominaisuus: Kirjatietokannan keskustelut
Kannustan kaikkia ottamaan osaa meidän uuteen kirjaston keskustelualueeseen! :)

Osallistuminen on todella helppo. Voit minkä tahansa kirjan, kirjasarjan tai kirjailijan sivuilta aloittaa keskustelun, tai sitten vastata vaikka nykyisiin keskusteluketjuihin, jotka löytyvät:
www.risingshadow.fi/library/discussions

Eikä kannata liiaksi miettiä kehtaako tänne jotain kirjoittaa. Koko lähtökohta tällä keskustelualueella on saada aikaan ... keskustelua, eli rupattelun kaltaista vuoropuhelua kaikkien käyttäjien kanssa lukemistaan kirjoista tai pohtia vaikka tulevia julkaistavia kirjoja :)
Muokannut 18.12.2018 20:28 Darkki

 • Darkki hahmo
 • Darkki
  Arkkivelho
  Tasolla 80
  49.79

28.12.2018 16:25 #3 :: Darkki
Uusi ominaisuus: Kirjatietokannan keskustelut
Uusimmat kirjatietokannan keskustelut näytetään nyt myös uusimpien foorumiviestien alapuolella.
Muokannut 28.12.2018 16:26 Darkki

 • kyty hahmo
 • kyty
  Senesalkki
  Tasolla 42
  53.19

07.01.2019 12:50 #4 :: kyty
Uusi ominaisuus: Kirjatietokannan keskustelut
Liittyykö tähän jotenkin se, että etusivu ei ainakaan minulla enää näy kunnolla? Näyttäisi koskevan vain osoitetta www.risingshadow.fi/, kaikki muu näyttää normaalilta. Alalaidassa on joku php:hen liittyvä fatal error-ilmoitus...

 • Darkki hahmo
 • Darkki
  Arkkivelho
  Tasolla 80
  49.79

07.01.2019 13:21 #5 :: Darkki
Uusi ominaisuus: Kirjatietokannan keskustelut
Laitatko mulle vaikka privana ilmoituksen mikä tuo fatal error ilmoitus on. En näe vastaavaa virhettä, enkä nyt heti tunnista mistä tuo virhe voisi johtua sinulla.

 • kyty hahmo
 • kyty
  Senesalkki
  Tasolla 42
  53.19

07.01.2019 14:07 #6 :: kyty
Uusi ominaisuus: Kirjatietokannan keskustelut
Äh, ei se ilmeisesti olekaan mitään. Kokeilin toisella selaimella, ja etusivu näkyy ihan normaalisti... taitaa johtua jostain tämän selaimen lisäosasta.

Edit: Eikun hetkinen. Kolmannella selaimella sama virheilmoitus. Taidan sittenkin laittaa varmuuden vuoksi sitä privaa.
Muokannut 07.01.2019 14:10 kyty