Uusimmat viestit

Uusimmat keskustelut

Joulukalenterin luukku 14

  • Joulupukki hahmo
Joulupukki
Vesivelho
Taso: 30
  • Viestejä: 171
Joulupukki loi aiheen: Joulukalenterin luukku 14
01.12.2014 00:37 #1

Joulu kokoaa ihmisiä maittavan ruuan ääreen. StaCa-tonttu on koonnut ystäviltään kokonaisen talvijuhlalle soveliaan ruokalistan!





Spekulatiivinen talvijuhlan menu
[/b]


Pimeimmän talven juhliin kuuluu olennaisena osana syöminen. Mitä runsaammin, yötä myöten, sen parempi. Risingshadow'n joulukalenterin tämänpäiväisessä luukussa onkin siis kokonainen spekulatiivinen talvijuhlan kattaus, jonka lisäksi ei tarvitse kuin muutaman saavillisen itse pantua olutta. Kattauksen ovat koonneet kirjailijat, jotka marraskuun pimeinä iltoina lähestyivät kirjojensa henkilöitä ja kysyivät reseptejä. Olkaa hyvät, ette jää nälkäisiksi!


Juomaksi:

J.S. Meresmaan Mifonki-seikkailuista tuttu Linn Rondestani halusi jakaa kanssanne Talvisen teen ohjeen.

- pakuria
- kardemummaa
- kanelia
- inkivääriä
- rommia

"Minä noista Keskimantereen talvista olen saanut kärsiä enemmän kuin on ihmiselle hyväksi, joten kehittelin siellä matkatessani avuksi mukavasti lämmittävän juoman. Ensin uutetaan pannussa pakuri. Se on sellainen kääpä, jota löytyy vähän joka ryteiköstä puun kyljestä ja saa ostettua metsämuoreilta torilta. Kun pakuri on hautunut aikansa ja juoma mukavan musta, ladotaan uutospussiin seuraava sekoitus: kardemummaa, kanelia ja inkivääriä. Joskus olen laittanut kamomillannuppujakin kyytiin, nukkuu paremmin. Pussi sitten uuttumaan toviksi. Kannattaa lopuksi lurauttaa joukkoon rommia makua tuomaan. Jälkimmäistä ainesosaa voi säätää ihan sen mukaan, miten hilpeäksi haluaa itsensä tuntea."

-- Linn Rondestani

- - - - -
Pääruoat:

Katri Alatalon Mustien ruusujen maan navadi Raúg kertoo, että Vaeltajan lohikeitto on talvi-iltain herkku, joka sopii nautittavaksi erityisesti Kahden kuun yön juhlassa, jolloin täysikuut valaisevat lumipeitteistä maata ja vaeltajat valvovat koko yön tarinoita kertoen ja keittonuotion äärellä lämmitellen.

Tarpeet
Keskikokoinen lohi
juureksia
pari sipulia
kourallinen punamarjoja (voi korvata esimerkiksi karpaloilla)
suolaa
yrttejä

Pyydystä lohi. Tarvittaessa muukin kala tai norpanliha kelpaa. Sytytä nuotio, säädä liekki keskilämpöiseksi. Paloittele sipuli ja juurekset (kaikki saatavilla oleva sopii) ja keitä hiljalleen raikkaassa vedessä. Mausta suolalla ja kuivatuilla yrteillä. Paloittele lohi meheviksi kuutioiksi ja lisää ne keittoon. Lisää viimeiseksi punamarjat. Anna hautua hiilloksen yllä. Tarjoile lämmitetyn oluen (tai silloin kun sitä ei valitettavasti ole saatavilla, sulatetun lumen) sekä kuivan leivän kera.

- - - - -

Magdalena Hain Gigi ja Henry -sarjasta tutut varcolacit valmistavat sikaa vartaassa keskitalven jääjuhlassa Iosoraa ympäröivillä vuorenrinteillä. Koska meillä harvemmin on tarjolla vartaita vuorenrinteillä, Madgalena sovitti varcolaceilta saamansa kokonaisen paistetun porsaan reseptin nykykeittiöön toimivammaksi. Tulta tarvitset kuitenkin. (Lähde: Mrs. Beeton’s Book of Household Management, 1861. Koko kirja löydettävissä englanniksi osoitteesta www.mrsbeeton.com/index.html )

Alkuvalmistelut:
Porsaan kalttaaminen
Laita porsas kylmään veteen heti, kun se on tapettu; anna sen olla muutaman minuutin, sitten upota se suureen kattilaan kiehuvaa vettä 2 minuutiksi. Ota pois vedestä, aseta pöydälle ja nyi karvat irti mahdollisimman nopeasti. Kun nahka näyttää puhtaalta, tee viilto vatsaan, poista sisälmykset, puhdista hyvin sieraimet ja korvat, pese sika kylmässä vedessä ja pyyhi se huolellisesti kuivaksi. Irrota sorkat ensimmäisen nivelen kohdalta, löysää ihoa ja jätä sitä jäljelle riittävästi, jotta voit kääntää sen siististi tyngän yli. Jos et valmista sikaa heti, kääri se kosteaan liinaan, joka suojelee sitä
ilmalta.

Paistettu porsas
Ainekset: Kokonainen porsas, 6 oz. (1 oz.= 25 g) korppujauhoja, 16 salvian lehteä, pippuria ja suolaa maun mukaan, munan kokoinen pala voita, öljyä tai voita valelemiseen, noin puoli tuoppia (noin 5 dl) kastiketta*, 1 ruokalusikallinen sitruunan mehua. Tarkoitukseen valitun porsaan ei tulisi olla enempää kuin kolme viikkoa vanha, jotta sen lihasta tulisi parasta mahdollista, ja se pitää maustaa samana päivänä kuin se on teurastettu. Kun porsas on kaltattu paistamista varten, sekoita keskenään korppujauhot, silputtu salvia, pippuri, suola ja munan kokoinen pala voita. Laita ne porsaan sisään. Ompele vatsan viilto siististi kiinni. Työnnä jalat taakse, jotta porsas paistuu hyvin myös sisältä ja sen alapuolesta tulee rapea. Laske porsas kirkkaalle tulelle, ei liian lähelle, ja pidä tulella, kunnes se on pinnalta kuiva; kääri ohueen kankaaseen pala voita ja hiero sillä porsasta joka puolelta. Pidä porsas hyvin voideltuna koko kypsymisen ajan, ja pidä huoli, ettei porsaan nahka mene rakoille tai pala. Kun porsas on puolikypsä, ripusta sen keskiosan eteen rautasuojus, joka estää keskiosan palamisen ja kuivumisen ennen kuin porsaan pää ja peräpää ovat valmiit. Ennen kuin otat lihan tulelta, katkaise pää. Leikkaa sekä pää että ruho pitkittäin halki. Muussaa aivot ja sekoita täytteeseen; lisää puoli tuoppia kastiketta, ruokalusikallinen sitruunan mehua sekä paistinnesteet, joita valui porsaasta paistettaessa; laita tätä sekoitusta hieman porsaan kanssa lautaselle ja lähetä loput liemikulhossa pöytään. Aseta sika takaisin lautaselle. Laita pään puolikkaat porsaan kummallekin puolelle, yksi korva osoittamaan kumpaankin päähän ruhoa. Lähetä pöytään niin kuumana kuin mahdollista. Voin sijaan useat kokit käyttävät porsaan valelemiseen öljyä, mikä tekee nahasta rapeamman; ja koska rapeutta pidetään yhtenä ruoan tavoitelluista ominaisuuksista, on kenties suotavaa käyttää öljyä; mutta on tärkeää, että öljy on hyvin puhdasta. Muuten se antaa lihalle epämiellyttävän maun. Aivot ja täytteet voidaan sekoittaa kastikkeen sijasta voisulaan, jos ensin mainittua ei toivota. Omenakastike ja vanhanaikainen herukkakastike eivät ole vielä täysin vanhentuneita paistipossun lisukkeina.

Valmistusaika: 1-1/2 - 2 tuntia (pieni porsas).
Kustannukset: 5-6 s.**
Riittävyys: 9-10 henkilöä.

*gravy, lihasta paistettaessa valuvaa rasvaa ja paistinnesteitä, joita voi käyttää kastikkeena. Ilmeisesti tässä oletetaan kastiketta sekä olevan valmiina (puoli tuoppia) että kokin ottavan sitä talteen porsaan paistuessa. (Hai, huom.)
** Nykyrahassa noin 12-16 euroa, The National Archivesin laskurin mukaan. www.nationalarchives.gov.uk/currency/ (Hai, huom.)

- - - - -

Maria Carole
seurasi Tulen tyttäriä -kirjansa sotilaita Viitaman pimeämmille kujille, loikki hevosenlannan, rotanraatojen ja lietteen yli ja sai korvaukseksi reseptin kaupungin parhaaseen liekitettyyn kanaan. Kievarin olutta hän ei kylläkään uskalla suositella, vaikka se kuuluukin olennaisena osana juhlaan.

Tarpeet
Kana. Tuore. Kokonainen tai jos sellaista ei löydy, paloiteltu. Tai kaksi, riippuen syöjien määrästä.
Voita
Kolme pientä sipulia
Suolaa, pippuria
Hyppysellinen jauhettua inkivääriä ja neilikkaa
Tuopillinen (4 dl) paksua kermaa
4 kananmunan keltuaista
Pieni lasillinen (¾ dl) rommia tai konjakkia (maun mukaan)
Suuri valurautapannu

Höyhennä kana ja leikkaa se paloiksi. Tähän ohjeeseen käytetään parhaat rinta-, reisi ja siipipalat. Säästä sisäelimet ja jalat myöhempää käyttöä varten. Kypsennä kananpalat pannulla voissa, kunnes ne saavat hieman väriä pintaan. Laita sivuun. Lisää pannulle hieman voita ja kypsennä hienonnettu sipuli. Mausta se suolalla, pippurilla, inkiväärillä ja neilikalla. Sekoita kananmunan keltuaiset paksuun kermaan ja lisää ne vielä pannulle. Kypsennä kastiketta miedolla lämmöllä, kunnes se paksuuntuu. Älä kuitenkaan ylikeitä, etteivät kanan munat jämähdä. Lisää paistettu kana kastikepannulle.

Lämmitä rommi (tai konjakki). Varaa käsille tulukset (tai tulitikut). Tuo pannu tarjolle pöytään, jossa vieraasi jo odottavat malttamattomina. Siirrä mahdolliset riippuvat koristeet ja verhot kauemmaksi. Kaada lämmin rommi kanan ja kastikkeen päälle ja sytytä. Liekitetty kana voidaan tarjota esim. naurishaudukkaiden kera.

- - - -

Jälkiruoat:
[/b]

Anni Nupponen kertoo, että Nautiskelijoiden suklaajuomaa juodaan Putoavan tähden prinsessan kauppakaupungissa Brínnissä kylminä talvikuukausina.

Ainekset

5 dl maitoa
1,25 dl kermaa
0,75 dl tummaa kaakaojauhetta
200g tummaa suklaata
1 tl vaniljasokeria
koristeluun kermavaahtoa

Keitä kaikki ainekset hiljalleen kattilassa. Suklaa kannattaa paloitella. Koristele kermavaahdolla.

- - - - -

Maija Haaviston Häpeämätön-kirjasta tuttu Emilia on luvannut antaa suositun yulen suklaamuffiniensa ohjeen myös Risingshadow'n väelle.

Taikina:
4 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta (sokeritonta...)
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
2 tl kanelia
pieni ripaus muskottia (mielellään vastaraastettua, mutta et kumminkaan raasta)
100 g tummaa suklaata
1 dl öljyä
1 1/2 dl ruskeaa sokeria (inkkarisokru on parasta!)
2 dl soijamaitoa (voi laittaa ammunkin maitoa, jos haluaa...)
2 dl luumusosetta (kaksi purkkia Pilttiä, lopuilla suu makeaksi)
1 tl vaniljauutetta (ei mitään esanssia, yök!)
muutama tippa manteliesanssia (tai anopille karvasmantelia...)
1/2 dl kuivattuja karpaloita

Kuorrute:
3 rkl margariinia (vegaaneille sininen Keiju)
reilu 1/2 dl karpalotäysmehua
250 g tomusokeria
elintarvikeväriä (mielellään tosi törkeetä!)

Uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään. Eli jauhot ja kaakaot ja mausteet, ei sokrua. Sulata suklaa (vaikka mikrossa). Sekoita hyvin. Lisää suklaaseen öljy ja sekoita taas hyvin. Sitten sokeri ja kaikki märät ainekset sen sekaan ja lopuksi vielä jauhohässäkkä ja karpalot. Sekoita hyvin, mutta älä liikaa. Lopputulos on paksua tököttiä. Kauho hemaisevan ruskea mönjä 12 muffinivuokaan, jotka on mielellään muffinipellissä. Jos ei ole sellaista härveliä, niin ilmankin pärjää. Silikoneja (ei tissejä) voi myös käyttää. Yritä vähän tasoitella päältä sitä taikinaa. Muista jättää kulhoon tarpeeksi kaavittavaa itsellesi! Sitten tyrkkää uuniin ja anna paistua jotain 20 minuuttia. Kokeile tikulla, onko ne kypsiä.

Niistä voi tulla vähän rösöisiä, mutta siksi laitammekin päälle paaaljon kuorrutetta! Anna muffinien jäähtyä kokonaan ja margiksen vähän pehmentyä huoneenlämmössä. Vatkaa sitä haarukalla ja lisää sekaan karpalomehu, puolet tomusokerista ja elintarvikeväri. Sekoita tasaiseksi. Lisää tomusokeria vähän kerrallaan, niin että kuorrutteesta tulee sopivan paksua pursotettavaksi. Jos tulee liian jöötiä, lisää 1 tl karpalomehua. Käytä tyllaa eli pursotusjuttua, joka on mielellään ison tähtösen muotoinen. Lappaa kuorrute pursotuspussiin. Sitten vaan struuttailet kivan spiraalin päälle, aloita reunasta. Jos haluat ihan ältsin paksusti kuorrutusta, niin tee tupla-annos. Laita muffinit jääkaappiin, jos et jaksa syödä kaikkia kerralla. ;)


Viimeksi muokattu: 14.12.2014 10:21 : Joulupukki.
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: Mab, noreen, Formaldehyde
Aihe on lukittu.
  • Joulupukki hahmo
Joulupukki
Vesivelho
Taso: 30
  • Viestejä: 171
Joulupukki vastasi aiheeseen: Joulukalenterin luukku 14
14.12.2014 10:21 #2

Luukku!


Aihe on lukittu.
  • Wanderer hahmo
Wanderer
Ratsumestari
Taso: 28
  • Viestejä: 115
Wanderer vastasi aiheeseen: Joulukalenterin luukku 14
14.12.2014 10:45 #3

Aivan loistava! Kiitos tästä luukusta. :heart:


Aihe on lukittu.
  • Hiistu hahmo
Hiistu
Varjovelho
Taso: 60
  • Viestejä: 3085
Hiistu vastasi aiheeseen: Joulukalenterin luukku 14
14.12.2014 18:36 #4

Pelkästään jo nuo kaikki tarinaviittaukset ovat herkkua, mutta kyllä ruokatarjoilukin varsin kelpaisi. :cheesy:


Viimeksi muokattu: 14.12.2014 18:37 : Hiistu.
Aihe on lukittu.
  • punnort hahmo
punnort
Riivaaja
Taso: 42
  • Viestejä: 870
punnort vastasi aiheeseen: Joulukalenterin luukku 14
14.12.2014 19:41 #5

Omia suosikkiruokiani ovat seuraavat:

Pyy pivossa

1 pyy
1 tynnyri tsekkiolutta

Upota pyy pivotynnyriin.


Ribsipiirakka

1 Lihapiirakka
Porsaankylkeä

Laita ribsit lihapiirakan väliin ja lämmitä mikrossa.


Virtuaalinen pöytälaatikkoni:
fiktio.wikidot.com/

Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: StaCa
Aihe on lukittu.
  • StaCa hahmo
StaCa
Ritari
Taso: 32
  • Viestejä: 273
StaCa vastasi aiheeseen: Joulukalenterin luukku 14
14.12.2014 22:25 #6

Nauroin hetken ääneen pyylle pivotynnyrissä.


Teiniromansseissa on aina liian vähän väkivaltaa.

stazzy.net/blogi

Aihe on lukittu.
Paikalla 3 jäsentä ja 58 vierailijaa
LordStenhammar, Pisania, Jaragil
Uusin jäsen: Satu Rusila
Jäseniä yhteensä: 8613