Uusimmat viestit

Uusimmat keskustelut

Spekulatiivinen Turku -kirjoituskilpailu (deadline 31.12.2014)

 • tiarAnon hahmo Kirjoittaja
 • tiarAnon
  Lentäjä
  Taso: 33
 • Viestejä: 275
16.07.2014 23:23 - 16.07.2014 23:46 #1 : tiarAnon
Tällasta ois luvassa. Näin turkulaisena mulla ainakin jo puntit tutisee päästä tekemään kotiseutuscifiä!

Spekulatiivinen Turku kirjoitti: Spekulatiivinen Turku -kilpailu käynnistyy!
Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti ry. ja Turun sarjakuvakerho ry. julistavat kaikille avoimen kilpailun otsikolla “Spekulatiivinen Turku”.

Kilpailussa etsitään scifi- ja fantasia-aiheisia töitä, jotka voivat olla joko teksti- tai sarjakuvanovelleja. Töiden aihe on vapaa, kunhan ne on laskettavissa scifiksi tai fantasiaksi. Myös kauhu käy, mikäli mukana on yliluonnollinen elementti.

Oleellista on, että tapahtumat sijoittuvat työssä Turkuun. Haluamme tutkia, miten hyvin se toimii scifi- tai fantasiatarinan tapahtumapaikkana, tai mitä sen julkisivujen takaa, pimeistä nurkista tai mahdollisesti maan alta paljastuu. Tunnistettavien turkulaisten paikkojen, maamerkkien ja nimien käyttäminen on sallittua ja jopa suotavaa.

Huumori on töissä sallittua, mutta kilpailussa haetaan viime kädessä vakavasti otettavia sf/f-tarinoita, jotka sijoittuvat entiseen pääkaupunkiimme. Työt voivat olla esimerkiksi paranoiascifiä, tavoitella lovecraftilaisia sävyjä, sisältää aikamatkailua, ammentaa innoituksensa historiasta tai mukana olla jonkinlainen muu spekulatiivinen elementti.

Töiden tulee olla alkuperäisiä ja ennen julkaisemattomia koskien sekä paperi- että verkkojulkaisuja.

Kilpailussa on kaksi sarjaa: 1) tekstinovellit ja 2) sarjakuvanovellit, ja niissä on omat tuomaristonsa. Työt toivotaan lähetettävän kummassakin sarjassa ensisijaisesti sähköisessä muodossa. Kumpaankin sarjaan voi ottaa osaa useammalla kuin yhdellä työllä.

Kilpailuun otetaan osaa nimimerkillä. Nimimerkin avulla tekijöiden henkilöllisyys pysyy salassa tuomareilta. Tekijöiden aiemmat ansiot eivät näin pääse vaikuttamaan töiden arvosteluun ja kilpailijat ovat samanarvoisessa asemassa.

Tekstinovellisarjassa töiden enimmäispituus on 20 liuskaa (välilyönteineen noin 45 000 merkkiä) ja ne on kirjoitettava suomeksi. Tekstien on oltava tallennettu rtf-muodossa (noin 30 riviä arkilla, riviväli 1,5, fonttikoko 12 pt, marginaalit noin 2 cm).

Sarjakuvanovellisarjassa töiden enimmäispituus on kahdeksan sivua. Töiden tulee olla mustavalkoisia, resoluutioltaan mieluiten 1200 dpi, mutta vähintään 600 dpi. Valitse tallennusformaatiksi tiff tai png.

Töiden todennäköinen julkaisukuko on B5 (176 × 250 mm). Muista kuitenkin, että liimasidonta vaatii kunkin sivun sidonnanpuoleisesta reunasta 1-1,5 cm. Laidoille kannattaakin piirrettäessä jättää leveämmät marginaalit kuin ylös ja alas.

Työt on lähetettävä viimeistään 31.12.2014 keskiyöllä osoitteeseen spekulatiivinenturku@gmail.com. Laita sähköpostin otsikoksi nimimerkkisi ja sarja, johon työsi osallistuu, sekä viestin leipätekstiin yhteystietosi (nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite) ja työ sähköpostin liitteeksi.

Jos otat osaa sarjakuvasarjaan, voit toimittaa työsi myös fyysisessä muodossa. Tuo tai postita tällöin työsi Turun Sarjakuvakaupalle (Linnankatu 7, 20100 Turku). Laita mukaan edellä mainitut yhteystiedot sisältävä kuori.

Kilpailun tuomaristoon kuuluvat tekstinovellisarjassa kirjailija Magdalena Hai, aito turkulainen Leila Paananen sekä Pasi Karppanen Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetin edustajana. Sarjakuvanovellisarjan tuomariston muodostavat sarjakuvataiteilija Tuuli Hypén, sarjakuvakustantaja Petteri Oja ja Topi Saavalainen Turun sarjakuvakerhon edustajana.

Kilpailun toimitsijat varaavat oikeuden käyttää esiraatia mikäli lähetettyjen töiden määrä niin edellyttää.

Palkintoihin on varattu 500 euroa, jonka kilpailun tuomaristo jakaa parhaaksi katsomallaan tavalla.

Tavoitteena on koota voittajatöistä järjestäjätahojen julkaisema antologia tai kaksi rinnakkaista antologiaa. Mikäli töiden määrä ei anna mahdollisuuksia tähän, järjestäjät varaavat mahdollisuuden käyttää niitä Turun sarjakuvaseuran vuosiantologiassa tai Turun Scence Fiction Seuran julkaisemassa Spin-lehdessä. Tästä kuitenkin sovitaan tapauskohtaisesti tekijöiden kanssa.

Lisätietoja:

Topi Saavalainen
topisaavalainen at hotmail.com

Pasi Karppanen
pasikarppanen at yahoo.com


"It was never the death you feared, it was emptiness."
365x100.blogspot.fi/
Viimeksi muokattu: 16.07.2014 23:46 Dyn. Syy: Deadline otsikkoon

17.07.2014 00:31 #2 : Knox Gargol
Pitääkö siinä soveltaa todellista Turkua vai voiko käyttää vaihtoehtoisen todellisuuden maailmani Turkua? Se oikeastaan ratkaisee osallistumisen omalta osaltani.

Your body and soul,
Each others' mate,
The twain shall split,
My blade to sate.

17.07.2014 08:56 #3 : Pasi Koo
Kyllä sellaisilla versioilla Turusta, jossa todellisuus on toisenlainen, jopa puhtaasti vaihtoehtohistoriatarinoilla voi osallistua! Kunhan lopputulos ei ole niin kaukana meidän tuntemastamme, että sen hahmottaminen tai tunnistaminen enää samaksi kaupungiksi on mahdotonta... :smile:

17.07.2014 10:44 #4 : Knox Gargol

Pasi Koo kirjoitti: Kyllä sellaisilla versioilla Turusta, jossa todellisuus on toisenlainen, jopa puhtaasti vaihtoehtohistoriatarinoilla voi osallistua! Kunhan lopputulos ei ole niin kaukana meidän tuntemastamme, että sen hahmottaminen tai tunnistaminen enää samaksi kaupungiksi on mahdotonta... :smile:


Se on hyvä kuulla. Voinen siis osallistua, koska sitä huolenaihetta lukuunottamatta kiinnostuin tästä kilpailusta.

Your body and soul,
Each others' mate,
The twain shall split,
My blade to sate.

 • Luinwen hahmo
 • Luinwen
  Ritari
  Taso: 30
 • Viestejä: 96
08.08.2014 08:19 #5 : Luinwen
Tämä vaikuttaa mielenkiintoiselta... Täytyy laittaa korvan taakse.

 • Rinja hahmo
 • Rinja
  Teknovelho
  Taso: 49
 • Viestejä: 1021
15.11.2014 22:05 - 15.11.2014 22:06 #6 : Rinja
Kisan sihteerin ominaisuudessa tiedotan, että vielä puolitoista kuukautta aikaa osallistua. Tekstejä (ja sarjakuviakin) on tähän mennessä tullut sormilla laskettava määrä, joten pärjäämismahdollisuudet - ja antologiaan pääsemisen mahdollisuudet - tulevat luultavimmin olemaan erittäin hyvät. Wink wink.

Kovinkin vähäisillä Turku-tiedoilla voi kokeilla osallistua, vaikka ihan vaan netistä tai kavereilta voi kaivella jonkin kiintoisan Turku-faktan ja rakentaa tekstin sen ympärille. Vaihtoehto-Turkujakaan ei ole kielletty, kuten edellä käydystä keskustelusta selviää :wink:

"Sillä ei ole niin väliä, tapahtuiko tämä oikeasti. Pääasia että tapahtui."
Viimeksi muokattu: 15.11.2014 22:06 Rinja.
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: Ageha

 • Lucilla hahmo
 • Lucilla
  Mekaanikko
  Taso: 13
 • Viestejä: 24
22.12.2014 09:51 #7 : Lucilla
Mihin mennessä tuomaristo on ajatellut kisan ratkeavan? Tai voikohan odottaa väliaikatietoja, esimerkiksi että jatkoonpäässeille on nyt ilmoitettu, vaikka täällä? :) Kisa on kyllä mielenkiintoinen!

 • Rinja hahmo
 • Rinja
  Teknovelho
  Taso: 49
 • Viestejä: 1021
22.12.2014 20:56 #8 : Rinja

Lucilla Notko kirjoitti: Mihin mennessä tuomaristo on ajatellut kisan ratkeavan? Tai voikohan odottaa väliaikatietoja, esimerkiksi että jatkoonpäässeille on nyt ilmoitettu, vaikka täällä? :) Kisa on kyllä mielenkiintoinen!


Sekä tuomaristolle että meille muillekin asianosaisille on vielä isona kysymysmerkkinä se, milloin kisan lopputulos selviää. Tällainen konsepti järjestetään ensimmäistä kertaa, joten emme osaa arvioida, paljonko tekstejä ja sarjakuvia kisaan lähetetään. Jos niitä tulee kohtalaisen vähän, tuloksetkin selviävät luonnollisesti aikaisemmin, kun taas suurempi määrä teoksia saattaa vaatia esiraadin nimittämisen ja kaksiportaisen raatimisen.

Kunhan osallistuvien töiden määrä ja mahdollisen esiraadin tarve on selvillä, levitämme kyllä tilannetiedotetta asiasta Spekulatiivisen Turun blogiin, sähköpostilistoille ja muihin oleellisiin paikkoihin, kuten tänne Risingille. Samaten mahdollisen esiraativaiheen jälkeen tiedotamme osallistujille siitä, ovatko he päässeet jatkoon vai eivät.

Tulokset julkistetaan välittömästi, kunhan ne ovat selvillä, joten ainakaan enää siinä vaiheessa ei pitäisi tulla turhaa odottelua.

"Sillä ei ole niin väliä, tapahtuiko tämä oikeasti. Pääasia että tapahtui."
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: Ageha

 • Lucilla hahmo
 • Lucilla
  Mekaanikko
  Taso: 13
 • Viestejä: 24
23.12.2014 13:14 #9 : Lucilla
Kiitos tiedosta! Jännittäviä akoja tiedossa :)

 • Rinja hahmo
 • Rinja
  Teknovelho
  Taso: 49
 • Viestejä: 1021
09.01.2015 22:23 #10 : Rinja
spekulatiivinenturku.blogspot.fi/2015/01...iraativaiheessa.html

Spekulatiivinen Turku esiraativaiheessa

Ensimmäistä kertaa järjestetyn novelli- ja sarjakuvakilpailu Spekulatiivisen Turun deadline on onnellisesti takanapäin.

Tekstisarjaan saapui 37 novellia, ja satoa läpikäymään koottu esiraati on jo aloittanut työnsä. Sarjakuvasarjassa ei vähäisen osallistujamäärän vuoksi jaeta varsinaisia palkintosijoja, vaan kunniamaininta.

Kun esiraativaihe on ohi, tiedotamme osallistujille heidän jatkoonpääsystään sähköpostitse. Kilpailun lopulliset tulokset selviävät kevään aikana.


"Sillä ei ole niin väliä, tapahtuiko tämä oikeasti. Pääasia että tapahtui."

 • Rinja hahmo
 • Rinja
  Teknovelho
  Taso: 49
 • Viestejä: 1021
16.02.2015 15:09 #11 : Rinja
Spekulatiivisen Turun esiraativaihe on päättynyt

Spekulatiivinen Turku -kilpailun novellisarjan esiraativaihe on päättynyt. Esiraatilaiset olivat laadun suhteen vaativia ja valitsivat jatkoon vain 9 novellia.

Jatkoonpääsijöiden nimimerkit ovat: Anonymoussaka, Araminta, Hjortvipa, ELOI, J. Aalto, Kalastaja, LeoLeo, Spiritus familiaris ja Virkamies.

Varsinainen tuomaristo aloittaa nyt työnsä. Kilpailun tulokset pyritään saamaan julki maaliskuun aikana.

"Sillä ei ole niin väliä, tapahtuiko tämä oikeasti. Pääasia että tapahtui."
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: Ageha

Valvojat: IivariDyn
Paikalla 2 jäsentä ja 45 vierailijaa
Rinja, Mustelmann
Uusin jäsen: Jenny Linnea Heljanko
Jäseniä yhteensä: 9332