Uusimmat viestit

Uusimmat keskustelut

Nettiselaimet ITYOOL 2017

 • Echramath hahmo Kirjoittaja
 • Echramath
  Paladiini
  Taso: 35
 • Viestejä: 427
22.01.2017 11:11 - 22.01.2017 11:14 #1 : Echramath
Wepin selaaminen on yllättävän vaikeaa nykyään, koska ensinnäkin selaimella tehdään koneella nykyään suuri osa asioista – monet ovat korvanneet perinteiset toimistosoftatkin Googlen selainversioilla – ja toisekseen nämä asiat eivät ole ihan triviaaleja. Kaukana siintävät ne ajat, joilloin selaimen piti vain saada tulkittua HTML-kielisestä dokumentista järkevän näköinen staattinen dokumentti – siis sellainen joka ei muuttunut mihinkään vaikka käyttäjä sitä tuijotti. Korkeintaan jonkin lomake saattoi joskus lähettää tietoa eteenpäin ja myöhemmin tuli javaskriptillä käyttäjän kursoria seuraavat kulkuset.

Lähtötilanne itselläni on vähän iäkkäämpi laite – tosin aikansa huippusuoritin kuitenkin esimerkiksi, eli puhutaan neljästä ytimestä, 4 gigan muistista ja sen verran jykevästä näytönohjaimesta, että sen ei pitäisi tulla toimistohommissa ainakaan esteeksi. Valitettavasti ei SSD:tä vieläkään. Joka tapauksessa tuntuu siltä, että vanha väite pitää paikkansa monissa asioissa eli softa täyttää kaikin puolin tietokoneen kapasiteetin oli sitten kyse muistista, suoritintehosta tai I/O:sta – nykyajan kovalevyjä sentään ei ihan helposti saa täyteen.

Vuorottelin kahden selaimen välillä, eli Firefoxin ja Chromiumin (eli Chromen vapaan esiasteen). Voin kertoa teille, että MOLEMMAT OVAT AIVAN PERSEESTÄ molemmissa on haasteensa. Firefox on kertakaikkiaan jähmeä tekemään mitään ja Chromium, vaikka onkin sukkelampi, saa jotain levynkäyttökohtauksia, jotka tukkivat koko koneen I/O:n – siis suomeksi sanottuna koneen muisti ja prosessoriteho kyllä riittäisivät vaikka mihin, mutta kone tuntuu jähmettyneen, sillä kaikki prosessit odottavat vuoroaan lukea tai kirjoittaa kovalevylle, jolle Chromium on keksinyt mielestään parempaa käyttöä. Lisämuisti voisi ehkä auttaa, jos olisi mielettömästi cachea, tai SSD, mutta varmaan jälkimmäisen mokoma softa kirjoittaisi viikossa piloille.

Katsoin parhaaksi kokeilla vaihtaa softaa ja päädyin toistaiseksi Vivaldiin , joka on alunperin Operan perustaneen Jon Stephenson von Tetzchnerin uusin projekti. Ainakin ensi testin mukaan tämä toimii huomattavasti vikkelämmin. Isoimmat toistaiseksi havaitsemani puutteet ovat ulkoisia, ensinnäkin softa on poropietaria, mikä tietysti osuu vankimpien free software -advokaattien vääriin hermoihin ja lisäksi Vivaldista säveltäjänä kertoo eniten se, että Yngwie Malmsteenin pojan nimi on Antonio. Toisaalta en haluaisi muistella miten Tšaikovski on translitteroitu englanniksi ja Sibelius on jo käytössä ohjelman nimenä.

Toistaiseksi jatkoon siis.

Huvittavaa kyllä, jos painan tässä ikkunassa ctrl+t avatakseni uuden tabin, myös Rising ehtii huomaamaan sen ja editoriin ilmestyy \[strike\]\[/strike\].

Linux-käyttäjille tiedoksi, että onhan täällä pakettivarastokin vaikkei sitä niin mainostetakaan.

Ydinräjähderikoksesta tuomitaan myös se, joka räjäyttää ydinräjähteen Etelämanneralueella....
Viimeksi muokattu: 22.01.2017 11:14 Echramath.

 • Darkki hahmo
 • Darkki
  Arkkivelho
  Taso: 78
 • Viestejä: 2752
22.01.2017 11:17 - 22.01.2017 12:12 #2 : Darkki
Vastaus käyttäjältä Darkki aiheessa Nettiselaimet ITYOOL 2017
Ihan näin mielenkiinnosta, kun eri nettiselaimia on pilvin pimein ja käytätte varmasti erilaisia, niin ilmoittakaa jos jollain selaimella sivut näyttävät ihan hassuilta. Aivan saman näköisiltä sivut eivät näytä eri selaimissa, mutta lähinnä kiinnostaa tietää, jos sivut eivät jollain selaimella toimi juurikaan, niin osaan sitten ihmetellä ja testailla paremmin.

Luonnossa on lakeja, muttei sääntöjä
Viimeksi muokattu: 22.01.2017 12:12 Darkki.

 • Echramath hahmo Kirjoittaja
 • Echramath
  Paladiini
  Taso: 35
 • Viestejä: 427
22.01.2017 11:58 #3 : Echramath
Vastaus käyttäjältä Echramath aiheessa Nettiselaimet ITYOOL 2017
Tosin "moottoreita" ei ole lopultakaan kovin paljoa, Internet Explorerissa on oma Tridenttinsä, Firefoxin sukulaisissa vanha tuttu Gecko, lähes kaikessa muussa WebKit tai sen sukulainen Blink (kuten tässä Vivaldissakin). Mitään kummallista ei siis näy täälläkään.

Ydinräjähderikoksesta tuomitaan myös se, joka räjäyttää ydinräjähteen Etelämanneralueella....

 • Echramath hahmo Kirjoittaja
 • Echramath
  Paladiini
  Taso: 35
 • Viestejä: 427
25.01.2017 20:12 - 25.01.2017 20:54 #4 : Echramath
Vastaus käyttäjältä Echramath aiheessa Nettiselaimet ITYOOL 2017
No niin katsotaas. Koska minulla on peräti neljän(!) gigatavun muisti koneessa, uhrasin siitä 512 megatavua ja tein siitä ramdiskin. Linuxissa siis /etc/fstabiin:

tmpfs /tmp2 tmpfs defaults,noatime,nosuid,nodev,noexec,mode=1777,size=512M 0 0


tmp2 koska en halunnut sotkea varsinaista väliaikaishakemistoa kokeiluuni.

Sitten linkkasin sinne selaimen cachen:

ln -s /tmp2 /home/echramath/.cache/vivaldi


Tämä notkisti toimintaa kokolailla, sillä nyt uuden sivun lataamisesta ei tule ollenkaan levyoperaatioita, koska kaikki väliaikaistiedostot tallennetaankin vain muistiin. SSD kiittäisi, kun kirjoituksia on vähemmän, perinteisen levyn käyttäjä taas siitä, ettei I/O tukkeudu. Cache ei tietenkään säily yli koneen käynnistyksen, mutta ketäpä se kiinnostaisi. Kaikki Useimmat nettisivut ovat joka tapauksessa nykyään dynaamisia eli niiden sisältö on eri tänään kuin eilen oli.

Katsotaanpa nyt vielä tarvitseeko tuolle tehdä jotain, että se ymmärtäisi cache-osion täyttyessä poistaa vanhoja.

edit: Lifehackerissa näyttäisi olevan juttua miten tämä tehdään Windowsissa.

Ydinräjähderikoksesta tuomitaan myös se, joka räjäyttää ydinräjähteen Etelämanneralueella....
Viimeksi muokattu: 25.01.2017 20:54 Echramath.

16.02.2017 03:20 #5 : Maailmanherra
Vastaus käyttäjältä Maailmanherra aiheessa Nettiselaimet ITYOOL 2017
Itsekin vaihdon jo vuosi sitten siihen parempaan chromeen Vivaldiin. Eihän se täydellinen ole mutta parempi kuin muut. Tabtree luvattu nyt vain odotellaan. Viime aikoina tosin tökkinyt jännästi enkä vielä tiedä missä se vika on kun kaikenlaista säätöä on tapahtunut.

Tällä koneella nyt kaikki toimii sutjakkaasti mutta tuolla läppärillä ei kärsivällisyys riitä jos firefoxin vahingossa avaa. Chrome taas toimii sutjakasti.

Monologi punainen, hän tietää kosmoksen salat ja kalapuikko hommat ja kefirit

Paikalla 51 vierailijaa
Uusin jäsen: Gil Merituuli
Jäseniä yhteensä: 9638