27.11.2021 23:24 #1 :: Hiistu
Kysy kirjaoraakkelilta
Tässä leikissä on ideana, että joku ensin kysyy kysymyksen, johon seuraava sitten vastaa sattumanvaraisella lainauksella jostain kirjasta. Vastaaja esittää samalla myös uuden kysymyksen, johon seuraava sitten vastaa jne.

Ohjeet kysyjälle:
  • Esitä kysymys, johon voisi vastata kyllä tai ei. (Saamasi vastaus ei välttämättä ole niin yksioikoinen, mutta vastaaminen on helpompaa, kun kysymys on kyllin yksinkertainen.)
  • Muista, että saamasi vastaus saattaa olla täyttä hölynpölyä.
Ohjeet vastaajalle:
  • Valitse jokin kirja ja avaa se sattumanvaraisesta kohdasta. Aseta sormesi sivuja katsomatta johonkin kohdin avaamaasi aukeamaa.
  • Sormesi osoittama kohta (virke tai pari) on vastaus kysyjän esittämään kysymykseen. Kirjoita viestiisi kyseinen teksti, mistä kirjasta se on peräisin sekä oma tulkintasi eli selityksesi kirjan antamasta vastauksesta.
  • Pyri muotoilemaan tulkintasi kohteliaaseen ja kannustavaan muotoon. Kyseessä on hyväntahtoinen oraakkeli. Huumori toki sallittua.
  • Jos valikoitunut kohta ei mitenkään taivu vastaukseksi, vaihda kirjaa ja koeta uudelleen. (Kukaan ei toki tiedä, vaikka käyttäisit samaa kirjaa. Mutta koska minä nyt keksin tämän leikin säännöt, sanon, että vaihda kirjaa.)

Esimerkki:

Kysymys: Sataako huomenna lunta?

Vastaus: Hum, jaa, tuota, en tiedä mitä sanoa. Jatkakaa!

J. R. R. Tolkien: Taru sormusten herrasta

Huomisen lumitilanne vaikuttaa epävarmalta. Kannattaa siitä huolimatta koettaa jatkaa elämäänsä.

Kysymys: Kastelenko peikonlehteäni liikaa?

Vastaus: Nuorten prinssien keskuudessa, sellaisten joilla ei ollut mitään tekemistä ja sitäkin vähemmän menetettävää, pääsi vallalle uusi hullutus - he koettivat vapauttaa vangitut kaunokaiset.

Andrzej Sapkowski: Viimeinen toivomus

Viherkasvihasviharrastuksen sijasta tai lisäksi sinun voisi olla hyvä keksiä itsellesi jotain uutta tekemistä.

Kysymys: Kannattaisiko minun mennä nukkumaan?

Muokannut 27.11.2021 23:27 Hiistu

27.11.2021 23:25 #2 :: Hiistu
Aloitan.

Kysymys: Joko voi ripustaa jouluvalot?

28.11.2021 08:48 #3 :: Pisania
Kysy kirjaoraakkelilta
Vastaus: Odottelitko ovella nuijan kanssa hakataksesi liekit sammuksiin, jos en olisikaan sattunut pitämään siitä?

Neil Gaiman: Tähtisumua

Kannattaa varmistaa valosarjan kunto ennen kuin tuikkaa pistokkeen seinään, ettei käy hullusti.

Kysymys: Onko asunnonvaihto järkevää nykytilanteessa?

28.11.2021 11:29 #4 :: NoctilucA
Kysy kirjaoraakkelilta
Vastaus: Ainoastaan isoja huonekaluja, kristallilamppuja ja punaiseksi maalatuille seinille levitettyjä eläimennahkoja.

Eija Hetekivi Olsson: Tämä ei ole lasten maa

Jos vaikka ensin uusii sisustusta. Se voi piristää mieltä niin, ettei asuntoa haluakaan enää vaihtaa.

Kysymys: Pitäisikö minun katkaista välit hankalaan perheenjäseneen?

28.11.2021 13:14 #5 :: Hiistu
Kysy kirjaoraakkelilta
Vastaus: Goigoi kuulosteli nyt valppaasti tuulta, toivoi uudelleen kuulevansa Tin-Tinin äänen... Mutta useimmiten hän kuuli omansa, omat ajatuksensa. Se oli hämmästyttävää ja aluksi hieman kammottavaakin, mutta Goigoi tottui siihen vähitellen.

Juri Rytheu: Ihmissusi

Jos katkaiset välit, todennäköisesti totut vähitellen elämään ilman perheenjäsentäsi. Ennen ratkaisun tekemistä voit miettiä, toivotko todella yhteyden katkeamista vaiko jollain tavoin nykyistä paremman yhteyden saamista tähän henkilöön. Kannattaa myös tarkastella, mitä tämä henkilö todellisuudessa on tehnyt tai sanonut, sillä joskus ihmisen on vaikea erottaa sitä omista ajatuksistaan.

Kysymys: Saadaanko töihin rekryttyä uutta työntekijää?

28.11.2021 19:41 #6 :: Pisania
Kysy kirjaoraakkelilta
Vastaus: Sekä ennen että jälkeen "meidän" Julius Caesarimme Rooman historiassa siis vaikutti monia miehiä, joilla oli sama nimi.

Åke Persson & Thomas Oldrup: Maailman pisin pajunköysi

Tarjokkaat saattavat vaikuttaa hyvin tasaväkisiltä ja/tai -veroisilta, mutta siellä joukossa on yksi ihan tajuttoman kova tekijä. Tarkkuutta peliin siis.

Kysymys: Pitäisikö tästä taiveihottumasta olla huolissaan?

28.11.2021 23:06 #7 :: NoctilucA
Kysy kirjaoraakkelilta
Vastaus: Ajatus liikuteltavasta kämpästä alkoi houkutella. Samoin se, miten vähällä tavaralla voisi selvitä. Olin valmis maksamaan pienen omaisuuden kämpästä, jonka seinien raoista ei tunkisi hyönteisiä.

Emma Luoma: Perhosten aika

Ihottuma ei koskaan puhkea syyttä suotta, eli kannattaa ottaa selvää, mistä se johtuu. Huolissaan ei toki kannata olla, mutta vaihtoehdot on hyvä käydä mielessään läpi. Yksi mahdollisuus on erilaiset syöpäläiset, joten kannattaa sulkea se ensimmäisten joukossa pois.

Kysymys: Pitäisikö minun ruveta juomaan kahvia?

29.11.2021 20:45 #8 :: Hiistu
Kysy kirjaoraakkelilta
Vastaus: Kaizong oli jo aikaisemmin pannut merkille, että jäteväen keskuudessa  moni tuntui uskovan, että kaikilla olioilla oli sielu. He osoittivat rukouksiaan tuulelle, merelle, maalle tai vaikka kaasuhellalle ja toivoivat, että kaukaa saapuvasta jätekontista löytyisi arvotavaraa, joka olisi helppo purkaa eikä sisältäisi kovin paljon myrkkyjä.

Chen Qiufan: Jättömaa

Kahvinjuonti tunnetusti lähentelee suomalaisessa kulttuurissa likipitäen hengellistä hartaudenharjoitusta, josta osalliseksi pääseminen saattaisi olla palkitseva kokemus. Jos kahvittelun aloittaa, kannattaa kuitenkin panostaa laatuun eikä kaataa kitusiinsa mitä hyvänsä kahviksi nimitettyä myrkkyä.

Kysymys: Kannattaisiko luopua siivoamisesta, jos siivouksen jälkeen tavarat ovat aina hukassa?

30.11.2021 18:12 #9 :: Rinja
Kysy kirjaoraakkelilta
Vastaus: "Jos sinä kerran tiedät, että ne eivät ole kunnollisia, sinun ei pitäisi heitellä niitä ympäriinsä tuolla tavoin", Cimorene sanoi.

Patricia C. Wrede: Lohikäärmeen prinsessa

Kyllä, kannattaa luopua siivoamisesta, tai vaihtoehtoisesti kaikesta siitä epäkunnollisesta tavarasta joka menee hukkaan.

Kysymys: Olisikohan otollinen aika hankkia kissa?

30.11.2021 21:54 #10 :: HourglassEyes
Kysy kirjaoraakkelilta
Vastaus: "Sattumalla ei ole siinä sijaa. Katotaas pojat kaveria vähän tarkemmin."
Terry Pratchett: Mort

Ei ole koskaan "oikea aika" hankkia kissaa, ne vain saapuvat elämääsi. Siitä vain tutkimaan valikoimaa!

Kysymys: Ehdinkö tehdä kaikki valmistelut ajoissa jouluaattoa varten?
Muokannut 30.11.2021 21:54 HourglassEyes

01.12.2021 16:33 #11 :: NoctilucA
Kysy kirjaoraakkelilta
Vastaus: Hän kirjoittaa, että monet paikalliset opastavat ihmisiä ladon ja hautojen paikalle ja että heillä on aika kiire kerätessään rahaa paikan saaman julkisuuden houkuttelemilta uteliailta vierailijoilta.

Kauhujen kirja 6 -antologia (Joseph Pyne Brennan: Juniper Hillin kummitus)

Joulu, tuo kristikunnan omima rietas pakanajuhla, on tosiaan lähellä, ja kauppamaailma odottaa kourat pitkällä ja kuola valuen rahoja, joita sen syvyyksiin syydetään. Kiire on, muttet todellakaan ole ainoa, joka stressaa asiasta. Koronapandemia tarjoaa sekin hyvän tekosyyn tuhlata rahaa ja pönkittää taloutta, joten kyllä se siitä! Ehdit vielä mukaan rientoihin!

Kysymys: Pitäisikö käydä ottamassa kolmas koronarokotus?

01.12.2021 19:44 #12 :: Hiistu
Kysy kirjaoraakkelilta
Vastaus: Välähdys poltti hänen silmiään, ja hän perääntyi hallitsemattoman kauhun vallassa juosten puolisokeana avoimen tanteren halki.

Clark Ashton Smith: Zothique

Kannattaahan se ottaa, jos on tarjolla. Ei kuitenkaan ehkä kannata varata rokotusaikaa uudenvuodenaatolle, koska rokotuspaikkasi lähellä ammuttava ilotulite saattaa silloin eksyä väärille teille ja aiheuttaa sinulle silmävamman. Näin ovat ennusmerkit nyt kertoneet.

Kysymys: Kannattaako valvoa katsomassa Wonder Woman -leffa?

01.12.2021 22:36 #13 :: Rinja
Kysy kirjaoraakkelilta
Vastaus: Neiti Honey vilkaisi häneen terävästi. "Ei niinkään huonoa", hän sanoi.

Roald Dahl: Matilda

Se ei ole erityisen huono leffa vaan monen mielestä oikein kelpo, joten toki!

Kysymys: Kannattaako lähteä jouluksi kotipuoleen?

03.12.2021 21:12 #14 :: HourglassEyes
Kysy kirjaoraakkelilta
Vastaus: Maaninen painoi toisen kengänpohjansa miehen kaulalle ja piti tämän lattiassa. Jatkoin hämilläni soittamista. Jean-Pierre kellui yhä vaakatasossa ihmisten käsien varassa. Salin reunoilla väkimassa alkoi liikahdella levottomasti.

Sami Lopakka: marras

Kotiväkeä on aina mukava nähdä juhlan merkeissä, mutta kannattaa varautua siihen, että iloinen tonttujoukko riehaantuu korononan vuoksi pitämään vauhdikkaat kotifestarit jälleennäkemisen riemussa.

Kysymys: Tuntuuko Itsenäisyyspäivä samalta, kun ei voi katsoa linnan juhlia kotisohvalta?

03.12.2021 22:33 #15 :: Hiistu
Vastaus: - Haloo!
- Vitja? tarmokas naisen ääni kysyi.

Arkadi & Boris Strugatski: Miljardi vuotta ennen maailmanloppua

Itsenäisyyspäivänä voi iltansa ratoksi soittaa kaikille tutuilleen (mukaanluettuina oma puhelinvastaaja ja pankkikortin sulkunumero) ja toivotella hyvää itsenäisyyspäivää. Sen jälkeen voi vaihtaa kuulumiset ("No eipä tässä ihmeempää...") sekä päivitellä, että ei kyllä tunnu itsenäisyyspäivä samalta, kun ei voi katsoa linnan juhlia kotisohvalta.

Kysymys: Onko vaarallista, jos liikuttuu Lidlin tv-mainosta katsoessaan?

04.12.2021 11:16 #16 :: NoctilucA
Kysy kirjaoraakkelilta
Vastaus: Hän tunsi taas sääliä; samalla tavoin äiti säälii sairasta lastaan.

Ivan Turgenev: Neitsytmantu

Niin kutsuttu biologinen kellosi tikittää ja mietit alitajuisesti lisääntymistä ruokakaupan mainostenkin aikana. Nyt sinun on vain kylmästi eriteltävä tuntemuksiasi järjen avulla. Onko lapsi jotain, mistä itse haaveilet, vai onko kyseessä yhteiskunnan tai sukulaisten päällesi asettamat paineet?

Kysymys: Onko minulla aikaa uudelle harrastukselle?

04.12.2021 18:53 #17 :: Pisania
Kysy kirjaoraakkelilta
Vastaus: Siihen asti olin puuhaillut pikkukopperossani vain rutiiniaskareiden parissa. Tosin olin saanut lukea käsikirjoituksia kolmantena, eräänlaisena ylimääräisenä makutuomarina, mutta ratkaisevia päätöksiä en ollut saanut tehdä.

Merri Vik: Aina vain Lotta!

Kannattaisi tehdä aikaa harrastukselle tai riskinä on että elämä kangistuu kaavoihinsa ja jämähtää pelkäksi rutiinien suorittamiseksi. Uudet asiat tuovat vaihtelua ja pitävät aivot notkeina.

Kysymys: Onko naapureiden ihan pakko soittaa kovaäänistä, huonoa musiikkia aina viikonloppuisin?
Muokannut 04.12.2021 18:55 Pisania

04.12.2021 19:06 #18 :: Rinja
Kysy kirjaoraakkelilta
Vastaus: - Näin suurenmoista päivää ei ole ennen nähty.
- Onkohan se minun takiani näin ihmeellisen kaunis? tuumi Colin uneksivasti.

F. H. Burnett: Salainen puutarha

Naapureissasi herää - syystä tai toisesta - pakahduttava elämänilo aina viikonloppuisin. Sitä on pakko kanavoida kovaäänisellä musiikilla.

Kysymys: Aloitin kerrankin joululahjojen hankkimisen ajoissa, mutta olenko varmasti muistanut hankkia ne kaikille?

05.12.2021 13:50 #19 :: NoctilucA
Kysy kirjaoraakkelilta
Vastaus: Hän ei ollut koskaan joutunut perehtymään tarkasti lähetysten tekniseen puoleen eikä tuntenut oloaan kotoisaksi koneiden, merkkivalojen ja kymmenien säädinten ja korjainten keskellä.

Katariina Heikkilä: Punainen nyrkki

Vaikka lahjasavottaan ryhtyy kuinka hyvissä ajoin tahansa, on se aina yhtä hitonmoinen urakka, kun yrittää pakolla hankkia kaikille lahjat samaan aikaan. Varsinkin kun vempeleitä ja härveleitä on kaupoissa joka lähtöön. Parasta olisikin jakaa urakka koko vuodelle. Jos silti haluat noudattaa joulun kulutusperinnettä, on sinun tehtävästä suoriutuaksesi laadittava lista kaikista nimistä ja laitettava ruksi raa'asti jokaisen lahjansaajan kohdalle. Muuta vaihtoehtoa ei ole.

Kysymys: Kuolevatko hömötiaiset oikeasti sukupuuttoon Suomessa?

09.12.2021 21:22 #20 :: HourglassEyes
Kysy kirjaoraakkelilta
Vastaus: Ennen kuin Seitti ja Dyyni heräävät.

Tui T. Sutherland: Tulisiivet - Viiden poikasen ennustus #1

Se lienee mahdollista, toivottavasti kuitenkin vasta siinä vaiheessa, kun maan valtaavat hämähäkit ja valtavat hiekka-aavikot.

Kysymys: Tuleekohan ensi vuoden lukuhaasteiden suorituksesta helppo nakki?