- Äänikirjat
- Lukupiiri / Pisania | 04.12.2023 17:16
- Lukuhaaste: Goodreads ATY 2024
- Lukupiiri / HourglassEyes | 04.12.2023 15:19
Louhikäärme kirjoitti:
Siis mitä? Jos nyt ymmärsin oikein, tarkoitat myyteillä tosimaailman kulttuurien mytologioita? Miten ihmeessä sinä määrittelet nämä "oikeat" jumalat?Jaragil kirjoitti: [...] ei oteta "oikeita" jumalia mukaan, mutta myyteistä [...]
Jaragil varmaan vastaa tähän itse jossain vaiheessa, mutta minä ainakin ajattelin hänen viestiään lukiessaan, että Jaragil tarkoitti vahnjoen uskontojen jumalia. Tuskinpa kovinkaan moni enää nykyään palvoo vaikkapa kelttien jumalia tai skandinaavisen mytologian jumalia. Toisaalta, taitaahan Suomessakin edelleen olla vanhan luonnonuskon seuraajia. :D En tiedä toimisiko tälläinen äänestys.. Ehkä pitäisi ottaa vain kirjoista ja elokuvista tuttuja keksittyjä hahmoja?
Muokannut 09.11.2013 15:22 noreen
Satuta ja paranna -ketjut
noreen kirjoitti: Tuskinpa kovinkaan moni enää nykyään palvoo vaikkapa kelttien jumalia tai skandinaavisen mytologian jumalia.
Onhan noita. Miksi uskontoja pitäisi kohdella eriarvoisesti harjoittajien lukumäärän perusteella?
Muokannut 09.11.2013 16:11 Louhikäärme
Louhikäärme kirjoitti:
Minähän olin vähän epäileväinen tuon asian suhteen ja mainitsin itsekin, että Suomessa on edelleen ns. pakanauskontoon kuuluvia. Älä lue rivien välistä sellaista, mitä siellä ei ole. Minun mielestäni uskontoja ei pitäisi kohdella eriarvoisesti harjoittajien lukumäärän tai minkään muunkaan perusteella, mutta kun niitä melko sammuneitakin uskontoja on. Yritin vain viestilläni vastata kysymykseesi sillä käsityksellä jonka itse Jaragilin viestistä sain.
Tälläisen äänestyksen järjestäminen ei ehkä kuitenkaan olisi järkevää, koska jumalat ja jumalattaret ovat aika herkkä aihe.
Muokannut 09.11.2013 18:46 noreen
Viime foorumilla taisi muistaakseni olla sellainen Pahikset-ketju, mutta tuli vain mieleen, että olisihan sellainen "Naispahikset"-ketjukin aika hauska, taitaa ihan kiitettävästi näitä löytyä, ainakin kaiken maailman satujen noidat ja ilkeät äitipuolet sun muut. Ja löytyyhän noita elokuvista ja kirjallisuudestakin, taitaa sitten olla toinen asia, kuinka tunnettuja he ovat... Mutta ihan ideana vain tänne laitoin. Ja saisihan niitä jumalattariakin mukaan, vaikkapa Herankin voi katsoa kuuluvan pahiksiin esim. Herakleen näkökulmasta, tosin myös hyviä juttuja löytyy. Ristiriitaisia nämä kreikkalaiset ja roomalaiset jumalat. Taitaa tämäkin olla aika plus-miinus-nolla...
noreen kirjoitti:
Louhikäärme kirjoitti:
Nimenomaan näin. Niin sanotusti oikeilla jumalilla yritin nyt viitata tässä sellaisiin jumaliin, joita edelleen laaja-alaisesti palvotaan. Kristinusko, islam, buddhalaisuus jne. ja niiden jumalhahmot. Luonnollisesti näistä jumalista ei voi tehdä listaa, koska siinä kuitenkin päätyy astumaan ihmisten varpaille. Mielestäni on kuitenkin hieman ylivarovaista olla tekemättä listaa Odinista, Zeuksesta, Jupiterista ynnä muista selkeästi mytologioihin kuuluvista jumalista siitä huolimatta, että edelleen on olemassa pieniä yksittäisiä porukoita, jotka heitä palvovat.
Ymmärrän kyllä toisaalta kantasi, Louhikäärme. Tekemällä listan mytologian jumalista ottaisimme totta kai kantaa uskonnon harjoittamiseen, missä on vaarana astua jonkun uuspakanan varpaille, vaikkakin mahdollisuus on suhteellisen pieni. Itse pidän riskiä minimaalisena, mutta mikä lienee muiden ihmisten mielipide asiaan?
Joka tapauksessa kirjallisuuden ja elokuvien jumalista voidaan tehdä lista, siitä taidetaan nyt olla yhtä mieltä.
Näin ateistin mielipiteenähän on tietysti että kaikkihan ne ovat mytologisia, mukaanlukien Jahwe, El, Allah ym. mitä vieläkin palvotaan...
Mutta en tiedä onko se silti kenenkään muun kuin pahimman tiukkapipon loukkaamista jos laitetaan nuokin jumalat kisailemaan keskenään, olisipa ainakin yksi jota plussata. Kristitytkin tykkäisivät varmaan miinustaa esim. Allahia jonka kokevat ihan syystäkin uhaksi nykyään. Vai kiristäisikö pipo liikaa jos joku alkaisi miinustamaan sitä omaa jumalaa, tiedä sitten...
Mutta aloitetaas nyt tämä Valtiattaret-kisa jo. Edellisellä sivulla olevaan listaan tuskin tulee enää muutoksia.
Kannatan Valtiattarien aloittamista. Lista näyttää hyvältä.
Mitä tulee jumaluuksiin niin voihan kisan pitää vaikka vain jostain tietystä mytologiasta jos tuntuu että niiden sekoittaminen olisi työn ja tuskan takana sekä talloisi jonkun varpaita. Esimerkiksi antiikin Kreikasta sekä skandinaavisista jumaluuksista saisi hyvät joukot kasaan jo itsessään.
Tuli tässä mieleen, että jos pelataan johonkin väliin spesifimpää listaa, niin ehdotan Doctor Whota. Se ei ole tietenkään kaikille tuttu, mutta on meillä sentään pelattu omilla listoillaan esim. sekä Sandmanin päähahmoista että sivuhahmoista, ja väitän ettei Tohtori ainakaan Sandmania tuntemattomampi tällä foorumilla ole.
Muokannut 15.11.2013 06:22 Rinja
Kiva että ideoita listoiksi riittää. Valtiattaret on pian pelattu niin voidaan jossain välissä pelata ne valtiaatkin. Aleksanteri Suuri, Richard Leijonamieli, Julius Caesar, Octavianus/Augustus, Attila, Tsingis-Kaani, Saladin, Hammurabi, Qin Shi Huangdi...
mielikuvitushallitsijat anyone?
Huoleton kirjoitti: Kannatan Doctor Whota ja nokitan Star Warsilla, Tolkienin kääpiöillä ja Marvelin tyypeillä! :)
Kaikki Huolettoman ideat kuulostavat loistavilta!
Minusta valtiattarien jälkeen voisi ottaa vaihtelun vuoksi täysin fiktiivisiä hahmoja.
Ehdotan uudelleen parivaljakkoja:
Ren & Stimpy
Sam & Max
Viivi & Wagner
Satuta ja paranna -ketjut
Minä kannatan parivaljakkoja... En ole aktiivisemmin seurannut noista muista mitään, eli saattaisi jäädä osallistumatta tai kyseltyä kavereilta apua... Ja eihän sellaista voi sallia
Lisäksi haluan kannattaa Asterixia & Obelixia.

Sherlock Holmes & Dr. John Watson
Han Solo & Chewbacca
Mario & Luigi
Sonic & Tails
Edward Elric & Alphonse Elric
Raistlin Majere & Caramon Majere
Frodo Baggins & Samwise Gamgee
Noista Sonic & Tails ei ole mielestäni niin oleellinen, mutta muut kyllä näkisin listalla. Alkuperäisestä ehdotuksesta pudottaisin Fafhrd & Gray Mouserin hieman tuntemattomampana, samoin kuin Ren & Stimpyn ja Sam & Maxin.
Han Solo & Chewbacca
Mario & Luigi