Leirinuotion ohjeet

 • Dyn hahmo Kirjoittaja
 • Dyn
  Varjovelho
  Tasolla 66
  88.58

30.09.2013 20:53 #1 :: Dyn
Leirinuotion ohjeet
Tervetuloa Leirinuotiolle!

Leirinuotiolla kaikki Risingin käyttäjät voivat julkaista omia tekstejään: runoja, novelleja, tarinoita, pätkiä kirjoista... Leirinuotio on luonnollisesti myös paikka, jonne risinglaiset voivat kokoontua nauttimaan toistensa kirjallisista tuotoksista. Palautteen antaminen on enemmän kuin suotavaa.

Kaikkien tänne postattavien tekstien on ehdottomasti oltava omaa tuotostanne. Fanfiction on kuitenkin sallittua, kunhan muistatte aina merkitä ylös käyttämienne hahmojen ja maailmojen alkuperäiset luojat. Toisen kirjoittaman tekstin tai vaikka vain hahmonkin esitteleminen omanaan on rikos.

Kaikkien tänne postattavien tekstien, siis myös runojen, ikäraja on k-13. Elokuvien uusi ohjeistus k-12 soveltuu hyvin käytettäväksi, linkki . Huomioithan, että visuaalisen ja sanallisen kerronnan keinot voivat joltain osin poiketa toisistaan, ts. tapahtumat kuvassa ("hahmot liukuvat kohti vuodetta pusuttelumeiningillä" tai "miekka läpäisee päähenkilön kyljen") voi tekstillä kuvattuna vaikuttaa paljonkin enemmältä tai vähemmältä, käytetystä kielestä ja kertojavalinnasta riippuen. Jos olet epävarma tekstisi soveltuvuudesta ikärajoihin, lähetä se ensin jollekulle modelle.

Vaikka tämä onkin suomenkielinen foorumi, saa tänne tarinoida millä tahansa kielellä. Suomeksi kirjoitetut tekstit keräävät toki varmemmin palautetta.

Leirinuotio - kuten kaikki netin luomis- ja esittelygalleriat - on julkaisukanava. Tänne lähetetyt tekstit eivät periaatteessa kelpaa osallistumaan esimerkiksi kirjoituskilpailuihin. Myöskään genrelehdet eivät välttämättä pidä jo netissä julkaistuista töistä harkitessaan novelleja julkaistavaksi. Kustantajille nettijulkaisu harvemmin on este, sillä "oikean kirjan" tai sen osan muokkausvaihe on pitkä ja perustavanlaatuinen. Näidenkin tekstien kanssa kannattaa kuitenkin harkita tarkkaan, mihin niitä levittelee.


Tekstin julkaiseminen

Toivomme, että harkitsette, mitä foorumilla (niin Nuotiolla kuin muuallakin Risingilla) sanotte. Viestinne ovat täältä luettavissa vielä vuosienkin kuluttua. Internetissä se kuva, jonka ihmiset sinusta saavat, muodostuu puhtaasti siitä, kuinka ilmaiset itseäsi. Käytä siistiä kieltä: muista isot alkukirjaimet, älä viljele huutomerkkejä. Älä myöskään leiki väreillä tai hymiöillä.

Jos teksti on kovin pitkä, kannattaa se julkaista mieluummin osissa. Olemme huomanneet, että lyhyemmät tekstit saavat pitkiä enemmän palautettakin. Pituusrajoitusta täällä julkaistaville tarinoille ei kuitenkaan ole. Kaikenlaiset jatkotarinat olisi syytä vähintäänkin suunnitella ja mielellään myös kirjoittaa valmiiksi ennen postaamista. On hyvin suositeltavaa, ettei yhdellä käyttäjällä ole samaan aikaan kesken useampaa jatkotarinaa. Me modet neuvottelemma kuitenkin mielellämme erikoistapauksista.

Sisennykset eivät välttämättä toistu verkkosivulla. Lukemisen helpottamiseksi kappalejako kannattaa tehdä tyhjällä rivillä kappaleiden välissä, kuten tässäkin aiheessa on tehty.


Kommentoiminen

Haluamme, että tänne lähetetyt tekstit saavat asiallista, rakentavaa ja perustelut sisältävää palautetta. Emme mielellämme hyväksy vain parin sanan kommentteja. Hyvä kommentti nostaa esiin niin tarinan toimivia kuin kehittämistä kaipaaviakin puolia; hyvä kommentti auttaa kirjoittajaa kehittymään paremmaksi, mutta samalla myös kannustaa ja rohkaisee.

Älä mielellään tuo vanhalla Risingin foorumilla tai muilla sivustoilla olleita töitäsi tänne, paitsi tietenkin jos tekstit ovat mielestäsi jääneet ilman palautetta. Jos julkaiset töitäsi kotisivullasi, voit lisätä aloitusviestiin pelkän linkin.

Toivomme, ettei yksikään teksti jäisi täysin vaille palautetta. Jos olet epävarma jostakin, käänny rohkeasti moderaattoreiden puoleen. Me emme pure.

Antoisia luku- ja kirjoitushetkiä kaikille. Toivottavasti viihdytte täällä pitkään!

Palveluksessanne, modet Dyn, Iivari ja muut menneet Leirinuotion modet
Muokannut 26.07.2015 21:11 Dyn

 • Dyn hahmo Kirjoittaja
 • Dyn
  Varjovelho
  Tasolla 66
  88.58

01.10.2013 01:38 #2 :: Dyn
Leirinuotion ohjeet
Käytännön ohjeet vielä lyhyesti näin foorumin uudistuessa. Eli miten menetellä nyt kun osa tarinoista jäi arkistoon :

Minulla oli tarina vanhalla foorumilla, joka ei ollut ehtinyt saada yhtään kommenttia. Voinko julkaista sen uudelleen?
Julkaise ihmeessä tarinasi uudestaan. Jos ehdit saada kommentteja yhden-pari, mieti, onko tarina sellainen, josta erityisesti haluat vielä lisää kommentteja. Turhaan ei kannata siirtää. Siinä vallitsee ihan valinnan vapaus, postaatko saman tarinan uudestaan vai lisäätkö aiheen aloitukseen vain linkin arkistoon. Arkistossa olevia ketjuja ei voi enää kommentoida.

Minulla oli jatkotarina kesken, miten menettelen?
Tee jatkotarinallesi uusi ketju, jonka linkkaat vanhaan ketjuun. Tarinan uudet osat postaat sitten tänne uudelle foorumille.

Foorumin uudistuminen on hyvä hetki aktivoitua niin kirjoittamaan, julkaisemaan kuin kommentoimaankin muiden tekstejä. Tehdään tästä taas vähän aktiivisempi paikka. :smile:
Muokannut 01.10.2013 01:39 Dyn

 • Mika hahmo
 • Mika
  Teknikko
  Tasolla 17
  26.86
26.07.2015 14:26 #3 :: Mika
Leirinuotion ohjeet

Dyn kirjoitti: Kaikkien tänne postattavien tekstien, siis myös runojen, ikäraja on k-13. Tämä tarkoittaa, että teksti saa sisältää lähinnä miekankalistelua ja pussailua ilman yksityiskohtien kuvaamista. Lisätietoa osoitteesta: vet.fi/elokuvat_ikarajaluokitus.php


Ei niin että itselle tarve olisi akuutti, mutta mikäli joku foorumilainen haluaisi kirjoittaa tarinoita jotka eivät k-13 muottiin mahdu ja saada niille palautetta muilta, onko siihen mahdollisuutta Risingshadown puitteissa? Saako sellaisen tarinan esimerkiksi linkittää ja pyytää palautteen yksityisesti, vai onko raaempien tai tuhmempien tarinoiden käsittely täällä yksiselitteisesti kiellettyä?

Lisäksi huomauttaisin, että annettu vet.fi linkki on ilmeisesti vanhentunut, koska ko. osoitteesta ei löydy enää mitään.

26.07.2015 15:10 #4 :: poistettu
Leirinuotion ohjeet
Mieleen tulee heti kirjoituspiiri. Siellä on samalla lailla k-13 ikäraja, mutta koska piiri on suljettu, olemme tehneet poikkeuksia. Valitettavasti piiri on täynnä tällä hetkellä. Katsomme uudestaan tilannetta, kuhan saamme kommentointikierroksen loppuun yhden kerran.

Hiistulta kannattaa kysellä lisää. Hän on yberpomo siellä.

 • Dyn hahmo Kirjoittaja
 • Dyn
  Varjovelho
  Tasolla 66
  88.58

26.07.2015 18:03 #5 :: Dyn
Leirinuotion ohjeet
Joo, valitettavasti linkki ei enää toimi, pitäisi varmaan yrittää etsiä jostain vastaava (parempi?) kuvaus. Jos jollakulla on vinkkejä, niitä otetaan vastaan.

Pääsääntöisesti Risingin käyttäjät ovat yläasteikäisiä tai sitä vanhempia, joten tuota kolmeatoista on pidetty kautta aikain hyvänä ikärajana. Tämä koskee kaikkia Risingin osa-alueita, siis myös Tarinatehdasta ja kirjoituspiirejä, jollei niiden jäsenistä sitten voida suoralta kädeltä todeta, että ikää riittää kaikilla.

Mitä tuo ikäraja sitten sisältää, voinee miettiä vaikka leffoista -- vaikka toki visuaalinen kuvasto on aina vähän eri kuin kirjoitettu. Seksiin viittaaminen ja seksin harrastaminen ovat ok, mutta yksityiskohtaisiin elimellisiin kuvauksiin ei ole syytä mennä. Tämäntyyppisille teksteille on netissä varmasti omatkin julkaisupaikkansa. Väkivaltaa puolestaan voi olla taisteluissa yms, mutta turhaa ahdistavan pelon ilmapiiriä on syytä välttää, samoin ylenpalttista suolenpätkien viljelyä. Näitä voi toki olla kirjoittajan vaikea hahmottaa, mikä menee yli ja mikä on vielä ok -- jos olet epävarma tekstistäsi, lähetä se ensin jollekin modelle luettavaksi (minä, Iivari, kirjoituspiirien tapauksessa Hiistu).

 • Mika hahmo
 • Mika
  Teknikko
  Tasolla 17
  26.86
26.07.2015 18:22 #6 :: Mika
Leirinuotion ohjeet

Dyn kirjoitti: Seksiin viittaaminen ja seksin harrastaminen ovat ok, mutta yksityiskohtaisiin elimellisiin kuvauksiin ei ole syytä mennä. [...] Väkivaltaa puolestaan voi olla taisteluissa yms, mutta turhaa ahdistavan pelon ilmapiiriä on syytä välttää, samoin ylenpalttista suolenpätkien viljelyä.


En siis itse ole juuri parhaillaan kirjoittamassa mitään tarinaa, mutta tähän halusin tarkennusta, kun ohjeistava linkki ei enää auennut ja alkuperäisessä ohjeessa puhuttiin "miekkojen kalistelusta" ja "pussailusta". Luolakarhun klaani tai Tulen ja jään laulu ovat siis ilmeisesti esimerkkejä foorumille sopimattomista teoksista?

 • StaCa hahmo
 • StaCa
  Ritari
  Tasolla 32
  46.22

26.07.2015 18:35 #7 :: StaCa
Leirinuotion ohjeet
Leffojen osalta K-13 on nykyään K-12. Tai siis K-11 ja K-13 on yhdistetty Koo-kahdeksitoista.

www.ikarajat.fi/kriteerit.pdf

 • Dyn hahmo Kirjoittaja
 • Dyn
  Varjovelho
  Tasolla 66
  88.58

26.07.2015 21:01 #8 :: Dyn
Leirinuotion ohjeet
Mika: Ohjeistus yllä on aika vanha, kopioitu joltain foorumin versiolta nakki ja kivi jolloin yleisökin oli hiukan nuorempaa. Jälkimmäinen viestini taas perustui lähinnä tämänhetkiseen tilanteeseen, joten sitä voinee pitää ehkä parempana ohjenjuorana just nyt. Nämä muuttuvat sitä mukaa kun yleisö muuttuu. Parhaan mielikuvan saa varmaan siten, että jos oma teksti tuntuu poikkeavan rajusti väkivallallaan tai seksuaalisuuden esittelyllään muista foorumilla jo olevista teksteistä, niitä ei ehkä kannata tänne postata. Tärkeintä lienee, että paneskelu tai sisäelinten murskaaminen ole se jutun itsetarkoitus. Te osaatte varmasti kirjoittaa ihan hyviä tekstejä järkyttämättä lukijoitanne turhaan. Koko ikäraja-asian tarkoitus ei ole rajoittaa kenenkään ilmaisuvoimaa vaan tehdä Risingista sivusto, jonne kehtaavat kirjautua niin esiteinit kuin heidän vanhempansakin (molempia kun on kohderyhmässä).

Staca, kiitos, tuo K-12-luokka kuulosti aika hyvältä ja siltä mitä me ehkä nyt haetaan.

edit// Päivitin aloitusviestin ohjetta ikärajoista.
Muokannut 26.07.2015 21:10 Dyn
Tykännyt: Mika

05.11.2016 16:04 #9 :: Vumpalouska
Leirinuotion ohjeet

Dyn kirjoitti: Mika: Ohjeistus yllä on aika vanha, kopioitu joltain foorumin versiolta nakki ja kivi jolloin yleisökin oli hiukan nuorempaa. Jälkimmäinen viestini taas perustui lähinnä tämänhetkiseen tilanteeseen, joten sitä voinee pitää ehkä parempana ohjenjuorana just nyt. Nämä muuttuvat sitä mukaa kun yleisö muuttuu. Parhaan mielikuvan saa varmaan siten, että jos oma teksti tuntuu poikkeavan rajusti väkivallallaan tai seksuaalisuuden esittelyllään muista foorumilla jo olevista teksteistä, niitä ei ehkä kannata tänne postata. Tärkeintä lienee, että paneskelu tai sisäelinten murskaaminen ole se jutun itsetarkoitus. Te osaatte varmasti kirjoittaa ihan hyviä tekstejä järkyttämättä lukijoitanne turhaan. Koko ikäraja-asian tarkoitus ei ole rajoittaa kenenkään ilmaisuvoimaa vaan tehdä Risingista sivusto, jonne kehtaavat kirjautua niin esiteinit kuin heidän vanhempansakin (molempia kun on kohderyhmässä).

Staca, kiitos, tuo K-12-luokka kuulosti aika hyvältä ja siltä mitä me ehkä nyt haetaan.

edit// Päivitin aloitusviestin ohjetta ikärajoista.


Muistan, kun yksi varhainen tekstini vuodelta 2008 tai 2009 joutui wanhalla foomurilla joskus sensuroiduksi liiallisen väkivallan takia ;__;

Se oli kieltämättä aika huono teksti, mutta ei siksi että se olisi ollut mielestäni liian väkivaltainen. Sensuroinnin kohteeksi joutunut osio käsitteli poliisiväkivaltaa.

Valvojat: IivariDyn