-
- Arvaa mikä kirja!
- Leikkinurkka / Hiistu | Tänään 18:28
-
- Lukuhaaste: Helmet 2023
- Lukupiiri / Eija | Tänään 11:47
-
- Lukuhaaste: Popsugar 2023
- Lukupiiri / Eija | Tänään 11:44
-
- Lukuhaaste: Goodreads 2023
- Lukupiiri / Eija | Tänään 11:40
-
- Kasaripopin helmet ja timantit
- Konserttisali / Pisania | Tänään 08:52
Robert Kirkman: The Walking Dead (sarjakuvat ja romaanit)
Robert Kirkman: The Walking Dead - Ensimmäinen kirja
Egmont 2012 - Risingin tietokannassaThe Walking Dead on ehkä suurelle yleisölle tunnetumpi tv-sarjasta, jota esitetään Suomessakin. TV-sarja perustuu sarjakuvaan, jonka julkaisu aloitettiin USA:ssa vuonna 2003. The Walking Deadin juonen ydin on seurata pienen selviytyjäjoukon elämää zombi-infektion pyyhkäistyä pois suurimman osan elämästä maan päältä. Näkökulmahenkilönä on Rick Grimes -niminen sheriffi. Robert Kirkmanin käsikirjoittama ja Tony Mooren ja Charlie Adlardin piirtämä sarjakuva on saanut Eisner Awardin parhaasta jatkuvasta sarjakuvasarjasta vuonna 2010.
Sarjakuva tarjoaa juuri sitä mitä voi odottaakin. Tarina on toimiva pienen joukon selviytymistarina, joka tasapainottelee ulkopuolisten uhkien ja sisäisten ongelmien välillä. Kaikista eniten iloa tuottaa se, että sarjakuva ymmärtää kertoa selviytymisestä. Vaikka maailma on pullollaan zombeja, itse ongelmat eivät lähellekään aina ole elävät kuolleet; milloin ongelmia aiheuttavat ihmissuhteet, milloin mielenterveys tai vaikkapa rajalliset resurssit.
Robert Kirkman: The Walking Dead: Neljäs kirja
Egmont 2013 - Risingin tietokannassaThe Walking Dead -sarjakuva jatkaa yhä kulkuaan myös suomennettuina laitoksina. Televisiosarjan myötä entistä suurempaan suosioon noussut sarjakuva on saanut suuren määrän oheistuotteita lautapeleistä ja kirjoihin.
Neljäs The Walking Dead -albumi kokoaa yksiin kansiin edellisten albumien tapaan kaksitoista lehteä. Nyt saatavilla olevat lehdet ovat sarjan numerot 37-48. Ne sisältävät kaksi erillistä tarinaa. Näistä ensimmäinen, Tyyntä ennen, on nimensä mukaisesti tarina, joka pohjustaa suoraavia tapahtumia. Selviytyjäjoukon johtajan vaimon raskaus on viimeisillään ja selviytyjät varautuvat parhaimman mukaan Kuvernöörin kostoon. Luotuja kärsimään -tarina puolestaan ajaa Kuvernöörin ja selviytyjien polut jälleen vastakkain varsin shokeeraavasti.

Sarjakuvakaranteenistani huolimatta en malttanut olla lukematta Kirkmanin ja Jay Bonansingan romaania Kuvernöörin nousu , kun sen tuoreeltaan kirjastosta sain lainaan. Ehkä tässä samassa ketjussa voi puhua myös The Walking Dead -romaaneista… (Ja mikä jottei, koska muokkasin otsikkoa.)
Kuvernöörin nousun tapahtumat sijoittuvat siis aikaan ennen sarjakuvan (ja televisiosarjan) alkua. Pointtina on valaista, kuinka Kuvernööristä tuli sellainen kuin tuli. Olen ihmetellyt, ettei kirjaa ole suomennettu jo aiemmin (viime vuonna), koska sarja pyörii televisiossa ja on saanut paljon mainontaa ja varmaan katsojiakin ja sarjakuviakin saa suomeksi... Olen sitten arvellut, että ehkä kirja (jatko-osineen) on laadultaan niin epätoivoisen puolivillaista oheiskrääsää, ettei kukaan suomalainen kustantaja ole kehdannut edes yrittää rahastaa ihmisiä sillä. Mutta kirja olikin, etenkin näistä ennakko-odotuksista käsin, positiivinen yllätys. Se syventää Kuvernöörin hahmoa uskottavasti ja oikeasti paljon ja lisäksi oli vetävää luettavaa.
Tätä ensimmäistä osaa lukiessa ei mielestäni ollut väliä, ajatteliko Kuvernöörin olevan se sarjakuvien vaiko televisiosarjan hahmo (sikäli kun jollain toisellakin on ollut vaikeuksia mieltää heitä yhdeksi ja samaksi). Oikeasti kirja tietenkin liittyy sarjakuvien tarinaan ja esim. henkilöhahmojen ulkonäköä on kuvattu sen mukaan. (Ja etenkin sarjikseen hauskana yhtymäkohtana Wiltshire Estate.) Mutta en huomannut minkään sen suuremmin olevan ristiriidassa televisioversion kanssa, mitä nyt televisioon on poimittu nimet parilta kirjan henkilöltä ihan eri henkilöiden nimiksi... mutta voisihan se leikisti olla sattumaa. (Kirjasarjan myöhemmissä osissa, etenkin viimeisestä, oletettavasti käy kuitenkin väistämättä selväksi, että kyse on nimenomaan sarjakuvien tarinasta...)
Uskaltaisin jopa suositella kirjaa myös sellaisille henkilöille, joille The Walking Dead -tarinat eivät ole missään muodossa ennestään tuttuja, mutta zombitarinat kiinnostavat. (Vaikken kyllä ymmärrä, mikseivät olisi tuttuja, jos kerran kiinnostaa.

Tarinan väkivaltaisuus voi tulla Walking Deadia ennestään tuntemattomille lukijoille yllätyksenä, mutta väkivallattomat zombitarinat kai muutoinkin aika vähemmistöä... Paikoin sisäelimiä, verta ja aivokudosta roiskui jopa splatterin malliin. Spoilaamaton esimerkki kyseisistä verikinkereistä:
Hän jyristeli kulman taakse ja törmäsi uuteen katua mittailevaan zombiporukkaan.
Oudointa olivat toistuvat samankaltaisten kudosten ja elinten välähdykset. Jotkut niistä olivat tunnistettavia, toiset eivät niinkään. Sisuskalut liihottelivat joka suuntaan, mäjähtivät tuulilasiin ja liukuivat pitkin konepeltiä. Pieniä hampaanpalasia kerääntyi välillä tuulilasinpyyhkimiin ja jotakin muuta, jotakin vaaleanpunaista, kuin pieniä kalanmätihelmiä, juuttui konepellin saumoihin."

Ja ihan vaikkei väkivallankuvauksia sinänsä huomioisi, kävi kirjaa lukiessa muutoinkin mielessä, kuinka kauheaksi ja sairaaksi tarina voikaan mennä. Tarina on.. synkkä. Zombit eivät edes aina ole päähenkilöiden suurin murheenaihe, vaan elävistäkin riittää harmia. Ja jollei muuta, niin ulkona tihkuttaa vettä. Kirja sisältää myös
Zombeja siis tosiaan eliminoidaan ihan kiitettävä määrä. Lisäksi isoilla pojilla täytyy olla isojen poikien lelut… Aseista on pulaa, mutta aina muistetaan takuulla mainita, mimmoisella pyssyllä ammutaan. Ajoneuvojen suhteen ollaan vaateliaampia: alle löytyy vuosimallin 2011 Platinum Cadillac Escalade (kustomoidulla yhdystukiakselilla) sekä pari Harley-Davidsonin Electra Glideä. En ole varma, kun en jenkkikulttuuria niin tunne, mutta tarinassa taisi olla myös punaniskat vs. hienostoväki -asetelmaa. Päähenkilöillä, noilla kunnollisilla toiminnanmiehillä, on hauskaa päästessään naureskelemaan (oletettavasti edesmenneen) herrasväen jälkeensä jättämälle elämälle. Solariumlaite, tuo outo kapistus. Plantaasikartanot, nuo hassut isot rakennukset…
Väkivallan ja toiminnan ohella romaanilla on sama vahvuus kuin sarjakuvilla (ja mielestäni etenkin televisiosarjalla) eli keskittyminen henkilöhahmoihin ja heidän väliseen dynamiikkaan. Zombeja ja toimintaa ei ole suinkaan koko ajan tyrkyllä, vaan paikka paikoin henkilöt vain odottelevat, mahtaako jotain tapahtua, ja ovat ylen tyytyväisiä, jollei tapahdu. Yrittävät elää ns. tavallista elämää. Minusta sellaiset vaiheet rytmittivät tarinaa hyvin ja olivat muutoinkin herttaisia.
Ja siis se varsinainen tarinan kiintopiste: neljän miehen ja pienen tyttölapsen ryhmä selviytymässä zombituhosta. Sarjakuvaa pienempään hahmojoukkioon keskittyminen toi mielestäni hahmot paremmin lähelle lukijaa. Etenkin päähenkilöveljesten Philipin ja Brianin välinen suhde on kutkuttavan kimurantti. Riuska pikkuveli Philip on joutunut pitämään hintelän ja aran isoveljensä (kyllä, isoveljensä) puolia kouluajoista alkaen, eivätkä välit ole kovin läheiset.. ja samalla kuitenkin ovat, koska veljeys ja maailmanloppu yhdistävät. Lukiessa saa vain arvailla, mitä kaikkea veljeys lopulta kestää. Minua kosketti etenkin
”Onko tämä sinusta hyvä idea?” ”Haluatko puhua tästä?” ”Minä en tuomitse sinua.” Viisaita sanoja.
(Minulla tuli miesjoukostalapsen kanssa mieleen hupaisa (ja liikuttava!) mielleyhtymä Ylen laatudraamaan Taivaan tulet: kemijärveläinen neljän hengen ukkokööri, Jetsu ja kumppanit, huolehtimassa Urkki-pojasta. Kuvittelisi vain, että virkaintoisten sosiaalitanttojen sijasta Urkkia uhkaisivatkin nälkäiset homeiset lappilaiszombit...)
Pennyä ei käytetä näkökulmahenkilönä, mikä on mielestäni yksi kirjan parhaista ratkaisuista. Tyttö on joku, josta myös lukijan täytyy olla huolissaan ja yhdessä aikuisten henkilöhahmojen kanssa pohtia, mitä tyttö kaikesta tapahtuvasta mahtaa ajatella, kuinka hän siitä selviää ja (herraparatkoon) kuinkakohan haitallista se mahtaa olla hänen kehitykselleen… ”Tiensivuilla vilisi kauhuja, joita yhdenkään pienen tytön ei pitäisi koskaan todistaa.” Niinpä.
Ilmeisesti henkilöt paikoin puhuvat myös eteläosavaltioiden murteella, mutta suomennoksesta sitä ei tietenkään samalla tavalla huomaa... Muutoin pidin suomennoksesta, siinä oli paljon nokkelia sanavalintoja. Kirjan kirjoitustyylistä ei voi mitään runopisteitä antaa, koska etenkin henkilöhahmojen puhe oli paikoin yhtä caps lock -huutoa ja kirosanoja. Kuten (ei spoilereita) :
'Ymmärrän', Brian sanoi.
Philip ei lopettanut. Hänen silmänsä välkkyivät raivosta. 'Me selviämme tästä, mutta me selviämme tästä vain olemalla kamalampia hirviöitä kuin ne ovat! Tajuatko? Sääntöjä ei enää ole! Ei ole mitään filosofiaa, ei jaloutta, ei armoa. On vain me ja ne. Ja ainoa mitä ne haluavat tehdä, on syödä meidän sisuksemme! Joten meidän on vittu pakko syödä ne! Meidän pitää pureskella ne ja sylkeä ne ulos, jotta me selviämme tästä. Tai muuten ammun reiän tähän vitun sekaisin olevaan maailmaan! Tajuatko sinä, mitä minä sanon? TAJUATKO SINÄ MITÄ MINÄ SANON?'
Varmaan luen myös sarjan jatkoa, ainakin vielä seuraavan osan, mikäli sitä tulee suomeksi. Sinänsä tämä kirja toimisi ihan itsenäisenäkin teoksena, koska loppu teki kuitenkin eräänlaisen lopetuksen kirjassa seuratulle tarinalle. Tulevaisuus tietenkin jäi vielä avoimeksi (siis jollei sitä ennestään tiedä..), mutta lukijasta riippuen loppu jätti mieleen joko pahoja tai toiveikkaita aavistuksia.
Osaisiko joku kirjan lukenut kertoa
Ja muutoinkin: Oletteko lukeneet, suomeksi tai englanniksi? Mitä piditte?
Tällä hetkellä sekä lukeminen että kattominen on jääny tohon. Pitää jossain vaiheessa harkita, josko jaksais jatkaa, ihan mukavaa ajanvietettähän noi kumpikin on.
Tuon perusteella suosittelen kokeilemaan joskus myös romaania, olisi juuri tuota.tiarAnon kirjoitti: Mulle zombistooreissa kiinnostavimpana asiana on aina ollut se, miten ihmiset toimii ääriolosuhteissa: mitkä on niiden selviytymismekanismit, miten niiden suhtautuminen muihin ihmisiin muuttuu, miten niitten ideologiat ja aatteet kestää kriisin.

Minua taas on ärsyttänyt televisiosarjan Rick, joka ainakin alussa yritti ohjata joukon toimia, mutta mielestäni teki ärsyttävästi vääriä ratkaisuja. (Olen ikuisesti katkera siitä Merlen hylkäämisestä katolle.) Sittemmin hänestä on yhä enemmän tullut sellainen reppana, joka ei enää niinkään ärsytä kuin käy sääliksi... Joten sarjakuvien toiminnallisempi Rick-hahmo on minulle enemmän mieluinen. (Televisiosarjassa tuntuu, että Rickin action-puoli on ulkoistettu Darylille, moottoripyörää myöten.tiarAnon kirjoitti: Sarjakuvassa varsinkin päähenkilön machoilu muistutti mua ikävällä tavalla Preacherin päähenkilöstä, Jesse Custerista. Jotenkin en kaipaa lainkaan sen tyyppisiä sankareita. :S

Hiistu kirjoitti: Lopetin sarjakuvien lukemisen toiseen (suomi)albumiin, koska en halunnut tavata alkuperäistä Kuvernööriä.
Mitä olen netissä itseäni spoilannut, on hän sarjakuvissa melko erilainen hahmo kuin televisiosarjan vastineensa,
Ehkä on ihan hyvä, etten ole katsonut tv-sarjaa.

Kuinka pitkä sarjakuva on, ts. onko sillä jokin varsinainen loppu tiedossa? Tarina menee aika puuduttavaksi heti ensimmäisen albumin jälkeen, sillä kakkos- ja kolmosalbumit ovat aikalailla samaa tavaraa. Tarina ei vain etene.
Yksi asia on jäänyt vaivaamaan (kaksoisspoileri!)
Olen sarjakuvassa siinä vaiheessa, jossa Rick kumppaneineen on ehtinyt viettää aikaa vankilassa jo muutaman tovin. Rickin rooli ryhmän johtohahmona alkaa olla epäselvä ja neljäs albumi päättyikin kohtaan, jossa hän lienee ainakin osaksi syrjäytetty johtajan paikalta. Kiintoisaa kyllä, miten asiat siitä eteenpäin jatkuvat. Eniten odotan Kuvernöörin ilmaantumista kuvioihin, vaikka luulinkin jossain vaiheessa, että hahmo on puhtaasti tv-sarjan keksintöä. Itse asiassa olen miettinyt, haluanko jatkaa tarinaa sarjiksen vai telkkusarjan muodossa, koska molempien seuraaminen samaan aikaan tai vuorotellen ei vaikuta hyvältä idealta. Molemmista kuitenkin pidän, enkä halua luopua kummastakaan, vaikka ne ehkä hieman spoilaavatkin toisiaan.
Mukavaa, että Rick ei ole sarjakuvassa niin puhtoinen sankari kuin tv-serkkunsa, joka pyrkii lähes epätoivoisesti pitämään kaikkien puolia ja olemaan kaikin tavoin hyvis. Sarjiksessa hän osoittaa välillä jopa selvää itsekkyyttä ja kyynisyyttäkin, kuten normaalin ihmisen uskoisi. Sarjis-Rick on ilahduttavan rosoinen tyyppi, jolla on myös synkkä puolensa, jonka vuoksi hän herättää lukijassa ristiriitaisiakin tunteita. Tv-Rick taas on lähinnä sympaattinen hahmo, jonka vuoksi häntä haluaisi taputtaa olalle ja sanoa että "kyllä se siitä".
Like Kustannus jatkaa kuitenkin Walking Dead -romaanien kääntämistä, Kuvernöörin tuhon ensimmäinen osa on luvassa helmikuussa. Itse en ole näihin kirjoihin tutustunut - ne eivät kiinnosta yhtään, vaikka sarjakuvasta pidänkin. Toisaalta sarjiksen taso on ollut laskussa, sillä kuudes kokoelma oli heikoin tähän mennessä. Seiskaa en ole vielä lukenut.