Uusimmat viestit

Uusimmat keskustelut

Steven Erikson ja Malazan-kirjat

 • Iivari hahmo Kirjoittaja
 • Iivari
  Arkkivelho
  Taso: 47
 • Viestejä: 983
11.03.2014 10:07 - 11.03.2014 10:11 #1 : Iivari
Aloitin juuri Gardens of the Moonin , Malazan Book of the Fallen -teossarjan ensimmäisen kirjan, lukemisen, koska olen vuosikausia lukenut Risingilta useiden pitävän kirjasarjaa erittäin hyvänä. Siksi olinkin hämmentynyt, kun en löytänyt tältä uudelta foorumilta keskustelua aiheesta, ja perustin sen, koska minulla on vasta prologin lukemisen jälkeenkin jo useita kysymyksiä, joihin mielelläni haluaisin vastauksia.

Aluksi ihan perustietoja: olenko oikeassa, jos ymmärrän kirjasarjan suomennoksen olevan kutakuinkin 'Malazanilainen kirja langenneesta (imperiumista)', vai menenkö aivan pieleen?

Toisekseen, onko tosiaan niin, että kirjan mukana olevassa kartassa eivät näy prologin tapahtumapaikat? Ja kumpi puoli katkoviivoitusta on imperiumin vallassa, kumpi ei? Siitä päätellen, että Pale -kaupunkia piiritetään, se ei olisi, jolloin pohjoisosassa olisi leveä kaistale ei-imperiumia, mutta aivan pohjoisin olisi taas imperiumin hallinnassa, mikä tuntuu hassulta.

Ja sitten vielä viimeinen kysymys tähän hätään: miten Ian C. Esslemontin kirjoittamat Malazan -kirjat suhteutuvat Eriksonin kirjoittamiin?

Olen tosiaan lukenut vasta esipuheen, prologin ja pari sivua ensimmäisestä luvusta, enkä vielä ole kovin hyvin kartalla, mutta sinänsä teos vaikuttaa olevan juuri sitä, mitä kaipaan. Joskin kieli ei ole helpoimmasta päästä, tarkistan kännykkäni englanti-englanti -sanakirjastani useita sanoja per sivu, ja se tietysti häiritsee hieman. Jotain sanaa accoutrements 'kaikki varusteet, mitä kannat mukanasi päivämarssilla' ei ihan päivittäin tule käytettyä.

"Kenellä on rohkeutta
pystyttää muistomerkikseen
lumilinna."
Pekka Kejonen
Viimeksi muokattu: 11.03.2014 10:11 Iivari.

 • Hiistu hahmo
 • Hiistu
  Varjovelho
  Taso: 60
 • Viestejä: 3085
22.03.2014 19:42 - 22.03.2014 19:45 #2 : Hiistu
Vastaus käyttäjältä Hiistu aiheessa Steven Erikson ja Malazan-kirjat
Minä olen lukenut ensimmäistä Malazan-kirjaa... arviolta viimeiset viisi vuotta, tai ehkä enemmän, pariin vuoteen en kylläkään yhtään. Aloin aikoinaan lukea saksankielistä käännöstä ja sikälikin vähän kyseenalaista, mitä alkujaan ymmärrän lukemastani, ja tietty että mitä sitten taas seuraavalla kerralla muistan. Mutta lukeminen on ollut hauskaa. :lol: Hmm, joo, tässä puhutaan jostain armeijasta, aivan, aiemminkin oli jokin armeija jossain, ihan tuttua juttua, oltiinkos myö nyt hyökkäämässä vai perääntymässä vai muutoin vain passissa...

Nykyään minulla olisi alkuperäinen englanninkielinenkin pokkari hyllyssä, joten voisi joskus lukea sen. Toisaalta ensimmäisen kirjan perusteella ei taida selvitä sarjan tarinasta vielä paljoakaan, joten täytyisi lukea muutkin osat... Ainakaan tällä hetkellä ei into riitä.

Odotin pitkään, että sarja vielä joskus ilmestyisi myös suomeksi, mutta saattaa jäädä tapahtumatta. Minkä kustantamon kuvioihin tuollainen "perinteinen" iso fantasiasarja nykyään voisi sopia? Voisihan sitä koittaa markkinoida "kaikille Game of Thrones -faneille" tai jotain...

Iivarin karttakysymyksiin en valitettavasti muista vastausta, vaikka kirjassa olikin sama kartta. (Saksalaiset muuten ovat ratkaisseet käännöspulmat nimeämällä sarjan uusiksi: Das Spiel der Götter. Suomeksi "Jumalten peli". Tai leikki.)
Viimeksi muokattu: 22.03.2014 19:45 Hiistu.

 • Jussi hahmo
 • Jussi
  Arkkivelho
  Taso: 61
 • Viestejä: 1550
25.05.2014 00:03 - 29.05.2014 02:50 #3 : Jussi
Vastaus käyttäjältä Jussi aiheessa Steven Erikson ja Malazan-kirjat
Iivari: Vastaukset tulevat liian myöhään, jos olet jatkanut Gardens of the Moonin lukemista maaliskuun jälkeen... Vilkaisin vasta nyt ketjua. Sarjan nimi olisi suomeksi suunnilleen "Malazin kaatuneiden kirja". Malazan on adjektiivimuoto sanasta Malaz, joka on sen saaren nimi, josta imperiumi sai alkunsa. Sarjan otsikon merkityksestä:

The “Book of the Fallen” part of the series title comes from a book listing falling soldiers that Napoleon is said to have maintained.


Pienempi alue Genabackisin mannerta eli katkoviivan sisäpuolinen on imperiumin hallussa. Upottamasi kartta on muuten sarjan kolmannesta osata Memories of Ice. GotM:n prologi tapahtuu Malazin saarella, joka löytyy tästä kartasta (oikea alakulma).

Esslemontin romaaneista ensimmäinen, Night of Knives tapahtuu ennen Eriksonin kirjoja - loput rinnakkain Eriksonin sarjan viimeisten osien kanssa. Esimerkiksi Return of the Crimson Guard tulee lukea ennen Toll the Houndsia, mutta aikaisintaan silloin, kun The Bonehunters on takana. Elokuussa ilmestyvä Assail on The Malazan Empire -sarjan päätösosa, mutta Erikson sanoi äsken haastattelussa, että hänen tietääkseen Esslemont on tehnyt sopimuksen kustantajan kanssa imperiumin syntyaikaan sijoittuvasta trilogiasta.

Olen ajatellut, että ainoa mahdollisuus saada jotain Eriksonilta suomeksi on se, että hän tulisi kunniavieraaksi Finnconiin. En kuitenkaan usko, että yksikään maamme kustantamoista tarttuisi massiiviseen The Malazan Book of the Falleniin. Ehkä jotakin muuta voitaisiin kääntää miehen tuotannosta, kuten ensi marraskuussa julkaistava lyhyehkö scifiromaani Willful Child , jonka pitäisi sekä parodioida että kunnioittaa alkuperäistä Star Trekiä. Tai sitten yksi hänen pienoisromaaneistaan, joista kolme löytyy kokoelmasta The Devil Delivered and Other Tales .

Hiistu: minusta TMBotF ei ole kovin perinteistä fantasiaa, ja varsin kaukana Game of Thronesin tyylistä. Tiedän, että jotkut Tulen ja jään laulun fanit vihaavat Eriksonin sarjaa. Kirjailija on kyllä onnistunut saamaan sekä kriitikoiden että lukijoiden suosion. Sarjan avausosa pääsi World Fantasy Award -finalisteihin, ja kaksi viimeistä nousivat New York Timesin bestseller-listalle. Pari vuotta sitten ilmoitettiin, että Eriksonin kirjoja on myyty yli miljoona kappaletta.
Viimeksi muokattu: 29.05.2014 02:50 Jussi.

 • Jussi hahmo
 • Jussi
  Arkkivelho
  Taso: 61
 • Viestejä: 1550
23.05.2015 14:48 #4 : Jussi
Vastaus käyttäjältä Jussi aiheessa Steven Erikson ja Malazan-kirjat

Jussi kirjoitti: Erikson sanoi äsken haastattelussa, että hänen tietääkseen Esslemont on tehnyt sopimuksen kustantajan kanssa imperiumin syntyaikaan sijoittuvasta trilogiasta.


Tähän on saatu varmistus. Ian C. Esslemontin uuden Path to Ascendancy -trilogian avausosa Dancer's Lament ilmestyy ensi helmikuussa:

Dancer's Lament focuses on the genesis of the empire. This new prequel trilogy features Dancer, the skilled assassin, who, alongside the mage Kellanved, would found the Malazan empire.


Jos joku tulevaisuuden lukija haluaa tutustua Malazin maailmaan kronologisessa järjestyksessä, täytyy hänen aluksi hankkia Eriksonin Kharkanas-trilogia, sitten Esslemontin Path to Ascendancy.

 • max hahmo
 • max
  Kapteeni
  Taso: 46
 • Viestejä: 627
23.05.2015 18:24 #5 : max
Vastaus käyttäjältä max aiheessa Steven Erikson ja Malazan-kirjat

Jussi kirjoitti:
Jos joku tulevaisuuden lukija haluaa tutustua Malazin maailmaan kronologisessa järjestyksessä, täytyy hänen aluksi hankkia Eriksonin Kharkanas-trilogia, sitten Esslemontin Path to Ascendancy.

Veikkaan että tällaisen tulevaisuuden lukijan Malazan-taival myös hyytyisi siihen vielä Gardens of Mooniakin pahemmin. :wink:

 • Jussi hahmo
 • Jussi
  Arkkivelho
  Taso: 61
 • Viestejä: 1550
01.11.2017 17:23 #6 : Jussi
Vastaus käyttäjältä Jussi aiheessa Steven Erikson ja Malazan-kirjat
Yllättävä käänne : Erikson on laittanut Kharkanas-trilogian päätösosan toistaiseksi tauolle ja kirjoittaa nyt Toblakai-trilogian avausosaa. Syynä tähän on se, että Kharkanas-kirjat ovat myyneet todella huonosti. Eriksonin tarkoituksena on yhä kirjoittaa Walk in Shadow jossain välissä, ehkä jo ensimmäisen Toblakai-romaanin perään. Uusi trilogia alkaa 4-5 vuotta The Malazan Book of the Fallenin lopetuksen jälkeen ja kertoo Karsa Orlongista. Ensimmäisen osan työnimenä on The God is not Willing. Siitä ei ole vielä tietoa, milloin kirja julkaistaan.

Kerrotaan toinenkin Erikson-uutinen. Mieheltä ilmestyy ensi vuoden lokakuussa scifiromaani Rejoice, a Knife to the Heart . Kustantajana toimii Britanniassa Gollancz.

 • Jussi hahmo
 • Jussi
  Arkkivelho
  Taso: 61
 • Viestejä: 1550
11.05.2018 20:03 #7 : Jussi
Vastaus käyttäjältä Jussi aiheessa Steven Erikson ja Malazan-kirjat

Jussi kirjoitti: Pari vuotta sitten ilmoitettiin, että Eriksonin kirjoja on myyty yli miljoona kappaletta.

Tieto oli vuodelta 2012. Nyt saimme päivityksen: myyntiluvut ovat ylittäneet kolme miljoonaa. Viimeisen kuuden vuoden sisällä Eriksonin kirjoja on siis ostettu kaksi miljoonaa kappaletta. The Malazan Book of the Fallenin päätösosan ilmestyminen 2011 ei tappanut lukijoiden kiinnostusta, vaan suosio on päin vastoin kasvanut.

Erikson muuten kertoi viime vuoden lopulla haastatteluissa, että Malazan-kirjojen kääntyminen tv-sarjaksi oli hyvin lähellä. Tv-sovitus olisi pohjautunut kolmeen ensimmäiseen osaan (Gardens of the Moon, Deadhouse Gates & Memories of Ice) – näihin oltiin hankkimassa oikeuksia. Lisäksi mukana olisi ollut keksitty uusi juonilinja, joka olisi kertonut Tavoren seikkailuista ensimmäisten kirjojen aikana. Kaiken piti olla selvää, ja Eriksonin puoli myös allekirjoitti sopimuspaperit. Mutta sitten kaikki yhtäkkiä kaatui.

We thought we had a deal with a tv production company (handshake agreement, contracts worked over for more than six months, signatures provided, awaiting completion from their end, and then it all crashed)


Ensi syyskuussa Britanniassa julkaistaan yhteisnide The Second Collected Tales of Bauchelain & Korbal Broach . Kokoelmasta löytyy sarjan kolme uusinta pienoisromaania.


Viestin lopuksi lokakuussa ilmestyvän Rejoicen kansikuvat:

BrittikansiPohjois-Amerikassa käytettävä kansi

 • Jussi hahmo
 • Jussi
  Arkkivelho
  Taso: 61
 • Viestejä: 1550
05.11.2018 15:20 #8 : Jussi
Vastaus käyttäjältä Jussi aiheessa Steven Erikson ja Malazan-kirjat
Ranskassa Gardens of the Moonista ja Deadhouse Gatesista on julkaistu uudet laitokset Marc Simonettin maalaamilla uusilla kansikuvilla. Tämän kunniaksi kustantamo laati tyylikkään ranskankielisen kirjatrailerin:Trailerin mukaan Eriksonin sarjan osia on myyty 3,5 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti, ja niitä on käännetty 21 eri kielelle. Tykkään kovasti Simonettin taiteesta:
Gardens of the Moon
Dedhouse Gates

Jussi kirjoitti: Uusi trilogia alkaa 4-5 vuotta The Malazan Book of the Fallenin lopetuksen jälkeen ja kertoo Karsa Orlongista. Ensimmäisen osan työnimenä on The God is not Willing. Siitä ei ole vielä tietoa, milloin kirja julkaistaan.

Karsa-trilogian nimi on Witness. The God is Not Willing ilmestyy näillä näkymin marraskuussa 2019.

 • Jussi hahmo
 • Jussi
  Arkkivelho
  Taso: 61
 • Viestejä: 1550
28.07.2020 11:50 - 28.07.2020 11:54 #9 : Jussi
Vastaus käyttäjältä Jussi aiheessa Steven Erikson ja Malazan-kirjat
Erikson julkaisi Facebook-päivityksen, jossa hän puhuu Kharkanas-trilogian lykkääntyneestä päätösosasta Walk in Shadow. Kaksi lainausta:

Forge of Darkness was published in 2012. Fall of Light, the second book in the Kharkanas Trilogy, came out in 2016. If all goes to plan, the final book, Walk in Shadow, will be completed this year, and be released in 2022 or early 2023.

Walk in Shadow will show up in the bookstores with little fanfare. The publishers won’t be expecting much from it. Limited hardback print run (if at all) and quickly added to the canon of ‘other books by Erikson.’ And for the sixty-three fans who really like this trilogy (joke), I have this bit of news which you can take for what it’s worth: I will be writing Walk in Shadow expressly for you.


Hyvä juttu, että kirja on tulossa. Kuten mainitsin ketjussa aiemmin, Kharkanas-trilogian saaman huonon vastaanoton takia Erikson päätti kirjoittaa Fall of Lightin jälkeen seuraavaksi Witness-trilogian avausosan The God Is Not Willing. Erikson kertoi 28. helmikuuta saaneesa kirjan valmiiksi. TGINW:n ilmestymisaika on näillä näkymin marraskuu 2021. Aika pitkä tauko valmistumisesta julkaisuun...

Malazin keisarikunnan synnystä kertovan Esslemontin prequel-sarjan Path to Ascendancy kolmas osa Kellanved's Reach ilmestyi viime vuonna. Mutta tarina ei pääty tähän. Nyt heinäkuussa Esslemont puhui sarjan jatkosta:

1. The Jhistal is the first of three new books in the Path to Ascendancy series with a possible 3 more to follow.
2. It will take place a couple of decades after Kellanved's Reach and involves the Falaran archipelago--its cultural backgrounds, its traditions, its people.
3. He hopes to eventually write about the Northern Genabackan campaigns (Blackdog, Mott Wood, etc.)
4. He's unaware of whatever publishing date is up for the book on Amazon.
5. It sounds like the book following The Jhistal will cover the first Malazan landings on Seven Cities and will center on the fall of Aren and the 'infamous slaughter" by the T'lan Imass there.

Viimeksi muokattu: 28.07.2020 11:54 Jussi.

Paikalla 50 vierailijaa
Uusin jäsen: Matilda Wilkus
Jäseniä yhteensä: 9724