Osuuskumman antologiat

 • Dyn hahmo Kirjoittaja
 • Dyn
  Varjovelho
  Tasolla 67
  8.22

03.09.2012 23:39 #1 :: Dyn
Osuuskumman antologiat

Kumman rakas
(toim. Taru Luojola ja Tarja Sipiläinen)

Osuuskumma-kustannus 2012 - Risingin tietokannassa

Kotimaiseen spefikenttään on pyrähtänyt mukaan uudenlainen ilmiö: osuuskuntamuotoinen, kirjoittajien yhteistyön pohjalta pyörivä Osuuskumma-kustannus. Kumman rakas -antologia on Osuuskumman ensimmäinen julkaisu. Se sisältää neljätoista novellia, joiden yhdistävänä teemana on erilainen rakkaus.

Rakkautta ja jopa vähän erotiikkaa teksteissä huokuukin, vaikka osa kirjoittajista tulkitseekin teemaa enemmän fantasiamaailman kuin rakkauden eriskummallisuuden kautta. Mukana on niin vampyyrejä, veden henkiä kuin scifimäisempääkin kuvastoa. Myös novellien laatu poukkoilee rajusti: osa teksteistä tuntuu viimeistelemättömältä sivujen täytteeltä, osa kannattelee kotimaisen novellistiikan lippua odotusten mukaisesti korkealla.

Lue lisää...
Muokannut 09.10.2013 17:00 Hiistu

 • Hiistu hahmo
 • Hiistu
  Varjovelho
  Tasolla 62
  2.58

05.07.2013 13:02 #2 :: Hiistu
Arvostelu: Steampunk! – Koneita ja korsetteja

Steampunk! – Koneita ja korsetteja
toim. J. S. Meresmaa ja Markus Harju

Osuuskumma 2012 - Risingin tietokannassa

Steampunk! – Koneita ja korsetteja
on osuuskuntakustantamo Osuuskumman viime vuonna julkaisema antologia, jossa on mukana yhdeksän kotimaista kirjoittajaa. Novelleista kolme, Magdalena Hain Vaskimorsian, Heikki Nevalan Hevostuhatjalkainen sekä Anni Nupposen Joka ratasta pyörittää, ovat myös vuoden 2013 Atorox-novellipalkinnon ehdokkaita.

Yhdistävänä tekijänä antologian novelleilla on niiden sijoittuminen steampunk-genreen. Osassa novelleita ”höyrypunk” on välttämätön osa juonta: tarina esimerkiksi rakentuu eriskummallisten keksintöjen ja ihmisten kohtaamisen ympärille. Toisissa novelleissa höyrymekaniikka ilmalaivoineen ja muine ihmelaitteineen tarjoaa lähinnä hulppeat puitteet vauhdikkaille seikkailuille. Genren vahvuutena tuntuukin olevan, ettei höyrykoneiden tarvitse olla järin käytännöllisiä tai kenties edes mahdollisia oikeasti valmistaa. Miksi asentaa kulkupeliinsä pyörät, jos sille voi rakentaa nivelikkäät hyönteisen jalat? Parhaimmillaan novellit ovatkin mielikuvituksen ilottelua. Erityismaininnan ansaitsee myös julkaisun huoliteltu ulkonäkö kuvitettuine alkukirjaimineen.

Lue lisää...

 • Vehka hahmo
 • Vehka
  Poimuvelho
  Tasolla 37
  15.14

18.06.2016 00:22 #3 :: Vehka
Arvostelu: Steampunk! - Silintereitä ja siipirattaita

Steampunk! - Silintereitä ja siipirattaita

Antologia, toim. Anne Leinonen ja Mia Myllymäki
Osuuskumma 2016 - Risingin tietokannassa

Anne Leinosen ja Mia Myllymäen toimittama Steampunk! – Silintereitä ja siipirattaita on suorastaan hykerryttävän ihana kirja. Vaikka steampunk pursuaa toisinaan suorastaan ulos korvista, tässä novellikokoelmassa näkökulma on sen verran uusi, että novellit tuntuvat raikkailta ja virkistäviltä. On kiehtovaa lukea steampunkia juuri Suomen ja lähialueiden vaihtoehtohistoriana ainaisen Ison-Britannian sijaan. Menninkäiset, Turku ja Venäjän keisarikunta ihastuttavat ja tempaisevat mukaansa.

Vaikka novelleissa näkyvätkin laajasti steampunkin perinteiset ainekset kellokoneistoista höyrykoneisiin, ilmalaivoihin ja pukuloistoon, juuri kotoinen miljöö antaa kokoelmalle uutta särmää. Ilahduttavaa on myös se, miten eheitä kokonaisuuksia novellit ovat. Lähes jokainen niistä tuntuu hiotulta ja harkitulta. Vaikka steampunkissa helposti sorrutaan samojen aihioiden toistamiseen ja kierrättämiseen, tämän kokoelman novellit onnistuvat erottautumaan toinen toisistaan siten, että kokonaisuus on runsas ja herkullinen. Mukaan mahtuu mysteeriä, romantiikkaa, uskonnollisilla teemoilla leikittelyä ja reaalifantasiaa.

Lue lisää...

Valvojat: RinjaEmelie