Sally Green: Puoliksi paha
-
Kirjoittaja
Dyn
Varjovelho
Taso 66
Sally Green: Puoliksi paha
Gummerus 2014 - Risingin tietokannassaSally Greenin Puoliksi paha -trilogia palauttaa nuorten spekulatiivisen kirjallisuuden dystopia-aallon ja avaruusmatkojen jälkeen sinne, mistä koko juttu tuntui alkaneenkin: Harry Potterin Englantiin. Tällä kertaa tosin jästejä kutsutaan nurjiksi, Lontoossa ei majaile taikaministeriö vaan valkoisten noitien neuvosto, ja noitien lapset käyvät ihan tavallisia kouluja. Yhteiskunnassa vaikuttaa sama taikovien ja ei-taikovien kahtiajakoisuus, vaikka Greenin luomus jääkin Rowlingin maailman yksityiskohtaisuudesta pitkälle jälkeen. Ja siinä missä Harry Potter kumppaneineen taisteli pahuutta vastaan, Greenin tarina pyrkii leikkimään hyvän ja pahan erilaisilla näkökulmilla.
Trilogian samannimisen avausosan päähenkilönä tavataan teini-ikäinen Nathan, joka on syntynyt nelilapsisen perheen nuorimmaiseksi ja sisaruksistaan poikkeavaksi lapseksi. Nathanin äiti on valkoinen parantaja, mutta isä aikakautensa pelätyin ja jahdatuin musta noita, jonka tappolistalta löytyy niin lapsia kuin merkkihenkilöitäkin. Asetelma ei lupaa hyvää yhteisössä, jossa sukupolvet ja verenperintö ratkaisevat, kuka olet ja millaiseksi tulet. Nathan suljetaankin heti alkuun noitayhteiskunnan ulkopuolelle, ja hänelle tehdään lapsesta pitäen selväksi, kuinka erilainen, vaarallinen ja iljettävä hän on.
-
Q_Black
Ritari
Taso 34

-
LunaJei
Ratsumestari
Taso 29
- Viestejä: 98
- Saadut kiitokset: 29
Olen samaa mieltä Q_Blackin kanssa, en ymmärrä Pottereihin vertausta. Olen myös kuullut Nälkäpeliin ja jopa Twilightiin verrattavan, ja täytyy kyllä ihmetellä, mistä moisia päätelmiä on vedetty. En nyt ala kommentoimaan kysesistä sarjoista suuntaan tai toiseen muuta kuin sen, että ne eroavat täysin tästä. Varmaan moinen vertailu on tehty vain suosittujen nimien kuuluisuudella ratsastamista varten. Sinäänsä typerää, mielestäni tämä sarja pärjäisi mainiosti ihan ominkin voimin.
-
Kirjoittaja
Dyn
Varjovelho
Taso 66
Samoin erilaisuuden käsittely, vähemmistöjen ja syrjinnän teemat, oikeuden ja oikeuden jakamisen teemat. Nämä ovat toki usein myös tyypillisiä nuortenkirjateemoja, mutta käsittely nimenomaan magian ominaisuuksien kautta on minusta näissä kirjoissa kiinnostavalla tavalla yhteistä. Näkisin siis yhteyden enemmänkin vahvuutena kuin kummankaan kirjan heikkoutena: on vain hyvä, että näistä tärkeistä asioista kirjoitetaan toimivia kirjoja.
Mitä kustantaja sitten ehkä ratsastaa markkinoinnissaan muiden kirjojen maineella on kokonaan toinen asia...
-
Mirelle
Soturi
Taso 23
- Viestejä: 57
- Saadut kiitokset: 6
-
kirja_friikki
Aseenkantaja
Taso 14
- Viestejä: 1
- Saadut kiitokset: 0