Marjut Hjelt: Veden valtiaat

  • VMN hahmo Kirjoittaja
  • VMN
    Painajainen
    Tasolla 35
    41.65

06.01.2013 19:34 #1 :: VMN
Marjut Hjelt: Veden valtiaat

Marjut Hjelt, Christer Nuuttinen: Veden valtiaat: totta ja tarua

Suomalaisen kirjallisuuden seura 2012 - Risingin tietokannassa

Veden valtiaat on tietokirja maailman erilaisista vesiolennoista antiikin jumalista vedenhaltioihin, merenneitoihin ja suomalaiseen näkkiin. Kirja pyrkii kuvaamaan mahdollisimman kattavan määrän erilaisia vedessä eläviä taruolentoja. Kymmeniä olentoja esitellään, mutta hieman eksoottisemmat olennot, kuten aasialaiset ja afrikkalaiset, jäävät pienemmälle huomiolle. Pääpaino on yleisesti tunnetuimmissa olennoissa ja Suomen ja sen naapurimaiden taruissa.

Kirjailijan lyhyen johdannon jälkeen käydään heti eri hahmojen esittelyyn. Hahmoista ei pulaa olekaan, mutta näistä kerrotaan kuitenkin vain hyvin lyhyesti: siitä mistä olennosta on kyse, miltä kyseinen olento näyttää kuvituksen kera, ja mikä taru olennon taustalla on.

Pisimmilläänkin selitykset ovat vain sivun ja lyhyimmillään kappaleen mittaisia, ja suuret sivut ovat täynnä valkoista tyhjyyttä. Tämä onkin kirjan suurin ongelma: mistään hahmosta ei kerrota tarpeeksi kattavasti, jotta niistä voisi luoda persoonallisen tai edes selvän kuvan. Kirja haluaa myös luoda maailman, jossa kaikki hahmot elävät samaan aikaan. Pidemmän päälle eri olentojen samanlaisuus alkaa puuduttaa, kaikki kun tekevät ja haluavat samoja asioita. Kun olentojen taustoja selitetään vain lyhyesti, jää kuville tehtäväksi erottaa samanlaiset hahmot toisistaan.

Lue lisää...

Valvojat: RinjaEmelie