-
- Terry Pratchett
- Lukusali / Freyja | Tänään 17:27
-
- Lukuhaaste: Helmet 2023
- Lukupiiri / Pisania | Eilen 21:53
-
- Lukuhaaste: Goodreads 2023
- Lukupiiri / Pisania | Eilen 21:51
-
- Mitä olet viimeksi lukenut - arvioita kirjoista
- Lukusali / Jussi | Eilen 21:01
-
- Lukuhaaste: Popsugar 2023
- Lukupiiri / Pisania | Eilen 10:28
kovakantinen, pokkari vai e-kirja?
Kysely: kovakantinen, pokkari vai e-kirja?
kovakantinen |
|
55 | 69.6% |
pokkari |
|
13 | 16.5% |
e-kirja |
|
9 | 11.4% |
äänikirja |
|
1 | 1.3% |
muu (mikä?!) |
|
1 | 1.3% |
Äänestäjiä yhteensä: 79 | |||
Sinun täytyy olla kirjautuneena, jotta voit osallistua tähän kyselyyn. |
Itse luen melkein aina kovakantisia niiden kestävyyden ja helppouden (kovat kannet

Pokkareita ostan, kun tiedän, etten lue kirjaa monesti tai jos hintaero kovakantiseen on huomattava tai on hyvä tarjous. Jotkut klassikot, joista en silti kovin pidä, mutta ne on pakko olla, ovat päässeet hyllyyni pokkarin muodossa. Jostain olen myös saanut päähäni, ettei rannalla/ulkona saa lukea muita kuin pokkareita, joten ostotilanteessa mietin missä kirjaa luen. Ulkona luen vain "pinnallisia" kirjoja, eli sellaisia, joista on helppo "tulla ulos" ja keskeyttää lukeminen.
E-kirjoja vastustan. Niitä lukiessa lukukokemus ja tunnelma ei välity samalla tavalla ja saan vain silmäni kipeäksi. Etuna silti on hinta ja saatavuus. Kirjat ei lopu kesken ja ne on luettavissa välittömästi oston jälkeen. Syksyllä aion joitain e-kirjoja silti ostaa, tylsien oppituntien varalta.
Äänikirjoista ei ole kauheasti kokemusta, mutta luen kirjani mielummin itse. Kunhan saan ajokortin, ostan ainakin sormustenherrat äänikirjoina pitempiä matkoja varten, koska itse niitä en pysty lukemaan.
Muu osio on kaikkea muuta varten. Yllättäen. Itselläni kokemusta yhdestä tällaisesta. En muista kirjan nimeä, mutta ala-asteella luin jonkun kirjan A4 paperille tulostettuna. Lukukokemus ei ollut kovin hyvä.
Mikäli mahdollista kirjat aina sidottuna.
Lukukokemus ei poikkea pehmeäkantisen tai kovakantisen välillä. Kirjastosta lainatessa on ihan sama onko kirja kovakantinen vai pokkari.
Tietyt kirjat haluan välttämättä paperisena, mutta koska haluan rajoittaa fyysisten kirjojen määrää, olen alkanut suosia myös e-kirjoja. Suomenkieliset e-kirjat on yleensä liian kalliita, mutta tarjouksista niitä tulee ostettua. E-kirjasta en ole valmis maksamaan samaa kuin kovakantisesta kirjasta. Kaikki englanninkieliset mieluiten e-kirjoina, mutta kyllä niitä paperisenakin tulee hankittua. Englanninkielisissä en välitä onko pokkari vai kovakantinen.
Äänikirjat ovat minulle vieraita, samoin e-kirjat.
E-kirjoja en ole kokeillut, kun saan päänsärkyä jo tavallisesta koneella olevan tekstin tihrustamisesta.
Olen kiinnostunut tarinasta, en esineestä.
Käytännössä luen omien tilastojeni mukaan reilun puolet e-kirjoja, vajaan puolet painettuja. Kovakantisen ja pehmeäkantisen välinen valinta on sitten taas ihan irrelevantti: täällä Ranskassa ei nykyään paineta uutuuskirjallisuuttakaan kovakantisena juuri ollenkaan. Ne ovat suurimmalta osalta niitä French Flanppeja, paksua kartonkia lipareilla.
Ja koska synkeästi inhoan e-kirjan vastustamista pelkästä periaatteesta, kokeilematta ja koettamatta kunnon lukulaitteita, linkkaan nämä:
stazzy.net/index.php/calendula/2015/vast...en-huolestuneeseen-e
stazzy.net/index.php/calendula/2015/ota-riski-tutustu-e-kirjaan
StaCa kirjoitti: Ja koska synkeästi inhoan e-kirjan vastustamista pelkästä periaatteesta, kokeilematta ja koettamatta kunnon lukulaitteita, linkkaan nämä:
stazzy.net/index.php/calendula/2015/vast...en-huolestuneeseen-e
stazzy.net/index.php/calendula/2015/ota-riski-tutustu-e-kirjaan
Linkit ei mulla ainakaan toimi.
Sitten aiheeseen, en tee eroja kovakantisen tai pokkarin välillä. Jos kirja on mielenkiintoinen, ei oikeastaan kiinnosta kummassa muodossa se on. Äänikirjoja ei tule kuunneltua, koska kuuntelen mieluummin musiikkia, yleensä juurikin jotain lukiessa. Minulla on kyllä koneella The Complete Sherlock Holmes äänikirjana, mutta en ole edes ensimmäistä osaa saanut tuntia pidemmälle kuunneltua yli 6kk aikana. Kerran taisin oikein ajatuksella kuunnella, mutta nukahdinkin sängylle, joten pitäisi varmaan aloittaa alusta sekin.
E-kirjoihin en ole koskenut, koska en omista lukulaitetta eikä minulla ole varaa hankkia tablettia tms lukulaitetta. Läppäriltä en puolestaan tykkää lukea kirjoja, jotenkin kauhean epämukavaa ja luentomonisteiden takia ei vapaa-ajalla viitsi tietokoneelta mitään foorumeita raskaampaa lukea. Myöskin hinta on e-kirjoissa esteenä, en todellakaan tahdo maksaa samaa hintaa tai joissain tapauksissa jopa enemmän e-kirjasta kuin vastaavasta paperiversiosta. Ulkomaiset kaupat on toki halpoja, mutten juurikaan tykkää niiden maksumenetelmistä. Tykkään maksaa suoraan verkkopankilla, kortilla maksaminen on aina kammoksuttanut, vaikka lieneekin aika turvallista useimmiten.
Tämä tägi-linkki toivottavasti toimii, siitä kaksi ekaa postausta
stazzy.net/index.php/calendula/tag/e-kirja
muoks: Linkit toimii kun kopioi linkin osoitteen ja liittää hakukenttään.
Katselin noita e-kirjojen hintoja ja kyllä ne ihan sopivissa hintaluokissa pyörii. Elisan kaupassa suunnilleen pokkarihintoja, joten voisin hyvinkin tuollaisen ostaa pokkarin sijaan. Ja tarjoukset on hyviä kuten nyt Bernard Cornwellin - Viimeinen kuningaskunta maksaa vain 2,90€.
Jotkut kirjat on toki kalliimpia, mutta kauheasti yli kahdenkympin ei mennä, enkä sen hintaista ostaisikaan. Joitain näytenovelleja saa ilmaiseksi mm. Sally Greenin - puoliksi valetta.
Minulla on hiukan hassu tapa. Jos luen suomeksi, se on fyysinen kirja (ei väliä onko kovakantinen vai pokkari), mutta jos luen englanniksi, haluan sen olevan e-kirja (ostan kuitenkin fyysiset kirjat kovakantisina jos mahdollista, riippumatta kielestä). Koska nykyään luen eniten englanniksi, kulutan siis eniten e-kirjoja ja se onkin minulle mieluisin tapa lukea. En edes tiedä missä vaiheessa tämä muutos ajtuksissa on tullut, vielä jonkin aikaa sitten en ollut e-kirjojen suuri fani.
Gespenst kirjoitti: E-kirjoja en ole kokeillut, kun saan päänsärkyä jo tavallisesta koneella olevan tekstin tihrustamisesta.
Minä saan silmäni väsyneiksi ja kipeiksi, jos luen näyttöpäätteeltä, mutta siksi onkin olemassa kirjanlukulaitteita e-kirjojen lukemiseen. Ne eivät rasita silmään, fiilis on aikalailla sama kuin lukisi tekstiä normipaperilta. Minulla on nyt menossa elämäni toinen lukulaite, mutta sekin alkaa olla jo aika kulunut käytöstä. Akku kestää edelleen hyvin muutaman vuoden (3?) jälkeen, mutta softa alkaa temppuilla. Pitäisi varmaan päivittää...
E-kirjoissa viehättää niiden helppous. Jos lähtee pidemmälle reissulle, kaikki kirjat saa pieneen tilaan, eikä painoa tule liikaa (suuri etu kun matkustaa pelkillä käsimatkatavaroilla!). Kirjat saa myös heti käyttöönsä, kun ne ostaa (jos tekee hankintoja verkkokaupasta). Ja varsinkin englanninkieliset e-kirjat ovat suht huokeita. Harmillisin piirre on ehkä se, että ei pysty selailemaan kirjaa eteenpäin tai palaamaan aiempiin tapahtumiin yhtä helposti kuin fyysisen kirjan kanssa.
E-kirjoina luen vain tieteellistä kirjallisuutta. Se on yleensä laji, mitä pitää olla käsillä pinoittain joten on helpompaa, että materiaali on bitteinä.
Kirjastosta lainaan mielummin e-kirjan tai kovakantisen tai pehmeäkantisen, en pokkaria. Ostin ensimmäisen tablettini kaksi vuotta sitten ja sitä ennen vastustin e-kirjoja. En vastusta enää. Lukulaitteenkin hommasin, halpa ja aika surkea(32€), mutta minulle se kelpaa hyvin. Joku päivä aion kyllä satsata kunnolliseen.
Vastasin joku muu: nidottu, pehmeäkantinen
Lukulaite ois ihan jees, nyt kun miettii. Pääsisi lukemaan englanniksi niin paljon enemmän... Tarvitseeko e-kirjojen ostoon PayPalin? Tai ylipäätään, miten ne olisi mahdollista maksaa?
Itselleni lukemisessa tärkeää on paikan valinnan vapaus; missä lukee, on hyvin tärkeää. Kyllähän mä koitin tehdä opiskelusta mukavampaa ja menin lukemaan biitsille koulukirjoja, mutta ainut lukulaite oli Nokian luuri, eikä siinä ole iso ruutu, joten kokeiluksi jäi. En moiti e-kirjoja, enkä usko että ne syrjäyttävät normikirjat, mutta lukijan ne tarttee kyllä - normikirjan vaa nappaat mukaas. Onneks Adlibriksestä (mainos, ei sponssattu) löytyy aika hyvin englannin kielellä noita kriminologian normikirjoja. Niitä tullut lähiaikoina enemmän osteltua.
Otsikossa ei eritelty tarkemmin kysymyksen sisällöstä, joten koska romaania kirjoitan, niin meinaan kyllä heittää läppää siitäkin. Yes? Eli sitten kun julkaisen, niin kyllä ensisijaisesti pyrin iha normikirjoihin, mutta tottakai julkaisen e-kirjanakin. E-kirjoissa on se jännä juttu, että ne ovat tehneet tuon itsekustantamisen aikasta halvaksi, mikä on aika kolikko jo sinällään: toisaalta se auttaa kirjallisuutta yleisellä tasolla, kun enemmän tulee kirjoja ja kirjailijoita; mutta toisaalta se tuottaa todella paljon sontaa (tällä tarkoitan laadullisesti kehnoa), mitä kukaan ei suodata. Onneksi sitä itte voi valita, että lukeeko sontaa tietysti, mutta jotenkin aika pahaenteinen juttu.
Vastatakseni Suden kyssäriin:
The Big Bad Wolf kirjoitti: Tarvitseeko e-kirjojen ostoon PayPalin? Tai ylipäätään, miten ne olisi mahdollista maksaa?
Paypalilla ite maksan. Iha hyvin toimii. Suomalaisista puljuista saa varmaa iha millä vaa, kuha ei ole tyhjiä pulloja.
E-kirjoja en ole kokeillut. Voisin kokeillakin, jos saisin vaikka lahjaksi lukulaitteen. En silti ole ajatellut itse sellaiseen panostaa. Jos matkustaisin paljon, hankkisin todennäköisesti lukulaitteen.
Wind kirjoitti: Kas kun kukaan ei ole maininnut miki-kirjaa, siis sitä puolikkaan pokkarin kokoista, jossa teksti on ladottu eri suuntaan kuin normikirjassa.
Minulla on nyt sattumoisin yksi kirja lainassa miki-kirjana. Ihan näppärän kokoinen ja tykkään siitä, että fontti on normaalin kokoista. Sivut vaan ovat niin ohuet, että kestävyys arveluttaa.
The Big Bad Wolf kirjoitti: Kansipapereilla ei ole niin väliä,sinänsä kätsy kun toimii kirjanmerkkinä, mutta repeilevät herkästi.
Tästä syytä otan itse kansipaperit aina pois siksi aikaa, kun kirja on kesken.
Jos kovakantiset eivät olisi em. syistä epäkäytännöllisiä, pitäisin niistä eniten. Ovathan ne niitä "oikeita" kirjoja erilaisine tuoksuineen ja tosiaan laadukkaita. Minullakin on muutama "tärkeämpi" kirja hyllyssä nimenomaan kovakantisena.
Minäkin olin ennen e-kirjojen hanakas vastustaja, mutta sitten sain sattuman kautta Kindlen käyttööni ja se oli menoa! Kindlen huono puoli on, että lukemista on löytynyt vain englanniksi. Mutta luen mielelläni ilmaista tai lähes ilmaista (tyyliin yksi dollari) scifi- ja fantasiahömppää mitä sieltä Amazonista löytyy pilvin pimein. Kindleä käytän lähinnä reissatessa, kun on niin pirun kätevä, ja välillä sängyssä (ei tarvitse erikseen lukuvaloa!


Äänikirjoja en käytä ollenkaan. Muutamat onnettomat yritykset ovat päättyneet joko nukahtamiseen tai vähintään ajatusten harhailuun.
