kovakantinen, pokkari vai e-kirja?

×

Kysely: kovakantinen, pokkari vai e-kirja?

kovakantinen
55 69.6%
pokkari
13 16.5%
e-kirja
9 11.4%
äänikirja
1 1.3%
muu (mikä?!)
1 1.3%
Äänestäjiä yhteensä: 79
Sinun täytyy olla kirjautuneena, jotta voit osallistua tähän kyselyyn.
 • Xerion hahmo Kirjoittaja
 • Xerion
  Ritari
  Tasolla 31
  37.46

23.06.2015 17:45 #1 :: Xerion
kovakantinen, pokkari vai e-kirja?
Millaisia kirjoja luette mieluiten ja miksi? Lisäksi nidottu vai sidottu?

Itse luen melkein aina kovakantisia niiden kestävyyden ja helppouden (kovat kannet :cheesy: ) takia. Ostan ja lainaan pääasiassa kovakantisia, koska ne ei kärsi kuljetuksessa. Kovakantisissa parasta on lukukokemus ja tunnelma.

Pokkareita ostan, kun tiedän, etten lue kirjaa monesti tai jos hintaero kovakantiseen on huomattava tai on hyvä tarjous. Jotkut klassikot, joista en silti kovin pidä, mutta ne on pakko olla, ovat päässeet hyllyyni pokkarin muodossa. Jostain olen myös saanut päähäni, ettei rannalla/ulkona saa lukea muita kuin pokkareita, joten ostotilanteessa mietin missä kirjaa luen. Ulkona luen vain "pinnallisia" kirjoja, eli sellaisia, joista on helppo "tulla ulos" ja keskeyttää lukeminen.

E-kirjoja vastustan. Niitä lukiessa lukukokemus ja tunnelma ei välity samalla tavalla ja saan vain silmäni kipeäksi. Etuna silti on hinta ja saatavuus. Kirjat ei lopu kesken ja ne on luettavissa välittömästi oston jälkeen. Syksyllä aion joitain e-kirjoja silti ostaa, tylsien oppituntien varalta.

Äänikirjoista ei ole kauheasti kokemusta, mutta luen kirjani mielummin itse. Kunhan saan ajokortin, ostan ainakin sormustenherrat äänikirjoina pitempiä matkoja varten, koska itse niitä en pysty lukemaan.

Muu osio on kaikkea muuta varten. Yllättäen. Itselläni kokemusta yhdestä tällaisesta. En muista kirjan nimeä, mutta ala-asteella luin jonkun kirjan A4 paperille tulostettuna. Lukukokemus ei ollut kovin hyvä.

Mikäli mahdollista kirjat aina sidottuna.

 • Eija hahmo
 • Eija
  Hornanhenki
  Tasolla 51
  51.80

23.06.2015 18:22 #2 :: Eija
kovakantinen, pokkari vai e-kirja?
Jos itselleni hankin, niin mieluiten 1. painos, tai samanlainen formaatti kuin 1. painos eli yleensä kovakantinen. On kirjoja, joita ei julkaista kuin pehmeäkantisena, silloin luonnollisesti on OK ostaa pehmeäkantinen.

Lukukokemus ei poikkea pehmeäkantisen tai kovakantisen välillä. Kirjastosta lainatessa on ihan sama onko kirja kovakantinen vai pokkari.

Tietyt kirjat haluan välttämättä paperisena, mutta koska haluan rajoittaa fyysisten kirjojen määrää, olen alkanut suosia myös e-kirjoja. Suomenkieliset e-kirjat on yleensä liian kalliita, mutta tarjouksista niitä tulee ostettua. E-kirjasta en ole valmis maksamaan samaa kuin kovakantisesta kirjasta. Kaikki englanninkieliset mieluiten e-kirjoina, mutta kyllä niitä paperisenakin tulee hankittua. Englanninkielisissä en välitä onko pokkari vai kovakantinen.

23.06.2015 18:31 #3 :: Wicked-Willie
kovakantinen, pokkari vai e-kirja?
Tykkään enemmän kovakantisista, mieluiten kansipaperin kanssa, mutta käytännössä ostan sekä kova-, että pehmeäkantisia. Suurinpiirtein puoliksi menee määrätkin kirjahyllyssäni (ihan kaikkia kirjojani en ole vielä luetteloinut tai laittanut noita detaljeja ylös, niin filtterit eivät vielä kerro koko totuutta).

Äänikirjat ovat minulle vieraita, samoin e-kirjat.

 • Dyn hahmo
 • Dyn
  Varjovelho
  Tasolla 67
  4.52

23.06.2015 18:35 #4 :: Dyn
kovakantinen, pokkari vai e-kirja?
Pokkari tai maksipokkari. Pehmeäkantisia on helpoin kantaa mukana paikkaan kuin paikkaan, eivätkä kirjan kustannukset ole uponneet ulkoasuun. Uskoisin siirtyväni e-kirjoihin jollain aikavälillä tulevaisuudessa juurikin tämän kannettavuuden takia, mutta toistaiseksi luen vielä enemmän paperilta kuin digitaalisesti.

23.06.2015 18:36 #5 :: Mustelmann
kovakantinen, pokkari vai e-kirja?
Kaikki paitsi sähköisessä eli digitaalisessa muodossa olevat kirjat kelpaavat minulle. Kirjat ovat ravintoa mielelle ja sielulle, mutta niissä pitää olla myös jotain kouriin tuntuvaa. Eikä kirjakokoelma edes näyttäisi yhtään miltään, jos se olisi vain tiedosto tabletin uumenissa. E-kirjat varmaan säästävät luontoa tai jotain, mutta minua sellainen ei kiinnosta.

 • Skie hahmo
 • Skie
  Senesalkki
  Tasolla 44
  5.59

23.06.2015 19:29 #6 :: Skie
kovakantinen, pokkari vai e-kirja?
Kovakantinen, jos pitää valita. Pokkarit on ihan jees, varsinkin silloin kun on reissuun lähdössä tai ostaa kirjan, jonka sisällöstä ei ole ihan varma. E-kirjat on kätevyydessään huippuja, mutta en tosiaan ole niistä valmis maksamaan samoja hintoja kuin aidosta asiasta. Vanhat klassikot saa kyllä kivasti e-kirjana itselle luettavaksi. Äänikirjojen kanssa ongelma on aina, että ajatus lähtee harhailemaan muille maille vierahille ja huomaan vartin päästä, ettei mulla ole hajuakaan siitä mitä kirjassa on tapahtunut.
Tykännyt: SnugleClown

23.06.2015 19:44 #7 :: Gespenst
kovakantinen, pokkari vai e-kirja?
Hinnan takia ostan yleensä pokkareita. Silti luen mieluiten kovakantisena, paitsi ne pitkät kirjat, jotka on kevyempi lukea pehmeäkantisena, esim. TSH.
E-kirjoja en ole kokeillut, kun saan päänsärkyä jo tavallisesta koneella olevan tekstin tihrustamisesta.

 • StaCa hahmo
 • StaCa
  Ritari
  Tasolla 32
  49.69

23.06.2015 21:46 #8 :: StaCa
kovakantinen, pokkari vai e-kirja?
Mikä tahansa.

Olen kiinnostunut tarinasta, en esineestä.

Käytännössä luen omien tilastojeni mukaan reilun puolet e-kirjoja, vajaan puolet painettuja. Kovakantisen ja pehmeäkantisen välinen valinta on sitten taas ihan irrelevantti: täällä Ranskassa ei nykyään paineta uutuuskirjallisuuttakaan kovakantisena juuri ollenkaan. Ne ovat suurimmalta osalta niitä French Flanppeja, paksua kartonkia lipareilla.


Ja koska synkeästi inhoan e-kirjan vastustamista pelkästä periaatteesta, kokeilematta ja koettamatta kunnon lukulaitteita, linkkaan nämä:

stazzy.net/index.php/calendula/2015/vast...en-huolestuneeseen-e
stazzy.net/index.php/calendula/2015/ota-riski-tutustu-e-kirjaan
Muokannut 27.06.2015 21:37 Hiistu Syy: Yhdistetty peräkkäiset viestit.

 • Strato hahmo
 • Strato
  Senesalkki
  Tasolla 41
  75.55

23.06.2015 22:13 #9 :: Strato
kovakantinen, pokkari vai e-kirja?

StaCa kirjoitti: Ja koska synkeästi inhoan e-kirjan vastustamista pelkästä periaatteesta, kokeilematta ja koettamatta kunnon lukulaitteita, linkkaan nämä:

stazzy.net/index.php/calendula/2015/vast...en-huolestuneeseen-e
stazzy.net/index.php/calendula/2015/ota-riski-tutustu-e-kirjaan


Linkit ei mulla ainakaan toimi.

Sitten aiheeseen, en tee eroja kovakantisen tai pokkarin välillä. Jos kirja on mielenkiintoinen, ei oikeastaan kiinnosta kummassa muodossa se on. Äänikirjoja ei tule kuunneltua, koska kuuntelen mieluummin musiikkia, yleensä juurikin jotain lukiessa. Minulla on kyllä koneella The Complete Sherlock Holmes äänikirjana, mutta en ole edes ensimmäistä osaa saanut tuntia pidemmälle kuunneltua yli 6kk aikana. Kerran taisin oikein ajatuksella kuunnella, mutta nukahdinkin sängylle, joten pitäisi varmaan aloittaa alusta sekin.

E-kirjoihin en ole koskenut, koska en omista lukulaitetta eikä minulla ole varaa hankkia tablettia tms lukulaitetta. Läppäriltä en puolestaan tykkää lukea kirjoja, jotenkin kauhean epämukavaa ja luentomonisteiden takia ei vapaa-ajalla viitsi tietokoneelta mitään foorumeita raskaampaa lukea. Myöskin hinta on e-kirjoissa esteenä, en todellakaan tahdo maksaa samaa hintaa tai joissain tapauksissa jopa enemmän e-kirjasta kuin vastaavasta paperiversiosta. Ulkomaiset kaupat on toki halpoja, mutten juurikaan tykkää niiden maksumenetelmistä. Tykkään maksaa suoraan verkkopankilla, kortilla maksaminen on aina kammoksuttanut, vaikka lieneekin aika turvallista useimmiten.

 • Sini hahmo
 • Sini
  Arkkivelho
  Tasolla 45
  38.29

24.06.2015 08:29 #10 :: Sini
kovakantinen, pokkari vai e-kirja?
Jännää, ei toimi noi StaCan linkit mullakaan suoraan, mutta koska tiesin jo ainakin toisen lukeneeni, lähdin etsimään niitä sieltä. Linkit on kyllä oikeat osoitteet...

Tämä tägi-linkki toivottavasti toimii, siitä kaksi ekaa postausta
stazzy.net/index.php/calendula/tag/e-kirja
Muokannut 24.06.2015 08:30 Sini

 • Xerion hahmo Kirjoittaja
 • Xerion
  Ritari
  Tasolla 31
  37.46

24.06.2015 09:08 #11 :: Xerion
kovakantinen, pokkari vai e-kirja?
^ Eipä toimi tuokaan. Kummankaan linkit ei toimi.

muoks: Linkit toimii kun kopioi linkin osoitteen ja liittää hakukenttään.

Katselin noita e-kirjojen hintoja ja kyllä ne ihan sopivissa hintaluokissa pyörii. Elisan kaupassa suunnilleen pokkarihintoja, joten voisin hyvinkin tuollaisen ostaa pokkarin sijaan. Ja tarjoukset on hyviä kuten nyt Bernard Cornwellin - Viimeinen kuningaskunta maksaa vain 2,90€.

Jotkut kirjat on toki kalliimpia, mutta kauheasti yli kahdenkympin ei mennä, enkä sen hintaista ostaisikaan. Joitain näytenovelleja saa ilmaiseksi mm. Sally Greenin - puoliksi valetta.
Muokannut 24.06.2015 09:09 Xerion

 • Emelie hahmo
 • Emelie
  Verivelho
  Tasolla 58
  9.09

24.06.2015 09:51 #12 :: Emelie
kovakantinen, pokkari vai e-kirja?
Minä vastasin, että e-kirjoja.

Minulla on hiukan hassu tapa. Jos luen suomeksi, se on fyysinen kirja (ei väliä onko kovakantinen vai pokkari), mutta jos luen englanniksi, haluan sen olevan e-kirja (ostan kuitenkin fyysiset kirjat kovakantisina jos mahdollista, riippumatta kielestä). Koska nykyään luen eniten englanniksi, kulutan siis eniten e-kirjoja ja se onkin minulle mieluisin tapa lukea. En edes tiedä missä vaiheessa tämä muutos ajtuksissa on tullut, vielä jonkin aikaa sitten en ollut e-kirjojen suuri fani.

Gespenst kirjoitti: E-kirjoja en ole kokeillut, kun saan päänsärkyä jo tavallisesta koneella olevan tekstin tihrustamisesta.


Minä saan silmäni väsyneiksi ja kipeiksi, jos luen näyttöpäätteeltä, mutta siksi onkin olemassa kirjanlukulaitteita e-kirjojen lukemiseen. Ne eivät rasita silmään, fiilis on aikalailla sama kuin lukisi tekstiä normipaperilta. Minulla on nyt menossa elämäni toinen lukulaite, mutta sekin alkaa olla jo aika kulunut käytöstä. Akku kestää edelleen hyvin muutaman vuoden (3?) jälkeen, mutta softa alkaa temppuilla. Pitäisi varmaan päivittää...

E-kirjoissa viehättää niiden helppous. Jos lähtee pidemmälle reissulle, kaikki kirjat saa pieneen tilaan, eikä painoa tule liikaa (suuri etu kun matkustaa pelkillä käsimatkatavaroilla!). Kirjat saa myös heti käyttöönsä, kun ne ostaa (jos tekee hankintoja verkkokaupasta). Ja varsinkin englanninkieliset e-kirjat ovat suht huokeita. Harmillisin piirre on ehkä se, että ei pysty selailemaan kirjaa eteenpäin tai palaamaan aiempiin tapahtumiin yhtä helposti kuin fyysisen kirjan kanssa.
Muokannut 24.06.2015 09:53 Emelie

 • Xerion hahmo Kirjoittaja
 • Xerion
  Ritari
  Tasolla 31
  37.46

24.06.2015 10:29 #13 :: Xerion
kovakantinen, pokkari vai e-kirja?
Itse olen tässä parin päivän aikana vakavasti harkinnut tuota lukulaitteen ostoa. Täällä lapissa voi kirjastosta kai myös lainata e-kirjoja, joten kaikkea ei tarvitsisi ostaa.

24.06.2015 11:45 #14 :: Morgan Blood
kovakantinen, pokkari vai e-kirja?
Jos hankin kirjan, se on kovakantinen. Kovakantintisia ottaa kuitenkin vastaan myös antikvariaatit (jos kirja on millään tavoin liikkuva), joten säästyn useimmiten poisheittämisen tuskalta, mikäli kirja ei enää hyllyyn sovi. Pokkareita vaihdan antikvariaateissa matkalukemiseksi. Joskus ostan jonkun jos vaihdettava ei mukana kannu.

E-kirjoina luen vain tieteellistä kirjallisuutta. Se on yleensä laji, mitä pitää olla käsillä pinoittain joten on helpompaa, että materiaali on bitteinä.

 • Wind hahmo
 • Wind
  Tähtipilotti
  Tasolla 40
  74.99

24.06.2015 14:56 #15 :: Wind
kovakantinen, pokkari vai e-kirja?
Kas kun kukaan ei ole maininnut miki-kirjaa, siis sitä puolikkaan pokkarin kokoista, jossa teksti on ladottu eri suuntaan kuin normikirjassa. Ehkä spefiä ei ole liiemmin julkaistu mikinä. Itse uskon, että miki on päiväperho, joka kuolee pois e-kirjojen tieltä, mutta juuri nyt otan mieluiten matkalle mukaan mikikirjan. Se on helppo sujauttaa taskuun, kun menee passin-/lipuntarkastukseen ja ottaa taas esiin, kun tulee hetki aikaa lukea. Lukumukavuus on sama kuin paperikirjoilla yleensäkin, fonttikoko on sama, ainoastaan paperi on ohuempaa. Ja tietysti sitä on kevyt pidellä. Ainoa haitta on suppea valikoima.

24.06.2015 17:29 #16 :: Scartti
kovakantinen, pokkari vai e-kirja?
Hintojen takia ostan pokkareita, vaikka mielelläni ostaisin kova- tai pehmeäkantisia. Lapseni haluaisi, että ostaisin Arvoitus nimeltä Margo-kirjan, joka on nidottu eli pehmeäkantinen, mutta siinä on ELOKUVAKANNET! Mä vihaan elokuvakansia. En osta.

Kirjastosta lainaan mielummin e-kirjan tai kovakantisen tai pehmeäkantisen, en pokkaria. Ostin ensimmäisen tablettini kaksi vuotta sitten ja sitä ennen vastustin e-kirjoja. En vastusta enää. Lukulaitteenkin hommasin, halpa ja aika surkea(32€), mutta minulle se kelpaa hyvin. Joku päivä aion kyllä satsata kunnolliseen.

Vastasin joku muu: nidottu, pehmeäkantinen
Muokannut 24.06.2015 17:33 Scartti

24.06.2015 19:59 #17 :: The Big Bad Wolf
kovakantinen, pokkari vai e-kirja?
Kovakantiset näyttää hyllyssä parhailta, joten ne. Kansipapereilla ei ole niin väliä,sinänsä kätsy kun toimii kirjanmerkkinä, mutta repeilevät herkästi.

Lukulaite ois ihan jees, nyt kun miettii. Pääsisi lukemaan englanniksi niin paljon enemmän... Tarvitseeko e-kirjojen ostoon PayPalin? Tai ylipäätään, miten ne olisi mahdollista maksaa?

24.06.2015 21:20 #18 :: poistettu
kovakantinen, pokkari vai e-kirja?
Pokkari on reissussa ja kovakantinen kotona mukavampi. E-kirja on siitä hyvä, että harvinaisempiakin kirjoja löytyy pdf:nä (tai vastaavana) aika hyvin netistä. HUOM!! Todella paljon löytyy näitä iha länsimaisen kirjallisuuden kulmakiviä ILMAISENA netistä (teostomaksut rauennut jo tai vastaavaa)! Kun aloitin opiskelee kriminologiaa, niin monet kirjat olivat e-kirjoja. Kyllähän se ärsytti niitä lukea tietokoneelta. Ehdottomasti niitten lukemiseen pitäisi olla iha oma lukija tai Ipad (tai vastaava).

Itselleni lukemisessa tärkeää on paikan valinnan vapaus; missä lukee, on hyvin tärkeää. Kyllähän mä koitin tehdä opiskelusta mukavampaa ja menin lukemaan biitsille koulukirjoja, mutta ainut lukulaite oli Nokian luuri, eikä siinä ole iso ruutu, joten kokeiluksi jäi. En moiti e-kirjoja, enkä usko että ne syrjäyttävät normikirjat, mutta lukijan ne tarttee kyllä - normikirjan vaa nappaat mukaas. Onneks Adlibriksestä (mainos, ei sponssattu) löytyy aika hyvin englannin kielellä noita kriminologian normikirjoja. Niitä tullut lähiaikoina enemmän osteltua.

Otsikossa ei eritelty tarkemmin kysymyksen sisällöstä, joten koska romaania kirjoitan, niin meinaan kyllä heittää läppää siitäkin. Yes? Eli sitten kun julkaisen, niin kyllä ensisijaisesti pyrin iha normikirjoihin, mutta tottakai julkaisen e-kirjanakin. E-kirjoissa on se jännä juttu, että ne ovat tehneet tuon itsekustantamisen aikasta halvaksi, mikä on aika kolikko jo sinällään: toisaalta se auttaa kirjallisuutta yleisellä tasolla, kun enemmän tulee kirjoja ja kirjailijoita; mutta toisaalta se tuottaa todella paljon sontaa (tällä tarkoitan laadullisesti kehnoa), mitä kukaan ei suodata. Onneksi sitä itte voi valita, että lukeeko sontaa tietysti, mutta jotenkin aika pahaenteinen juttu.

Vastatakseni Suden kyssäriin:

The Big Bad Wolf kirjoitti: Tarvitseeko e-kirjojen ostoon PayPalin? Tai ylipäätään, miten ne olisi mahdollista maksaa?


Paypalilla ite maksan. Iha hyvin toimii. Suomalaisista puljuista saa varmaa iha millä vaa, kuha ei ole tyhjiä pulloja.
Muokannut 26.06.2015 13:11 poistettu

27.06.2015 20:27 #19 :: Puolikuu
kovakantinen, pokkari vai e-kirja?
Mietin pitkään mitä vastaan, mutta valitsin lopulta kovakantisen. En ajattele tätä niinkään budjettikysymyksenä, sillä ostan vain harvoin uusia kirjoja, vaan lähinnä esteettisestä lähtökohdasta. Kovakantinen sidottu kirja kestää parhaiten lukemista ja on laadukkain. Erityisesti tämä korostuu, jos on kyse jostain muusta kuin fiktiosta. Ostin hiljattain SKS:n kirjamyymälän loppuunmyynnistä mm. Koirien Suomi ja Vanhan kirjan tutkimus- teokset. Eivätpä nämä kirjat kuvineen näyttäisi pehmeäkantisina ollenkaan yhtä hyviltä. Ja yleensä kovakantinenkin mahtuu laukkuun siinä missä pokkarikin.

E-kirjoja en ole kokeillut. Voisin kokeillakin, jos saisin vaikka lahjaksi lukulaitteen. En silti ole ajatellut itse sellaiseen panostaa. Jos matkustaisin paljon, hankkisin todennäköisesti lukulaitteen.

Wind kirjoitti: Kas kun kukaan ei ole maininnut miki-kirjaa, siis sitä puolikkaan pokkarin kokoista, jossa teksti on ladottu eri suuntaan kuin normikirjassa.


Minulla on nyt sattumoisin yksi kirja lainassa miki-kirjana. Ihan näppärän kokoinen ja tykkään siitä, että fontti on normaalin kokoista. Sivut vaan ovat niin ohuet, että kestävyys arveluttaa.

The Big Bad Wolf kirjoitti: Kansipapereilla ei ole niin väliä,sinänsä kätsy kun toimii kirjanmerkkinä, mutta repeilevät herkästi.


Tästä syytä otan itse kansipaperit aina pois siksi aikaa, kun kirja on kesken.

07.07.2015 21:51 #20 :: sinidean
kovakantinen, pokkari vai e-kirja?
Äänestin pokkaria, koska olen huomannut suosivani niitä yhä enemmän ja enemmän. Omaan hyllyyn ostan lähes poikkeuksetta vain pokkareita, koska vievät vähemmän tilaa. Keveytensä ansiosta niitä jaksaa paremmin myös lukea sängyssä ennen nukahtamista ja kulkevat laukussa mukavasti.

Jos kovakantiset eivät olisi em. syistä epäkäytännöllisiä, pitäisin niistä eniten. Ovathan ne niitä "oikeita" kirjoja erilaisine tuoksuineen ja tosiaan laadukkaita. Minullakin on muutama "tärkeämpi" kirja hyllyssä nimenomaan kovakantisena.

Minäkin olin ennen e-kirjojen hanakas vastustaja, mutta sitten sain sattuman kautta Kindlen käyttööni ja se oli menoa! Kindlen huono puoli on, että lukemista on löytynyt vain englanniksi. Mutta luen mielelläni ilmaista tai lähes ilmaista (tyyliin yksi dollari) scifi- ja fantasiahömppää mitä sieltä Amazonista löytyy pilvin pimein. Kindleä käytän lähinnä reissatessa, kun on niin pirun kätevä, ja välillä sängyssä (ei tarvitse erikseen lukuvaloa! :smile: ). Ja silmäthän sen kanssa ei rasitu ollenkaan, vaan on täysin verrattavissa paperikirjan lukemiseen. Huono puoli e-kirjoissa on, että niitä ei pääse pläräämään tai haistelemaan. :wink:

Äänikirjoja en käytä ollenkaan. Muutamat onnettomat yritykset ovat päättyneet joko nukahtamiseen tai vähintään ajatusten harhailuun. :smile:

Valvojat: RinjaEmelie