Alice Hoffman

 • Dyn hahmo Kirjoittaja
 • Dyn
  Varjovelho
  Tasolla 66
  89.98

07.12.2015 01:56 #1 :: Dyn
Alice Hoffman

Alice Hoffman: Ihmeellisten asioiden museo

Gummerus 2015 - Risingin tietokannassa

Jos 1900-luvun alun historia sähkövaloineen ja uuden maailman ihmeineen, romanttinen Manhattan ja villi, kokeileva nuoruus herättävät sinussa lukijana innostuksen väreitä, Alice Hoffmanin Ihmeellisten asioiden museo on kirja sinulle. Spekulatiiviseksi fiktioksi teosta sen sijaan on hiukan hankala luokitella, sillä tarinan ihmeet ja luonnonoikut on enimmäkseen kaikki mahdollista selittää biologialla ja silmänkääntötempuilla. Tyyliltään ja teemoiltaan Ihmeellisten asioiden museo sopii kuitenkin hyvin myös genreharrastajan lukulistalle.

Vuosisadan alun New York on hurja paikka varsinkin yhteiskunnan alemmille luokille: tehtaissa ommellaan takkeja sormet verille ja työolosuhteet muodostuvat pahimmillaan tappaviksi, sillä onnettomuuksia sattuu harvasa päivä. Juutalaistaustainen Eddie pyrkii pakoon köyhyysloukusta ja omasta menneisyydestään hakeutumalla valokuvaajan oppiin. Nuorelle maahanmuuttajamiehelle alkaa muodostua myös amerikkalainen identiteetti, mutta joiltain muistoilta ja kohtaamisilta on mahdoton välttyä, ja ne johdattavat hänet pian takaisin juutalaisyhteisön pariin.

Lue lisää...
Muokannut 07.12.2015 02:00 Dyn

 • Dyn hahmo Kirjoittaja
 • Dyn
  Varjovelho
  Tasolla 66
  89.98

07.12.2015 02:36 #2 :: Dyn
Alice Hoffman
Hoffmanin kirjan spekulatiivisuudesta on esitetty eriäviä mielipiteitä, enkä ole itsekään aivan varma tarkemmasta genremäärittelystä. Mielestäni kyse on enimmäkseen historiallisesta romaanista, joka käyttää spefiromaaneille hyvin tyypillisiä kerronnan elementtejä ja hyödyntää "ihmeellisyyttä", siis asioita, joita päähenkilöt eivät ymmärrä, osana tarinaa. Selittämättömän kokeminen sinällään on tiukasti spefin kenttää, mutta tässä kirjassa selittämätön on lukijan kannalta ymmärrettävissä, vaikka henkilöt eivät niitä ymmärtäisikään. Mutta muutama kohta, joille keksin spekulatiivisen selityksen (spoilaavat kyllä asioita, siksi spoilerit):

Varoitus: Spoiler.
Muokannut 07.12.2015 02:37 Dyn

Valvojat: RinjaEmelie