H. P. Lovecraft

 • Dragan hahmo Kirjoittaja
 • Dragan
  Riivaaja
  Tasolla 41
  24.85

10.06.2012 10:50 #1 :: Dragan
H. P. Lovecraft

H. P. Lovecraft: Hautausmaan kauhu ja muita kertomuksia

Jalava 2012 - Risingin tietokannassa

Kauhun mestari Lovecraftin kootut teokset ovat edenneet jo neljänteen osaansa. Tällä kertaa joukkoon on mahtunut ennen suomentamattomia tarinoita. Lovecraft on yksi tärkeimmistä modernin yliluonnollisen kauhun kirjailijoista. Vaikka hän ei ollutkaan tavattoman menestynyt aikanaan, alkoi hänen tuotantonsa saada huomiota 40-luvulta lähtien. Nykyään hänellä on vahva suosio kauhukirjallisuuden ystävien keskuudessa.

Yleinen asetelma hänen kirjoituksissaan on, että ihmiskunta on onnekas ollessaan tietämätön, sillä totuus tekisi ihmisistä mielipuolia. Lovecraftin kirjoitustyyli korostaakin tätä: yliluonnollisuudet jätetään pääosiltaan selittämättä ja osittain jopa kuvaamattakin. Tällä tavalla kirjailija jättää suuren määrän kauhusta lukijan mielikuvituksen itsensä rakennettavaksi. Se mitä emme näe, pelottaa meitä usein enemmän.

Lue lisää...
Muokannut 22.06.2015 13:49 Hiistu

 • Dragan hahmo Kirjoittaja
 • Dragan
  Riivaaja
  Tasolla 41
  24.85

04.11.2013 23:42 #2 :: Dragan
H. P. Lovecraft

H.P. Lovecraft: Yliluonnollinen kauhu kirjallisuudessa

Savukeidas 2013 - Risingin tietokannassa

Suomalaisten kustantamoiden kiinnostus H.P. Lovecraftiin (1890–1937) ei ole varmaan koskaan ollut näin voimakasta. Liekö kyseessä teosten käännösoikeuksien muuttuminen vapaiksi, sillä nyt kauhun ystäville tarjotaan luettavaa monen nimikkeen verran. Kun Jalava kääntää Lovecraftin kaunokirjallista tuotantoa suomeksi, Savukeidas on päättänyt tarttua kauhukirjalliseen esseeseen.

Ja kauhusta Lovecraftilla voi odottaakin olevan kerrottavaa. Häntä pidetään yleisesti modernin kauhun isänä, ja hän on varmasti Stephen Kingin jälkeen tunnetuimpia kauhukirjailija. Kirjoittajana häntä on kritisoitu kömpelöistä lauseistaan ja täysin epäuskottavasta dialogista. Silti heikkouksien takaa löytyi omaperäisiä ideoita ja uskaliaita juonia.

Essee Yliluonnollinen kauhu kirjallisuudessa lähtee käyntiin historiasta ja siirtyy sieltä kohti nykypäivää. Lovecraft esittelee muutamin virkkein teoksia ja kirjoittajia, jotka hänen mielestään ovat huomionarvoisia. Luonnollisesti suuri osa näistä on suomalaiselle peruslukijalle täysin tuntemattomia. Tähän ongelmaan luo hieman helpotusta kirjan suomentanut Juri Nummelin, joka on lisännyt kirjan loppuosioon lisätietoja Lovecraftin mainitsemista kirjailijoista.

Lue lisää...

 • Eija hahmo
 • Eija
  Hornanhenki
  Tasolla 50
  66.56

17.12.2013 17:49 #3 :: Eija
H. P. Lovecraft
Lovecraftin koottuja ilmestyykin vielä kuudes osa. Lovecraftin lähteillä kirjan lopussa oli mainos viidestä ilmestyneestä ja maininta, että kuudes osa ilmestyy vuonna 2014. Olisi kiva tietää Siivekkään kuoleman sisältö – no viimeistään se selviää seuraavan kirjakauppa visiitin yhteydessä.

15.01.2015 20:56 #4 :: Malkuth
H. P. Lovecraft
Osaako joku kertoa mitkä novellit noissa Jalavan uusissa Kootut teokset -kirjoissa on uusia käännöksiä jo aikaisemmin suomeksi julkaistuista tarinoista? Luulisi jonkun näitä jossain jo listanneen, mutta mun google-fu ei riittänyt löytämään aiheesta muuta kuin useita mainintoja siitä, että osa novelleista on suomennettu uudelleen. Kiitos.

16.01.2015 15:16 #5 :: Malkuth
H. P. Lovecraft
Vastaan nyt omaan kysymykseeni kun kerran vastauksen löysin. Ketjun voi varmaan joko poistaa tai sitä voi hyödyntää vaikka uusien ja vanhojen käännösten eroista keskustelemiseen.

Lovecraft-seuran foorumilta löytyy siis aika kattava listaus noista "kootut teokset" -kirjojen sisällöistä, ja siihen on myös merkitty uudelleensuomennokset. Tuolta löytyy, liitetiedostona ekassa viestissä.
Tykännyt: Hiistu

 • Thialfi hahmo
 • Thialfi
  Arkkivelho
  Tasolla 57
  80.96

30.10.2015 19:10 #6 :: Thialfi
H. P. Lovecraft
Lovecraftia mangana Punaiselta jättiläiseltä: Ajokoira ja muita H. P. Lovecraftin tarinoita .

03.05.2020 14:38 #7 :: Janhunen
H. P. Lovecraft
Lovecraftin koottujen teosten esittelyssä sanotaan: "Sarjan ulkopuolelle jätettiin Lovecraftin yhteistyönovellit C. M. Eddyn kanssa sekä August Derlethin kirjoittamat novellit ja romaani Kauhun kynnys."

Olenko oikeassa, että tarinat/novellit, joissa Lovecraftilla on jollain tapaa näppinsä pelissä (yhteistyönovellit, tms), ja joita EI näissä kuudessa kokoelmassa ole, on vain kourallinen:

August Derleth:
- Kauhun Kynnys (Lurker at the Treshold) -> tämähän onkin suomennettu erillisenä kirjana.

Noilla "August Derlethin kirjoittamilla novelleilla" viitattaneen herran yksistään kirjoittamiin Cthulhu-myytin tarinoihin, esim. kirja "Cthulhun jäljet": www.risingshadow.fi/library/book/8395-cthulhun-jaljet

C.M.Eddy (& Lovecarft):
- The Loved Dead
- Ashes
- The Ghost-Eater
- Deaf, Dumb and Blind


Eli lopullinen kysymys kuuluu: onko olemassa noiden neljän yhteistyössä C.M.Eddyn kanssa kirjoittaman novellin lisäksi vielä muita suomentamattomia novelleja tai tarinoita joissa Lovecraft on ollut osallisena?

 • Jussi hahmo
 • Jussi
  Arkkivelho
  Tasolla 62
  51.70

07.06.2020 12:15 #8 :: Jussi
H. P. Lovecraft
Janhunen: En valitettavasti osaa vastata kysymykseesi. Ehkä foorumilta löytyisi joku Lovecraft-asiantuntija?


Yllättävänä tietona Nysalor-kustannus julkaisee elokuussa kovakantisen viiden tarinan kokoelman Väri avaruudesta ja muita Cthulhu-mytologian tarinoita. Kaikki on suomennettu ennestään, mutta:

Suomennokset ovat täysin uusia ja perustuvat kirjailijan alkuperäisiin käsikirjoituksiin tarjoten mahdollisuuden lukea tarinat sellaisina kuin kirjailija olisi ne itse halunnut julkaista. Kertomuksia taustoittavat Lovecraft-asiantuntija Lauri Latun esipuhe ja kommentit. Niissä selitetään suomennettujen sanojen merkityksiä ja termejä sekä avataan novellien taustaa.

Lattu toimii myös kääntäjänä. Löysin vielä tällaisen selityksen:

Alkuperäisteksteinä on käytetty amerikkalaisten Lovecraft-tutkijoiden rekonstruoimia tekstejä, jotka poikkeavat jonkin verran aiempien versioiden lähteinä toimineista virheellisistä versioista. Eli puhtaampaa ainetta tarjolla siis.

Muokannut 07.06.2020 12:16 Jussi

Valvojat: RinjaEmelie