H. P. Lovecraft

 • Dragan hahmo
Dragan
Riivaaja
Taso: 40
 • Viestejä: 222
Dragan loi aiheen: H. P. Lovecraft
10.06.2012 10:50 #1

H. P. Lovecraft: Hautausmaan kauhu ja muita kertomuksia

Jalava 2012 - Risingin tietokannassa

Kauhun mestari Lovecraftin kootut teokset ovat edenneet jo neljänteen osaansa. Tällä kertaa joukkoon on mahtunut ennen suomentamattomia tarinoita. Lovecraft on yksi tärkeimmistä modernin yliluonnollisen kauhun kirjailijoista. Vaikka hän ei ollutkaan tavattoman menestynyt aikanaan, alkoi hänen tuotantonsa saada huomiota 40-luvulta lähtien. Nykyään hänellä on vahva suosio kauhukirjallisuuden ystävien keskuudessa.

Yleinen asetelma hänen kirjoituksissaan on, että ihmiskunta on onnekas ollessaan tietämätön, sillä totuus tekisi ihmisistä mielipuolia. Lovecraftin kirjoitustyyli korostaakin tätä: yliluonnollisuudet jätetään pääosiltaan selittämättä ja osittain jopa kuvaamattakin. Tällä tavalla kirjailija jättää suuren määrän kauhusta lukijan mielikuvituksen itsensä rakennettavaksi. Se mitä emme näe, pelottaa meitä usein enemmän.

Lue lisää...Viimeksi muokattu: 22.06.2015 13:49 : Hiistu.

 • Dragan hahmo
Dragan
Riivaaja
Taso: 40
 • Viestejä: 222
Dragan vastasi aiheeseen: H. P. Lovecraft
04.11.2013 23:42 #2

H.P. Lovecraft: Yliluonnollinen kauhu kirjallisuudessa

Savukeidas 2013 - Risingin tietokannassa

Suomalaisten kustantamoiden kiinnostus H.P. Lovecraftiin (1890–1937) ei ole varmaan koskaan ollut näin voimakasta. Liekö kyseessä teosten käännösoikeuksien muuttuminen vapaiksi, sillä nyt kauhun ystäville tarjotaan luettavaa monen nimikkeen verran. Kun Jalava kääntää Lovecraftin kaunokirjallista tuotantoa suomeksi, Savukeidas on päättänyt tarttua kauhukirjalliseen esseeseen.

Ja kauhusta Lovecraftilla voi odottaakin olevan kerrottavaa. Häntä pidetään yleisesti modernin kauhun isänä, ja hän on varmasti Stephen Kingin jälkeen tunnetuimpia kauhukirjailija. Kirjoittajana häntä on kritisoitu kömpelöistä lauseistaan ja täysin epäuskottavasta dialogista. Silti heikkouksien takaa löytyi omaperäisiä ideoita ja uskaliaita juonia.

Essee Yliluonnollinen kauhu kirjallisuudessa lähtee käyntiin historiasta ja siirtyy sieltä kohti nykypäivää. Lovecraft esittelee muutamin virkkein teoksia ja kirjoittajia, jotka hänen mielestään ovat huomionarvoisia. Luonnollisesti suuri osa näistä on suomalaiselle peruslukijalle täysin tuntemattomia. Tähän ongelmaan luo hieman helpotusta kirjan suomentanut Juri Nummelin, joka on lisännyt kirjan loppuosioon lisätietoja Lovecraftin mainitsemista kirjailijoista.

Lue lisää... • Eija hahmo
Eija
Riivaaja
Taso: 44
 • Viestejä: 484
Eija vastasi aiheeseen: H. P. Lovecraft
17.12.2013 17:49 #3

Lovecraftin koottuja ilmestyykin vielä kuudes osa. Lovecraftin lähteillä kirjan lopussa oli mainos viidestä ilmestyneestä ja maininta, että kuudes osa ilmestyy vuonna 2014. Olisi kiva tietää Siivekkään kuoleman sisältö – no viimeistään se selviää seuraavan kirjakauppa visiitin yhteydessä.


 • Malkuth hahmo
Malkuth
Otus
Taso: 2
 • Viestejä: 2
Malkuth vastasi aiheeseen: H. P. Lovecraft
15.01.2015 20:56 #4

Osaako joku kertoa mitkä novellit noissa Jalavan uusissa Kootut teokset -kirjoissa on uusia käännöksiä jo aikaisemmin suomeksi julkaistuista tarinoista? Luulisi jonkun näitä jossain jo listanneen, mutta mun google-fu ei riittänyt löytämään aiheesta muuta kuin useita mainintoja siitä, että osa novelleista on suomennettu uudelleen. Kiitos.


 • Malkuth hahmo
Malkuth
Otus
Taso: 2
 • Viestejä: 2
Malkuth vastasi aiheeseen: H. P. Lovecraft
16.01.2015 15:16 #5

Vastaan nyt omaan kysymykseeni kun kerran vastauksen löysin. Ketjun voi varmaan joko poistaa tai sitä voi hyödyntää vaikka uusien ja vanhojen käännösten eroista keskustelemiseen.

Lovecraft-seuran foorumilta löytyy siis aika kattava listaus noista "kootut teokset" -kirjojen sisällöistä, ja siihen on myös merkitty uudelleensuomennokset. Tuolta löytyy, liitetiedostona ekassa viestissä.


Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: Hiistu

 • Thialfi hahmo
Thialfi
Arkkivelho
Taso: 56
 • Viestejä: 278
Thialfi vastasi aiheeseen: H. P. Lovecraft
30.10.2015 19:10 #6

Lovecraftia mangana Punaiselta jättiläiseltä: Ajokoira ja muita H. P. Lovecraftin tarinoita .


Paikalla 2 jäsentä ja 51 vierailijaa
Astorethein, lummukka
Uusin jäsen: Jimbo Whateverson
Jäseniä yhteensä: 8723