Vuoden 2015 lukuelämykset

 • Emelie hahmo Kirjoittaja
 • Emelie
  Verivelho
  Tasolla 58
  9.41

31.12.2015 09:26 #1 :: Emelie
Vuoden 2015 lukuelämykset
Vuosi vaihtuu ja nyt on taas hyvä hetki pohtia vuoden 2015 lukuelämyksiä. Mitkä olivat parhaat lukemanne kirjat vuonna 2015? Paljonko kirjoja tuli luettua ja jättikö jokin teos lähtemättömän jäljen? Löytyikö uusia kirjailijoita, joiden teoksia tulette varmasti lukemaan tulevaisuudessa?

31.12.2015 10:22 #2 :: Pianisti
Vuoden 2015 lukuelämykset
Kuluneen vuoden voi kirjojen osalta minun kohdallani tiivistää kahteen nimeen: Patrick Rothfuss ja George R. R. Martin. Luin harvinaisen vähän kirjoja, yhteensä 11 (ellen ahmi Locke Lamoran valheita loppuun tänään), ja merkittävimmät lukuelämykset olivat Tulen ja jään laulu ja Kuninkaansurmaajan kronikka. En taida tehdä rankingia tämän vuoden kirjoista, koska nuo seitsemän kirjaa ovat niin korkea- ja tasalaatuisia.

Vuoden 2015 suurin projekti oli tosiaan Martinin Tulen ja jään laulu, jonka aloitin jo viime joulukuussa. Lokakuussa sain Lohikäärmetanssin luettua. Mitä pidemmälle sarjaa luin, sitä enemmän siitä pidin. Tarinan maailma, ihmiset ja etenkin politiikka ovat kiinnostavampia kuin ehkä missään aiemmin lukemassani sarjassa.

En aio tehdä täydellistä rankingia vuoden kirjoista, mutta vuoden paras kirja on selvä tapaus: Tuulen nimi.

Tästä luonnollisesti seuraa, että odotan vuodelta 2016 ainakin kahta asiaa: Winds of Winter ja Doors of Stone.

Muita lukemiani kirjoja vuonna 2015:
Posti kulkee (Terry Pratchett)
Taivaalta pudonnut eläintarha (novellikokoelma, Pasi Ilmari Jääskeläinen)
Lumikko ja yhdeksän muuta (Pasi Ilmari Jääskeläinen)
Fahrenheit 451 (Ray Bradbury)

Pidin novelleista, ja Posti kulkee oli virkistävää pitkän Kiekkomaailma-tauon jälkeen. Muista kahdesta en erityisemmin välittänyt.

 • Dyn hahmo
 • Dyn
  Varjovelho
  Tasolla 67
  10.20

31.12.2015 13:32 #3 :: Dyn
Vuoden 2015 lukuelämykset
Tässä vaiheessa vuotta on aina hyvä vähän muistella, mitä kaikkea sitä on tullutkaan luettua. :grin:

Paras englanninkielinen kirja ja paras sarja
Molemmat kategoriat lankeavat tänä vuonna ehdottomasti Trudi Canavanin The Black Magician -trilogialle, jolla aloitin vuoteni: käytin nimittäin uudenvuodenyön ykkösosan parissa, kun en jaksanut lähteä bilettämään, ja luin kaikki kolme kirjaa lähes tauotta sen jälkeen. Kirjojen kerrontatahti on intensiivinen ja koukuttava, tapahtumat vyöryvät tasaisesti eteenpäin ja hahmoista paljastuu uusia puolia pitkin matkaa. Hyvän ja pahan mustavalkoista asetelmaa on purettu reippaalla kädellä, ja maailma ylipäätään tuntuu realistiselta, jos nyt taikuutta ei lasketa mukaan. Aussikirjailijan kiinnostavana yksityiskohtana tapahtumapaikka sijoittuu planeettansa eteläiselle pallonpuoliskolle: pohjoisessa on kuuma, etelässä kylmä. Luin myös jatko-osat, mutta ne eivät ihan yltäneet ensimmäisen sarjan tasolle, joskin samoista henkilöistä oli toki kiva kuulla lisää.

Paras käännöskirja
Tätäkään ei tarvitse paljon arpoa, sillä melko ylivoimainen voittajakandidaatti on Siri Pettersenin Odininlapsi . Tämän kirjan ja Canavanin sarjan myötä huomasin taas päässeeni perinteisemmän fantasian makuun, genren josta en uskonut enää löytyvän kovin paljon uutta. Pettersen luo kiinnostavan maailman, jossa yhdistyy elementtejä niin aiemmasta fantasiakirjallisuudesta kuin pohjoisesta mytologiastakin. Käännös alkuperäiskielestä norjasta on kunnianhimoinen ja toimiva. Kirja toimii yksinäänkin, mutta odotan innolla jatko-osia ja toivon niiden täyttävän ensimmäisen kirjan asettamat odotukset. Arvostelin kirjan myös pidemmin Risingilla .

Kunnianhimo-palkinto
...pitkäaikaisesta käännöstyöstä ja suoranaisesta kulttuurityöstä saattaa Ursula K. Le Guinin ihana Hain-maailma kokonaisuudessaan suomeksi: Jyrki Iivosen suomentama Neljä anteeksiantoa , jonka myös arvostelin Risingilla . Kirja itsessään on novellikokoelma, jonka toisiinsa kevyesti limittyvät novellit sijoittuvat saman tähtijärjestelmän kahdelle planeetalle. Le Guinille uskollisesti käsiteltäviä teemoja ovat ihmisyys, ihmisarvo ja kulttuurinen kehitys. Kirja sinällään jää jossain määrin Hain-romaanien varjoon, mutta sen suomentaminen panoksena sinällään ansaitsee tämän maininnan.


Sitten kun vielä muistaisi, mitä muuta on tullut luettua... Ainakin parhaan tietokirjan jakaisin vielä, mutta kotimaisia on tullut luettua niin vähän, että paras kotimainen jää varmaan tältä vuodelta nyt väliin. Lukulistalla ja/tai rehellisesti kesken on kyllä hyviä kandidaatteja. Työkirjallisuuden jätän ehkä suosiolla välistä.

 • Pisania hahmo
 • Pisania
  Hornanhenki
  Tasolla 52
  33.39

31.12.2015 14:36 #4 :: Pisania
Vuoden 2015 lukuelämykset
Tämän vuoden luettujen kirjojen tilastoksi tuli 142 plus sarjakuvat, joita oli n. 70 jos lasketaan mukaan kaikki Tintit (on ne vuosien varrella tullut luettua aika monesti, tosin nyt ekan kerran järjestyksessä).

Top kymppi:
(on jonkinlaisessa paremmuusjärjestyksessä ja sisältää sekä kaunoa että tietoa)

1. Bea Uusma: Naparetki - Minun rakkaustarinani
2. Tuomas Rimpiläinen: Messukylän veriteko ja muita rikostarinoita Suomesta
3. Frances Hardinge: Fly trap
4. Ysabeau S. Wilce: Prophecies, libels and dreams - Stories of Califa
5. Judith Schalansky: Atlas of remote islands
6. Roddy Doyle: The van
7. Paul Auster: New York -trilogia
8. Jon Ronson: So you've been publicly shamed
9. John Cleese: Piti sanomani...
10. Jennifer Worth: Jäähyväiset nunnille

Suurimmat pettymykset:
1. Haruki Murakami: Maailmanloppu ja ihmemaa
Huonoin tähän asti lukeman murakami, suorastaan raivostuttava.
2. Edith Wharton: The house of mirth
Odotin hurmaavaa ja vanhanaikaista, sain pohjattoman pitkäveteistä.
3. Keith Graves: The orphan of Awkward Falls
Tämä oli lukulistallani pari vuotta kunnes löysin sen ihan yllättäen kirjastosta. Odotukset olivat katossa ja lässähtivät armottomasti.
4. Stanislav Votokov: Frosjan talo
Tätä oli etukäteen verrattu iki-ihanaan Fedja-setään. Not even close.

Vuoden yllättäjä:
Nathaniel Hawthorne: Tulipunainen kirjain
En olisi ikinä kuvitellut että voisin tykästyä tähän mutta niin vain kävi. Olen miltei järkyttynyt.

Vuoden sarja:
Maurice Druon : The accursed kings 1-7
Historiallisen fiktion aatelia.

Vuoden kirjailija:
Tämä nimitys on perinteisesti mennyt enitel lukemalleni kirjailijalle (jota en siis ole lukenut aiemmin, joten sorry Hergé) ja tänä vuonna se oli Rick Riordan, jolta luin 8 teosta.

 • Emelie hahmo Kirjoittaja
 • Emelie
  Verivelho
  Tasolla 58
  9.41

01.01.2016 10:28 #5 :: Emelie
Vuoden 2015 lukuelämykset
Viime vuonna luin 320 teosta, joista 61 oli sarjakuvia. Useampikin novelli tuli luettua, joten sivujen lukumäärässä ei mitenkään ennätyksellinen vuosi, mutta kirjojen lukumäärässä kyllä. Englanniksi upposi 265 teosta, joten suomeksi luin vain 55. Hämmentävä, mutta ymmärrettävä trendi. Suurin osa suomeksi luettuja kirjoja kertyi loppuvuodesta, kun innostuin lainaamaan ja lukemaan spefiä kirjastosta.

Vuoden 2015 suosituimmat kirjat
Katy Regnery: The Vixen and the Vet
Elizabeth Kelly: Healing Gabriel
Michele G. Miller: Last Call
Darcy Daniel: Playing the Part
Ava Lore: Hard Rock Arrangement

Nämä kaikki ovat romantiikkagenreen kuuluvia, mutta ehdottomasti parhaimmistoa. Listan viimeinen on ainoa "perusromantiikkakirja", muut edustuvat sitten Beauty and the Beast -genreä, eli arpeutunut tai muuten vammautunut (yleensä) miespäähahmo ja sitten (yleensä) kaunis tai muuten vain nätti naishahmo. Minä innostuin tästä genrestä oikein tosissaan viime vuonna ja luin todella monta tämän teemaista kirjaa. Samalla laajensin omaa lukumakuani myös sellaisiin kirjoihin, joissa päähahmo on jollain tavalla vajavainen (olen aikaisemmin lukenut vain sellaisia, joissa päähahmot ovat "täydellisiä" ruumiiltaan ja mieleltään).

Vuoden 2015 suosituimmat paranormaaliromantiikkakirjat
Elizabeth Kelly: Red Moon
Patricia Briggs: Frost Burned (Mercy Thompson, #7)
T.A. Grey: The Loneliest Alpha

Kovin montaa pnr-kirjaa ei tullut viime vuonna luettua, mutta jokunen edes.

Vuoden 2015 suosituimmat spefikirjat (ei pnr)
Audrey Niffenegger: Hänen varjonsa tarina
Pierre Boulle: Apinoiden planeetta
Philip Reeves: Kävelevät koneet
Michael Moorcock: Ilmojen sotaherra
Michael Moorcock: Teräksinen tsaari
David Safier: Huono Karma
Terry Pratchett, Neil Gaiman: Hyviä enteitä
Stephen King: Tervetuloa Joylandiin
Neil Gaiman: Unohdetut jumalat
Sergei Lukyanenko: Hämärän partio
Terry Pratchett, Stephen Baxter: Pitkä Maa

Kirjat eivät ole paremmuusjärjestyksessä. Loppuvuodesta tosiaan innostuin lukemaan enemmänkin spefiä, joten tämä lista piteni enemmän kuin kuvittelinkaan. Tänä vuonna pitää jatkaa tätä innostusta, sillä löysin samalla mielenkiinnon lukea scifiä.

Vuoden 2015 suosituimmat sarjakuvat
Tähän en saa top-listaa, mutta ehdoton suosikkini oli Joss Whedonin Buffy the Vampire Slayer: The Long Way Home (Season 8, #1). Aivan mielettömän nostalginen fiilis, kun luki Buffysta ja kumppaneista. Sama tunnelma ja sama huumori olivat läsnä. Muut sarjan osat, jotka luin viime vuonna (#2-#5) olivat melkein yhtä hyviä, mutta ensimmäinen oli paras.

Vuoden 2015 suosikkihahmo
Tämäkin award on pakko jakaa tänä vuonna, sillä minuun kolahti oikein toden teolla Michael Moorcockin Oswald Bastable. Ihastuttava brittiläinen herrasmies, joka aina osui väärään paikkaan väärään aikaan (tai sitten oikeaan paikkaan oikeaan aikaan, riippuu katsantokannasta), ja niin naiivi ja hyväuskoinen, ettei mitään rajaa.

Vuoden 2015 pettymykset
Ted Dekker: Mustaa (tätä oli kehuttu, mutta osottautui liian kristilliseksi minulle; luin hädin tuskin loppuun, mutten irvistelemättä)
Rob Zombie: Salemin kirous (Rob Zombien nimen perusteella napattu kirja; alkoi hyvin, mutta muuttui nopeasti tylsäksi ja pahviseksi)
Arthur Conan Doyle: Polestar-laivan kapteeni (myös kirjalijan nimen perusteella valittu; novellit eivät napanneet yhtään, eivät olleet lainkaan pelottavia tai edes kiinnostavia)
Enrique Moriel: Ajattoman kaupungin varjot (samanlaisen lukumaun omaavan kaverin suosittelema, mutten pitänyt lainkaan; tarina laahasi pahasti eikä hahmotkaan kiinnostaneet)
Tykännyt: Xariel

 • Eija hahmo
 • Eija
  Hornanhenki
  Tasolla 52
  41.50

01.01.2016 11:17 #6 :: Eija
Vuoden 2015 lukuelämykset
Suunnilleen vakio määrän n. 60 kirjaa luin tänä vuonna. Lisäksi aika monta novellia sieltä sun täältä.

Top 3 (uusintalukemiset ei mukana):
Andrzej Sapkowski: Pääskytorni
Gene Wolfe: Liktorin miekka
Tim Powers: Last Call

Loput Top 10:stä
Jeff VanderMeer: Hävitys
George Orwell: Vuonna 1984
Eugen Samjatin: Me
George R.R. Martin: Dying of the Light
Tiina Raevaara: Yö ei saa tulla
J. Pekka Mäkelä: Karsta
Geoff Ryman: The Warrior Who Carried Life

02.01.2016 15:35 #7 :: haplotus
Vuoden 2015 lukuelämykset
Luin jopa 22 kirjaa viime vuonna. Aamulla niitä laskeskelin ja monta olin jo ehtinyt unohtaakin lukeneeni... Minulle tuo määrä on tosi hyvä ja jos en olisi lukenut muutamaakin tiiliskiveä, kirjojen lukumäärä voisi olla paljon suurempi. Sivumäärää en tullut laskeneeksi.

Paras kirja viime vuonna oli juuri ennen vuodenvaihdetta lopettamani Haruki Murakamin Norwegian Wood, joka jätti hyvin tyhjän olon, piti huolen ettei pariin päivään voinut aloittaa uutta kirjaa ja jätti asioita sen verran avoimeksi, että varmasti palaan ajatuksissani kirjan pariin vielä usein.

Eniten kirjoja luin Robert Jordanilta, jonka The Wheel of Time -sarja eteni kolmen kirjan verran. Pisin viime vuonna lukemani kirja on jokin noista kirjoista, kun sivumäärä huiteli päälle tuhannen. Oliko se kirja sitten The Dragon Reborn vai The Shadow Rising, en muista.

Haikein olo oli yllättäen Brian Aldissin Helliconian talven jälkeen, sillä enää ei ole jäljellä kirjoja Helliconia-trilogian hyvin suunnitellusta ja erikoisesta maailmasta.

Huonoin kirja taas oli Madmax-tyyppinen ydinsodan jälkeinen seikkailukertomus Rottien sota. Toivoin että kirja olisi ollut parempaa aivot narikkaan -viihdettä kuin lopulta oli. Mitään vakavaa en tuolta toki odottanut, joten sikäli en pettynyt.

Risingilla esillä ollut lukuhaaste jäi multa kesken vuoden puolivälissä kun en vaan jaksanut päivittää listaa. Tuskin yritän tänä vuonna uudestaan. Luen niin vähän kirjoja, että päädyin siihen, että on parempi valita ne vähät täysin oman fiiliksen mukaan miettimättä mitään kategorioita, johon mikäkin kirja sopisi. Ehkä tuo toimisi sarjakuvilla, joita meni viime vuonnakin kymmeniä.

Tässä spoilertagien takana lista lukemistani kirjoista jonkinlaisessa rankingissa:

Varoitus: Spoiler.

 • Xariel hahmo
 • Xariel
  Baronetti
  Tasolla 36
  57.23

02.01.2016 18:04 #8 :: Xariel
Vuoden 2015 lukuelämykset
Viime vuonna kirjasin lukeneeni 139 kirjaa. Listaukseni käsittää kuitenkin aina vain sellaisia kirjoja, jotka luen ensimmäistä kertaa, joten määrä on tuota suurempi - tykkään lukea suosikkejani uudelleen ja uudelleen. Suomenkielisiä kirjoja tuli luettua yhteensä nolla, mikä on jälkeenpäin miettien aika outo juttu, mutta toisaalta se tarkoittaa että nyt 2016 lukulistalla on useampi suomenkielinen, jota en ole päässyt aiemmin lukemaan. Jos vaikka aloitan siitä Odininlapsesta ja sitten jatkan Salla Simukan trilogiaan...

Pisin lukemani kirja oli varmaan Marissa Meyerin Winter , 824 sivua.

Vuoden 2015 parasta antia olivat

Anne Bishop: Written in Red (ja jatko-osat)
Kaunista ja omaperäistä fantasiaa. Mitä jos ihmisille kuuluisi maapallosta vain osa, ja loput olisivatkin...

Pierce Brown: Red Rising (ja jatko-osa Golden Son)
Olen tätä monille hehkuttanut. Vaikuttavaa tarinankerrontaa, joka ei päästä otteestaan irti. Upeaa scifi-actionia. Nuorten aikuisten, mutta varmasti myös vanhemmankin lukijan mieleen. Maailmallakin näistä on pidetty, Red Rising voitti Goodreadsin debyyttipalkinnon 2014 ja Golden Son parhaan scifikirjan 2015.

Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses
Jännittävä versio Kaunotar ja hirviö -tarinasta, mutta Maasin omalla tyylillä. Maasilta listalle pääsee myös toinen fantasia, Queen of Shadows , joka vie Celaenan tarinan neljänteen osaansa ja voitti Maasille Goodreadsin vuoden nuortenfantasiakirjan palkinnon.

Naomi Novik: Uprooted
Vaikka tätä luonnehdittiin toiseksi Kaunotar ja Hirviö -tarinan versioksi, minusta yhteys ei ole alkuasetelmaa suurempi. Tämä on tarina, jonka ehkä luulet tietäväsi, mutta se onnistuu yllättämään sinut. Tummempi, humoristisempi ja vähemmän romanssipainotteisempi kuin A Court of Thorns and Roses. Vahvat henkilöhahmot veivät mukanaan ja jäin haikailemaan jatko-osaa, jota kirjailija ei varmaan tule kirjoittamaan. Bongaa myös suomalaisugrilaisten kielten vaikutteet kirjassa!

Yllättäjät fantasian ja scifin ulkopuolelta:

Krista & Becca Ritchie: Amour Amour
Romantiikkaa, unelmien tavoittelua ja sirkuksen akrobaattiteema! Erilainen, ja hyvä lukukokemus.

CJ Markusfeld:
Vanguard
Vaihtoehtohistoriaan mutta meidän aikamme sota-alueelle sijoittuva tarina, joka kertoo rakkaudesta ja menestyksen tavoittelusta. Pakolaisavun ammattilainen lähtee sota-alueelle etsimään kadonnutta ystäväänsä.

Vuoden 2015 pettymykset

Cate Tiernan: Darkest Fear
Pidin tosi paljon Tiernanin Nastysta kertovasta Immortal Beloved ista (nimestä huolimatta ei romanssikirja), mutta sarjan kolmas osa olikin jo pienoinen pettymys eikä minusta päässyt mahdollisuuksiensa tasolle. Uusi sarja ja uusi mahdollisuus Tiernanille, mutta tämä oli vielä suurempi pettymys. Missä ovat omat, uniikit ideat? :(

Susan Ee: End of Days
Alunperin kuusiosainen sarja, jonka kustantaja halusi lyhentää kolmeen - mitäpä siitä muutakaan tulisi kuin trilogian päätösosa, josta puuttuu tasapaino. Liian monta lankaa liimataan liian nopeasti yhteen ja laitetaan päälle sokerinen loppu hattaraunelmaisten lukijoiden iloksi. Ensimmäinen ja toinen osa sarjassa ovat edelleen parhaita enkeliteemaisia fantasiakirjoja, jotka olen koskaan lukenut. Tällekin annoin neljä tähteä - mutta se oli silti pettymys.


Bonukset, jotka on mainittava:

Ilona Andrewsin Magic Shifts (Kate Daniels #8 oli kaikki mitä toivoin ja enemmän) ja
Kim Harrisonin The Drafter oli räjähtävä psykologinen toimintatrilleri, joka ei takuulla valkokankaalla pääsisi yhtä oikeuksiinsa kuin kansien välissä,
Muokannut 02.01.2016 18:05 Xariel

03.01.2016 19:48 #9 :: Mustelmann
Vuoden 2015 lukuelämykset
Oma luettujen kirjojen listani ei ennätyksiä riko. Luin vuonna 2015 tasan kaksi romaania ja lisukkeeksi muutaman sarjakuva-albumin. Voin kuitenkin onnellisena sanoa, että pidin niistä kaikista.

Lukuvuoden aloitti Glen Cookin Musta komppania, joka on suoraviivainen tarina rosoisen palkkasoturijoukon verisestä komennuksesta. Kirja ei ollut yhtä raju tai väkivaltainen kuin odotin, mutta viihdytti kuitenkin erinomaisesti lyhyen mittansa ajan. Maanläheistä ja helppolukuista fantasiaa, jossa ei seikkaile yhtäkään taikamenninkäistä tai tonttu-ukkoa.

Se parempi ja paksumpi lukukokemus oli Dmitri Gluhovskin Metro 2033, jonka sain loppuun joskus syksyllä. Kirjaan perustuva videopeli maistui aikanaan erittäin hyvin, joten päätin tutustua viimein myös lähdemateriaaliin. Ydinsodan jälkeisen Moskovan metrotunnelit tarjoilivat äärimmäisen synkkää tunnelmaa, mutta onneksi valoakin pilkahti tarinassa silloin tällöin. Hieno ja onnistunut sekoitus jännitystä, toimintaa ja kunnon seikkailuhenkeä.

Sarjakuvapuolelta voisin mainita kaksi Richard Corbenin töihin keskittyvää Shokki-kokoelmaa. Kumpikin albumi sisältää kerrassaan hulvattomia kauhutarinoita, joissa painotus on kauhun sijaan enemmänkin häiriintyneessä huumorissa. Corbenin persoonallinen piirrosjälki on sen verran hienoa (varsinkin värillisissä tarinoissa), että näitä ruutuja voisi ihastella loputtomiin. Sarjisvuoteni kaksi ehdotonta kohokohtaa.
Muokannut 03.01.2016 19:49 Mustelmann

04.01.2016 22:02 #10 :: HourglassEyes
Vuoden 2015 lukuelämykset
TOP 5 parhaudet

1. Siri Pettersen: Odininlapsi - Ehdottomasti paras lukemani kirja viime vuonna!
2. John Cleese: Piti sanomani... - Tämän kanssa nauroin varmasti eniten!
3. J.R. Ward: Shadows - Minkä sille mahtaa, rakastan BDB:n äijiä...
4. Mike Carey: Lucifer, book 1 - sarjakuvien parhautta.
5. Jojo Moyes: Kerro minulle jotain hyvää - niin ihana kirja ja niin paljon kyyneliä.

TOP 5 pettymykset

1. Laura Zigman: Animal Husbandry - tämä päätyi divariin...
2. Kathleen MacMahon: Näin se päättyy... - Täysin tapahtumakuiva
3. Nora Roberts: Cousins O'Dwyer trilogyn kaksi viimeistä osaa. - Bored now.
4. Michelle Belanger: Conspiracy of Angels - Odotukseni olivat niin korkealla tämän suhteen =(
5. Annie Proulx: Brokeback Mountain and other stories - Ei siinä mitään, että nimikkotarina oli surullinen, mutta että koko kirjan novellit olivat pelkkää ahdistusta ja kurjuutta Wyomingsin rancheilla, uhh, kai sinne pari onnellistakin ihmistä olisi mahtunut johonkin väliin?

 • Jussi hahmo
 • Jussi
  Arkkivelho
  Tasolla 63
  64.55

30.01.2016 20:05 #11 :: Jussi
Vuoden 2015 lukuelämykset
Paras viime vuonna lukemani kirja oli Robin Hobbin Fool's Assassin, kauan odotettu paluu Fitzin tarinaan. Ehkä tämä oli vähän heikompi kuin aiemmat Fitz-romaanit, mutta silti mahtavaa luettavaa. Sarjan seuraavaa kirjaa Fool's Quest ei ole ollut kiire aloittaa, sillä trilogian päätösosa on lykkääntynyt ensi vuodelle. Muita lukuelämyksiäni vuodelta 2015 epämääräisessä paremmuusjärjestyksessä:

 • Andrzej Sapkowski: Pääskytorni
 • Mark Lawrence: Emperor of Thorns & Prince of Fools
 • Joe Abercrombie: Half the World
 • Bernard Cornwell: Pakanavaltias
 • Vernor Vinge: Taivaan syvyydet
 • Richard Morgan: The Dark Defiles
 • Iain M. Banks: Tähystä tuulenpuolta

Parhaat uudelleenluetut

 • Robin Hobb: Narrin kohtalo
 • Patrick Rothfuss: Viisaan miehen pelko
 • Terry Pratchett: Men at Arms
Viime vuonna tuli luettua monta Pratchettin romaania uudestaan. Men at Arms oli näistä paras.


Kesken jättämäni kirjat

Gillian Philip: Verikivi

Kapinaenkelit-sarjan avauskirja Tulimieli oli OK-tasoista luettavaa, mutta jatko-osa aivan onneton. Kiinnostus painui nopeasti nollaan ja jätin Verikiven kesken. Minua ei häiritse yhtään, jos sarjan suomentaminen on ohi.


Parhaat uudet tuttavuudet

 • Kameron Hurley
 • Rebecca Alexander
Luin molemmilta naisilta esikoisromaanit: Hurleylta God's Warin ja Alexanderilta Elämän ja kuoleman salaisuudet. Harmi, ettei Like ole toistaiseksi suomentanut Salaisuuksien jatko-osaa. Jos mennään normaalin kirjallisuuden puolelle, niin Alan Bradleyn Piiraan maku makea teki vaikutuksen.


Parhaat sarjakuvat

 • Neil Gaiman: Sandman: Nukketalo 1-2, Unien maa, Usvien aika 1
 • Brian K. Vaughan: Saga 1
Tutustuin Gaimanin Sandmaniin 2014, ja viime vuonna jatkoin eteenpäin. Kaikki Jalavan suomentamat albumit tuli luettua. Nyt odottelen, että RW-kustannus kääntää loput. Vaughanin Saga on hieno sarjakuva, olen lukenut vasta ensimmäisen kokoelman Likeltä. Pettymykseksi voisi mainita Alan Mooren V niin kuin verikoston. Luin sarjiksen ekaa kertaa viime vuonna, ja se ei tehnyt suurta vaikutusta.

 • Ziili hahmo
 • Ziili
  Soturi
  Tasolla 24
  2.82

31.01.2016 21:39 #12 :: Ziili
Vuoden 2015 lukuelämykset
Luin viime vuonna yhteensä 75 kirjaa + sarjakuvat päälle (näistä en pidä erillistä lukemaa). Mukaan mahtui kirjoja melkoisen monista genreistä, joten top-listan laatiminen oli hieman hankalaa, mutta sain sellaiset kasaan. Pisin lukemani kirja viime vuonna oli ylivoimaisesti Leo Tolstoin Sota ja Rauha, jossa oli huimat 1865 sivua jaettuna neljään osaan. Seuraavassa sitten itse listat, joista kiinnostavimmat rajasin kymmeneen parhaaseen. Pettymyksiä oli hieman vähemmän.

Top 10 kiinnostavimmat kirjat
*Anthony Doerr - Kaikki se valo jota emme näe: Mielestäni hyvin kirjoitettu ja erittäin mielenkiintoinen tarina, joka tuli suorastaan ahmittua.
*Patrick Rothfuss - The Name of the Wind: Viimein sain tartuttua tähänkin kirjaan ja kyllä kannatti. En yleensä välitä sarjakirjoista, mutta tästä luen kyllä toisenkin osan heti kun ehdin.
*Arthur C. Clarke - Uhka avaruudesta: Lukemistani Clarken teoksista toistaiseksi paras, tarpeeksi kiinnostava aihe ja nopeasti etenevä tarina.
*Andrzej Sapkowski - Kohtalon miekka: Tein virheen lukiessani ensimmäisen kirjan englanniksi, kyllä suomennos hakkaa sen mennen tullen. Kiinnostava novellikokoelma, pidin enemmän kuin ensimmäisestä osasta.
*Ursula K. Le Guin - A Wizard of Earthsea: Taas yksi kirja, jonka olisi voinut lukea aiemmin, sillä pidin tarinasta paljon.
*Laura Lindstedt - Oneiron: Finlandiansa ansainnut, erittäin kiinnostava ja samalla hämmentävä teos.
*Brandon Sanderson - The Final Empire: Lisää sarjoja, joita olisi voinut aloittaa aiemmin. Aloitusosa oli hyvin kiinnostava, mutta taidan jättää sarjan lukemisen ensimmäiseen trilogiaan, koska neljäs osa ei kuvaukseltaan kuullosta enää niin kiehtovalta.
*Walter Moers - Kapteeni Sinikarhun 13 1/2 elämää : Luin tämän suosituksesta ja yllätyin positiivisesti. Erittäin hauska ja kiinnostava nuorten/lasten kirja, joka antaa jotain myös aikuiselle lukijalle.
*Terry Pratchett - Mort: Paras lukemani Kiekkomaailma teos, Kuolema on mahtava hahmo.
*Wayne G. Hammond - Taru Sormusten herrasta Tolkienin silmin: Hieno tietokirja siitä, miten Tolkien kirjoitti Sormusten Herraa. Sisältää paljon kiinnostavia kuvia erilaisista luonnoksista ja käsikirjoitussivuista yms.

Viime vuoden pettymykset
*Neil Gaiman - Unohdetut jumalat: Puuduttavan tylsä, itseään toistava ja aivan liian pitkä teos. Kadun tämän lukemista, sen verran tuskaista oli kahlata tämä lävitse.
*Neil Gaiman - The Ocean at the End of the Lane: Tylsä ja epäkiinnostava tarina, ei vain iskenyt. Sentään lyhyempi kuin Unohdetut Jumalat.
*Jeff VanderMeer - Hävitys: Hieman ylihypetetty, ärsyttävän kryptinen ja turhauttava kirja. Kidutan kuitenkin itseäni tänä vuonnakin ja kokeilen josko toinen osa olisi edes hiukkasen parempi.
*Ursula K. Le Guin - Rocannonin maailma: Le Guinin Hainish cycle -kirjat ovat kohdallani olleet vähän "Hit & miss" -tyyppisiä. Tämä kuuluu jälkimmäiseen kategoriaan.
*China Miéville - King Rat: Olen pitänyt melkein kaikista Miévillen teoksista, mutta tämä ei toiminut mielestäni lainkaan. En välittänyt tarinasta tai hahmoista tarpeeksi.

Gaiman oli siis huonoimpien listan ylivoimainen ykkönen, en tiedä, jaksanko enää lukea hänen teoksiaan enempää, vaikka pidinkin Neverwheristä sekä Pratchettin kanssa kirjoitetusta Hyvistä enteistä paljon. Le Guinin Hainish cycle -kirjat ovat tasoltaan hyvinkin vaihtelevia, tähän asti kaksi niistä on ollut huonoja, yksi loistava ja yksi ihan ok. Saas nähdä, miten käy Osattomien kanssa, joka on minulla kesken. En jaksa etsiä lukemieni sarjakuvien listaa mistään, joten niistä en sen kummemmin tässä puhu.

 • Emelie hahmo Kirjoittaja
 • Emelie
  Verivelho
  Tasolla 58
  9.41

01.02.2016 11:34 #13 :: Emelie
Vuoden 2015 lukuelämykset

Ziili kirjoitti: Gaiman oli siis huonoimpien listan ylivoimainen ykkönen, en tiedä, jaksanko enää lukea hänen teoksiaan enempää, vaikka pidinkin Neverwheristä sekä Pratchettin kanssa kirjoitetusta Hyvistä enteistä paljon.


Jos novellien lukeminen nappaa yhtään, niin suosittelen lukemaan Gaimanilta niitä. :) Unohdetut jumalat oli omalla tavallaan ansiokas kirja, mutta siinäkin teoksessa ne lyhyet välitarinat olivat minun suosikkejani.

Valvojat: RinjaEmelie