Ursula K. Le Guin

  • Dyn hahmo Kirjoittaja
  • Dyn
    Varjovelho
    Tasolla 67
    4.52

20.06.2009 03:00 #1 :: Dyn
Ursula K. Le Guin

Ursula K. LeGuin: Kahdesti haarautuva puu

BTJ Kustannus 2009 - Risingin tietokannassa

Image

Alkuvuoden LeGuin-uutuus on todellakin jotain, mitä kannatti odottaa. Laadukas, mystinen, paikoin jännittäväkin kertomus, jota ainakin takakannessa tituleerataan antropologiseksi scifiksi. Totta, teemat pyörivätkin kulttuurien kehityksen ja kohtaamisen ympärillä. Hainilaismaailmankaikkeuteen (mm. Pimeyden vasen käsi, Osattomien planeetta) sijoittuva romaani on ulkoa kovaa avaruusromantiikkaa, mutta sisältä pehmeästi vellovaa humanismia.

Kahdesti haarautuvan puuntarinassa limittyvät päähenkilö Suttyn henkilöhistoria ja planeetta Akan laajemmat kuviot. Sutty on terralainen, aasialaistaustainen Ekumeenin diplomaatti, joka on lapsuudessaan kokenut totalitaristisen Terran eli meidän maailmamme tulevaisuuden kauhut. Akalla hän kohtaa melko samanlaisen maailman: hallitseva Korporaatti vainoaa ja tuhoaa alkuperäiskulttuuria. Kiinteä osa kirjaa on akalainen filosofia, ns. Suuren Tarinan kertominen (vrt. teoksen alkuperäinen englannin kielinen nimi The Telling). Sutty tutustuu paikallisväestöön ja tarinankertojiin, ja löytää heidän keskuudestaan jotakin ainutlaatuista. Antropologia syntyy oman historian säilyttämisestä, sen tuhoamisen estämisestä, kulttuurikonfliktista – ja sen ymmärtämisestä, mitä kahden täysin erilaisen maailmankuvan kohtaaminen voi erehdysten kautta saada aikaan.

Lue lisää...
Muokannut 06.10.2013 23:57 Dyn

  • Dyn hahmo Kirjoittaja
  • Dyn
    Varjovelho
    Tasolla 67
    4.52

11.03.2012 19:07 #2 :: Dyn
Ursula K. Le Guin

Ursula K. Le Guin: Harhakaupunki

Avain 2012 - Risingin tietokannassa

Ursula K. Le Guinin Hain-kirjat eivät muodostaa varsinaista kirjasarjaa sanan varsinaisessa merkityksessä: ennemminkin ne ovat yksittäisiä, itsenäisiä tarinoita saman universumin historian varrelta. Kokonaisten romaanien ohella mukaan mahtuu myös useita novellimittaisia tekstejä. Tämän takia ei olekaan niin väliksi, missä järjestyksessä Hainin kirjoihin lähtee tutustumaan. Harhakaupunki (alkup. City of Illusions) on kirjoitettu jo vuonna 1967, mutta Hainin kronologiassa se sijoittuu pitkälle Maailmojen Liiton kukoistuksen ajan jälkeen.

Toki aikaisempia Hain-kirjoja lukeneille myös Harhakaupunki tarjoaa hieman erilaisen lukukokemuksen kuin jos tämä universumi on aivan uusi. Hainilainen sivilisaatio on pitkä pätkä avaruuden asutushistoriaa, jossa eri planeetoilta kotoisin olevat kansat ja rodut ovat oppineet toisiltaan - ja myös sortaneet ja sotineet toisiaan vastaan. Maailmojen Liiton tarkoitusperät tieteen ja teknologian edistäjinä kärsivät jo kukoistuksensa aikana liiallisesta byrokratiasta, korruptiosta ja eri humanoidirotujen ahneudesta ja keskinäisestä kilpailusta. Harhakaupunki valottaa myös hiukan sitä, mitä Liitolle todellisuudessa tapahtui: syttyikö koskaan suurta sotaa, tai tuliko Linnunradan takaa vierasta valloittajaa.

Lue lisää...

  • Dyn hahmo Kirjoittaja
  • Dyn
    Varjovelho
    Tasolla 67
    4.52

20.05.2012 20:36 #3 :: Dyn
Ursula K. Le Guin

Ursula K. Le Guin: Maanpakolaisten planeetta

Avain 2011 - Risingin tietokannassa

Suomentaja Jyrki Iivonen on viime vuosina ilahduttanut Le Guin -faneja saattamalla loputkin hainilaisen maailmankaikkeuden kirjat saataville suomeksi. Rocannonin maailma (Avain 2010), Maanpakolaisten planeetta (2011) ja Harhakaupunki (2012) ovat kaikki lyhyitä, Le Guinin jo 60-luvulla kirjoittamia romaaneja, jotka edelsivät kuuluisammaksi nousseita Hain-kirjoja, kuten Pimeyden vasen käsi (alkup. 1969, suom. 1976). Hainin saaga näyttäisi nyt olevan suomennettu melkein kokonaan; enää neljästä novellista koostuva Four Ways to Forgiveness puuttuu.

Hainilainen maailmankaikkeus on todellisuus, johon myös meidän maailmamme Terra kuuluu. Kaikkien Hainin maailmojen ihmisten geneettinen tausta on samanlainen – siitäkin huolimatta, että välissä on käsittämättömien etäisyyksien avaruus. Maanpakolaisten planeetta (alkup. Planet of Exile) sijoittuu Eltanin-tähteä kiertävälle, Werel-nimiselle kaksoisplaneetalle. Kuusisataa standardivuotta aiemmin Maailmojen Liiton alus on laskeutunut planeetalle ja jättänyt jälkeensä siirtokunnan. Sukupolvien kuluessa siirtokunnan ihmisten väkimäärä on kutistunut vähiin, ja paikalliset humanoidit pitävät heitä epäluotettavina velhoina.

Lue lisää...

  • Dyn hahmo Kirjoittaja
  • Dyn
    Varjovelho
    Tasolla 67
    4.52

29.03.2014 22:57 #4 :: Dyn
Ursula K. Le Guin
Olen aina fanittanut Le Guinin Hain-kirjoja, osittain suuren historian tunnun ja tarinan 'sirpaleisuuden' takia: maailma tuntuu aidolta, toimivalta ja todelliselta, ja lukijalle näytetään pieniä pätkiä suuren tarinan varrelta. Lukijan omalle mielikuvitukselle jää runsaasti tilaa. Outoa kyllä, en ollut tajunnut (enkä osannut nauttia) tätä samaa piirrettä myös Maameressä. Tosin luin Maameren kirjat aiemmin kuin Hain-kirjat, ehkä 'lukumaku' myös muuttuu ajan kanssa...

Joka tapauksessa, olen nyt viimeisten viikkojen aikana lukenut uudestaan neljä ensimmäistä Maameren kirjaa, ja olen lopullisesti ja totaalisesti myyty Maamerelle. Nuorempana (luin nämä ensimmäisen kerran ehkä 12-14-vuotiaana) mm.

Varoitus: Spoiler.


Tällä hetkellä mulla on se viides osa, novellikokoelma, osittain kesken, ja seuraavaksi alan lukea Toista tuulta, josta muistaakseni aikanaan en pitänyt lainkaan ja olenkin antanut sille naurettavan vähän tähtiä tietokannassa. Katsotaan, muuttuuko mielipide!
Tykännyt: Rinja, Vehka

  • Niksu hahmo
  • Niksu
    Painajainen
    Tasolla 36
    51.93

30.03.2014 16:08 #5 :: Niksu
Ursula K. Le Guin
Olen lukenut Maamerentarinoita... puoleen väliin. Jossain vaiheessa kyllästyin niin täysin murjottavaan päähahmoon, että lopetin lukemisen. Tykkäsin kirjasta siihen asti, kun hahmo sai jonkin "dramaattisen" läksytyksen koulussa. Sitten kyllästyin eikä tarina enää toiminut.

Olen lukenut myös Laviniaa, viime kesänä... siitä pidin... tosin sekin on yhä kesken...

  • Lune hahmo
  • Lune
    Riiviö
    Tasolla 11
    54.18
31.03.2014 17:51 #6 :: Lune
Ursula K. Le Guin
Le Guin oli yksi mun ihan suurimpia suosikkejani, kunnes tein kandini Le Guinin vähemmän tunnetusta The Eye of the Heron -teoksesta. Ei se kandin tekeminen sinänsä muuttanut mielipidettäni Le Guinin kirjojen suhteen tai vähentänyt arvostustani. Sen sijaan väsyin kandini aiheiden - Le Guinin yleisempien aiheiden - tieteelliseen kääntelyyn ja vääntelyyn ja se taas tietty johti siihen, etten enää jaksa juurikaan lukea Le Guinia. Samoihin aikoihin Le Guinilta myös ilmestyi ihan tuhottomasti uusia kirjoja ja suoraan sanottuna niiden (massa)markkinointi vei maun mennessään (näin mulle käy aina, kun jotain ihQutetaan lakkaamatta). Onhan siitä kandin tekemisestä toki aikaa ja suurin hypetys on taas laantunut, että voisi tässä taas vaikka koittaakin, josko nyt taas maistuisivat... Kahdesti haarautuvaa puuta ainakin kuolasin vaikka kuinka silloin, kun se ilmestyi, että ehkä nyt pitäisikin tarttua siihen...

Hain -sarja on minunkin suosikkini Le Guinin tuotannosta ja juuri samoista syistä, jotka Dyn mainitsi. On ihailtavaa, miten vaivattoman oloisesti Le Guin loihtii aivan vierailta, mutta tutuilta tuntuvia eliölajeja ja yhteiskuntasysteemejä. Pimeyden vasen käsi on tietenkin näistä kirjoista se rakkain... Maameren tarinat olivat pitkään mielestäni paljon parempia kuin Le Guinin scifi, mutta sitten taisi tulla ikää vähän enemmän ja lukumaku muuttui... mutta kyllä se Maameri edelleen vetää puoleensa. (Le Guinin loharit on ihania! :heart: )

Mutta täytyy kyllä sanoa, että kaikista Le Guinin kirjoista A Very Far Away From Anywhere Else teki sen kaikista lähtemättömimmän vaikutuksen. Ja tietäisipä miksi. Teos on todella lyhyt, melkeinpä vain yksinään julkaistu novelli, juoneltaan todella simppeli ja täydellisen arkipäiväinen kertomus nörttipojasta, joka ihastuu tyttöön. Ding. Ei kikkailua, eikä edes minkäänlaista fantsun tai scifin hajua. Ehkäpä tartuin kyseiseen kirjaan vain täydellisen oikealla hetkellä, jolloin se vain yksinkertaisesti kolahti.
Tykännyt: Tapsa, Vehka

06.04.2014 22:04 #7 :: pihlajapuu
Ursula K. Le Guin
Täälläkin ilmoittautuu yksi Hain-kirjojen suuri fani. Itselleni näistä ehkä rakkain on Kahdesti haarautuva puu, koska se sivuaa itselleni läheisiä ja tärkeitä aiheita (kansanperinne, uskomusperinne jne.) sekä myös tuon antropologiseksi kuvaillun lähestymistavan vuoksi, vaikka kyseinen kirja uudempaa tuotantoa onkin. Ylipäätään pidän Le Guinin scifistä, koska hän tutkiskelee mielenkiintoisia ja tärkeitä aihepiirejä kuvitteellisen ympäristön avulla. (tämä on jotain, mitä tämän juuri nyt pinnalla olevan YA-dystopioiden toivoisi enemmän tekevän, mutta jotka pelkistyvät erinäisiksi rakkaustarinoiksi jossain sattumanvaraisessa ympäristössä)

Edit. Mie taisin aloittaa kandini lainauksella Kahdesti haarautuvasta puusta. :cheesy: Kandi käsitteli periaatteessa sitä, millaisia mielikuvia sanomalehdet välittävät ristiriitaisia tunteita herättävästä marginaaliuskonnosta.
Muokannut 06.04.2014 22:06 pihlajapuu

  • Jussi hahmo
  • Jussi
    Arkkivelho
    Tasolla 62
    83.55

15.10.2014 12:35 #8 :: Jussi
Ursula K. Le Guin
Kohta ilmestyvän Neljä anteeksiantoa -kokoelman kansikuva paljastettiin:

  • Jussi hahmo
  • Jussi
    Arkkivelho
    Tasolla 62
    83.55

19.01.2015 00:46 #9 :: Jussi
Ursula K. Le Guin
Lainattu Vaskikirjojen sivuston uutisosiosta:

Ursula K. Le Guinin Neljä anteeksiantoa on myynyt Vaskikirjojen mittapuulla suhteellisen hyvin, minkä vuoksi harkinnassa on julkaista lisääkin Le Guinin kirjoja Jyrki Iivosen kääntäminä. Todennäköisimmät vaihtoehdot seuraavaksi julkaisuksi ovat The Eye of the Heron ja The Beginning Place. Tätä kuitenkin jouduttaneen odottamaan vuoteen 2016.

Tykännyt: Dyn

  • Dyn hahmo Kirjoittaja
  • Dyn
    Varjovelho
    Tasolla 67
    4.52

25.01.2015 21:54 #10 :: Dyn
Ursula K. Le Guin

Ursula K. Le Guin: Neljä anteeksiantoa

Vaskikirjat 2014 - Risingin tietokannassa

Jyrki Iivosen suurtyö Ursula K. Le Guinin hainilaiskirjojen suomentamisen parissa täydentyi hienosti, kun Vaskikirjat julkaisi neljän novellin kokoelman Neljä anteeksiantoa (Four Ways to Forgiveness, 1995). Iivosen käännös tekee kunniaa Le Guinin alkuperäiselle maailmalle ja kerronnalle, joten kyseessä on vielä yksi hieno avaruuslento Hainiin.

Hainilainen universumi on kolme miljoona vuotta vanha sivilisaatio, joka on levittäytynyt useisiin maailmoihin ja aurinkokuntiin, myös hyvin tuntemaamme Maahan. Neljän anteeksiannon novellit sijoittuvat naapuriplaneetoille Werel ja Yeowe kaukana sekä Hainista että Maasta. Tähteinvälinen Ekumeni elää vakaita päiviään, avaruusalukset kulkevat lähes valon nopeudella ja jopa kaukaiset sivilisaatiot ovat löytämässä Ekumenin välittämän rauhan ja sivistyksen aatteet.

Lue lisää...

  • Vehka hahmo
  • Vehka
    Poimuvelho
    Tasolla 37
    8.03

10.05.2015 16:50 #11 :: Vehka
Ursula K. Le Guin
Tiedoksi muille le Guinin lukijoille ja faneille: BBC:n kuunnelma The Left Hand of Darknessista on kuunneltavissa vielä kahdeksan päivää. Itse olen ehtinyt kuunnella vasta puolet, mutta tähän asti jälki on ollut erinomaista.
Tykännyt: Dyn

  • Thialfi hahmo
  • Thialfi
    Arkkivelho
    Tasolla 57
    95.35

24.01.2018 01:32 #12 :: Thialfi
Ursula K. Le Guin

24.01.2018 01:41 #13 :: FreakyMike
Ursula K. Le Guin
Kevyet mullat. Ehdottomasti yksi suosikkikirjailijoistani etenkin Hain-sarjan suhteen.

Valvojat: RinjaEmelie