Hannu Rajaniemi

 • Dragan hahmo
Dragan
Painajainen
Taso: 39
 • Viestejä: 221
Dragan loi aiheen: Hannu Rajaniemi
10.11.2011 20:51 #1

Hannu Rajaniemi: Kvanttivaras

Gummerus 2011 - Risingin tietokannassa

Kvanttivaras on Hannu Rajaniemen esikoiskirja, jolla hän nousi suoraan spefikansan tietoisuuteen. Poikkeuksellista suomalaiselle scifikirjalle on se, että se on kirjoitettu alun perin englanniksi. Rajaniemellä on suunnitelmissa kirjoittaa kirjalle kaksi jatko-osaa.

Kvanttivaras on kirja, johon tartuin aavistuksen verran pelokkaasti, sillä se on saanut osakseen niin suurta hehkutusta erityisesti kansainvälisessä mediassa.

Ensimmäisen luvun perusteella odotin kirjasta teknologiaideoilla leikkivää romaania, mutta tämä pelko oli turha; kirjan tarina kasvaa huomion keskipisteeksi. Tämä ei tarkoita, ettei kirjassa olisi korkealentoisia ideoita: kaupungit liikkuvat, avaruusaluksilla on tietoisuus ja osia ihmisen elämästä voidaan käyttää maksuvälineenä. Ideat eivät kuitenkaan ole tarinan keskipiste, vaan ne ovat luomassa uskottavaa ja mielenkiintoista maailmaa.

Lue lisää...Viimeksi muokattu: 07.10.2013 00:16 : Dyn.

 • Dragan hahmo
Dragan
Painajainen
Taso: 39
 • Viestejä: 221
Dragan vastasi aiheeseen: Arvostelu: Hannu Rajaniemi: Fraktaaliruhtinas
14.04.2013 11:53 #2

Hannu Rajaniemi: Fraktaaliruhtinas

Gummerus 2013 - Risingin tietokannassa

Puolitoista vuotta sitten Hannu Rajaniemen Kvanttivaras julkaistiin yhtenä kohutuimmista suomalaisen scifin esikoiskirjoista. Sen löi lävitse maailmanlaajuisesti ja tuli vasta sitten käännetyksi suomeksi. Kirja myös sai Tähtivaeltaja-palkinnon vuoden parhaasta suomeksi ilmestyneestä scifikirjasta.

Fraktaaliruhtinaassa Rajaniemi lähtee jatkamaan tarinaa, vaivautumatta sen kummemmin kertaamaan vanhoja tapahtumia. Fraktaaliruhtinas seuraa kahta juonenkaarta. Ensimmäisessä mestarivaras Jean le Flambeur ja tekoäly Mieli matkaavat maahan suorittamaan Mielen työnantajan tehtävää. Toisen juonen keskipisteessä on uusi hahmo Tawaddud. Hän on eliittiperheen tytär, joka yrittää kaikin keinoin voittaa oman perheensä arvostuksen.

Lue lisää... • Kuurosokea Pianisti hahmo
Kuurosokea Pianisti
Ratsumestari
Taso: 27
 • Viestejä: 167
Kuurosokea Pianisti vastasi aiheeseen: Randomi jutusteluketju
17.07.2014 20:14 #3

Luin loppuun Rajaniemen Causal Angelin, enkä ole varma, mitä siitä pitäisi ajatella. Ehkä osaan ilmaista mielipiteeni sitten, kun olen lukenut sarjan uudestaan viisi kertaa... Outo loppu, joka jätti liikaa selittämättä. Siltä minusta nyt tuntuu.

Onko kukaan muu vielä lukenut Causal Angelia?


Mutta se onkin jo kokonaan toinen tarina ja kerrotaan joskus toiste.

 • Puolikuu hahmo
Puolikuu
Painajainen
Taso: 39
 • Viestejä: 556
Puolikuu vastasi aiheeseen: Randomi jutusteluketju
18.07.2014 00:54 #4

Kuurosokea Pianisti kirjoitti: Onko kukaan muu vielä lukenut Causal Angelia?


Tämä kryptinen viestisi saa minut ihan huolestuneeksi! Olen pitänyt kahdesta aiemmasta kirjasta valtavasti enkä tahdo selittämättäjättämisloppuja. :sad:

Ajattelin lukea kirjan, kun se syksyllä ilmestyy suomeksi. Tiedän, että täällä monet lukee kirjansa englanniksi, mutta mä luen kyllä suomeksi aina kun on siihen mahdollisuus. :smile: Opiskelujen vuoksi täytyy lukea paljon englanniksi, joten tuntuu ihan hemmottelulta, kun saa lukea jotain omalla äidinkielellään.


Yo yo this hard-core ghetto gangster image takes a lot of practice

 • Kuurosokea Pianisti hahmo
Kuurosokea Pianisti
Ratsumestari
Taso: 27
 • Viestejä: 167
Kuurosokea Pianisti vastasi aiheeseen: Hannu Rajaniemi
18.07.2014 14:35 #5

Kuten sanoin, mielipiteeni Rajaniemen kirjoista voivat muuttua suuresti uudelleen luettaessa. Esimerkki: Kvanttivaras 1. lukukerta, mielipide: No jaa, enpä taida vaivautua lukemaan seuraavaa osaa. 2. kerta: Tämä on parempi kuin ennen... Sitten lainasin Fraktaaliruhtinaan. 1. kerta: Vielä parempi kuin Kvanttivaras. Nerokas rakenne. 2. kerta: Ehkä Kvanttivaras sittenkin on parempi... Ja vielä Kvanttivaras 3. kerta: Tajuan taas enemmän tästä. Oikein hyvä kirja.

Joten kun Kausaalienkeli ilmestyy suomeksi, aion lukea sen ja aiemmat kirjat vähintään kerran. Englannin kieli saattoi vaikuttaa lukukokemukseen, koska kirjoista ei aina saa suomeksikaan selvää :lol: Voi olla, ettei loppu ollutkaan selittämättä jätetty, vaan se aukeaa uudelleenluettaessa.


Mutta se onkin jo kokonaan toinen tarina ja kerrotaan joskus toiste.

 • Jussi hahmo
Jussi
Arkkivelho
Taso: 56
 • Viestejä: 969
Jussi vastasi aiheeseen: Hannu Rajaniemi
19.08.2014 19:16 #6

Rajaniemeltä ilmestyy ensi toukokuussa ensimmäinen novellikokoelma Collected Fiction . Aikookohan Gummerus suomentaa tämän? Linkitetään vielä kansikuva suurempana .

Tammikuussa 2016 on sitten luvassa seuraava romaani Summerland .

An awe-inspiring SF account of the afterlife and what happens when it spills over into the world of the living.


Viimeksi muokattu: 19.08.2014 19:18 : Jussi.

 • Eija hahmo
Eija
Riivaaja
Taso: 41
 • Viestejä: 163
Eija vastasi aiheeseen: Hannu Rajaniemi
12.10.2014 16:43 #7

Kas, en ole mitään kirjoittanutkaan tähän ketjuun aiemmin. Joka tapauksessa Kausaalienkeli on nyt luettu. Sarjan viimeinenkin osa oli hyvä, mutta lukukokemuksena minulle se ei ollut ihan kahden edeltävän osan luokkaa. Tiedän, että olisin pitänyt kirjasta enemmän, jos olisin lukenut uudelleen pohjille edeltävät osat. Kuitenkin yksityiskohdista oli joitain asioita jo unohtunut ja luonnollisesti viimeisen osan juttujen juuret löytyvät sieltä aiemmista osista. Ennen Fraktaaliruhtinasta luin Kvanttivarkaan uudelleen ja se kannatti, mutta nyt en malttanut ottaa uusintaa edeltävistä tai edes edeltävästä osasta.

Kokonaisuudessaan sarjassa riittää ideoita ja mielikuvitusta todellakin. Tarina on myös tavallaan hauska ja sitä on helppo lukea, vaikka teknistä termistöä ja käsitteitä esiintyykin paljon. Ensiluokkaista kerrontataitoa siispä. Joku kerta, kun on aikaa, pitää lukea koko sarja uudestaan.

Jussi kirjoitti: Rajaniemeltä ilmestyy ensi toukokuussa ensimmäinen novellikokoelma Collected Fiction . Aikookohan Gummerus suomentaa tämän? Linkitetään vielä kansikuva suurempana .

Tammikuussa 2016 on sitten luvassa seuraava romaani Summerland .


Kyllähän tuo novellikokoelmakin kiinnostaa, mutta paljon enemmän kiinnostaa tuleva Summerland romaani. Hyvä, että kyseessä on stand-alone eikä sarja. Olettaisin, että Summerland nyt ainakin suomennetaan…


 • Kuurosokea Pianisti hahmo
Kuurosokea Pianisti
Ratsumestari
Taso: 27
 • Viestejä: 167
Kuurosokea Pianisti vastasi aiheeseen: Hannu Rajaniemi
24.10.2014 17:37 #8

Lainasin Kausaalienkelin kirjastosta silmäilläkseni sitä, jos vaikka jotkut asiat selviäisivät paremmin suomennoksesta.

Heti ymmärsin yhden asian, joka oli jäänyt vaivaamaan englanninkielisen version lukemisen jälkeen: mikä oli pellegrinin "pieni punainen mytty". Suomennoksen sanavalinnat avasivat merkityksen mainiosti.

Varoitus: Spoiler. [ Napsauta laajentaaksesi ]


Mutta se onkin jo kokonaan toinen tarina ja kerrotaan joskus toiste.

 • Dragan hahmo
Dragan
Painajainen
Taso: 39
 • Viestejä: 221
Dragan vastasi aiheeseen: Arvostelu: Hannu Rajaniemi: Kausaalienkeli
25.01.2015 15:46 #9

Hannu Rajaniemi: Kausaalienkeli

Gummerus 2014 - Risingin tietokannassa

Kausaalienkeli, kolmas ja viimeinen kirja Kvanttivaras-sarjasta ilmestyi suomeksi viime syksynä. Sarja on kerännyt paljon positiivista huomiota maailmalla ja kahminut palkintoehdokkuuksia. Trilogian päätösosalla on monta keskeneräistä juonilankaa sidottavaan Fraktaaliruhtinaan jälkeen.

Kirjan kaava on jälleen sama, ja juoni jatkuu välittömästi siitä mihin edellinen osa jäi. Maapallo on tuhoutunut ja mestarivaras Jean Le Flambeur on menettänyt tiedostavan avaruusaluksensa Perhosen. Le Flambeurin edessä on jälleen uusi haaste: hänen täytyy löytää oortilaissoturi Mieli. Tämän tehdäkseen hänen matkansa vie läpi sodan runteleman aurinkokunnan.

Lue lisää... • Jussi hahmo
Jussi
Arkkivelho
Taso: 56
 • Viestejä: 969
Jussi vastasi aiheeseen: Hannu Rajaniemi
30.04.2016 15:38 #10

Eija kirjoitti: Olettaisin, että Summerland nyt ainakin suomennetaan…


Rajaniemen brittikustantajan uuden katalogin mukaan Gummerus on hankkinut suomennosoikeudet Summerlandiin. Kirja ilmestyy englanniksi huhtikuussa 2017.

www.orionbooks.co.uk/assets/OrionPublish...e-Frontlist-2016.pdf


 • max hahmo
max
Kapteeni
Taso: 46
 • Viestejä: 586
max vastasi aiheeseen: Arvostelu: Hannu Rajaniemi: Näkymättömät planeetat
12.11.2016 22:58 #11

Hannu Rajaniemi: Näkymättömät planeetat

Gummerus 2016 - Risingin tietokannassa

Hannu Rajaniemen tinkimätön, mutta epätasainen novellikokoelma pursuaa mielikuvituksellisia ideoita. ”Kun olin jumala”, aloittaa ”Deus ex Hominen” -kertoja tarinansa ja samalla Hannu Rajaniemen ensimmäisen novellikokoelman. Näkymättömien planeetoiden maailmassa jumaluus on arkinen olotila. Villejä ja haastavia transhumanistisia visioita voinee pitää jo Rajaniemen tavaramerkkinä. Säieteoriasta tohtoriksi väitellyt Rajaniemi on päivätyönään työskennellyt erilaisissa futuristisissa ajatushautomoissa. Haastatteluissa hän on kertonut työnsä inspiroivan fiktiotaan ja päinvastoin.

Rajaniemi fabuloi mielellään kauas tulevaisuuteen, antroposeenin ja teknologisen singulariteetin tuolle puolen, samaan tapaan kuin esimerkiksi Peter Watts tai Charles Stross. Kokoelmaan mahtuu myös kansanmytologiasta ammentavia tarinoita sekä maagista realismia, jotka toimivat hyvinä hengähdystaukoina teknovyörytyksestä. Monipuolisuus johtuu kokoelman kattavuudesta, Näkymättömät planeetat kokoaa yhteen kaikki Rajaniemen novellit vuosilta 2005-2014.

Läpimurtoromaanistaan Kvanttivarkaasta alkaen Rajaniemi on kirjoittanut teoksensa suoraan englanniksi, scifimarkkinoiden perinteisellä valtakielellä. Näkymättömien planeetoidenkin novelleista vain kaksi on alun perin suomeksi kirjoitettuja. Viimeiset 10 vuotta ulkomailla asunut Rajaniemi on jo siinä määrin kansainvälistynyt, että käyttää kääntäjiä. Alkuteoksen kieli on melko yksioikoista, mutta Sarianna Silvonen on ripotellut käännökseensä rohkeammin sivulauseita.

Lue lisää...


 • Jussi hahmo
Jussi
Arkkivelho
Taso: 56
 • Viestejä: 969
Jussi vastasi aiheeseen: Hannu Rajaniemi
28.03.2017 14:58 #12

Jussi kirjoitti: Rajaniemen brittikustantajan uuden katalogin mukaan Gummerus on hankkinut suomennosoikeudet Summerlandiin. Kirja ilmestyy englanniksi huhtikuussa 2017.

Gummerus on paljastanut kesän ja syksyn julkaisuohjelman, eikä Summerlandia ole mukana. Suomennoksen ilmestyminen menee siis ensi vuodelle.

Summerlandin julkaisu Britanniassa on muuten lykkääntynyt aiemmin ilmoitetusta, se tapahtuu 31. elokuuta. Vielä ei ole tietoa siitä, ilmestyykö kirja myös joltakin amerikkalaiskustantajalta, vai onko Rajaniemen ura ohi Yhdysvalloissa. Ymmärtääkseni Kvanttivaras-trilogia myi heikosti USAssa (voin olla väärässä).

EDIT: Summerlandin ilmestyminen on yllättäen siirtynyt kesäkuulle 2018!


Viimeksi muokattu: 13.06.2017 21:06 : Jussi.

Paikalla 3 jäsentä ja 60 vierailijaa:
FreakyMike, punnort, Iivari
Uusin jäsen: Larissa
Jäseniä yhteensä: 7255