Uusimmat viestit

Uusimmat keskustelut

Hannu Rajaniemi

 • Dragan hahmo
Dragan
Riivaaja
Taso: 40
 • Viestejä: 222
Dragan loi aiheen: Hannu Rajaniemi
10.11.2011 20:51 #1

Hannu Rajaniemi: Kvanttivaras

Gummerus 2011 - Risingin tietokannassa

Kvanttivaras on Hannu Rajaniemen esikoiskirja, jolla hän nousi suoraan spefikansan tietoisuuteen. Poikkeuksellista suomalaiselle scifikirjalle on se, että se on kirjoitettu alun perin englanniksi. Rajaniemellä on suunnitelmissa kirjoittaa kirjalle kaksi jatko-osaa.

Kvanttivaras on kirja, johon tartuin aavistuksen verran pelokkaasti, sillä se on saanut osakseen niin suurta hehkutusta erityisesti kansainvälisessä mediassa.

Ensimmäisen luvun perusteella odotin kirjasta teknologiaideoilla leikkivää romaania, mutta tämä pelko oli turha; kirjan tarina kasvaa huomion keskipisteeksi. Tämä ei tarkoita, ettei kirjassa olisi korkealentoisia ideoita: kaupungit liikkuvat, avaruusaluksilla on tietoisuus ja osia ihmisen elämästä voidaan käyttää maksuvälineenä. Ideat eivät kuitenkaan ole tarinan keskipiste, vaan ne ovat luomassa uskottavaa ja mielenkiintoista maailmaa.

Lue lisää...Viimeksi muokattu: 07.10.2013 00:16 : Dyn.

 • Dragan hahmo
Dragan
Riivaaja
Taso: 40
 • Viestejä: 222
Dragan vastasi aiheeseen: Arvostelu: Hannu Rajaniemi: Fraktaaliruhtinas
14.04.2013 11:53 #2

Hannu Rajaniemi: Fraktaaliruhtinas

Gummerus 2013 - Risingin tietokannassa

Puolitoista vuotta sitten Hannu Rajaniemen Kvanttivaras julkaistiin yhtenä kohutuimmista suomalaisen scifin esikoiskirjoista. Sen löi lävitse maailmanlaajuisesti ja tuli vasta sitten käännetyksi suomeksi. Kirja myös sai Tähtivaeltaja-palkinnon vuoden parhaasta suomeksi ilmestyneestä scifikirjasta.

Fraktaaliruhtinaassa Rajaniemi lähtee jatkamaan tarinaa, vaivautumatta sen kummemmin kertaamaan vanhoja tapahtumia. Fraktaaliruhtinas seuraa kahta juonenkaarta. Ensimmäisessä mestarivaras Jean le Flambeur ja tekoäly Mieli matkaavat maahan suorittamaan Mielen työnantajan tehtävää. Toisen juonen keskipisteessä on uusi hahmo Tawaddud. Hän on eliittiperheen tytär, joka yrittää kaikin keinoin voittaa oman perheensä arvostuksen.

Lue lisää... • Kuurosokea Pianisti hahmo
Kuurosokea Pianisti
Ratsumestari
Taso: 27
 • Viestejä: 168
Kuurosokea Pianisti vastasi aiheeseen: Randomi jutusteluketju
17.07.2014 20:14 #3

Luin loppuun Rajaniemen Causal Angelin, enkä ole varma, mitä siitä pitäisi ajatella. Ehkä osaan ilmaista mielipiteeni sitten, kun olen lukenut sarjan uudestaan viisi kertaa... Outo loppu, joka jätti liikaa selittämättä. Siltä minusta nyt tuntuu.

Onko kukaan muu vielä lukenut Causal Angelia?


Mutta se onkin jo kokonaan toinen tarina ja kerrotaan joskus toiste.

 • Puolikuu hahmo
Puolikuu
Riivaaja
Taso: 40
 • Viestejä: 585
Puolikuu vastasi aiheeseen: Randomi jutusteluketju
18.07.2014 00:54 #4

Kuurosokea Pianisti kirjoitti: Onko kukaan muu vielä lukenut Causal Angelia?


Tämä kryptinen viestisi saa minut ihan huolestuneeksi! Olen pitänyt kahdesta aiemmasta kirjasta valtavasti enkä tahdo selittämättäjättämisloppuja. :sad:

Ajattelin lukea kirjan, kun se syksyllä ilmestyy suomeksi. Tiedän, että täällä monet lukee kirjansa englanniksi, mutta mä luen kyllä suomeksi aina kun on siihen mahdollisuus. :smile: Opiskelujen vuoksi täytyy lukea paljon englanniksi, joten tuntuu ihan hemmottelulta, kun saa lukea jotain omalla äidinkielellään.


Yo yo this hard-core ghetto gangster image takes a lot of practice

 • Kuurosokea Pianisti hahmo
Kuurosokea Pianisti
Ratsumestari
Taso: 27
 • Viestejä: 168
Kuurosokea Pianisti vastasi aiheeseen: Hannu Rajaniemi
18.07.2014 14:35 #5

Kuten sanoin, mielipiteeni Rajaniemen kirjoista voivat muuttua suuresti uudelleen luettaessa. Esimerkki: Kvanttivaras 1. lukukerta, mielipide: No jaa, enpä taida vaivautua lukemaan seuraavaa osaa. 2. kerta: Tämä on parempi kuin ennen... Sitten lainasin Fraktaaliruhtinaan. 1. kerta: Vielä parempi kuin Kvanttivaras. Nerokas rakenne. 2. kerta: Ehkä Kvanttivaras sittenkin on parempi... Ja vielä Kvanttivaras 3. kerta: Tajuan taas enemmän tästä. Oikein hyvä kirja.

Joten kun Kausaalienkeli ilmestyy suomeksi, aion lukea sen ja aiemmat kirjat vähintään kerran. Englannin kieli saattoi vaikuttaa lukukokemukseen, koska kirjoista ei aina saa suomeksikaan selvää :lol: Voi olla, ettei loppu ollutkaan selittämättä jätetty, vaan se aukeaa uudelleenluettaessa.


Mutta se onkin jo kokonaan toinen tarina ja kerrotaan joskus toiste.

 • Jussi hahmo
Jussi
Arkkivelho
Taso: 60
 • Viestejä: 1422
Jussi vastasi aiheeseen: Hannu Rajaniemi
19.08.2014 19:16 #6

Rajaniemeltä ilmestyy ensi toukokuussa ensimmäinen novellikokoelma Collected Fiction . Aikookohan Gummerus suomentaa tämän? Linkitetään vielä kansikuva suurempana .

Tammikuussa 2016 on sitten luvassa seuraava romaani Summerland .

An awe-inspiring SF account of the afterlife and what happens when it spills over into the world of the living.


Viimeksi muokattu: 19.08.2014 19:18 : Jussi.

 • Eija hahmo
Eija
Varjoinen
Taso: 45
 • Viestejä: 509
Eija vastasi aiheeseen: Hannu Rajaniemi
12.10.2014 16:43 #7

Kas, en ole mitään kirjoittanutkaan tähän ketjuun aiemmin. Joka tapauksessa Kausaalienkeli on nyt luettu. Sarjan viimeinenkin osa oli hyvä, mutta lukukokemuksena minulle se ei ollut ihan kahden edeltävän osan luokkaa. Tiedän, että olisin pitänyt kirjasta enemmän, jos olisin lukenut uudelleen pohjille edeltävät osat. Kuitenkin yksityiskohdista oli joitain asioita jo unohtunut ja luonnollisesti viimeisen osan juttujen juuret löytyvät sieltä aiemmista osista. Ennen Fraktaaliruhtinasta luin Kvanttivarkaan uudelleen ja se kannatti, mutta nyt en malttanut ottaa uusintaa edeltävistä tai edes edeltävästä osasta.

Kokonaisuudessaan sarjassa riittää ideoita ja mielikuvitusta todellakin. Tarina on myös tavallaan hauska ja sitä on helppo lukea, vaikka teknistä termistöä ja käsitteitä esiintyykin paljon. Ensiluokkaista kerrontataitoa siispä. Joku kerta, kun on aikaa, pitää lukea koko sarja uudestaan.

Jussi kirjoitti: Rajaniemeltä ilmestyy ensi toukokuussa ensimmäinen novellikokoelma Collected Fiction . Aikookohan Gummerus suomentaa tämän? Linkitetään vielä kansikuva suurempana .

Tammikuussa 2016 on sitten luvassa seuraava romaani Summerland .


Kyllähän tuo novellikokoelmakin kiinnostaa, mutta paljon enemmän kiinnostaa tuleva Summerland romaani. Hyvä, että kyseessä on stand-alone eikä sarja. Olettaisin, että Summerland nyt ainakin suomennetaan…


 • Kuurosokea Pianisti hahmo
Kuurosokea Pianisti
Ratsumestari
Taso: 27
 • Viestejä: 168
Kuurosokea Pianisti vastasi aiheeseen: Hannu Rajaniemi
24.10.2014 17:37 #8

Lainasin Kausaalienkelin kirjastosta silmäilläkseni sitä, jos vaikka jotkut asiat selviäisivät paremmin suomennoksesta.

Heti ymmärsin yhden asian, joka oli jäänyt vaivaamaan englanninkielisen version lukemisen jälkeen: mikä oli pellegrinin "pieni punainen mytty". Suomennoksen sanavalinnat avasivat merkityksen mainiosti.

Varoitus: Spoiler. [ Napsauta laajentaaksesi ]


Mutta se onkin jo kokonaan toinen tarina ja kerrotaan joskus toiste.

 • Dragan hahmo
Dragan
Riivaaja
Taso: 40
 • Viestejä: 222
Dragan vastasi aiheeseen: Arvostelu: Hannu Rajaniemi: Kausaalienkeli
25.01.2015 15:46 #9

Hannu Rajaniemi: Kausaalienkeli

Gummerus 2014 - Risingin tietokannassa

Kausaalienkeli, kolmas ja viimeinen kirja Kvanttivaras-sarjasta ilmestyi suomeksi viime syksynä. Sarja on kerännyt paljon positiivista huomiota maailmalla ja kahminut palkintoehdokkuuksia. Trilogian päätösosalla on monta keskeneräistä juonilankaa sidottavaan Fraktaaliruhtinaan jälkeen.

Kirjan kaava on jälleen sama, ja juoni jatkuu välittömästi siitä mihin edellinen osa jäi. Maapallo on tuhoutunut ja mestarivaras Jean Le Flambeur on menettänyt tiedostavan avaruusaluksensa Perhosen. Le Flambeurin edessä on jälleen uusi haaste: hänen täytyy löytää oortilaissoturi Mieli. Tämän tehdäkseen hänen matkansa vie läpi sodan runteleman aurinkokunnan.

Lue lisää... • Jussi hahmo
Jussi
Arkkivelho
Taso: 60
 • Viestejä: 1422
Jussi vastasi aiheeseen: Hannu Rajaniemi
30.04.2016 15:38 #10

Eija kirjoitti: Olettaisin, että Summerland nyt ainakin suomennetaan…


Rajaniemen brittikustantajan uuden katalogin mukaan Gummerus on hankkinut suomennosoikeudet Summerlandiin. Kirja ilmestyy englanniksi huhtikuussa 2017.

www.orionbooks.co.uk/assets/OrionPublish...e-Frontlist-2016.pdf


 • max hahmo
max
Kapteeni
Taso: 46
 • Viestejä: 627
max vastasi aiheeseen: Arvostelu: Hannu Rajaniemi: Näkymättömät planeetat
12.11.2016 22:58 #11

Hannu Rajaniemi: Näkymättömät planeetat

Gummerus 2016 - Risingin tietokannassa

Hannu Rajaniemen tinkimätön, mutta epätasainen novellikokoelma pursuaa mielikuvituksellisia ideoita. ”Kun olin jumala”, aloittaa ”Deus ex Hominen” -kertoja tarinansa ja samalla Hannu Rajaniemen ensimmäisen novellikokoelman. Näkymättömien planeetoiden maailmassa jumaluus on arkinen olotila. Villejä ja haastavia transhumanistisia visioita voinee pitää jo Rajaniemen tavaramerkkinä. Säieteoriasta tohtoriksi väitellyt Rajaniemi on päivätyönään työskennellyt erilaisissa futuristisissa ajatushautomoissa. Haastatteluissa hän on kertonut työnsä inspiroivan fiktiotaan ja päinvastoin.

Rajaniemi fabuloi mielellään kauas tulevaisuuteen, antroposeenin ja teknologisen singulariteetin tuolle puolen, samaan tapaan kuin esimerkiksi Peter Watts tai Charles Stross. Kokoelmaan mahtuu myös kansanmytologiasta ammentavia tarinoita sekä maagista realismia, jotka toimivat hyvinä hengähdystaukoina teknovyörytyksestä. Monipuolisuus johtuu kokoelman kattavuudesta, Näkymättömät planeetat kokoaa yhteen kaikki Rajaniemen novellit vuosilta 2005-2014.

Läpimurtoromaanistaan Kvanttivarkaasta alkaen Rajaniemi on kirjoittanut teoksensa suoraan englanniksi, scifimarkkinoiden perinteisellä valtakielellä. Näkymättömien planeetoidenkin novelleista vain kaksi on alun perin suomeksi kirjoitettuja. Viimeiset 10 vuotta ulkomailla asunut Rajaniemi on jo siinä määrin kansainvälistynyt, että käyttää kääntäjiä. Alkuteoksen kieli on melko yksioikoista, mutta Sarianna Silvonen on ripotellut käännökseensä rohkeammin sivulauseita.

Lue lisää...


 • Jussi hahmo
Jussi
Arkkivelho
Taso: 60
 • Viestejä: 1422
Jussi vastasi aiheeseen: Hannu Rajaniemi
28.03.2017 14:58 #12

Jussi kirjoitti: Rajaniemen brittikustantajan uuden katalogin mukaan Gummerus on hankkinut suomennosoikeudet Summerlandiin. Kirja ilmestyy englanniksi huhtikuussa 2017.

Gummerus on paljastanut kesän ja syksyn julkaisuohjelman, eikä Summerlandia ole mukana. Suomennoksen ilmestyminen menee siis ensi vuodelle.

Summerlandin julkaisu Britanniassa on muuten lykkääntynyt aiemmin ilmoitetusta, se tapahtuu 31. elokuuta. Vielä ei ole tietoa siitä, ilmestyykö kirja myös joltakin amerikkalaiskustantajalta, vai onko Rajaniemen ura ohi Yhdysvalloissa. Ymmärtääkseni Kvanttivaras-trilogia myi heikosti USAssa (voin olla väärässä).

EDIT: Summerlandin ilmestyminen on yllättäen siirtynyt kesäkuulle 2018!


Viimeksi muokattu: 13.06.2017 21:06 : Jussi.

 • Jussi hahmo
Jussi
Arkkivelho
Taso: 60
 • Viestejä: 1422
Jussi vastasi aiheeseen: Hannu Rajaniemi
22.03.2018 10:26 #13

Nyt on selvinnyt, että Gummerus julkaisee Summerlandin suomennoksen kesäkuussa, eli samanaikaisesti alkukielisen version kanssa. Kääntäjänä toimii Tero Valkonen, ja suomennos on kovakantinen. Adlibriksesta voi tarkistaa esittelytekstin.

Jussi kirjoitti: Vielä ei ole tietoa siitä, ilmestyykö kirja myös joltakin amerikkalaiskustantajalta, vai onko Rajaniemen ura ohi Yhdysvalloissa.

Iso Tor-kustantamo julkaisee Summerlandin USAssa kesäkuussa kovakantisena.


 • max hahmo
max
Kapteeni
Taso: 46
 • Viestejä: 627
max vastasi aiheeseen: Hannu Rajaniemi
23.03.2018 09:08 #14

No nyt,tämähän on se ektoplasmakirja? Odotan jotain Lavie Tidharin kirjojen kaltaista vähän kevyempää lähestymistä, Rajaniemen tähänastinen tuotanto on ollut ideoiltaan niin tuhlailevaa ja toisaalta varmaan peruskirjailijataidot, siis juonenrakentelu ym. ovat kehittneet roimasti kokonaisen trilogian julkaisun myötä.


 • Jussi hahmo
Jussi
Arkkivelho
Taso: 60
 • Viestejä: 1422
Jussi vastasi aiheeseen: Hannu Rajaniemi
19.05.2018 15:50 #15

Gummerus muutti mielensä ja suomensi kirjan nimen Kesämaaksi. Käännöksen julkaisu on siirtynyt heinäkuun lopulle, eli sitä ei saadakaan yhtäaikaisesti englanninkielisen kanssa.Kiinnostavaa, että samaa kansikuvaa käytetään niin Yhdysvalloissa, Britanniassa kuin Suomessakin.

Rajaniemen brittikustantaja Gollancz on muuten päättänyt julkaista Summerlandin suoraan pehmytkantisena trade paperbackinä. Kovakantista laitosta ei siltä ole luvassa. Mutta amerikkalaiskustantamo Tor tuo teoksen myyntiin sidottuna.

Useat kirjailijat ovat kehuneet romaania. Esimerkiksi Stephen Baxter sanoi:

Summerland: As if Alfred Hitchcock had made a movie with HP Lovecraft... A vision so original it deserves its own subgenre. And all worked out with the diamond-hard logic of a great SF writer. After Summerland, the thriller has a new geometry.


Viimeksi muokattu: 19.05.2018 16:02 : Jussi.

 • Jussi hahmo
Jussi
Arkkivelho
Taso: 60
 • Viestejä: 1422
Jussi vastasi aiheeseen: Hannu Rajaniemi
20.02.2019 15:20 #16

Yritin tammikuussa lukea Kesämaan, mutta luovutin siinä vaiheessa, kun ensimmäinen kolmannes oli takana. Ei yhtään tehnyt mieli jatkaa eteenpäin. Kirjan tarina ei kiinnostanut, ja henkilöhahmot olivat puisevia. Suomennoksen pituus on vain 320 sivua, mutta en silti halunnut väkisin lukea.

Olen Rajaniemen romaaneista varsinaisesti tykännyt vain Kvanttivaras-trilogian avausosasta. Kyllähän kaksi seuraavaa ihan luettavia olivat, mutta sarjan taso laski osa osalta. Enkä mitenkään ihastunut Kvanttivarkaaseen. Toisaalta en ole kokeillut miehen novellikokoelmaa Näkymättömät planeetat. Omistan Rajaniemeltä yhden kirjan, Kvanttivarkaan. Ostin sen aikoinaan Anttilan alelaarista eurolla kovakantisena. Tämän voisin kuvitella lukevani joskus uudestaan, mutta en trilogian seuraavia osia.

Kesämaa toi aihepiiriltään mieleen Peter Higginsin Susikoiran ajan , jossa ollaan stalinistista Neuvostoliittoa muistuttavassa vaihtoehtomaailmassa. Tämä kirja oli huomattavasti Rajaniemen yritelmää parempi[*], ja vieläkin harmittaa Gummeruksen päätös jättää jatkuvajuonisen trilogian suomentaminen kesken ensimmäisen osan jälkeen.

Huomasin, että Tähtivaeltaja-lehdessä Kesämaa sai melko kriittisen arvostelun. Silti kirja pääsi ehdolle Tähtivaeltaja-palkintoon. Alastair Reynoldsin Elysionin tulta hehkutettiin samassa numerossa huippukirjaksi, mutta niin se vaan jäi palkintofinalistien ulkopuolelle. Lehden arvioilla ei siis tunnu olevan korrelaatiota ehdokkuuksien kanssa...

Britti-Amazonin mukaan Rajaniemeltä ilmestyy helmikuussa 2020 uusi kirja Darkome . Tästä ei taida olla mitään tarkempaa tietoa?


[*]Koska luin vain ensimmäisen kolmanneksen, en voi oikeastaan arvioida Kesämaata.


Viimeksi muokattu: 20.02.2019 15:44 : Jussi.

 • KiLLPaTRiCK hahmo
KiLLPaTRiCK
Vampyyri
Taso: 30
 • Viestejä: 253
KiLLPaTRiCK vastasi aiheeseen: Hannu Rajaniemi
28.05.2019 12:22 #17

Enää Kausaalienkeli lukematta. Taistelua tulee olemaan, mutta loppuun luen trilogian ja sitten Rajaniemi saa mielestäni jäädä siihen. Enkä näytä olevan yksin mielipiteeni kanssa.


 • Toni hahmo
Toni
Hirviö
Taso: 20
 • Viestejä: 42
Toni vastasi aiheeseen: Hannu Rajaniemi
31.05.2019 19:43 #18

Jussi kirjoitti: Huomasin, että Tähtivaeltaja-lehdessä Kesämaa sai melko kriittisen arvostelun. Silti kirja pääsi ehdolle Tähtivaeltaja-palkintoon. Alastair Reynoldsin Elysionin tulta hehkutettiin samassa numerossa huippukirjaksi, mutta niin se vaan jäi palkintofinalistien ulkopuolelle. Lehden arvioilla ei siis tunnu olevan korrelaatiota ehdokkuuksien kanssa...


Tämähän pitää tietenkin paikkansa. Jokainen arvostelija arvostelee teokset omista lähtökohdistaan, ja palkintoraati tekee puolestaan työnsä täysin itsenäisesti. Ei siis ole olemassa mitään Tähtivaeltaja-diktaattoria, joka määräisi, mitä mieltä muiden tulee olla.

Henkilökohtaisesti voin sanoa pitäväni kybällä sekä Kesämaasta että Elysionin tulesta.


Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: Jussi

 • KiLLPaTRiCK hahmo
KiLLPaTRiCK
Vampyyri
Taso: 30
 • Viestejä: 253
KiLLPaTRiCK vastasi aiheeseen: Hannu Rajaniemi
03.08.2019 14:58 #19

Kausaali oli mielestäni paras trilogiasta ehkä juuri siksi, että olin jo tottunut Rajaniemen jargoniin, kuten yksi arvostelijakin mainitsi.


Paikalla 1 jäsen ja 49 vierailijaa
Astorethein
Uusin jäsen: Kari Eerola
Jäseniä yhteensä: 8763