Isaac Asimov

08.10.2011 21:50 #1 :: Fantasyfan
Isaac Asimov

Isaac Asimov: Tähdet kuin tomua

Jalava 2011, alkup. 1951 -  Risingin tietokannassa

Tähdet kuin Tomua

Aloittaessani Asimovin Tähdet kuin tomua -kirjan lukemisen muistelin lämmöllä erästä joulua lukioiässä. Olin lainannut seitsemän Asimovin kirjaa ja vietin mitä mukavimman loman Säätiön parissa. Sitä seurasivat Asimovin robottikirjat, joista myös pidin. Niinpä Tähdet kuin tomua herätti minussa toiveita hienosta lukukokemuksesta ja oivalluksista.

Tähdet kuin tomua kertoo tilallisen pojasta Bironista. Hän on ollut Maassa opiskelemassa, ja juuri kun hän valmistumaisillaan, hänet tempaistaan tähtienväliseen seikkailuun. Tarina alkaa heti toiminnalla. Bironilla ovat vastassaan Tyrannian imperiumi ja sen juonittelut. Matkallaan hän kohtaa tytön. Tarinassa on avaruusaluksia, sädepyssyjä ja radiopuhelimia alusten väliseen kommunikaatioon. Kirja sisältää loistavat elementit viihdyttääkseen ketä tahansa nuorta, joka kaipaa toimintaseikkailua.

Ja siinä olivatkin ne positiiviset puolet.

Lue lisää...
Muokannut 07.10.2013 21:25 Hiistu

27.03.2015 13:52 #2 :: KiLLPaTRiCK
Isaac Asimov
Aloitin uusintakierroksen nukahtamislukemisena sängyssä Asimovin Säätiön Alkusoitossa kirjaamassa järjestyksessä. Aika monethan niistä on nykyisin suomennettu viimeisimpänä Tähdet Kuin Tomua. Joskin Kirjayhtymän Robotit kirjassa on vain 11 novellia, kun Asimov mainitsee 31. Onkohan niitä lisää Suomeksi? En niitä loppuja ruvennut englanniksi mistään metsästämään. Olen nyt päässyt Robotit Ja Imperiumiin asti. Hidasta on ollut eteneminen. Ei ole aika kohdellut kirjoja hyvin tai ehkä oma maku on muuttunut matkan varrella. Säätiön Alkusoitonkin olen ostanut uutena kirjakaupasta -94, joten edellisestä luku kerrasta on 20 vuotta. Joitain loppuratkaisuja olin joko unohtanut tai sekoittanut mielessäni. Mutta loputtomia keskusteluja en muistanut kirjoissa olleen näin paljon. Tapahtumia tai juonen kuljetusta oli suhteessa paljon vähemmän. Toivottavasti Säätiö kirjat ovat kestäneet ajan hammasta paremmin. Ainakin on helppoa nukahtaa. Mutta kun jotain olen aloittanut...

27.03.2015 14:03 #3 :: punnort
Isaac Asimov
Minusta robottinovellit ovat parasta Asimovia, niissä on ihan näppäriä oivalluksia. Suomeksi ei taida olla kuin tuo yksi kokoelma, mutta englanniksi löytyy tiiliskivi The Complete Robot, jossa on ne kaikki.

 • Pate64 hahmo
 • Pate64
  Hirviö
  Tasolla 22
  72.44

05.07.2017 09:42 #4 :: Pate64
Isaac Asimov
Luin tuossa keväällä Asimovin uudemmat Säätiökirjat Säätiö veitsen terällä, Säätiö ja Maa, sekä robottikirjat Teräsluolat, Alaston Aurinko, Aamunkoiton Robotit ja Robotit Ja Imperiumi.
Täytyy sanoa että mulle kyllä toimi erittäin hyvin teksti. Tapa, millä Säätiö- ja Robottikirjat yhtenevät lopussa, on kiehtova ja ylipäänsä näissä tarinoissa on sopivassa suhteessa toimintaa ja filosofisia keskusteluja.

 • jPekka hahmo
 • jPekka
  Teknikko
  Tasolla 17
  76.29

06.07.2017 22:08 #5 :: jPekka
Isaac Asimov
Itse en ole mitenkään innostunut siitä että joillakin kirjailijoilla on taipumusta yhdistää eri maailmoihin sijoittuvia kirjojaan väenväkisin yhdeksi maailmaksi, ja Asimov tuntui kuuluvan tähän sarjaan. (Robotti- ja Säätiökirjojen ohellahan hän yhdisti samaan soppaan ”Ikuisuuden lopun”.)

Mutta etenkin Säätiö-kirjat tekivät aikoinaan teini-ikäiseen mieleen lähtemättömän jäljen, kun niihin ekaa kertaa törmäsin 70-luvulla.

14.08.2018 13:04 #6 :: KiLLPaTRiCK
Isaac Asimov
Kolme vuotta ja sain Robotit ja Imperiumin vihdoin luettua, kun siirsin sen makkarista vessaan.
Vikalla sivulla lappunen, jossa WSOY pahoittelee viimeisen rivin pois jäämistä ja oli siinä se lausekkin kokonaan. Tätä en muista 25 vuoden takaa, joten olisinko kirjaston kirjan aikoinaan lainannut ja siinä se on jo aikoja sitten hukkunut ja myöhemmin hankkinut oman kirjan kokoelmaan? Sen verran erikoinen juttu kuitenkin, että luulisi muistavan.

Seuraavaksi luen Currents of Space. Erikoista myös, että tuossa Säätiön Alkusoitossa olevassa järjestyksessä sitä ei ollut mainittu suomennetun, vaikka suomennos Avaruuden Merivirrat on vuodelta 1978?
Muokannut 14.08.2018 13:07 KiLLPaTRiCK

18.09.2018 13:15 #7 :: KiLLPaTRiCK
Isaac Asimov
Seuraavaksi sitten Tähdet kuin tomua. Tätä en ole lukenut aikaisemmin. Mutta voi olla, että uudelleen lukukierros jää tähän romaaniin. Maailma on niin täynnä mielenkiintoisija kirjoja, joita en ole vielä lukenut kertaakaan, että kannattaako aikaansa tuhlata lukemalla jo luettuja uudestaan?

27.10.2018 03:48 #8 :: KiLLPaTRiCK
Isaac Asimov
Tähdet kuin Tomua.
Aika väsynyt oli. Parhaita puolia lyhyys ja helppolukuisuus. Tietysti julkaisuvuosi 1951 ehkä hiukan vaikuttaa asiaan.
Jää kyllä uusinta kierros tähän. Niin paljon uutta SciFiä ja fantasiaa, että kiikutin Pitkän Kosmoksen vessaan.
Muokannut 27.10.2018 03:50 KiLLPaTRiCK

 • Joonas hahmo
 • Joonas
  Ratsumestari
  Tasolla 29
  50.20

28.10.2018 13:21 #9 :: Joonas
Isaac Asimov
Olen lukenut Asimovin Säätiö-kirjoista ne vanhemmat, ns. alkuperäiset, sekä Itse jumalat, Avaruuden merivirrat ja Tähdet kuin tomua + kasa kaupalla novelleja. Säätiö kolahti minuunkin, ja kovaa kolahtikin. Avaruuden merivirrat oli myös elämys ja yllätti positiivisesti, päin vastoin kuin Tähdet kuin tomua, jonka kyllä luin, joskin piti hiukan tehonieleskellä. Mutta vakaa aikomus minulla on lukea loputkin Säätiöstä kertovat kirjat, ja robottiaiheisiin romaaneihin en ole vielä päässyt lainkaan käsiksi, joten niidenkin aika vielä koittaa.

Muistaakseni luin jostain, että Asimovia olisi arvosteltu liian siveellisromanttisista kirjoistaan, mihin hän sitten vastasi melkoisella yksityiskohtaisuudella kirjoittaessaan Itse jumalat. :D

29.10.2018 02:35 #10 :: KiLLPaTRiCK
Isaac Asimov
Kuten sanoin, minulla tämä on jo toinen kierros.
Ei ihminen rupea lukemaan mitään uudestaan, mitä ei jo rakastaisi.
Ja kuten missä tahansa, niin Robotit kirjat on kirjoitettu todella pitkällä aikavälillä.
Ensin olet raapustelija SciFi julkaisuihin ja sitten yhtä äkkiä kysellään julkaisijoiden puolesta, etkö voisi kirjoittaa jatkoa tähän, maksamme 100 x mitä ikinä maksoimme näistä aikaisemmista kyhäelmistä.

 • Ageha hahmo
 • Ageha
  Senesalkki
  Tasolla 40
  42.90

25.11.2023 12:29 #11 :: Ageha
Isaac Asimov
Olen tässä pidempään harkinnut, että ehkä pitäisi viimein itsekin lukea Säätiö. Voisi ottaa projektiksi joululomalla, lapsuudenkodin hyllystä löytyy kyllä Asimov jos toinenkin.

Sen sijaan tämän viestin päätarkoitus olisi huudella apua novellikokoelman löytämisessä. Onkos Asimovilta suomennettu (tai olemassakaan) muita novellikokoelmia kuin Robotit? Lapsena luin jonkun Asimovin novellikokoelman, joka on viime aikoina alkanut kummittelemaan mielessäni. Muistikuvat ovat aika hataria, mutta muistan erityisesti novellin, jossa
Varoitus: Spoiler.
Osaisiko joku kertoa näillä hatarilla vihjeillä, että mikähän novelli ja novellikokoelma oli kyseessä?

 • kyty hahmo
 • kyty
  Senesalkki
  Tasolla 43
  78.60

29.11.2023 15:15 #12 :: kyty
Isaac Asimov
Asimovilta on julkaistu useampi novellikokoelma englanniksi, mutta suomeksi taitaa olla vain tuo Robotit. Ainakin Wikipedian mukaan Asimovin novelleja on kuitenkin julkaistu myös Portissa (Yö saapuu) ja kokoelmassa Top Science Fiction 2 (Viimeinen kysymys), olisikohan mahdollista että niitä olisi suomennettu enemmänkin vastaavissa yhteyksissä?

 • Pate64 hahmo
 • Pate64
  Hirviö
  Tasolla 22
  72.44

12.01.2024 13:57 #13 :: Pate64
Isaac Asimov
Olen lukemassa taas uudestaan Säätiön uudempia kirjoja. Robottisarjan jo luin ja nyt aloitan Säätiö Veitsen Terällä. Mukava taas sujahtaa Asimovin universumiin, psykohistorian tieteeseen ja mielenvoimiin :)
Muokannut 12.01.2024 13:57 Pate64
Tykännyt: KiLLPaTRiCK

Valvojat: RinjaEmelie